|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 9:11 pm
| Автор |
Съобщение |
|
fred
Ранг: Форумен бог
|
 Re: бах мааму
Помня ги, "палчиковые" 
_________________ Остап Бендер: Спасяването на давещите се е дело на самите давещи се. Стендал: Овчарят винаги се стреми да убеди овцете, че неговите и техните интереси съвпадат.
|
| Сря Фев 14, 2018 4:35 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
fred, моите спомени са от по-късно време - от края на 80-те до средата на 90-те. Когато изпитвахме това 9В812 (с 8051), руснака ни завиждаше. Те имаха забрана да използват не просто не-руска елементна база, а трябваше на корпуса на компонента да присъства ромбчето. Що пари са потрошили за транзистори с ромбчета. А по въпроса за метрото - да, но май и до сега нямат това https://en.wikipedia.org/wiki/Rubber-tyred_metro. В Париж се возих - ами друго е... ценков, Стрела-2М беше с транзистори 1Т... В Стрела-3 имаше вече ОУ, в Игла-1 вече и K133 и K564, а в Игла, поради липса на нещо по-добро бяха минали на хибридни модули (в пусковия механизъм)...
|
| Сря Фев 14, 2018 4:39 pm |
|
 |
|
lcr
Регистриран на: Пон Май 12, 2014 11:49 pm Мнения: 4394 Местоположение: София
|
Когато купиха от италианциите поточната линия за Фиат 124, направиха някои конструктивни промени по двигателя, окачването, спирачната система....... Най-фрапиращото беше подмяната на задните дискови спирачки с барабанни. Аргументът беше, че барабанните спирачки били по-непретенциозни към калните им пътища. А ефективността остава на заден план. Не знам, какво точно са променяли по предното окачване, но по-старите хора помнят, че на първите Жигули им викаха Жули - гуми 
|
| Сря Фев 14, 2018 4:50 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
баси ... света не е черно-бял, момци! и дори на сив свят да гледаш през розови очила, пак няма да излезе нова динамика. мъжа имал 2 глави. но като включи едната, другата изключва. пуснах линка, защото човека каза нещо подобно - като включиш смартфона, изключваш мислилото. колко телефона помнехте, когато те бяха със шайба? а сега? айде, на детето - сигурно, но на тъщата? колко често в магазина си смятате сумата на ум, дори и приблизително? от там идва и затруднението с питагоровата теорема или правоъгълния триъгълник. почти всички десетокласници, като ги питам как се смята площ на триъгълник, вадят телефона и търсят викито. като го махнем настава една мъка, зъбните колелца направо се чува как стържат. е, случвало се е след това стържене и побутване да преоткрият формулата, но това са места от ума, където явно мисълта не е минавала често. аз не се сещам за нация, която да не се мисли за велика. явно тези, които не са си го мислили, са се разтворили в небитието. също така, няма момче, което да не си мисли сериозно "моя татко ще набие твоя татко". но това е до определена възраст. не е ли време да пораснете? П10, П16, МП39... не само, че ги помня, ами си ги и пазя. а ако ги нямаше? и, някой сеща ли се какъв е бил немския (западно), френския, италианския, испанския или дори португалския еквивалент на този транзистор, който да му се въргаля в чекмеджето? SFT321 му купихме лиценз от франсетата и си го дялкахме в оня анекдотичен завод за полу- и целите проводници. ама сигурно всички имате по някоя носталгична бройка. оригинала е анонсиран 1963, 1965 завода е готов и ги почваме. но дори не ми се отваря темата къде сме били и къде сме сега. някъде около олимпиадата (трябва да е било малко след) се завърнах от Москва с един куфар чаркове. митничаря щеше да падне. първия ми осцилоскоп (Н313), шепи КТ315, на които беше щамповано ц3к (метрото беше 5к) и всякакви 'фишки', които ми хванаха окото на радиомаркета. някой ме беше подучил да сложа 2 чифта Ромика, 2 чифта дънки (по $7 в корекома) в едно дипломатическо куфарче. още първия ден ги реализирах, после 3 дена кроях планове как да изхарча купчинката рубли. най-съжалявах, че не бях взел справочник за транзистори, ама ми намериха един та такъв ни е бил 'прозореца' към света. играта се играе с картите, които ти се паднат. живота се живее с наличните условия. трябва да се прави разлика между желаното и възможното. и на мен Анджелина ми спираше дъха на времето, ама питате ли го Брат Пит какво му е? и мисленето 'по-добре се живее там, където не съм', или '1 евро е повече от 2 лв' не води до никъде.
|
| Сря Фев 14, 2018 6:45 pm |
|
 |
|
stefan63
|
1 евро е < 2 лева...поне засега 
|
| Сря Фев 14, 2018 6:53 pm |
|
 |
|
lcr
|
Боре, говорим за онази система и за последиците от нея. Тия чаркове, които си домъкнал от СССР бас държа, че не си ги купил от някой магазин ами от онези дето са ги крали от производствата. Знаеш много добре, че у нас имаше един единствен магазин в София и в него асортиментът наброяваше 20 вида барабар с червените точки а цените бяха космически. Помня, че щяхме да се избием, когато пуснаха MBA810 през 1978 - ма. През 80 - те цакахме по 20 лв за един BFR на битака. По същото време дали западните ни побратими са били в същата ситуация по отношение на чарковете? А то така се гради основа над която се надгражда. Поради тази причина сега западняците правят чипове и модули, които ние ползваме. Вярно - у нас имаше кръжоци и ТНТМ. Ама тая работа само с "ура" не става.
|
| Сря Фев 14, 2018 7:13 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
А като говорим за последиците от нея, можем ли да говорим за последиците без нея ? Много е елсно да отречем всичко, да му турим кръста, ама по тая гърция дето толкова и се прехласват как си живеели добре, и дето и наляха толкова пара от европата до не отдавна в исторически план живееха в 18-ти век .. айде може би в 19-ти ... и след всички наляти стотици милярди, подкрепа от запада до къде я докараха, пак до там, ако няма кой да налива пак ще се върнат в 19-ти век .... какво осатва за българия, дреме ло им е на кура за нас, щяхме да сме по-зле от албания сигурно ако строя беше друг. Добре е да живеем с реалността, и да не гледаме всичко от едната страна само, но моного трудно е да съпоставиш нещо което е било, с нещо което никога не е било, на едното винаги виждаш само негативите, а на другото само позитивите. Това горе долу като в казармата, идва някой новобранка и почва да мрънка как трябвало да ти пере дрехите, ама не мисли че ти щото си човек я караш само дрехи да пере, и през акъл не и минава какво и мислят някои други ...
|
| Сря Фев 14, 2018 7:36 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
Искаш ли да ти обогатя колекцията с малко ретро жапанайски германиеви транзистори? От около първите им модели - 2SA12, 2SA15, 2SB20 и други подобни?
|
| Сря Фев 14, 2018 7:48 pm |
|
 |
|
lcr
|
Тони, да ти напомня, че ние внасяме селскоктопанска продукция от Гърция а не те от нас. Ние ходим да берем портокали в Гърция а не те у нас. Ние ходим да им слугуваме а не те на нас. Ние ходим на море в Гърция а не те у нас.
Защо е така, и сам можеш да си отговориш, но най-вероятно всичко това нямаше да е така, ако след 9 9 1944 - та, България не беше попаднала под опеката на СССР.
И нищо не отричаме. Просто мислим и гледаме да не настъпваме мотиката по няколко пъти.
|
| Сря Фев 14, 2018 8:45 pm |
|
 |
|
ценков
Ранг: Професионалист
Регистриран на: Пон Фев 20, 2012 7:49 pm Мнения: 581 Местоположение: Пловдив
|
Това за П13 ит.н. съм го виждал на живо на един разрез на Стрела. Тогава 81-82г,вече бяха стари...
|
| Сря Фев 14, 2018 9:22 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
да, ама в съзнанието на много хора едно евро е повече от 2 лева... цените в млад техник нямаха нищо общо с ФЗЦ цените. първия си часовник направих 79-та. изкрънках бележка от директорката на училището, с белеШката в завод електроника да си купя 7474, 7490 и 74141 (чешки) по 6 бройки. 141 ми дадоха само 2 (наложи се да изобретявам динамичната индикация), но от другите ми дадоха повече. цените бяха 60 стинки до левче. направих 2 часовника - един за училището и един за в къщи. не помня кой ме е насочил към номера с бележката, но така разбираш как работи системата и как да я използваш. не съм седял достатъчно дълго, че да вляза в схемата на черния пазар в СССР. всичко си беше от магазин, с една доста необщителна 'девочка' с обиколка по-голяма от шивашкия метър. осцилоскопа беше от същия магазин, просто друг щанд с уреди. имаше и щандове с дрелки, циркуляри и всякакви 'пилки'. бях награбил и купчина комплекти свредла, метчици, едно менгеменце с вакуумно закрепване, учудващо прецизно, още е живо. при цена на транзистора 4 копейки, колко ли ще да е струвал на черния пазар? първия ми усилвател беше с П210. печка. с П213 беше малко по-добре. после КТ805. 2N3055 в студентските ми години вече ги харчех с кашони, виж те си бяха 'сиви'. BC179 и по-малошумящите им братя бяха около 30 стинки на едро/черно. трети курс си купих първата си кола - полско фиатче. въртях се около едни батковци като редови поялник - поиш тая платка, получаваш толкова. дискотечно оборудване - усилватели, мишпултове, осветление. по едно време даже ми удвоиха заплащането, защото моите платки почти не ги оживяваха, тръгваха си от раз. за мен си беше супер - отиваш когато можеш, поиш колкото искаш и получаваш каквото си изработил, веднага в брой. не бяха много пари, но за 2-3 дена се докарваше инженерна щатна заплата. и това беше най-ниско квалифицираната работа, която съм работил. закъсаш за пари, отиваш, поиш, правиш 100 кинта и айде на морето. до мозайка не съм опирал. но имах колега, лепеше плочки по новите панелки в дружба и младост, на частно. той пък си купи трабант комби от корекома. беше нещо около $1500, не помня, но отиваш, броиш парите и веднага си вземаш таратайката. вършеше му чудесна работа - плосък и нисък под, товариш без особени грижи материала за цялата баня на един път. тогава за последно съм карал трабаниера, проблема основно беше кой от двамата на предната седалка да натиска педала за газта, че беше почти в средата. за фиатчето си бях направил усилвател с две MBA-та в мостова схема. 5 канален екуалайзер и някакъв пайниър касетофон. всичко подредено под гредата под 'жабката', малко по-навътре, че мацките си късаха гащниците по копчетата. доста необичайно изглеждаше такова озвучаване за такъв леген, добре че колицата е малка и можеш да стигнеш всяка врътка и без да се навеждаш. може и да съм бил късметлия, впечатленията ми от този период бяха, че работа има достатъчно, дори и без да я търсиш особено. кинти изкарвах повече, отколкото ми трябваха, и така беше за повечето хора около мен. чарколяк също се намираше не особено трудно. първото си РС го сглобих от бракувани платки от правец, дето не са могли да ги пуснат в завода. отиваш, ровиш в едни кашони, избираш си. накрая с купчината в търговскич отдел, смятат нещо, пишат ти фактура, плащаш и си готов. ХТ дъно беше 17.50, контролерите по 7-12лв. виж кутия и захранване не даваха. после за няколко дена намериш проблемите (обикновено суха спойка или кофти метализация, много рядко някой чип) и си пускаш РС-то. виж, хард диска ми излезе по-солено - 200 кинта, но не беше сума, която да ме спре. сигейт 20МБ. може би беше паднал от камиона, но може и да не беше. човека, който ми го продаде, после направи една от големите фирми за насипни компютри, явно още тогава си беше постлал с контактите и каналите за доставка. изкарах и доста пари с презапояване на модерните по това време джуковци и херкулес платки, бяха с QFP чип, много ги мъчеше в производството и коша с бракувани платки беше внушителен. всичко това напълно легално, с документи, накладни и т.н. това беше 87-88-ма някъде, после минах на по-висока орбита а за системата не виждам какво можем да спорим. аз съм я видял от единия край на мотиката, ти от другия. аз лично претенции нямам - изучих се, научих се (това са две различни неща), завързах контакти, имах дори възможност да си избирам работата, и не само щатната. не ми е стрували нищо. баща ми ми даваше джобни първи-втори курс, докато влезна в час. колкото до Гърция... сега купуваме селскостопанска продукция от тях. щото нямаме селско стопанство. благодарение на дивашкото разрушаване на ТКЗС-тата, може би? аз ходя на море в Гърция, защото по нашето вече съвсем не става. отрасъл съм по 'скапаните' къмпизи, като студент все едно пъпа ми беше хвърлен на Созопол. можеш да погледнеш в гугъля какво представлява сега къмпинг Оазис, на какво прилича пътя от къмпинга към Царево, феодалното имение на кмета с емблематичното име Лапчев. в Гърция ми харесва простоватия начин на живот - прясна храна, спокоен плаж, прахоляк, дружелюбно отношение в кръчмата. не просташкия начин на живот, чалгата и нагласата, че ден две години трябва да храни. в Созопол сме си купували риба на пристанището - отиваш със стиропорената кутия и ти сипват 2-3 лопати, малко лед и вечерята е готова. същото е и в Гърция сега. на пристанището в Созопол отдавна не пристигат рибарски гемии. фабриката е разрушена и направена на паркинг. на ски у нас тоя век не бях ходил по същата причина. миналата година решихме да пробваме на пампоровеца. тръгнахме си 2 дена по-рано и не мисля да правим проба следващите 20 години. бих искал да карам ски дори на Витоша, но там вече няма нищо - писти, съоръжения, пътища, хижи дори. гадния комунизъм ли ни е виновен? или пък нещо са ми криви очилата и не виждам безмерната хубавиня на Банско? имал съм двама квартиранта от Гърция, които се учеха за доктори в България преди декорацията. когато си говорех с тях на времето хич и не ми минаваше мисълта да ходя в Гърция. много добре помня как си купуваха по една пита кашкавал, като се прибираха у тях за ваканциите. с единия се видях преди две години. не само, че е останал доктор, ами и е някакво местно светило. все още говори правилен български и е с много смесени чувства 'какво сме си направили', по неговите думи. от моите колеги, 38 завършили, не повече от 8 инженерстват под някаква форма. щото няма ЗММ и подобни. цеховете на някогашния ГАПС са ги направили на складове и някакви фирми продават донякъде свързана с миналото продукция - хидравлика, пневматика, ремъци... но и кламери, кошчета за боклук и джапанки. за ДЗУ и чистите помещения дори не ми се отваря дума. от една комплексна и криво-ляво балансирана икономика се превърнахме в гето, изцяло зависещо от външни подеяния. или ще отречеш, че сме имали машиностроене, енергетика, електроника, химия, лека промишленост, селско стопанство, хранителна промишленост, образование, здравеопазване, че дори и отдих? всичко това мога да ти го разбия на под-отрасли, с детайли, ако е необходимо. тъпия правешки хитрец беше разпределил всичко равномерно по страната, нямаше концентрация на едно място. няма да говоря от името на Лъвчо, нека той да си каже дали би дошъл в софето, ако си имаше работа по родните места? колко цехчета имаше в долината около заводите в Сопот и Казанлък. на колко минути имаше работническа електричка Варна-Девня? предполагам не си се возил в нея, когато има смяна. аз съм се возил. пак в Гърция, собственика на автосервиза в селото, разбра че ще ходя до Солун. помоли ме да му взема някакво приспособление от цехче в индустриалната зона. даде ми координати, телефон. в зоната (ние нямам дори нещо подобно у нас), след няколко телефона, намирам мястото, човека ме чака отвън. влизаме и аз възкликвам "ха! български машини?!" той ме гледа особено: "да, как позна" и аз почвам: "това е струг еди кой си, град; това е фреза еди коя си, град и т.н. оне ме гледа още по-шашнато. "хубави машини. в началото ги постегнахме, сменихме лагери семеренги, маркучи, но вече 30 години ми вършат чудесна работа". така се заприказвахме п оразни детайли (кое да смени, какво упраление да сложи", че се стъмни. като имам път натам, винаги се отбивам да изпием по едно кафе, просто ми е приятно. още един конкретен факт - в периода 85-89 сме били вносител номер едно на електродвигатели в Тайланд. над 80% от пазара. сега колко завода за електродвигатели у нас знаеш? което и ел. ново табло да отвориш на територията, вътре няма да намериш нищо българско - арматура, канали, бутони, измериловка, щуцери, жици, ламарината дори рядко е нашенска. контакти и ключове за лапми даже не си произвеждаме сами. и за това са виновни комунистите преди 10.11? пазара решавал всичко? айде по-сериозно! без национална концепция за развитие на икономиката, резултатите са очаквани и очевидни. то хубаво да си внасяме всичко, ама народа трябва нещо да работи, че да си купува стоката. не може всички да работят кметове и да ходят да закусват в щатите...
|
| Сря Фев 14, 2018 10:17 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Дедо добре го е написал. Lcr, сещаш ли се акп им спрат финансирането, камо ли ако ги карат да си плащат вересиите какво ще внасяме от там - гърци, само дето ние няма да ги внасяме а те сами ще идват. И друг път съм го писал, народ на овчари и рибари, не са мръднали и на грам от 18ти век. Тук за 20 години не са наляли колкото там за година, сещаш ли се какво ще е тук ако ни налеят 200 млрд за следващите 4-5 години... Ако не беше СИВ и СССР щяха да са си все същите рибари и овчари и да си светят на лоени лампи.
|
| Чет Фев 15, 2018 12:24 am |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
В една машина обикновено има много чаркулаци. Достатъчно е един да липсва или да се повреди и машината няма да работи. Няма значение кой точно липсва. Искам да кажа, че ние българите много често хвърляме цялата вината върху едно нещо/проблем. Правим някаква реформа уж за да оправим това нещо, но се оказва че сме пропуснали или развалили 100 други. И така от трън на глок, че по-висок  Такива ни бяха рИформите и през комунизма, такива бяха през прехода, такива са и сега...
|
| Чет Фев 15, 2018 11:07 am |
|
 |
|
ToHu
|
Та ние сме още в преход бре. Проблема според мен е че политиката е твърде популистка, няма никой с топки който да каже аз ще рпавя това и точка, а да се чуди човек защо, реално свалено правителство от народа няма, няма и да има никога, както се казва куче което лае не хапе, а то дори не е куче ами е уфсъ дето блее ..
|
| Чет Фев 15, 2018 11:36 am |
|
 |
|
lcr
|
Аз не казвам, че халът на който се намира селското ни стопанство, машиностроенето, електрониката и пр. не е в резултат от разтурянето на всичко след 10 11 89. Просто казвам, че всичко това нямаше да се случи, ако след ВСВ не бяхме дръпнати в кюпа на СССР. Нямаше да се експроприира земята, нямаше да има ТКЗС - та, които да разтуряме по най-бандитския начин, нямаше да има планово създадени отрасли, неспособни да виреят при един световен пазар.......
Няма на света трезвомислещ човек, който да изгради металодобивно предприятие, като Кремиковци в което да вложи оборудване от началото на 20-ти век, превъзхождащо по показател енергоемкост в пъти сродни производства и за което да внасяш суровините от другия край на света.
Накратко - социалистическата планова икономика е виновна за настоящото ни състояние. Това, което се случи след края на 80 - те е само следствието.
|
| Чет Фев 15, 2018 11:38 am |
|
|