|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 9:07 am
Операционна система......
| Автор |
Съобщение |
|
¶
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Всяка моя програма за микроконтролери я разглеждам като един вид операционна система. Така че поне за микроконтролерите не е нужно да се прави таквоз чудо на природата. Иначе гръмки търговски имена за RTOS за микроконтролери колкото искаш. Само че на един PIC12 , примерно, какво има да му управляваш ?
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Чет Мар 30, 2006 2:19 pm |
|
 |
|
t_i_t_o
Ранг: Почетен член
|
Пи, АРМ ядрата предоставят мощтност която позволява контролера да работи не само с ПИОта, таймери и тем подобни периферии с по два регистъра, а и доста по сложни интерфейси (Етернет, флаш карти) чието управление съвсем не е посилно за сам човек дори и в рамките на няколко години.
Една съвременна вградена ОС съвсем не е само таск суичер (кернел), той дори е една много малка част от нея. Голямата част са например TCP/IP стек и фаилова система които ти няма нужда да пишеш а ги използваш наготово. Т.е. в общия случаи за да използваш една ОС трябва само да си напишеш "драйверите" а от там нататак всичко ти е готово и направо използваш fopen() например. Така следм относително малко предварителна работа директно започваш да пишеш конкретно за твоето приложение без да се занимаваш подробности.
На кратко Ембеддед ОС много улеснява живота ако устройството ще работи с Етернет, файлови системи и нагоре.
|
| Чет Мар 30, 2006 11:40 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
миро, ми ти основния мотив го нямаш бе, братче
като ходиш да си купиш салам, момичето на щанда хич не го интересува, че можеш да си напишеш ОС за половин година
|
| Пет Мар 31, 2006 12:40 am |
|
 |
|
TheWizard
|
t_i_t_o: с готови работи всеки може да работи... и после се питаме защо има толкова много бъгове и защо системите са толкова бавни...
|
| Пет Мар 31, 2006 1:02 am |
|
 |
|
t_i_t_o
Ранг: Почетен член
|
Маг, няна нужда всеки да преоткрива топлата вода. Имам два въпроса към теб:
1. Правил ли си проект чиито бин файл да е по голям от 500КВ - колко време ти отне?
2. Налагало ли ти се е твой проект да работи с LAN на ниво ТЦП/ИП - ако да ти ли си написа стека?
Все пак идеята е да се Свърши работа, а не да се върши работа.
Твоето е все едно за да си остъкля терасата преди това да си валцовам сам винкелите и да си направя стъклата - е нема нужда 
|
| Пет Мар 31, 2006 9:11 am |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
съгласен съм с повечето мнения...
да се прави ОС може би не е най-умното нещо, но понякога се налага да избираш между по-малкото зло.
Ако завъша това което съм почнал сигурно ще го публикувам като отворен код, засега целта е RTOS която почти не използва RAM, не се нуждае от динамична памет, никога не се забраняват FIQ, IRQ-та - само косвено при изпълнение на служебни финкции (SWI)
естествено драйвери за наличната периферия, като драйверите са истински, т.е. с енумерация както и синхронизация при използване на един драйвер от няколко таска и/или физически драйвер - виртуален драйер...
Допълнителни гъдели като adaptive CPU clocking, т.е. ОС-а следи CPU usage и пренастройва клока, така че батериите да имат доста по-дълъг живот.
Абе все хубави работи, ама нека да пиша повече "като му дойде времето", че и тигана и рибата още са в морето...
|
| Пет Мар 31, 2006 10:28 am |
|
 |
|
TheWizard
|
t_i_t_o: Не приемай писанията ми лично, говоря по принцип,
Не казвам, че не трябва да се пише на високо ниво, Просто малко съм скептичен към готовите ОС и стекове с така нареченото "Индийско програмиране" без какпка оптимизиране, Ще ти дам пример - разгледай демо стека на Микрочип, работи но е бавен за тази платформа, а ако погледнеш и не демо ОС и стековете - също е така, а да не кажа че във тях има код взет направо от линукс за ПиСи, Трудно е един мулти платформен сорс да работи на различни платформи... Една средно голяма фирма с добър екип би могла да си развие собствена ОС - говоря за ниво микроконтролери до 16М адресно пространство
1: да но не за микроконтролери, за PC на Делфи...Всъщност на високо ниво няма значение езика за програмиране.... Големите проекти трудно се пишат/създават от малко хора
2: да(на ниво обучение), на asm и С, иначе трудно бих научил нета на ниско ниво. Едно от нещата(на наи-високо и бавно ниво) на които се кефя най-много е ICQ за GPRS в MTEL мрежата написан на Java2ME за К700/LG8120... :)
|
| Пет Мар 31, 2006 11:25 am |
|
 |
|
relsys
|
ей, ако всичките тези усилия ги бяхме вложили в писане на код, вече със сигурност щяхме да имаме нещо буутващо ... 
|
| Пон Апр 03, 2006 4:23 pm |
|
 |
|
3aek
|
бъди скептичен към готовите open-source и демо стекове, но не и към комерсиалните
няма смисъл да се оптимизира нещо което даваш като демо, защо да се хаби време и пари?
всеки може да направи много работи, просто преценява колко време ще му иде и колко пари му струва това, едно време се хвърлях да правя много работи включително механични за да съм независим от разни чичковци - тогава такова беше положението, после навсякъде си дойдоха професионалисти и за мен сега е по-лесно да дам някой лев на друг да ми направи професионално механиките отколкото да си губя времето
същото е с ОС - има free, demo и прочее които долу-горе вървят
има и платени които идват гарантирано изтествани и като нещо не работи няма да си губиш времето да четеш 20 МБ чужд код и да действаш на принципа направи си сам а звъниш по телефона и казваш пичове тук това не работи оправете си го.
|
| Пон Апр 03, 2006 5:21 pm |
|
 |
|
¶
|
Търсих нещо в нафталина ( вече забравих  точно какво ) и попаднах на тази стара тема. Естествено прескочих до http://www.reactos.org , пичовете са напреднали доста за 2г.  , някъде пишеше, че ядрото е вече 100% NT съвместимо, имаше снимки как работи OpenOffice за Win върху ReactOS 
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Сря Яну 02, 2008 10:40 pm |
|
 |
|
zaphod
|
мен лично това "напишем" ми звучи доста смешно. за един голям проект най-трудното нещо е организирането на проекта и управлението на хората, а не техническите дреболии. затова аз лично намирам по-вероятно сам човек да напише ос, пък било то и бавно, отколкото група ентусиасти да го направи. особено ако групата се състои от български ентусиасти. 
|
| Сря Яну 02, 2008 11:15 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
По-добре се включи в съществуващия вече проект - ReactOS
|
| Чет Яну 03, 2008 9:58 am |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
А от водачите най-важен е шофьорът на местния автобус (the local bus driver) 
|
| Чет Яну 03, 2008 10:51 am |
|
 |
|
¶
|
Превода на български е от нескопосан по зле 
|
| Чет Яну 03, 2008 4:36 pm |
|
 |
|
wolfshark
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 11:34 pm Мнения: 95 Местоположение: Видин
|
И хората дето го превеждат се имат за много знаещи и квалифицирани, някои даже вишисти 
|
| Пет Яну 04, 2008 2:45 am |
|
|