Отговори на тема  [ 55 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Търся Hardware Design Engineers 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Търся Hardware Design Engineers
HCL, не заблуждавай хората, американската заплата за една и съща работа може да варира в много пироки граници, 110 к в Невада са мнооого над това кеото е реално, в Калифорния са под ... не е хубаво да се хвърлят така цифри, създава се доста грешно впеатление. Иначе има подобни заплати и в БГ, при нас има хора на над 10 к, което реално е 2 пъти по-висока покупателна способност щото данъци и прочие са по-ниски в БГ.

Пон Фев 26, 2018 4:17 pm
Профил
Аватар

Тони, че кой ходи да бачка в Невада :D шегувам се ей :D за мен лично Портланд (Орегон) и Остин (Тексас) са по-атрактивни независимо от ниските заплати сравнено с CA и NYC.

Относно заплатите в щатите си прав, спор няма. Дори си мислех да коригирам надолу преди да постна, но предположих, че за повечето съфорумници заплатата би имала смисъл само ако някой ги дърпа със зелена карта, което в 90% ще е западното крайбрежие или като експерт в голяма фирма което би трябвало да закачи $110к в долната граница. Съгласен?

Относно 10к в България, предполагам става въпрос за ръководни функции? В противен случай би ме интересувало повече информация на лични. Опитвам да си изградя мнение в момента и от това което чувам, таванът (99 персентила) за експерт без ръководни функции е 80к лева годишно - електроника и софтуер.

tutiv, ако чуя нещо ще се обадя. Това е една от функциите на форума...

Пон Фев 26, 2018 5:35 pm
Профил WWW

Развой в САЩ се прави на много места, да някои са утвърдени и много популярни, но не е само там, има развой не малко и в Невада, дори е много популярно напоследък, а и доста по средния запад, а също така и на източното крайбрежие, там заплатите са далеееч от тия в Калифорния.

За заплатите за които споменах, не става въпрос за изпълнители, девелопъри. За индустрията като цяло е различно, при нас заплатите винаги са били високи, 2003-5 имаше заплати от по 4-5 к за софт девелопъри. Не казвам че всички са на толкова, има си прости кодери които са буквално машинописти, със сигурност не са на 10к :)

Пон Фев 26, 2018 6:07 pm
Профил
Ранг: Напреднал
Ранг: Напреднал

Навсякъде е така в България- мъка.
Изкарват ти червата през носа за едни 2к.
Съветвам младите този нет да го използват по предназначение, а не за фейсбук.
Нета ти дава възможност да се свържеш с много хора по света, които ще ти дадат колкото струваш.
Аз отдавна работя само с чужденци.
И далеч не е нужно да си гуру, нали ги виждам на какво ниво са западняците, та и на Изток.
Знам ги от Сащ до Австралия.
Българина просто трябва да има повече самочувствие
Хубавите работи не стават като си стоиш в къщи и само кандидатстваш в джобса. Трябва да си разтропан глобално. Трябва да си леко "хардкор копеле". Същото е като да имаш хубави жени- е не става да си просто добричък. Трябва да се постараеш
Вистеони, мистеони- такива ги правя леш в Линкедин. Само им пиша под статии на такива фирми как ми се хвалили с нещо си. А ограбват работника

Сря Фев 28, 2018 2:18 am
Профил

Колега, за БЪлгария, 2000 никак не са малка заплата, в нашия бранш е нормално да се плаща повече и аз няма нищо против това, но да кажеш за 2к ти изкарват червата ... не е сериозно, а конкретно за тия компании, ами ти нищо не рбаотиш в тях, и 1000 да ти дават е много, а те дват в пъти повече, просто за клатене на крака, защото това е релаността.

Сря Фев 28, 2018 3:37 am
Профил

За клатене на крака дават но за вършене на работа не дават. Там е разликата от Джонсън Контролс от преди 15 години. Преди кризата бяха добре.
2к за София са малко. Некадърния мениджмънт води до зле структорирана компания. Сработил му на някой милярдер бизнеса с колцентрове, видял, че напъхват 200 говеда в едно хале и те носят приходи - дай да пробваме в ИТ-то.
А може и това да е правилния подход. Отиваш там, клатиш си краката, взимаш някакви пари и не му мислиш много много. Продаваш си времето а не труда. Затъпяваш доволно и после отиваш да си харчиш пенсията от 800 лв някъде на Бахамите.

Сря Фев 28, 2018 7:38 am
Профил

Ами дали 2000 са малко или много е много относително, в София има мнгоо хора които живеят с по-малко и не са умрели гладни, не стоят на студено и децата им не носят дрипи. В крайна сметка в София разходите не са толкова високи, а това са 1000Евро, аз анам не малко хора ходят да работя тпо испания и къде ли не за тия 1000 Евро, и нещо не ми излиза сметката, ама както и да е. Дали са малко за нашият бранш, да малко са, първо защото заплатите много скочиха, второ защото са просто малко за инж.кадър но да ми кажеш че са малко за асмеблатор ... или по принцип са малко, в другите градове хората и на 7-800 лв са доволни, а разликата в разходите хич не е голяма.
А това за клатенето на краката, това емениджмънт стратегия или липсата и. Но имай в предвид и друго, колкто по-голяма става една организация, толкова тия които си клатят краката са повече, и повярвай не е защото собсвтениците или мениджърите го искат, просто се случва. Нямам как да въведеш ефективен контрол, или по-скоро не е изгодно, защото започва да сатва по-скъпо от колкото разхода който реализират кракоклатуците. Другия вариант е да въведеш методи на контрол за коитообаче ще те нарекът екплоататор, робовладелец икакво ли още не.
Не е лесно да управляваш голяма структура, тя си има недостатъците и проблемите, но неминуемо растежа води към големи структури.
Разделянето на отделни стуктури понякога е полезно, и може да доведе до по-висока ефективност на изпълнителите, но пък ти се увеличава администрацията и овърхеда. За съжаление няма някаква форула или златна среда, опитваш да балансираш но винаги си със съзнанието че ти имаш 1000 служителя,и 200 от тях са с ефективността на умрял негър, а други 300 работят колкото да не умрат от скука ... хич не е приятна мисъл ама ...

Сря Фев 28, 2018 7:04 pm
Профил

За другото няма да коментирам, но:
ToHu написа:
а разликата в разходите хич не е голяма

не е точно така - едно е жилище - 3..4 стаен в добро състояние - да е 50000-70000лв и ако е на кредит да го опаткаш за 5-10 години без много напън (със споменатите около 2К примерно), друго е да те святнат 80000-100000 евра за на майната си и да се гърчиш 30-35 години. Ей оттук ти идват едни 500-1000лв на месец разход горница. Не е само колко е сиренето в кауфЛана...
Да не говорим че риска да не доживееш последната вноска в нашия бизнес не е никак малък...

Сря Фев 28, 2018 11:11 pm
Профил

Май е същото а, щото а като си в провинцията с 1000 лв пак не може си платиш апартамента за 10 години. Както и да е, това е безкрайна тема и всеки си знае неговото.

Чет Мар 01, 2018 12:53 am
Профил

Само казвах че ако тръгваме от 2000лв нето, то в София след наем/кредит ще си с 1000лв в джоба, а в провинцията ще си с 1500. Скъпите имоти водят до повече разходи по кредита заради дългото време и лихвите, което влошава нещата още повече от простата разлика в цените на кв.м.
Ако жилището не е фактор съм съгласен че няма съществена разлика в разходите. Особено откак "до морето" загуби соц-смисъла и в София означава "до Гърция". Пък ако отпушат през Кресна с една хубава магистрала ще забравим каква е регистрацията на столичните возила ...
Има и друг вариант - в Софето да си с 1300 примерно щото си се ограничил до гарсониера за да има и за манджа. Ама там май 600-800 отиват и за лапищаците за детска градина и съвсем я закършваме.
В реалността няма много опции за 3К+ из провинцията, в смисъл такива с нормален трудов договор, спокойствие и стабилност във времето. Не че не се изкарват, но е за сметка на времето, стреса, ...

Чет Мар 01, 2018 1:20 am
Профил

ТУК :)

Чет Мар 01, 2018 2:12 am
Профил
Аватар

gicho къде този 3..4 стаен в добро състояние за 70000лв. В приличните квъртали във Варна/Бургас кв.м. е 1000 евро, което е макс 25% под нивото в София. Освен ако под провинция се разбира Кърджали, но там 3к+ ми изглеждат доста илюзиорно.

Чет Мар 01, 2018 5:03 pm
Профил WWW

В Бургас май не толкова, но Варна има доста скъпи имоти, но в момента е балон, в София скочиха от 850 на 1000-1200 в квартали като Дружба за много кратко време. Тоя балон няма да изкара много, въпроса е колко ще паднат.

Чет Мар 01, 2018 5:17 pm
Профил

Е, къде - по средата между Варна и София, като теглиш една права линия на картата... :)

Чет Мар 01, 2018 9:55 pm
Профил
Аватар

Тони, точно в Бургас миналата година като поисках да ми оферират двустайни за 800€ на кв.м. ми се изсмяха от две агенции. Аз повдигнах рамене и се насочих към столицата. Иначе стоят обявите по няколко месеца, че и на някои им вдигат цените с по 1000€. Да се чудиш от какво живеят ама явно има някаква търговска логика, която ми убягва...

Пет Мар 02, 2018 12:13 am
Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 55 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща