|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 4:31 pm
| Автор |
Съобщение |
|
fred
Ранг: Форумен бог
|
 Re: СПАМ до Дупка!
 |  |  |  | ToHu написа: п.с. Фред, няма да ти кажа от колко заминали колко са наистина добре. Стига сте вярвали на чух, и казаха ми. От тези заминали съвсем в началото, 90-те, може би са се уредили добре, тогава заминаваха основно специалисти и ги лапаха по големите фирми,д аваха добри заплати и хората си работят. От тия заминали след това специалисти много няма, не могат името си да напишат, съответно и днес не работят нещо по-различно от това което като са пристигнали, шьофьори на камиони или таксита, разносвачи на пица, тук таме работят в някоя нашенска строителна компания, има известно количество хитретци котио са в риъл естейта и даването на заеми, тук таме ресторантьори ама малко, служители на тия съите ресторантьори ... горе долу това е. Такива като Димитър които са специлисти , отишли са и работят нещо смислено и за смислени пари не са чак толкова много. Отделно че самото определение смислени пари е доста неясно понятие, защото лично според мен, средните а и над средните заплати в САЩ не са достатъчни за нормален живот ако искаш да осигуриш на децата си добро образование и добри условия. Образованието е много сериозно перо, доста по сериозно от моргиджа на къщата, разхода за храна и лизинга на колата взети заедно. Има държавни училища, тук тама сигурно читави, но като цяло не стават. Има частни, болшинството от тях и те не стават, и в малкото ставащи цените са неприятни. След това университет, и там не е много евтино, е ако се учат добре може да вземат някоя стипендия, ама те стипендиите тъпите американци ги дават повече за спортисти и циркаджии от колкото за успех, в смисъл количеството стипендии са ограничени, а много университет дават приоритет на деца добри спортни постижения вместо на такива с добри резултати в училище, съответно вторите са по-ощетени. Мога много да пиша, ама не знам има ли смисъл, а и не е това темата май ... та не вярвайте на всичко кеото чувате, защото аз повечето Българи които познавам в САЩ, а аз познавам много, не живеят по-добре от тези в България, излюзията е голяма, а там се работи здраво, инче ще си доста под среното което пък си е оцеляване. Представям си как живее с 60-70 хил на година, да кажат тия които са там, че аз съм частен случай и може да имам изкривени представи, дори в Невада и други евтини щати не се живее много лесно с толкова. |  |  |  |  |
За неспециалисти не говоря, нито за току що излюпени та ако ще и да са инженери по диплома. Както аз им казвам "Първите 3 години работите за да станете инженери, след това до десетата година работите за името а после то работи за вас"  А нивото на инженерното образование наистина много падна, но то падна и на средното а приемат всеки който кандидатства. Че и премии им дават за това, сериозно. Колеги се оплакват, че студентите не могат да решават правоъгълен триъгълник, да се чудиш какво да ги правиш. Това "добре са" е крайно относително, за всеки е различно. И категорично заплатите които се дават по обявите не са критерий: Първо защото са бруто, а данъците там охо. Второ, защото доста разходи там са ДОСТА над нашите. Не случайно зъболекарката ми с усмивка ми казва "Богат българин е този който не идва да си оправя зъбите в България"  Трето, защото за една и съща заплата в различни щати жизнен стандарт разлика от земята до небето. Затова за мен основният критерий е "връщат ли се". Защото за мен изглежда доста странно да стои на по-лошото вместо да се върне на по-доброто. Засега не се връщат, нетен износ имаме. Вярно, че това може и да се дължи на циганската емиграция, те са с доста голяма раждаемост. Ако е така ура. Но както казах и от моите познати не се връщат а това съвсем определено са квалифицирани кадри, както моят познат с фирмата се се самоопредели "Горният край на средната класа". Е, останалите пък са средата на средната класа. А тези които мият чинии не ме интересуват, да са учили и работят и да станат специалисти. Всеки се сравнява с равните на него. Но масово работодатели тук се оплакват от липса на квалифицирана работна ръка, факт. Именно квалифицирани, следователно тези които мият чинии или са шофьори не са решението на проблема. Макар че и за това отново може да се попита "А какво им предлагате вие като заплата?". На което пък те ще отговорят "А вие какво ни предлагате като квалификация?". И влизаме в безкраен цикъл 
_________________ Остап Бендер: Спасяването на давещите се е дело на самите давещи се. Стендал: Овчарят винаги се стреми да убеди овцете, че неговите и техните интереси съвпадат.
|
| Вто Фев 27, 2018 9:59 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30685 Местоположение: София
|
Това със зъболекаря какво да ти кажа, ако живееш там постоянно сигурно да, ама ако си идваш 3-4 пъти в годината да се правиш там зъбите е малоумщина, нито заъболекарите са им много добри, нито пък си струва да ръсиш един кош пари. Ние си правим зъбите само в БГ, то верно че ние и половината от времето сме в БГ, но дори и децата които са там повечето врме си ги правят в БГ. Там естествено си ходят на контролни прегледи, шини и др. подобни се правят там, но редовно си минават и в БГ, и да ти кажа сме по доволни от БГ зъболекарите. За САЩ конкретно, има мнооого заблуди които витаят, хората не осъзнават цената на живота там, а тя не се определя от евтината електроника и дрънкулки, нито то това да си купиш евтина кола .. ама е много дълго и сложно. Това като цяло важи на навсякъде, и в Европа е така, и на другите места по света е така. Затова и да се казва колко вземат там, е най-голямата глупост, това са ненормални сравнения. Онзи ден слушам по радиото учени установили прага на щастие, за САЩ бил 120 хил май за България 80 хил.лв .... абе някой дали осъзнава че в БГ с 80 хил лв на година живееш с поне двойно по-висок стандарт от колкот в САЩ с 120 хил $ на година ... едва ли. Ако говорим за работодателите, не споря че има много идиоти, има много които не са никави работодатели, но такива има навсякъде по света, не само в БГ. Обаче с още по-голяма сила важи това за работниците, и ако смотаните работодатели в БГ процентно са съизмерими със смотаните работодатели където и да е по света, смотаните работници са ни в пъти повече. Просто Българина си мисли че някой му е длъжен, от това му отнощение тръгва всичко. Никой не е длъжен на никого с нищо, нито да те назначават, нито пък ако са те назначили са ти длъжни с нещо повече от колкото сте се разбрали. направо се вбесявам от хора които си мислят че фирмата им е длъжна щото видиш ли те работели и от това фирмата правела пари, ами нали ти плаща заплата, с какво повече ти е длъжна. Нашенският манталитет е неповторим, среща се основно на балканите, другаде не съм срещал подобен. Има много мързеливи нации, но те дори и не си търсят работа точно защото знаят че не искат да работят. Обаче това като в БГ да си търсиш работа, да те мързи, и след това да смяташ че някой ти е длъжен.
|
| Вто Фев 27, 2018 10:52 pm |
|
 |
|
fred
|
То всичко опира до пазар, търсене и предлагане. Един колега си реши много лесно проблема, каза на работодателя "Искам заплащане колкото ще дадеш на полски инженер но не в евро а в левове. Ако не си съгласен наеми си поляци". Получаваше се 4000лв на месец. Онзи помислил малко и се съгласил. Още повече, че колегата е известно работарче, работил и за западни фирми та дори чак в Сибир, сертификати и т.н. И че специалността ни е бутикова, броим се на пръсти. Това ми го разказа колегата когато го запитах дали няма да ходи пак навън а той ми отговори, че и тук му е добре. И така е, 4000лв на месец тук е доста по-добре отколкото $4000 там. Макар че неговите нямаше да са $4000, последно работеше на вахти за по $350 на ден но от тогава доста години, вероятно разценките са се вдигнали.
Всичко без изнудване, пазарене, надлъгване, просто всеки си казва цената и сделката се сключва. Аз затова мразя това БГ надхитряне, защо е нужно като просто казваш цената. Понякога се минавам, казвам по-малко отколкото после труд ще вложа, но сключил съм сделка значи ще изпълнявам, следващият път ще внимавам. Понякога пък другият се е минал, ами и за него същите правила. Най-мразя хитреци на дребно, страшно много енергия ми отнемат да се боря с такива а тя ми е необходима. Така че влизам и в положението на работодатели които трябва ежедневно да се борят с такива, аз лично нямам нерви за това.
_________________ Остап Бендер: Спасяването на давещите се е дело на самите давещи се. Стендал: Овчарят винаги се стреми да убеди овцете, че неговите и техните интереси съвпадат.
|
| Вто Фев 27, 2018 11:21 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
А бе и друг път съм го казвал: нямаме / забравили сме традицията в частното и никой не го е еня да я имаме. Отделно корупцията / вмирисаната глава на рибата, която съсипва всичко още в началото. И не гласувайте, не се тормозете с политика, че сакън да не се промени нещо! За протокола: поради мноо причини от над 15г. не съм електрончик, или поне не смея да се нарека такъв. Откакто съм в БГ най-голямата ми заплата е била малко над 600лв (чисти) при положение, че в най-голямата жега съм въртял кирката в "пълно бойно снаряжение" със 110kV на 3 метра над главата ми и снопове от 20kV кабели под краката ми. На последната ми работа сглобявах сложни и прецизни машини от парчета недообработено джилязо и болтчета (уж щях да бъда ел-техник). Въпреки извънредния труд така и не взех 400лв чисто. И щото нямало работници ще ги внасят от Молдова и Украйна...
|
| Вто Фев 27, 2018 11:52 pm |
|
 |
|
Pif
|
Няма хора за работата и няма работа за хората. Ха сега кой е виновен? Агенциите за подбор на персонал или сайтовете за обяви за работа?
Хора има но първо не могат да бъдат използвани и второ работодателите си мечтаят за някакви хора които не съществуват. Ако работодателя започне да търси начин как да си свърши работата с хората които намери и им плаща реално колкото си изработят - тогава ще са доволни всички. Но работодателя трябва да мисли.
Според мене ако някой поиска 5к заплата трябва да му се даде 6 за да има мотивация да работи. Ако е кадърен останалото е проблем на работодателя да изкара от него поне 15-20 на месец за да може да му даде 6.
Икономията е майка на мизерията. Това важи и за работниците.
Ако съм работодател и не мога да изкарам достатъчно пари от някой работник за да му платя достойно - значи аз съм некадърен и аз не заслужавам да взимам много пари (които в случая са за сметка на работника)
|
| Сря Фев 28, 2018 12:41 am |
|
 |
|
ToHu
|
Това да иска 5 и да му се дадът 6 не мога да се съглася. Аз обикновенно питам с колко би се чуствал комфортно, и обикновенно му залагам бюджета с 10% над това. Но тпва което предлагам е по-малко, като ако е читав в 6-12 месеца ще стигне това което му е комфортно, и до около година стига бюджета който съм заложил, от там насетне са стандартните индексации, бонусите са си бонуси. Имайки в предвид че доста хора искат много повече от колкото реално получават и колкото е пазарната цена, да им дадеш повече от колкото искат си е прецакване. Например, хора от същата тая фирма дето има обява, идват и твърдят че вземат над 5 чисто плюс бонуси, а ти сам каза че заплатата изобщо не е такава. Само това че ме лъжат е достатъчно, явно не мислят че за 20 години през нас са минали доста хора които сега са шефове в някои пт тия компании, други са HR, винаги мога да звънна и да разбера кой на каква заплата работи. Но обикновенно такива които ме качват на дървото изобщо не им предлагам, освен това съветвам всички познати също да не им предлагат. Ако кажеш вземам 4000 но искам 5500 е едно, да ми кажеш вземам 5500 и искам поне толкова а да вземаш 4000 е друго.
|
| Сря Фев 28, 2018 3:00 am |
|
 |
|
Pif
|
Тони, с такова отношение е нормално да не намираш кадри и да се оплакваш. Да, съгласен съм, че не трябва да се лъже колко взима сега. Но и това няма никакво значение. Важното е ти в твоята компания колко пари можеш да изкараш от този човек. Той може да иска 10 и да ти изкара 5. А може да иска 5 и да ти изкара 50. Това зависи от тебе, не от него. Ти си този с бизнеса. Той е работника дето ще го работи. Ако той беше тоя дето се занимава с парите - тогава щеше да си изкара - колкото си изкара. Ако ти си кадърен - ще можеш от неговия труд да изкараш 100. Това не е земеделие където зависиш от почвата, тора и градушката. Човек дали става или не си личи на първия месец. Кадърен човек на втория месец е поел 100% от работата. До 6-ия месец се вижда и колко е отговорен и надежден. Какъв е смисъла от даване по-малко през този период? Добре, ти като фирма ще спестиш 2-3-5000 лева. Е, и? Ще забогатееш ли? Ще си купиш яхта, кола, самолет? Това пестене води само до де-мотивация на работника, кара го да търси други странични доходи вместо да се концентрира в работата си. Този човек е част от твоя екип и твой партньор и вие заедно изкарвате парите. Той не е враг от който трябва да спечелиш колкото се може повече. Печели се повече, като имаш повече хора от които да взимаш по малко. Ако имаш няколко човека които работят много, изкарват много а ти им плащаш малко - няма как да има развитие. Винаги ще има недоволни, че нямало кадри. Ако искаш кадърен работник - бъди кадърен мениджер и изкарай хубави пари от труда на работника за да сте доволни и двамата. Пиша го към теб но не визирам конкретно теб а самия работодател. По мои наблюдения който го е осъзнал това бизнеса му върви, заплатите са високи, хората са доволни и мотивирани и не страда от липса на кадри.
|
| Сря Фев 28, 2018 7:28 am |
|
 |
|
ToHu
|
Пиф, разбери колко ми изкарва няма никакво занчение, не може ли да го осъзнаете че работника не изкарва нищо, аз ги изкарвам, ако работника можеше сам да ги изкарва нямаше да работи за мен а щеше да работи за себе си. Научете се да се продавате, и не обвинявайте работодателите. Защо никъде другаде по света нямаме проблеми, нито в САЩ, нито в Мексико, нито в Перу, нито в Дубай, нито някъде другаде, имаме служители в над 20 страни. Такива пробелми има само в БГ, защото работника не знае какво иска, не може да се продаде и се опитва да хитрува. Много рядко някъде другаде работника посочва фалшива заплата, защо само в България тарикатеят. Пак ти казвам, за мен няма значение дали ще поиска 5 или 15 хиляди, ако ги заслужава ще му се дадът, но да се опитва да ме лъже колко получава за да му дам повече .. няма начин, никакъв, шанса да бъде бит е много по-голям от колкото да се викне на второ интервю. Такива хора ме вбесяват, без да ми мигне окото ги разстрелвам на мига, просто занимавката после е твърде голяма. Нямам нищо против някой да каже аз съм супер друпер специалисит и да се окаже че не е точно такъв, тогава просто го освобождаваш, нямам нищо против някой да иска безумно много пари, ако се прецени му се дават, но не понасям някой да се опитва да ме манипулира по тоя идиотски начин, без значение дали служител, клиент или доставчик. Казваш колко искаш и ти се прави оферта, какъв е смисъла да лъжеш, кого лъжеш, със сигурност не и мен, нито HR отдела. Такива хора изобщо не ги викаме на второ интервю, съответно аз никога не ги срещам за техен късмет. Помисли, как да назначиш човек, да му имаш довери и да му поверяваш задачи при условие че той те лъже от момента в който те е видял, няма начин, никакъв начин. Мога да назнача крадец или убиец, но няма да назначанякой който лъже за нещо токлвоа елементарно. .. айде че само като мисля и взех да се изнервям .... Относно това как се зпалаща, не знам дали ме рзабра аз какво питам, аз не питам колко искаш сега, това е ясно и вече си го е казал, аз питам какво ще те накара да се чустваш комфортно, т.е. какво за теб е идеалното заплащане. Не ми казвай че ти винаги си започвал на сумата която за теб е идеалната. Много работодатели изобщо не го задават този въпрос. Аз не го питам за да ми кажеш искам да вземем 4 хил, ти вече си казал че искаш 4 хил, аз питам какво ще т енакара да се чустваш комфортно, ако ми кажеш 4 хил, това значи че или не знаеш какво искаш, или че просто не го казваш. Аз искам да чуя истината, очакваш 5 или 6 или 8, и на тази база решавам колко да платя. Ако ми кажеш че си готов да почнеш на 4 но би се чуствал комфортно с 8, аз ще знам че ако не ги стигнеш тия 8 ще се оглеждаш за друга работа, или ще скатаваш типично по български и т.н. затова ако съм преценил че си кадър който си залужава аз си планирам бюджет от 8. Няма да ти ги дам веднага, в никакъв случай. Бих ти предложил 5, до 6-7 месеца ако се справя добре бих ти я увеличил на 6, в края на първата година ще станат 7, след година и половина - две ще стигнеш 8-те които са те правили щастлив. В конкретният пример разликата между тов акакво искаш за да започне и какво те прави щастлив е голяма, ако е по-малка, ще стигнеш по-бързо до това кеото искаш. Трябва да съм идиот ако ми кажеш аз бих започнал на 4, но бих искал да вемм 8, и аз ти дам 8 от началото, първо избщо не знам какво можеш, само предполагам на база това как си се продал. Второ ако така го гледаш нищо не е , един служител, за 12 месеца си спестил 20 хил ... да ама като имаш 2000 служителя ? Да не назначаваш 2000 наведнъж, но текучество има винаги. И аз между другото нямам такъв проблем с високо платените кадри, проблема е с ниско платените, синиър девелопър не ни е напускал от .. не знам, за 20 години има само 2-ма, и е разбираемо, сигурно даваме най-високите заплати в БГ за тези позиции. Имам проблем с асмеблатори, със сервизни техници, с драскачи а не програмисти, такива които няма нужда да напишат и един алгоритъм а само да адаптират и параметризират, въпреки че тия също не вземат никак малко. И по принцип няма кадри, не е въпрос на пари, няма кадри, не знам как да го обесня, трябва да станеш работодател, да ти треябват кадри и да търсиш за да го осъзнаеш, кадри няма.
|
| Сря Фев 28, 2018 6:50 pm |
|
 |
|
fred
|
По спомени от едно предаване профсъюзите казваха, че за сам човек в София и скромен живот /но без мизерия/ са необходими около 580лв месечно. От личен опит потвърждавам, че е така. Може и по-малко, примерно 500-520лв но това за човек в добро здравословно състояние. При това без изплащане на апартамент, без кола, без почивка на море, с евтина пенсионерска карта за транспорта и т.н. И впрочем с изключено парно. Дали това е нормален живот не знам, жив съм все още напук на НОИ Доста скромно но без мизерия и оглеждане в супера коя е най-ниската цена. И живот месец за месец, излезеш ли от нормалното /болест например, хладилник или телевизор да купиш, ремонт някакъв/ и вече трябва да се бърка в буркана. Но първо нещо трябва да си сложил нещо там, т.е.нормалният скромен живот с тези 520лв вече не е толкова нормален. Затова 580лв наистина са необходимост. В същото предаване казаха, че за 4 членно семейство са необходими 2550лв месечно. Нямаше подробности но доста вероятно отново без изплащане на жилище. В линковете които давам по-долу за София казват, че за такова семейство за нормален живот са необходими доходи в диапазона 3300-4000лв. И че за София са необходими 1000лв месечно в повече от живот в провинцията. Т.е. 3000лв месечно съвсем не е много висока заплата. Ако само един от семейството работи това вече е близо до бедността. Макар че на нас живелите при социализма тя ни изглежда грандиозна но тя просто е необходима за нещо което се нарича "възпроизводство на работната сила". Голяма част от това че оцеляваме се дължи на наследствените имоти. Но това не е нормално положение в един маломерен панелен апартамент да се тъпчат родители и младо семейство, стресиращо е. Да не се чудим при такава ситуация защо имаме демографска криза. http://www.pariteni.bg/index.phtml?tid=40&oid=212513https://money.bg/economics/skap-li-e-zh ... ofiya.htmlhttps://money.bg/savings/kolko-pari-sa- ... ofiya.htmlPS Намерих предаването: За 4 членно семейство и нормален/скромен живот 2325лв. месечно в провинцията и 3023лв в София. https://baricada.org/2018/02/19/knsb-izdrujka-jivot/
|
| Чет Мар 01, 2018 2:11 am |
|
 |
|
lcr
Регистриран на: Пон Май 12, 2014 11:49 pm Мнения: 4394 Местоположение: София
|
Не знам, как ги смятат тия "потребителски кошници" статистиците, но ето моето сравнение:
През 1980 - та една добра заплата беше 300 лв. Днес една добра заплата е 2000 лв.
Какво можеше да се купи тогава и какво, днес (за стоки, чиито цени добре помня):
през 1980 - та:
750 хляба 56 кг месо 83 кг сирене 1300 к. млека. 8,3 кг кафе 300 кутии цигари 300 л. бензин 5000 билета за гр. транспорт 15 средни месечни сметки за парно $120
днес:
1800 хляба 250 кг месо 133 кг сирене 2000 к. млека. 66 кг кафе 400 кутии цигари 950 л. бензин 1250 билета за гр. транспорт 8 средни месечни сметки за парно $1250
|
| Чет Мар 01, 2018 2:40 am |
|
 |
|
ToHu
|
Чакай сега, кога станахме цигани кога ни се вмирисаха краката. От кога само единият в семейството работи? Нали и двамата вземат заплата? Дори в САЩ вече все повече и повече жени работят а не си стоят в къщи.
|
| Чет Мар 01, 2018 3:15 am |
|
 |
|
fred
|
Ами ако искаме деца единият няма да работи, поне в детеродната възраст. Детските надбавки в никакъв случай не са колкото заплатата на майката, тя се принуждава да няма деца за да работи. Пък и жена с деца не е съвсем пълноценен работник, непрекъснато умът и е на друго място. Има и безработица, грижа за болни на легло, за стари родители.
Естествено не твърдя, че това е масовият случай в БГ, само казвам, че дори с 3000лв е доста лесно да се слезе под чертата на нормалният живот.
|
| Чет Мар 01, 2018 3:48 am |
|
 |
|
fred
|
Непрекъснато забравяш жилището.Тогава един апартамент беше около 10,000лв, спестяваш 10г докато ти излезе вноската, и родителите помагат и когато ти излезе реда го вземаш на тази цена. Излиза ти 35-40 заплати. Днешно време скромно апартаментче 60 квадрата /вътре слагат и балконите/ са 60,000 евро, т.е. 120,000 лв. А това са вече 60 заплати от 2000лв които ти вземаш за добри. Като го вземеш на изплащане защото днешно време никой не спестява да чака 10 години а купува на кредит. Да приемем срок на изплащане 10 години и лихва 5%, тогава освен тези 120,000лв ще платиш и лихви 32,000лв. Вече са 152,000лв т.е. 76 заплати. Получава се месечна вноска 1267лв. Може и по-малко, зависи от договора но там някъде. И какво остана от добрата заплата 2000лв? Ами деца и всичко останало, навсякъде пари искат... Транспорта, тогава едно билетче беше 6ст сега е 1.50, съотношение 25:1 докато при заплатите е 2000:300=6.5:1. Медицината тогава безплатна днешно време пази боже да се разболееш... Много трудно е да се сравнява защото в някои неща има страхотен прогрес и като цени и като качество, в други но базови пък е надолу. Затова да не гледаме миналото а днешните цени.
|
| Чет Мар 01, 2018 5:42 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
1. Да те питам, знаеш ли колко е майчинството "на Запад". Като време, не като пари? Варира от 3 до 6 месеца. И после край! Майката отива да бачка! Такъв социализъм да си гледаш децата до 2 години и първата да ти плащат цялата заплата го има само във България! 2. Знаеш ли, че емигрантите масово си изтеглят бабите да им гледат децата, щото жените не могат да си позволят да седят в къщи, а и там с детските градини не е толкоз просто, а често и никак евтино. Така, че тоя филм единия работи другия гледа къщата - на Терминал 2 рядко може някой да си го позволи. 3. Знаеш ли колко хора там на Запад имат собствени жилища? А знаеш ли какви са данъците да имаш собствено жилище? Така, че тоя филм - изплащл жилище също не го пробутвай. Живее се под наем и толкова. Това, че българина държи да има собствени имоти е сбъркана идеология от комунизъма. Че и много държи да подсигури на всяко дете по едно жилище. Да не говорим, че масово хората имат и по няколко имота на село, наследствени ниви и какво ли още не. Това ако го имаш на запад ще ти пръснат задника от данъци. Тук е почти безплатно. 4. Притежаването на собствен автомобил например на доста места по Европа е доста скъп лукс! Да не говорим да имаш 2 коли, данъчно и таксово в една Дания това ще е такава сума, че свят ще ти се завие. 5. Ходенето на почивка в една Америка например, хич не е право по конституция. Да не говорим, че масово отпуските са по 10-15 дни в годината. Болнични по 30 дена .... директно си търсиш друга работа. Така, че като сравняваш дали тук 2000лв стигат. Ами стигат. Ако двама човека изкарват по 2000лв. - спокойно се гледа семейство. Естествено не купуваш имоти, не си позволяваш да седиш и да си гледаш децата докато се оженят и т.н. Гарантирано в България 2000лв. са по-висок стандарт от 2000 евро в Европа. Да не говорим за САЩ, там 2000$ са си направо мизерия, освен ако не живееш в някой пущинак и не се изхранваш с натурално стопанство. Държа да подчертая, че не говоря за инженерни заплати и заплащане на квалифициран труд. Също така държа да подчертая, че програмист не значи непременно инженер! Завършил ВУЗ у нас също не значи непременно инженер! Т.е. не смятам, че някой джава/уеб драскач, би трябвало да е недоволен от 2000лв. Също така мисля, че на 90% от излизащите от ТУ - София и 1000лв. са им прекалено много пари, съобразно продукта, които могат да произведат. Просто коментирам някой митове и легенди. Скромно, скромно... колко да е скромно за 1000 евро/м*м? Това е цената за прилична локация в София, можеш да провериш какви хора могат да си позволят да си купят жилище на Запад в кепитала.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
Последна промяна Цецо на Чет Мар 01, 2018 12:13 pm, променена общо 1 път
|
| Чет Мар 01, 2018 11:55 am |
|
 |
|
lcr
Регистриран на: Пон Май 12, 2014 11:49 pm Мнения: 4394 Местоположение: София
|
 |  |  |  | fred написа: Непрекъснато забравяш жилището.Тогава един апартамент беше около 10,000лв, спестяваш 10г докато ти излезе вноската, и родителите помагат и когато ти излезе реда го вземаш на тази цена. Излиза ти 35-40 заплати. Днешно време скромно апартаментче 60 квадрата /вътре слагат и балконите/ са 60,000 евро, т.е. 120,000 лв. А това са вече 60 заплати от 2000лв които ти вземаш за добри. Като го вземеш на изплащане защото днешно време никой не спестява да чака 10 години а купува на кредит. Да приемем срок на изплащане 10 години и лихва 5%, тогава освен тези 120,000лв ще платиш и лихви 32,000лв. Вече са 152,000лв т.е. 76 заплати. Получава се месечна вноска 1267лв. Може и по-малко, зависи от договора но там някъде. И какво остана от добрата заплата 2000лв? |  |  |  |  |
Историята с апартаментите не беше точно такава, каквато я разказваш. Това с вноската, лихвоточките и пр. го забрави. Какво правят хората без вноски, пък нуждаещи се от жилище? Демек - свободния пазар. Ново държавно жилище 65 кв в Дружба (с изглед към морето) струваше 15 000. но трябваха връзки с Господ за да се уредиш с такова. На свободния пазар такова жилище струваше около 40 000. Демек 133 заплати. В момента 133 х 2000 = 266 000. С такива пари днес ще си купиш тухлено жилище в избрано от теб място.
|
| Чет Мар 01, 2018 12:09 pm |
|
|