Отговори на тема  [ 65 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща
PIC компараторът работи ли надеждно за сигнали около GND? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: PIC компараторът работи ли надеждно за сигнали около GND
нещо не схващам причината, да се сменя референса?

Пон Фев 12, 2018 11:14 am
Профил
Аватар

Мога да ти кажа причина, поради която да се заиграваш между вътрешен / външен референс от една страна и захранващото напрежение от друга страна. Иначе да сменяш 2 референса - единственото което се сещам е да имаш 2, единият много прецизен другият много маломощен, и да си менкаш. Ама е много рядко (като % вероятност !) и извратено.

Пон Фев 12, 2018 11:43 am
Профил ICQ

Освен причините, които посочи @bateAZ, мисля, че дори и когато се ползва само вътрешен реферанс, е добре той да се сменя в зависимост от максималната стойност на мереното напрежение по даден канал с цел да се обособи по възможност по-висока разделителна способност. Може и да греша.

Пон Фев 12, 2018 11:49 am
Профил
Аватар

вътрешния референс като правило е куц. слагат го 'колкото да има нещо'
не трабва да се слагат в едно изречение голяма резолюция/прецизност и вътрешен реф
горното в голяма степен (според мен) важи и за вътрешните конвертори, макар че приятните изключения са малко повече от нула.

Пон Фев 12, 2018 12:18 pm
Профил
Аватар

Аве като цяло не е проблем да се сменя. Мисля че съм правил подобна щуротия - примерно за по-добра резолюция и точност с външен реф (2.5V) меря някакъв датчик за температура, а с 5V меря потенциометри дето нито са критични нито са кой знае колко точни.

Та не съм забелязал да има проблеми а и не съм срещал никъде из шитовете изрично да е упоменато да се чака след смяна на Vref. На входа на ацп-то (след мултиплексора) едва ли има някакви сериозни капацитети че да му се мисли много. И реално 5-10 uS са ужсно много време.

А за вътрешния реф и точност съм 100% съгласен - микрочип дават 5% точност на техните FVR модули, като 4.096V се прави с х4 усилване на основния 1.024V. Ама като правя бюджетно изделие си натъманявам нещата и си го ползвам.

Пон Фев 12, 2018 5:22 pm
Профил ICQ

След като 1024 е основният, не следва ли да се очаква, че при него грешката е най-малка? И ако е така, то да разбирам ли, че е по-добре входното напрежение да се дели за да се работи с него, вместо да се ползват 2048 или 4096?

Вто Фев 13, 2018 10:31 am
Профил
Аватар

lcr написа:
След като 1024 е основният, не следва ли да се очаква, че при него грешката е най-малка?

1024 какво? круши, дини, депутати?
коя грешка, че са много?

Вто Фев 13, 2018 10:57 am
Профил

Извинявам се. Имах впредвид това, което каза колегата по-горе, че основният FVR е 1,024 V. а другите 2 са производни от него. Това означава ли, че грешката при него е най-малка?

Вто Фев 13, 2018 11:15 am
Профил
Аватар

трябва да се стремиш шума да е поне на един порядък по-нисък от разделителната способност на конвертора.
шум се появява в референса, в усилвателите, има и термален шум. сумира се всичко накуп и се гледа колко е далече от значението на 1 бит.

примерно, при 10 бита и 1.024V опора, 1 бит е 1mV. т.е., за да не се 'чува', шума трябва да е 100uV.
ако опората е 5V, 1 бит вече е 5mV, респективно шум от порядъка на 500uV-1mV не е проблем.
затова многото битове обикновено се постигат с голям обхват по напрежение - 5,10, че и 20V, защото ниския си е зор.
страеене, дрейф и подобни също трябва да се разглеждат като шум, само че в ултра-ниския спектър

има и други фактори, като архитектура на конвертора, конкретна реализация, други бръмчилки на кристала и т.н.
затова и няма рецепта от сорта 'счупете 2 яйца в тиган с малко олио и след 3 минути сервирайте омлет'. трябва да се четат чаршафи и да се напряга мозъка. после да се премери, че чершафите твърде често са малко идеализирани

Вто Фев 13, 2018 1:20 pm
Профил
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
ДедоБоре написа:
...трябва да се четат чаршафи и да се напряга мозъка. после да се премери, че чершафите твърде често са малко идеализирани

+1 за чаршафоетенето.
Аз наскоро припомнях на колеги колко хубави даташитове има по света и у нас и как никой не иска да ги чете....

е и е хубаво да си купувате АЦП-та и ЦАПопве и прочие гад от фирми дето знаят какаво правят(аналог девайсис(+линеар), тексас(+бърбраун))...

Вто Фев 13, 2018 1:35 pm
Профил

Абе и аз чел недочел да питам, първо се говореше за компаратори, не видях кога се стигна до АЦП-то, в крайна сметка бориш аналоговия компаратор, или изпозлваш компаратор функция на АЦП-то?
Какво пише в документацията и какво става понякога са различни неща, имал съм ядове точно с микрочепци в това отношение, малко като във вица, пише Жени а то тоалетна ... та документацията задължитлено се чете, ама е хубаво да гледаш и картинките не само табличиките, специално микрочепци не пестят блокови схеми, дори често са по-полезни от пписанията им. Като видиш как е реализирано може да си помислиш дали тов акоето пише е точно така или не съвсем. При мен проблема беше конкретно с мултиплексора, времената за сетване нямаха нио общо с това което те декларират, или да го кажем така не бяха толквоа малки, това естетсвено от блок схема не се вижда :)
И за това дето го казва Мухата съм съгласен, ЦАП/АЦП от микрочеп върши работа ако мериш нещо до към 8-10 бита, от там насетне някой който с това се занимава а не го прави покрай другото.
п.с. като казвам става до 8-10, не означава че 8 битовото става за 8 битово, то става за ..... 6.5 според посоката на вятъра и фазата на луната, или пък ако не си много капризен и нямаш бърза работа с достатъчно математика :)

Вто Фев 13, 2018 2:10 pm
Профил

Именно, защото чета чаршафа и там пише (за pic16F1847):

FVR Gain Voltage Accuracy for ADC: от -8 до 5 % еднакво за X1, X2 и X4 FVR 1,024 V.

и поради това питам - X2 и X4 не увеличават ли грешката?

Вто Фев 13, 2018 3:01 pm
Профил

На страница 348 са дадени за различните варианти, това което прави впечатление от една страна е липсата на голяма разлика между различните усилвания, -7 до 6%, от друга е огоманат разлика в тоелранса на двата изхдоа, този за АЦП и този за ЦАП/Компаратор, където е -11 до 7 % а на практика би следвало да са еднакви, аз лично не виждам защо да правят различна топология на еидн и същи чарк, освен ако не икономисват някое тримване. Също така забележи температурна нестабилност, -114 ppm. Остава да разберем дали като са сложил изад тия стойности 85 и 125 имат предвид че това е неточността в целия диапазон, или пък що ...
Не е лошо да обърнеш внимание и на note 3,
For proper operation, the minimum value of the ADC positive voltage reference must be 1.8V or greater. When selecting the FVR or the VREF+ pin as the source of the ADC positive voltage reference, be aware that the voltage must be 1.8V or greater
Демек ти може да го сетнеш на 1.024 V но няма ниакъв смисъл тъй като няма да работи АЦП-то.

Вто Фев 13, 2018 3:50 pm
Профил
Аватар

аз лично не гледам референси без показател 'шум' в табличката.
по процентите не знам какво да кажа - руски ценер от младостта ми май е по-добър вариант.
стойностите за АЦП и ЦАП са различни, защото усилвателите са различни. и явно са сбутани на различни места на кристала и са се получили различни резултати.
ако референса беше на 4.096 с делители за другите напрежения (вместо ниско ниво и усилватели), щеше да е по-добре, но пък тримванията може би ще са повече също.

отделно, за АЦП-то пише, че е SAR, което най-вероятно е някакъв капацитивен (не пише).
тази архитектура понякога страда от липса на кодове около нулата и Vref, а в този чаршаф не се споменава такова нещо.

от друга страна говорим за 10 бита резолюция... която е напълно достатъчна за определяне на ъгъла на завъртане на потенциометър :|

Вто Фев 13, 2018 5:14 pm
Профил

Наистина има някои противоречия в тоя чаршаф.

От една страна:

ADFVR<1:0>: ADC Fixed Voltage Reference Selection bit
00 = ADC Fixed Voltage Reference Peripheral output is off.
01 = ADC Fixed Voltage Reference Peripheral output is 1x (1.024V)
10 = ADC Fixed Voltage Reference Peripheral output is 2x (2.048V)(2)
11 = ADC Fixed Voltage Reference Peripheral output is 4x (4.096V)(2)

и от друга:

ADC VOLTAGE REFERENCE
The ADPREF bits of the ADCON1 register provides
control of the positive voltage reference. The positive
voltage reference can be:
• VREF+ pin
• VDD
• FVR 2.048V
• FVR 4.096V (Not available on LF devices)

Вто Фев 13, 2018 9:20 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 65 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща