Отговори на тема  [ 47 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Търсим тест инженери 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Търсим тест инженери
fred написа:
Абе аз ги знам фактите. И те са, че някъде към 2 милиона се изнесоха от България. Тези които си търсят работна ръка би трябвало да се позамислят защо тези хора са предпочели чужбината а не тях. И че аргатите от социализма вече са на привършване.

Човек търси естествено най-малкото съпротивление. Да доста млади напуснаха защото родителите им казваха учи за да не работиш. Т.е. мозъците им са промити по рождение. Важно е да си на бюро. За БГ емигрантите нищо хубаво не мога да кажа..... В чужбина е така, можеш да се скатаваш колкото искаш и пак ще имаш горе долу стандарт на живот. То и в доста чужди компании у нас е така визирайки например Мелексис, Вистеон и редица други извън нашия бранш. Скатавайки се там можеш и до пенсия прилично да изкараш пък имаш социални, здравни, добавки за път и т.н.

Работна ръка винаги ще се намери. В момента ги внасят отвън. Южните квартали на София се напълниха с чужденци (франсета, италианци и т.н.) . В нашия Лидл повече чужда отколкото родна реч ще чуеш. Е явно за тях има смисъл, а българина я кара на принципа - Я па на тоя нема да му работя.
А и като гледам колко нови сгради и халета се строят в индустриалните зони на София, явно инвеститорите са сигурни че работна ръка ще намерят без проблем.....

Вто Фев 27, 2018 3:49 pm
Профил WWW

Pif, фирмата си е в БГ и все така си имаме 2000 служителя, но пазара си е пазар, централна и южна америка са големи пазари и ми трябват по мин 200 машини на месец в момента, това са си 5 контейнера. Аз съм в Мексико защото работата ми е да организирам производството, като свърша тук отивам в Бразилия, защото и там се отваря един доста голям пазар с отрвратителен вносен режим, та ще се произвеждаи там на място. Големи са ни нещата и да ги влачиш по кораби и самолети е скъпо. За мен най-добре беше целия регион да се покрие от производството в Невада, и там да се разшири, да ама транспорта, особенно в САЩ не е никак евтин.
Та аз затова съм тук, като свърша с Мексико ако остане време ще се върна да направя една глобална реорганизация в БГ, ако не след Бразилия, че в БГ нещата си вървят, ама там са най-забатачени.

Вто Фев 27, 2018 4:35 pm
Профил

Все пак тук-таме има насищане.

https://www.capital.bg/biznes/kompanii/ ... bulgariia/

Вто Фев 27, 2018 4:54 pm
Профил

Тая компания явно никога не е започвала да работи тук, явно причината е държавната администрация. То плановете на тия били цял град с блокове да си построят за работниците. Дрън дрън... нещо поначало сбъркано има тук за да се дава за пример...

Вто Фев 27, 2018 5:11 pm
Профил WWW

Edesign написа:
fred написа:
Абе аз ги знам фактите. И те са, че някъде към 2 милиона се изнесоха от България. Тези които си търсят работна ръка би трябвало да се позамислят защо тези хора са предпочели чужбината а не тях. И че аргатите от социализма вече са на привършване.

Човек търси естествено най-малкото съпротивление. Да доста млади напуснаха защото родителите им казваха учи за да не работиш. Т.е. мозъците им са промити по рождение. Важно е да си на бюро. За БГ емигрантите нищо хубаво не мога да кажа..... В чужбина е така, можеш да се скатаваш колкото искаш и пак ще имаш горе долу стандарт на живот.

Не мога да се съглася. Аз съм на годинки така че моите познати в огромното си мнозинство не са от младите. Ами всички напуснаха онези жестоките 1990-97 когато въпросът беше да оцеляваш с каквато и ще да е работа, не дали ще можеш да лежиш на бюро. Аз самият бях на ръба на махането някъде 1999г но си типичният си късмет улучих огромният срив на нефта, те хората 6 месеца поръчка нямат та нов да назначават и работна виза да му изкарват. Така че се върнах.

Емиграцията 1990-2000г си беше чисто по икономически причини, доста голяма част от нея особено началните години от хора вече работили, с квалификация. От моите познати поне 20 души в чужбина само един се върна. Но той беше с Зелена карта и беше там само да даде американски гражданство на децата си, тук пък беше доцент и после стана професор. Всички са на добри работи, включително изследователският център на Лос Аламос, на Филипс, един направи и собствена компания която имаше $10млн поръчки преди срива на нефта, разправя че вече се възстановява. Вярно, че моите познати са все от инженерният отрасъл а те все пак не са мнозинство.

Не съм съгласен и с "Учи мама да не работиш", при инженерите това е трудничко. Половината такива ги измитат още при следването, след това самата работа поставя всеки на мястото му. Некадърният инженер си личи от километри разстояние, ще провали първата работа която му дадеш. Пък и все пак $100-150,000 годишно колкото е стандартната заплата при нас по света не ги дават за лежане. Особено като те забутат някъде в джунглата и те охраняват няколко автоматчика от нападения :)

Накратко, заминават и не се връщат. Значи по някакъв начин там са по-добре. И не вярвам, че капиталистите не ги използват добре и ги оставят да лежат, всичките ми познати обратното говорят а и с очите си съм го виждал. А в някои специалности като медицината заминава направо целият курс, и такива познати имам. Крепим се на наследеното от социализма, но поради естествени биологични причини то намалява. Тепърва ни чака ОГРОМНА дупка и нужда от квалифицирани кадри, говоря го като човек с доста години наблюдения в тази област.

Вто Фев 27, 2018 9:08 pm
Профил

Ами край Пловдив не е лесно. Първо за да построят трябва да вземат земя от един от двата монополиста, единия е по-монополист, там пазарлък трудно се прави, земя много не остана, паринаправиха достатъчно и в момента е ак оискаш плащай ако не искаш духай. отделно работната ръка в Пловдивския край не е безкрайна, а заводи много, цената и се вдига, а количеството намалява. Глупсот е, че няма работна ръка, няма безплатна работна ръка. Ако са си мислили че с трици ще ловят маймуни не са оцелили, в тоя раьон вече с еискат топки и голям мерак, иначе е леко безсмислено.

п.с. Фред, няма да ти кажа от колко заминали колко са наистина добре. Стига сте вярвали на чух, и казаха ми. От тези заминали съвсем в началото, 90-те, може би са се уредили добре, тогава заминаваха основно специалисти и ги лапаха по големите фирми,д аваха добри заплати и хората си работят. От тия заминали след това специалисти много няма, не могат името си да напишат, съответно и днес не работят нещо по-различно от това което като са пристигнали, шьофьори на камиони или таксита, разносвачи на пица, тук таме работят в някоя нашенска строителна компания, има известно количество хитретци котио са в риъл естейта и даването на заеми, тук таме ресторантьори ама малко, служители на тия съите ресторантьори ... горе долу това е. Такива като Димитър които са специлисти , отишли са и работят нещо смислено и за смислени пари не са чак толкова много. Отделно че самото определение смислени пари е доста неясно понятие, защото лично според мен, средните а и над средните заплати в САЩ не са достатъчни за нормален живот ако искаш да осигуриш на децата си добро образование и добри условия. Образованието е много сериозно перо, доста по сериозно от моргиджа на къщата, разхода за храна и лизинга на колата взети заедно.
Има държавни училища, тук тама сигурно читави, но като цяло не стават. Има частни, болшинството от тях и те не стават, и в малкото ставащи цените са неприятни. След това университет, и там не е много евтино, е ако се учат добре може да вземат някоя стипендия, ама те стипендиите тъпите американци ги дават повече за спортисти и циркаджии от колкото за успех, в смисъл количеството стипендии са ограничени, а много университет дават приоритет на деца добри спортни постижения вместо на такива с добри резултати в училище, съответно вторите са по-ощетени.
Мога много да пиша, ама не знам има ли смисъл, а и не е това темата май ... та не вярвайте на всичко кеото чувате, защото аз повечето Българи които познавам в САЩ, а аз познавам много, не живеят по-добре от тези в България, излюзията е голяма, а там се работи здраво, инче ще си доста под среното което пък си е оцеляване. Представям си как живее с 60-70 хил на година, да кажат тия които са там, че аз съм частен случай и може да имам изкривени представи, дори в Невада и други евтини щати не се живее много лесно с толкова.

Вто Фев 27, 2018 9:21 pm
Профил

ТУК :)

Вто Фев 27, 2018 10:01 pm
Профил
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

@gicho

Бих казал че Hilscher са едини от лидерите в бранша ...

Екипите работещи във офис Варна са : - embedded (netX) development ; - PC application development ; - Quality Assurance и съвсем скоро ще заработи още един :)

ПС. Може би можем да ти помогнем 'в борбата с добичетата' :)

Вто Фев 27, 2018 11:48 pm
Профил

_oXo_ написа:
ПС. Може би можем да ти помогнем 'в борбата с добичетата' :)

Ще го имам предвид - както споменах, бях останал с впечатлението че само PC неща са пратили "на море" дойчовците, но ако има възможност за съпорт оттук за стекове и подобни ще е полезно.
Всъщност ползваме "добичетата" от поне 10-12 години - от първите бройки на '500 и 100, но последната година нашите дойчовци взеха да "ви" се мръщят - не стига производителност (много го бавите '4000) и за нови продукти искат да бягат настрани. Е, то от това настрани стъпиха в л..ната, но не смеят да си признаят и е голям отпорът да преразгледаме обратно концепциите. Има лека светлина в тунела и тя е свръзана с "елиминиране" на субективния (едноличен) фактор който пречи, но само времето ще покаже...
Между другото, някой ваши хардуерно-ориентирани съграждани (с лъскави офиси на центъра на Варна) правят семинари, туй-онуй, от време на време (в подходящо, лятно, време) - трябва да измислим нещо за служебна разходка (като се стопи снега де). Сега с тия 4.0 много вариации на тема "развой" се откриват и не бива да се прахосва време (и други ресурси).

Сря Фев 28, 2018 11:40 pm
Профил
Аватар

А как мислите, дали е добре да се плаща за интервю... примерно 600 лв...?

Вто Мар 06, 2018 8:44 pm
Профил ICQ WWW

Искаш да плащаш за да ходиш на интервю?

То и това го имаше преди 20 години. Особенно за работа в чужбина. Ама таксите бяха малки. $20-30. Макс 50.

Вто Мар 06, 2018 11:22 pm
Профил
Аватар

Това е било преди 20 години. Сега обратното.

Сря Мар 07, 2018 1:26 am
Профил ICQ WWW

В момента агенциите взимат 1000-2000 лв за търсене на кандидат като са задължени да предоставят минимум 3-ма кандидати срещу тая сума. Ако някой от кандидатите започне работа - взимат още толкова.
В много компании има рифъръл бонуси като във вистеон са от порядъка на половин до една заплата. В други фирми стигат 20-30к за синиър позициите.
Никой няма полза от това ти да си отделиш половин или един ден да им обясняваш, че си много велик и колко пари искаш. Имат полза от работник който ще работи за тях. Иначе ако даваха по 500 лв на интервю - аз можех да ходя по 2 на ден и да не работя нищо друго освен ходене по интервюта.

През 2005-та година ме одобриха на едно интервю но ми казаха, че сме 3-ма кандидати за позицията и ще започнем и тримата и за 1 седмица ще остане единия. Така отидохме първия ден само двама. На края на деня шефа даде по един надник и на двамата. На втория ден пак отидохме двамата и към обяд шефа каза на другия кандидат: ето ти надника за днес и до края на седмицата. Благодаря за времето, спряхме се на другия кандидат. На мене ми даде надника за деня и ме прати в къщи и ми каза - утре в 9:00 - назначен си.

Сря Мар 07, 2018 1:56 am
Профил

А интересно ако от 3-те кандидата нито един не става и за чеп за зеле ? Питам защото иаметакива случаи и то за висши позиции, за доста висши. Аз лично не се занимавам с такива поне за момента, и ако някой е решил да даде едни пари на друг ей така щото ги е имал в повече, или щото е дал дума аз не съм от тия. За мен дадената дума е най-важното нещо, но ако някой е казал аз ще ти намеря човек а ти ще ми платиш, това не значи че ако той ми прати трима некадърника ще трябва да му платя, но както казах на мен поне това ми е спестено, надявам се и да не ми идва до главата.

п.с. мен друга ми беше идеята, тук в мексико има гаранция 3 до 6 месеца, както се спазариш с агенцията, няма значение дали става въпрос за метач със заплата 2000 песос или топ мениджър с заплата от 200 хил песос, има гаранция, платил си, но ако го освободиш преди гаранцията те ти намират други от които да избереш без да платиш и стотинка, и това е така докато не го задържиш .. познавайки българския манталитет си мисля че няма да е точно така :)

Сря Мар 07, 2018 6:35 am
Профил

В Германия има практика да се покриват разходите на кандидата за отиване на интервю ( Bewerbungskosten) и съответно има регламент за това- например влак втора класа, хотел мисля до 4 звезди и подобни. Приема се, че кандидатът е в по-неизгодна позиция спрямо работодателя по отношение на информацията. Работодателят има достатъчно канали, за да придобие необходимата информация по отношение на качествата на кандидата.

Сря Мар 07, 2018 8:52 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 47 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща