Отговори на тема  [ 105 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Следваща
бах мааму 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
Мнение Re: бах мааму
fred написа:
....
Ама имали сме били много заводи. Имахме защото работеха за СИВ, рухна СИВ фалираха и те защото технологиите им бяха основно руски, т.е. изостанали. В което рухване значително им помогнаха назначените капиталисти. А кои ги назначаваха? Ами попитайте ДС, те знаят много за това.

fred,
ти наистина явно имаш нещо болестно по повод "преди" и "сега".

да те питам сега дали изнасяме консервирани зеленчуци и неконсервирани за някъде пък било то и Русия?
- тц, внасяме ...

дали знаеш че в руския език за флекса е нарицателното "болгарка" - щото се е ползвало масово(демек сме изнасяли масово)
- сега дали този завод съществува, и ако да - дали изнасяме нещо на някъде

дали знаеш за металолеенето с противоналягане(или нещо подобно беше , технологията по която се правят алуминиевите джанти...) дето нашите баш по време на СИВ са го измислили и разни примеси и смески за броните на танкове и мтлб-та... пък стругове пък други машини ..

и като е било толкова гадно и изостанало защо си живял в България - че не са пускали не е оправдание - много хора са напускали по един или друг начин.

пък и къде си си получил образованието и колко си платил за него?
щото ако беше дивият капитализъм дето толкова ти е свиден щеше да изкараш до трето отделение и да се радваш ако вашите са могли да ти купят обувки а не да ходиш бос до школото,
и после да ходиш да пасеш кравите,
а не да кюфнеш в някой отдел да се чешеш над ANSYS-a.

Чет Фев 15, 2018 6:54 pm
Профил

ToHu написа:
Абе вие май живеете на друга планета или сте коне с капаци, рухнал СИВ ухнали и заводите, а колко завода рухнаха в САЩ само от едно имотно балонче, дали осъзнавате модела създавай търсене за да може да продаваш колко е порочен, няко йизобщо замисля ли се ако в САЩ рухме модела на свръхпотребление какво ще се случи не само с тяхната но и със световните икономики ? СИВ сравнено с днешните "стимули" и "пазари" си е супер ефективна, балансирана и надеждна система.

И какво общо имат компотите с компютрите? В Америка фалират заводи, появяват се нови, системата си съществува. Фалират заводи поради икономическа неефективност, изместват ги други по-ефективни от тях но системата си стои.

В соц.лагера рухна системата като цяло , заедно с нея си отиде СИВ а там бяха основните ни пазари. Заводите не успяха да си намерят други пазари и закономерно фалираха. Не знам заводи които могат да съществуват без пазари,нито при социализма нито при капитализма. Ама някои от тях изнасяли в Тайланд. Ами тези които са изнасяли не само във СИВ но и извън него продължи да ги има. Оптикоелектрон-Панагюрище, Динамо-Сливен... всеки който намери пазари остана. Които бяха свикнали, че планирано им изкупуват продукцията в СИВ независимо от качеството и изчезнаха. А те се оказаха мнозинството.

Чет Фев 15, 2018 7:04 pm
Профил

MYXATA написа:
fred написа:
....
Ама имали сме били много заводи. Имахме защото работеха за СИВ, рухна СИВ фалираха и те защото технологиите им бяха основно руски, т.е. изостанали. В което рухване значително им помогнаха назначените капиталисти. А кои ги назначаваха? Ами попитайте ДС, те знаят много за това.

fred,

да те питам сега дали изнасяме консервирани зеленчуци и неконсервирани за някъде пък било то и Русия?
- тц, внасяме ...

дали знаеш че в руския език за флекса е нарицателното "болгарка" - щото се е ползвало масово(демек сме изнасяли масово)
- сега дали този завод съществува, и ако да - дали изнасяме нещо на някъде

дали знаеш за металолеенето с противоналягане(или нещо подобно беше , технологията по която се правят алуминиевите джанти...) дето нашите баш по време на СИВ са го измислили и разни примеси и смески за броните на танкове и мтлб-та... пък стругове пък други машини ..

и като е било толкова гадно и изостанало защо си живял в България - че не са пускали не е оправдание - много хора са напускали по един или друг начин.

пък и къде си си получил образованието и колко си платил за него?
щото ако беше дивият капитализъм дето толкова ти е свиден щеше да изкараш до трето отделение и да се радваш ако вашите са могли да ти купят обувки а не да ходиш бос до школото,
и после да ходиш да пасеш кравите,
а не да кюфнеш в някой отдел да се чешеш над ANSYS-a.

Не успях да намеря аргументи а само вопли,колко велики бяхме преди и колко зле сме сега. Ами като бяхме велики защо не останахме такива ами с радост баш комунистите се затичаха да стават капиталисти? Да ти вадя ли речта на Тодор Живков където той казва "Да си кажем истината другари, социализма е едно недоносче!" И после продължава "Какви големи неща се задават, ех сега да бях млад..." /по смисъл го възпроизвеждам/. Нали БСП няколко пъти взема властта, още я помня червената карта на Клара Маринова. Защо не се втурнаха да правят социализъм пък ако ще и по китайски модел да е? Кютат си в соц.интерна и не смятат да мърдат от там.

Предадоха ви собствените ви лидери ама не искате да го видите, удобно е да се обвинява омразният Запад. Той самият Луканов го каза "Капитализъм ще е но НИЕ ще сме капиталистите!". Ето ти го обяснението за последните 27 години, комунистите решиха да стават капиталисти. Вкупом, с Русия начело. Защото без нейното съгласие всеки който мръднеше бързо щеше да се озове на прохладно място.

Чет Фев 15, 2018 7:13 pm
Профил

MYXATA написа:
...щото ако беше дивият капитализъм дето толкова ти е свиден

Див олигархичен капитализъм го направиха партийните ви другари. Има и по-нормален капитализъм и доказателство за това е, че ние емигрираме при тях а не те при нас.

Чет Фев 15, 2018 7:17 pm
Профил

@Koleto, +1
С малко допълнение, не визирам Дедо! Помня как така наречените комунисти те унищожаваха до последно коляно а техните деца учиха в английски гимназии и в елитни университети.
Да преговорим: Идват на село вземат ти всичко и започваш да работиш на заплата ако не са те претрепали преди това. Лишавал си се купувал си земя и в един момент ставаш равен с просека. Това не го разбирам. Не разбирам и друго защо те правят враг на народа и в последствие и внуците ти са виновни. Май отдавна не сме народ !

Чет Фев 15, 2018 7:58 pm
Профил

MYXATA написа:
fred,

Не е така. Обаждам се само когато някой почне много да го хвали социализма, да превъзнася това което му харесва и да премълчава неудобното. Не обичам пропагандата независимо от посоката и, такъв ми е характерът че веднага казвам това което липсва в захаросаният модел за да е пълна картинката.

Аз тук съм го писал, социализмът ми беше безразличен. Нямам в родът си репресирани, дори баща ми беше н-к свръзки в Трета армия, част от властта да го приемем. Като кариера бях нещо да го наречем по средата. Можеше да бъда и доста по-нагоре, но не обичам да се подмазвам и да си кривя душата а почнеш ли да вървиш нагоре това става задължително. Затова съзнателно си избрах да съм по средата, сред работарите които мъкнат каруцата и не съжалявам за това нито тогава нито сега.

Дразнеха ме доста тъпотии на нашенската реализация на социализма, и сега мисля че можеше да бъде и по-човешки. Дори да остане като система ако бяха тръгнали по пътя на китайците. Но това са чисто теории, руснаците нямаше да позволят. И други държави искаха да правят "комунизъм с човешко лице" и бързо им оказаха "братска помощ" с танковете. Мислех си, че комунизмът е вечен поне по време на моят живот и затова въобще не съм мислил че нещо може да се промени като система, приемах го като даденост в която трябва да живея.

Така си живеех политически безразличен и си човърках науката и конструкциите. Антикомунист ме направи перестройката и ужасяващите престъпления които тя разкри. Аз ги лапам книгите като ламя но от Солженицин повече от 20-30 страници наведнъж не можех да прочета, толкова е смазващо това което описва. Тогава реших, че такава система няма право да съществува, не може върху костите на собственият си народ да строиш система която отгоре на това се оказа и нефелна. Защото добре помня как ни обещаваха комунизъм в 1980г, после когато тя дойде и от него нито следа обявиха че ще строим зрелият социализъм който плавно премина в презрелият и тупна от дървото. И все ни убеждаваха как капитализмът загнивал ама той колкото по-гнил ставаше толкова стоките в Кореком по-хубави.

Затова съм толкова нетърпим към соц.пропагандата, що идеологически предмети са ме карали да уча и що столове съм изтъркал в партийната учебна година /за безпартийните/ чет нямат. И ако тогава бяхме принудени да мълчим то сега поне е свобода на словото, мога да кажа какво мисля.

Чет Фев 15, 2018 8:44 pm
Профил

timt написа:
...... Не разбирам и друго защо те правят враг на народа и в последствие и внуците ти са виновни. Май отдавна не сме народ !

Такива системи отчаяно се нуждаят от врагове. Вътрешни и външни. Иначе няма, как да обяснят на хората, защо те живеят лошо.

Чет Фев 15, 2018 8:59 pm
Профил
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
lcr написа:
timt написа:
...... Не разбирам и друго защо те правят враг на народа и в последствие и внуците ти са виновни. Май отдавна не сме народ !

Такива системи отчаяно се нуждаят от врагове. Вътрешни и външни. Иначе няма, как да обяснят на хората, защо те живеят лошо.

е хайде хайде,
да ви напомня за холивудските блек листи - демек който е обвинен (с основание или без) че е комунист или симпатизира, никаква работа, разследваници от фбр-то и прочие, и бива заклеймен в обществото...
концлагерите за японски американци през ВСВ2,
дефарминга през който умират доста(ама наистина много) от глад...
това го е имало и съюза и в америка, и в българия и т.н.

не ми излизайте с хубавият капитализъм и лошият комунизъм,
никъде не епрекрасно и никога не е било така.

всичко хубаво е за сметка на нещо лошо(20%/80%)

Чет Фев 15, 2018 9:03 pm
Профил

Очевидно спомените ти от тази система са свеждат до "лютеницата на баба".
Трябва да питаш някой от внуците на онези "врагове на народа", как са я карали.

......................

Американец и руснак спорят коя страна е по-свободна. Американецът казва:

- Моята страна е толкова напреднала, че мога по всяко време да вляза в Белия дом, да нахлуя в Овалния кабинет, да тропна по бюрото на президента Рейгън и да му кажа: Не ми харесва как управлявате тази страна.

- Ами - отвръща руснакът - аз мога да направя същото.

- Как така? - изненадал се американецът.

- Да, по всяко едно време мога да отида в Кремъл, да нахълтам в офиса на генералния секретар, да тропна по масата и да му кажа: Не ми харесва как президентът Рейгън управлява страната си.

Чет Фев 15, 2018 9:11 pm
Профил
Аватар

lcr написа:
Очевидно спомените ти от тази система са свеждат до "лютеницата на баба".
Трябва да питаш някой от внуците на онези "врагове на народа", как са я карали..

lcr,
Явно на повече от плоско заяждане и плюене не си способен :) явно и факти нямаш, даже и зле преведени от нетя(като онзи другия хейтър)
То си е разбираемо - някак си за собствените неуредици и неуспехи някой друг трябва да ти е виновен, твоя начин на мислене и изговор подхожда на "ранните"години на прехода. Все си мисля,че в днешно време малко по-реално трябва да се гледа на нещата...

Чет Фев 15, 2018 10:23 pm
Профил

Нещо пак си се объркал.
Да си видял някъде да плюя по настоящия ни път на развитие?
Не ми е виновен никой. Сега всичко си зависи в огромна степен от мен самият.
Просто си правя една равносметка на причините, които ни доведоха дотук.

Други хора оправдават мизерното си съществуване с вълчия капитализъм след 10 11, вместо със собствения си мързел, неспособност и пр и се сополивят по онова, което всъщност ни доведе до него. Аз не съм измежду тях.

Чет Фев 15, 2018 10:30 pm
Профил

lcr написа:

Американец и руснак спорят коя страна е по-свободна. Американецът казва:

- Моята страна е толкова напреднала, че мога по всяко време да вляза в Белия дом, да нахлуя в Овалния кабинет, да тропна по бюрото на президента Рейгън и да му кажа: Не ми харесва как управлявате тази страна.

- Ами - отвръща руснакът - аз мога да направя същото.

- Как така? - изненадал се американецът.

- Да, по всяко едно време мога да отида в Кремъл, да нахълтам в офиса на генералния секретар, да тропна по масата и да му кажа: Не ми харесва как президентът Рейгън управлява страната си.

Soviet jokes: https://youtu.be/mN3z3eSVG7A?t=130 отидете на 02:10

Чет Фев 15, 2018 10:42 pm
Профил
Аватар

И тъй като темата беше за "бах ма'а му" един клип който може би ще е интересен на хората и с малко "железарски" интереси.
След 5:08 мин.
https://www.youtube.com/watch?v=NwOtZnjqKGA

Като порасна, ша си купя такъв фрезер и машина като за него. :D

Чет Фев 15, 2018 10:45 pm
Профил

timt написа:
Лишавал си се купувал си земя и в един момент ставаш равен с просека.

Историята трябва да се разглежда в контекста на времето. Иначе казано всяка история има и предисторя. При национализацията предисторията е че се случва след няколко поредни тежки години. От една страна ниски добиви поради лошото време, от друга страна бирниците се опитват да вземат и малкото изкарано, щото хазната е съвсем празна. Да не говорим за войната преди това и т.н. С две думи по обективни причини е имало масов глад. Като гладуват не само калпазаните, просто тежки години. Единствено по-заможните са вързвали двата края, но точно тогава решават да правят национализацията... Само можем да си представим какво е било усещането. Не просто им вземат "нещо", а нещото с което са се изхранвали и без което всички около тях са гладували. В интерес на истината комунистите имат късмет през първите години след национализацията, добиви са добри. Демек не се случва (чка такъв) апокалипсис, но опасенията са си били повече от основателни.
Разбира се, има и друга гледна точка - тази на гладните и на ''политиците". Пак ще кажа, че не гладуват само по-богатите, всички останали са били зле, много зле. Опитите чрез бирници да се направи нещо се провалят по разбираеми причини. Та в тоя контекст е нормално политиците (каквито и да са) да приемат по-крути мерки. Не че национализацията е най-правилното нещо, ама по него време и с тия съюзници... просто е нямало как да не се случи.
Между другото, не навсякъде е имало проблем. Тва е по-скоро куриоз или интересен факт, но сме имали доста села със земеделски кооперации. Селото на баща ми е такова. Национализацията е била почти формалност, но уви не навсякъде е било така.

Чет Фев 15, 2018 10:46 pm
Профил

itso.t написа:
И тъй като темата беше за "бах ма'а му" един клип който може би ще е интересен на хората и с малко "железарски" интереси.
След 5:08 мин.
https://www.youtube.com/watch?v=NwOtZnjqKGA

Като порасна, ша си купя такъв фрезер и машина като за него. :D

Хубава машинка, но някак повече ме впечатлява това: :)

https://www.youtube.com/watch?v=AuS6HDHc7XE&t=1s

Чет Фев 15, 2018 10:58 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 105 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Следваща