|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 11:22 pm
| Автор |
Съобщение |
|
lcr
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Май 12, 2014 11:49 pm Мнения: 4394 Местоположение: София
|
 Re: бах мааму
Разбира се, че сме още в преход. И не е ясно, колко още ще трае той след като сме изпуснали толкова много влакове.
|
| Чет Фев 15, 2018 11:42 am |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Ех, в началото имаше вярване че като се разтури старото, ще се построи ново... Ако това разбирате под "преход" значи не е свършил  Но аз съм може би по-голям реалист... Каквото можеше да се разтури се разтури. Не че разтурването е спряло, просто е достигнало обичайното си ниво, демек "преходното" свърши. А за "новото" вече е крайно време да осъзнаем, че чудеса няма. Строи се с бавни и обичайни за дережето ни темпове. Демек баш сме си в "нормално" а не "преходно" състояние 
|
| Чет Фев 15, 2018 12:12 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Според мен е ясно, или поне от практическа гледна точка, дълго, много дълго, няколко поколения поне, освен ако не се случи нещо и не зачезнем като държава, тогава ще свърши от самосебе си. Тук пишем що годе работещи хора, в смисъл знаещи защо работят и искащи да работят /изключваме програмистите  /, може да сме много различни, да поддържаме различни теории, строеве и системи, но общото е че горе долу май не сме много мързеливи, работи ни се, и ни е кеф да го правим .... но това е тук, положението хич не е розово като цяло. При нас е така сигурно защото това което правим ни е било хоби и мечта от малки, или пък защото не сме севсем с всичкия си за таквиа като мен, щото със сигурност не ми е било хоби и мечта да управлявам магарета, но на масовия Българин нито му се работи, нито му се занимава, нито има хоби или мечта които да са свързани с нещо полезно за обществото, сигурен съм че на всички им е хоби и мечта да гледат мача, да си пият ракията, да клатят жената и др. подобни ... то поне като клатеха да правеха бебета а те и това не правят ... Всички масово искат да получават без да дават, и лично аз си мисля че болшинството от Българите щеха да са много по-щасливи по времето на социализма от колкото сега, доволни нямае да са, просто защото няма как Българин да е доволен
|
| Чет Фев 15, 2018 12:19 pm |
|
 |
|
lcr
|
Боре, то и аз направих някой и друг лев от трансфертерчета (с модифицирана синусоида  ) по времето на онзи режим на тока, но това не означава, че режимът на тока е бил нещо добро за населението.
Последна промяна lcr на Чет Фев 15, 2018 12:36 pm, променена общо 1 път
|
| Чет Фев 15, 2018 12:34 pm |
|
 |
|
Koleto
Регистриран на: Съб Фев 18, 2006 11:55 pm Мнения: 1301 Местоположение: София
|
Аз искам да задам няколко въпроса:
Под чия диктовка, от кои, по какъв начин и с цената на какво беше взета властта на 9.9.44та и с какви методи беше удържана тази "власт" през следващите 45 години? С какви методи бяха създадени въпросните ТКЗС-та и какво се случваше по времето на тяхното съществуване? Какво беше реалното финансово състояние страната ни и какво реално струваше да се поддържа този тип икономика жива? Защо се стигна до 10.11.89 след като всичко беше цветя и рози, процъвтяващ рай, прогрес и неземно щастие по времето на "тъпия правешки хитрец"? КОИ? бяха тези, които "дивашки разрушиха ТКЗС-тата" и всичко постигнато през безпрецедентния период на извънземения 45 годишен възход? Чии наследници са тези, които продължават да вилнеят и безчинстват и под чия диктовка и до ден днешен?
С най-добри чувства, благодаря за вниманието!
_________________ Някой ден и костенурките ще се научат да летят...
|
| Чет Фев 15, 2018 12:35 pm |
|
 |
|
timt
|
Засягаш тема която може да се дъвчи с години. СССР-а си е казал думата а в момента идея си нямам кой дърпа конците особено вчера като гледах Бойко как приказва по Тв за президента и кой го управлявал. Даваш ли си сметка кави неща разкри за управлението на Бг. Не че не ги знаем само където предполагаме. За ТКЗС-то дядо ми са го обявили за колак и след толкова бой да подпише е починал. След перистройката загубихме част от нивите със съд и живи свидетели. (пак си направиха национализация но този път частна)
|
| Чет Фев 15, 2018 12:55 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
- България по време на ВСВ е в хитлеристкия кюп.
- народното събрание обявява война на Англия и Америка. онези ни търсят на картата.
- страната е бомбандирана от последните две държави, сухопътни войски не са влизали. половин София е била разрушена. признава се, че целта е била откровен терор върху населението. не е известна вторичната цел. едно голямо петно от центъра на София просто е изчезнало (примерно ул. Търговска). днес има паметник на Американските и Английските летци на относително централно място. има и паметник на загиналите български летци, защитавали небето на София, на доста сбутано място. ще ми е интересно някой дали го знае къде е?
- СССР ни обявява война
- след края на войната, България е била страна със статус 'загубила войната'. на победените във война им е позволено само да седят с наведени глави и да плащат репарации
- Чърчил и Сталин си поделят страните в Европа. нас никой не ни е питал, просто са ни оставили да дишаме. имало е наша делегация на конференцията, определяща репарациите на загубилите страни. нашите са ги държали в хотела. има достатъчно документи как са седяли нещата и какво се получило, който му е интересно, да чете. но сме тръгнали от поза по-ниска от партер.
- България изплаща репарации на Гърция в злато до към 1965г. може и да бъркам годината, но всичко е изплатено без опрощаване.
- Гърция попада под влиянието на Англия и се наливат пари в нея единствено, за да е остен от юг на Соц-лагера. само да припомня, че Варшавския договор е сключен след създаването на НАТО. политическите цели на НАТО са ясно дефинирани, могат да се прочетат
- СИВ е създаден 1959 - преди първите стъпки към икономически съюз в Европа. нормално, западна Европа е още в нокаут след войната и първия договор е бил по болезнената тема въглища и стомана, нещото което провокира и двете световни войни. Европейската общност за въглища и стомана (1951 - Германия, Франция, Италия и бенелюкс) е първа стъпка за някакво обединение, аз бих го нарекъл по-скоро международен картел в специфична област. далеч по-късно (1957) идеята се разширява и с други области и страни в ЕИО. ако на някой му е интересно, да проследи какво е било отношението на организацията към Португалия, например - страна съизмерима с България, историята с квотите, кога реално Испания и Португалия дръпват в икономиката.
също е интересно: кога Гърция става асоцииран член на ЕИО и кога става пълноправен. кога Великобритания подава молба, колко години траят преговорите и кога е приета. също е интересна диференциацията UK/GB в преговорния процес, особено в светлината на днешния брекзит.
- предвид негативното отношение на Чърчил, а и историята с дърленето между всички кандидати за ЕИО, които яростно дърпат чергата към себе си; съм супер скептичен дали някой би проявил благотворителност към България в хипотезата, че е извън сферата на влияние на СССР. в най-добрия случай щяха да ни оставят да си чоплим земята с магаретата и потурите. някак си нереалистично ми се вижда да ни разрешат, а още по-малко да ни спонсорират в индустриалното ни развитие. в най-добрия случай щяхме да долазим до нещо като Гърция през 80-те години.
- какво налага България да взема заеми от т.нар. 'Лондонски клуб' и при какви условия? къде са вложени средствата (именно вложени, а не усвоени, откраднати и изпарили се), какъв е бил плана за възвращаемост, какво отношение е изиграло вложението спрямо заетостта на ниско- и високо-квалифицирани кадри и кои географски точки? поинтересувайте се, все още има относително достоверни данни.
ако погледнем от малко по-високо, cui bono разрушаването на СИВ? двете 'системи', абстрактно погледнато, са на кантар. баланса е много крехък, печели страната, която може да печата пари неограничено.
---
дядо ми и баба ми нямаха нищо против ТКЗС. помня, как говореше на баща ми: "ами то било много хубаво да не ставаш всяка сутрин по тъмно да доиш и храниш животните, за сърпа пък няма какво да говорим". много години след това приказката се просмука до ума ми.
държавната политика е била да се постави селското стопанство на индустриална основа - обработка на едро, съхранение, преработка, агрономия - също. не мисля, че трябва да убеждавам някого, че да ореш цялото землище с мощни трактори и да жънеш с комбайн е много по-ефективно, отколкото всеки да дърпа ралото с вол или магаре. не виждам нищо лошо в това.
в землището на селото имаше лозя за лично ползване. ТКЗС-то минава забива колците, агронома подбира лозите, хорати си ги режат и пръскат, но за орането минава трактора, всички накуп. всеки си бере и си прави вино, ракия... нещо лошо и тук?
и в момента наследствените ниви съм ги дал в кооперацията. орат на едро, продават, плащат рента. роднините си ги продадоха на смешна цена (пак на кооперацията), на практика за 3-4 годишни ренти. изядоха и изпиха наследството на дедите и сега пак циврят за пари. аз, понеже съм тъп, си ги държа, всяка година капе по малко. и никога не съм ходил да ги видя къде са. имам документи, но нямам никаква представа как изглеждат, дали са плодородни, и дали, ако си купя магаре и почна да си ги ора сам тези островчета на къра, няма да изкарам повече. никак не ми се връзва като концепция. в този смисъл, от ТКЗС-то определено има полза.
да, имало е търкания. не ми е ясно защо, но е имало. някои хора не са искали да влизат, та са ги поударили по тиквите. когато държавата каже 'така ще е' няма бягане. аз не знам държава по света, която да си позволи да има политика в някоя област и да не може да я наложи. нашето в момента не е държава, а територия. добива от декар от пред-военно време е бил 135-150 кила. след въвеждане на механизирана обработка скача на 350, а после до 600-800. от гледна точка на държавата, да осигури прехраната на населението, е много по-важно от нарушаването на нечии частни интереси. а и всяка система си има пролуки - дядото на Тони ги е намерил с пилетата.
от гледна точка на баба ми и дядо ми, вместо да си орат парчето от 5дка на майната си, да жънат със сърпа, да ходят всеки месец с каруцата до мелницата, баба да меси всеки ден хялб - ТКЗС-то се грижи за всичко, дава ти купони за хляб и просто отиваш и си го вземаш от фурната - пресен, топъл, дъхав. не плащаш нищо, че и заплата ти дават. трябва да си много чалнат, за да драпаш за първия вариант.
целта на плановата икономика е да се изразходват рационално ресурсите. да се произвежда точно толкова, колкото е необходимо. давал съм пример с директора на завод за електродвигатели - той няма грижа нито от къде ще намери материали, нито колко струват, нито къде ще продаде продукцията си, нито пък за колко. в пазарната икономика трябва да си намериш материалите, да си разработиш 'нещото', да си осигурип машините и работниците, да произведеш няколко (хиляди) бройки преди да си продал и една от тях, и чак тогава да се изтъпаниш на 'пазара' и да се сбуташ в конкуренция с още 200 производителя на двигатели да си продадеш твоята стока. аз не виждам нищо рационално в това, напротив - всеки по веригата ще ти извива ръцете, и за материали, и за машини, и за работна сила, и за цената на която продаваш. да не говорим за съпътстващи 'помагачи' като НАП, ДАЙ, ХЕИ, пожарна...
не плановата икономика е лоша като концепция, а гличовете в нея. сегашната система на ЕС с квотите по отрасли/продукти/държави не е нищо по-различно, може да се каже и по-лошо че е. и е особено неприятно да забележиш, че хората, от които се очаква да затягат разхлабените гайки и в двете системи, са безкрайно корумпирани и некомпетентни. разликата е, че в сегашната система им викат 'гейки', полит-коректно било. а че евро-комисарите говорят и се държат като полит-комисари, явно го виждаме само от тази страна на завесата, просто имаме база за сравнение.
---
кои са били хората? мога да говоря само за това, което съм видял с очите си. за периода 91-98 имам преки наблюдения за Испания, Португалия и Холандия. един търговски представител, закри сметките на представляваното по документи от него ВТО и прехвърли наличното в личната си сметка. един друг директор на сервизна база в Сен Жармен, също по документи упълномощен да представлява дружеството, изведнъж се оказа собственик на не лош имот - халета, машини, склад с резервни части. имам и още примери, но общото е, че кораба-майка не поддържаше връзка и нямаше идея какво става зад граница. или пъ селективно си затваряше едното око, докато с другото внимателно броеше неговия дял от пачките. считам за случайност, че въпросните персони бяха толкова близко до комунистическата идея, колкото и сегашния й лидер, или шефа на предишния парамент, или... (може да се попълва до безкрайност). вероятно са бъркали в кацата с меда всички, без значение на окраската. вината е не само тяхна, по-голяма е на хората, които дърпаха конците в Бъглария. а кои са те? труден въпрос. и до днес няма точен отговор. но... cui bono?
|
| Чет Фев 15, 2018 2:35 pm |
|
 |
|
lcr
|
Това че България в края на ВСВ се е оказала "на страната на булката" нищо не означава. Ама абсолютно нищо! Аз не знам за по-подедена от Германия държава на края на ВСВ. Къде е сега Германия и къде сме ние?
Значи - не ще да е в това причината.
Западна Европа е получила една солидна инжекция в лицето на плана Маршал. От него са могли да се възползват всички държави, без значение дали са били победители или победени. Единстветоно условие е било в тях да има некомунистически правителства. Т.е - ако не ни беше отредена злата участ да се озовем под похлупака на СССР, ние също щяхме да се възползваме от тази инжекция. Нямаше да ни са налага да правим плановите глупости, които измислиха някогашните овчари. Може би сега нямаше да сме водеща индустрия, но със сигурност щяхме да имаме едно модерно селско стопанство, което не е никак малко на фона на голите ни задници.
|
| Чет Фев 15, 2018 3:17 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
Германия е там, където е... защото е Германия Хуго Бос е шил униформите на СС БМВ е бил прословутия боксерен мотоциклет с кош на мотопехотата Фердинанд Порш е правил танкове на капаците на пещите в конц. лагерите ясно се чете логото на Сименс BSF са бъркали газовете за камерите, и не само. Хенкел са били доставчик не само на всякакви видове барути и още десетки фирми, които са си били концерни още преди войната. с някоя и друга инжекциика и пак са в играта, където са си играли и преди.
нищо от това не е съпоставимо със ситуацията в България
и, ако мога да задам така въпроса, защо, след като се отърсихме от бремето на комунизма, плановата икономика, прегърнахме либералните идеи на свободния пазар, вече сме върли противници на Русията, за 27 години под ярките и благотворни лъчи на демокрацията растат само бурени? нещо не виждам да са се наредили на опашка желаещи да ни помагат в каквото и да е отношение. или нещо не ни е наред с демокрацията, или с илюзията, че някой от "запада" ще ни оправи.
|
| Чет Фев 15, 2018 3:44 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Само да уточним за коя Германия говорим, защото източна си е източна въпреки стотиците милярди наляти там.
|
| Чет Фев 15, 2018 4:01 pm |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
и аз това питам  защото говорех с един немец на една фирмена софра - той човека като пийна се отпусна и се разговори, та турците в гермнания ги вземат за необходимо зло - демек че са турци турци са, ама работят - върви бизнеса плащат данъци и прочие, за бежанците се оплака - ама е оптимист че крайно десните партии ще оправят нещата(явно повсеместно чакат новият адолф), и аз като му пуснах фитила за това още ли се делят на оси и веси(демек западни и източни немци) - и човека се промени - като се наежи напуши един такъв и вика че източните немци много трудно си намират работа в западната немция - личали си отдалеч, и по говор и по поведение... и не ги наемали много много. Говорим за един народ, един език, 20 и кусур години след падането на стената.... толкова им е изпилен мозъка на западните немци че още предпочитат турци и други чужденци , само да не са оси-та.... и как да е ама направо се изприщвам като чета или слушам как българи имат подобно поведение и тъпота като заговорят за България и българите след 9-ти септември... забравяйки че са техните дядовци и бащи и майки и прочие, че и те самите.... и плюят и плюят - плюят себе си....това било гадно онова било лошо, нищо не се правело, никой нищо не е знаел....
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Чет Фев 15, 2018 4:28 pm |
|
 |
|
Koleto
Регистриран на: Съб Фев 18, 2006 11:55 pm Мнения: 1301 Местоположение: София
|
Дедо, ако сега дойда и влезна у вас и ти събера всичко, което имаш и от вас и от фирмата и от всякъде и те пусна да копаеш на нивата и ти сложа последния простак в махалата за началник да ти държи главата в калта как ще се почувстваш? А ако случайно вземеш, че се опънеш да ти поначукам кратуната и те пратя да изгниеш в Белене и после да съсипя живота на цялото ти поколение как ще се почувстваш? Само защото си имал нещо против моите действия? М? Не ми отговаряй - няма смисъл... жалко... много жалко... КПСС - БКП - УРА ДРУГАРИ!
_________________ Някой ден и костенурките ще се научат да летят...
|
| Чет Фев 15, 2018 5:09 pm |
|
 |
|
fred
|
Не е съвсем вярно. И за значението кой е на власт и каква е системата ясно показва сравнението Източна Германия/Западна Германия, Северна Корея/Южна Корея. А още по-добре го показва сравнението на Китай на Мао Цзе Дун с ортодоксалният му комунизъм обвиняващ дори СССР, че не са достатъчно комунистически и Китай при Дън Сяо Пин с принципа му "Не е важно дали котката е черна или бяла, важното е да лови мишки" който отвори Китай към западната икономика. За успокоение на носталгиците по социализма ще кажа, че не считам Тодор Живков за чак толкова виновен. Изключвам онези кървавите години 1944-56/60, говоря за по-късната България. Мисля, че той беше готов за значително по-широко сътрудничество със Запада, да кажем нещо подобно на Титова Югославия, защо не и като китайската. Просто руснаците не му позволиха. Което автоматично ни постави зад желязната завеса, КОКОМ, ембарго и в крайна сметка технологично изоставане. Ама имали сме били много заводи. Имахме защото работеха за СИВ, рухна СИВ фалираха и те защото технологиите им бяха основно руски, т.е. изостанали. В което рухване значително им помогнаха назначените капиталисти. А кои ги назначаваха? Ами попитайте ДС, те знаят много за това.
_________________ Остап Бендер: Спасяването на давещите се е дело на самите давещи се. Стендал: Овчарят винаги се стреми да убеди овцете, че неговите и техните интереси съвпадат.
|
| Чет Фев 15, 2018 5:11 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Абе вие май живеете на друга планета или сте коне с капаци, рухнал СИВ ухнали и заводите, а колко завода рухнаха в САЩ само от едно имотно балонче, дали осъзнавате модела създавай търсене за да може да продаваш колко е порочен, няко йизобщо замисля ли се ако в САЩ рухме модела на свръхпотребление какво ще се случи не само с тяхната но и със световните икономики ? СИВ сравнено с днешните "стимули" и "пазари" си е супер ефективна, балансирана и надеждна система.
|
| Чет Фев 15, 2018 5:22 pm |
|
 |
|
lcr
|
Кризи при капитализма винаги е имало и най-вероятно ще има. Но за разлика от тях, които са непредсказуеми или трудно предсказуеми, то историята със СИВ беше от ясна по-ясна - а именно, че в момента в който СИВ изчезне, 90 % от продукцията на тези вътре, ще си я чукаме в тиквите. Ако не беше така, нямаше да има корекоми и хората нямаше да дават мило и драго да се докопат до гурбета в някоя африканска държава.
Няма как да си расъл и пасъл в бурканче и когато те пуснат в джунглата да оцелееш.
Това, милионната история на човешката (и не само) еволюция го е измислила.
|
| Чет Фев 15, 2018 6:08 pm |
|
|