Отговори на тема  [ 113 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Следваща
СПАМ до Дупка! 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: СПАМ до Дупка!
Тони, щом можеш да хванеш Гуньо Гъсков от полето и за няколко месеца от него да направиш такъв, който да ти върши работа, това само означава, че въпросната работа не изисква някакви задълбочени познания и умения.

Ако ти трябва някой на когото да дадеш задание а той да ти върне няколко решения, това е друга бира. Такива хора не се намират лесно, не се обучават за 1г. и си знаят цената.

Не давай за пример "инженери" с дипломи, дето ги е страх да ходят на лекар :) Такива, за съжаление, у нас - с лопата да ги ринеш.

Чет Мар 01, 2018 9:33 pm
Профил
Аватар

Добре бе. Ясно работодателите са виновни, изедници, капиталисти мръсни. Няма да споря с пролетариата.

Това дето не разбирам, като всичко ви е ясно, що не станете работодатели и да го правите както трябва да бъде? Или поне да работите за себе си.

Е трябва дупе и топки. Не е като да си чешеш езика по форумите и да ръсиш мозък всеотдайно.

Ама направете го бе. Давайте по-големи заплати и тия като мен ще фалират. Какво чакате?

Чет Мар 01, 2018 10:18 pm
Профил ICQ

lcr написа:
На запад, дългогодишните синдикални борби и пр. малко от малко са научили работодателите да спазват някаква "етика" спрямо работниците. За разлика от това, у нас след 89 - та, бившите комунисти хвърлиха партийните билети и се превърнаха в най-лютите експлоататори. Накратко - предстои много мъка докато и те се научат на някаква етика.

Според мен не е етика и дори профсъюзите нямат някаква особена заслуга. Обикновен прост рационализъм, сметка. Можем да го наречем и добър професионализъм, защото да си бизнесмен/мениджър си е професия както всяка друга, има си своите изисквания, не е просто да си началство и да мачкаш и изстискваш подчинените. Както го смятат изключително много хора които придобиха даром собственост при масовото разграбване наречено приватизация. Просто не минаха еволюционният път от работилничката в гаража до шеф на корпорация, път който отсява некадърните ами направо станаха собственици. И сега вместо да фалират гаражната работилничка фалират цели заводи.

По този случай два примера:

Когато бях на гости в Хюстън на един приятел някъде 1999г той ме заведе в предишната си работа в Луизиана.Приятелят е в нефтеният бизнес а точно тогава ги беше ударила една от периодичните кризи, цената на барел беше паднала по спомени до $22. Фирмата сервизна, 6 месеца нямат поръчка, на стената виси списък чий ред е да ходи на сондата ако дойде поръчка защото им плащат допълнително. Да не се пререждат :) Собственика в $6млн загуба и въпреки това не беше уволнил нито един човек. Стоят по стаите и чакат да дойде поръчка. На учуденият ми въпрос колегата така ми обясни нещата "Ако ги уволни когато дойде поръчка няма да има кой да я изпълни, клиента ще отиде при конкуренцията. И повече няма да дойде при нас, загубили сме го завинаги".

Колко български работодатели според вас разсъждават така? Поне едно 95% още първият месец ще са уволнили всички, ще оставят само себе си и секретарката. И си спомних как занесох в предишната ми работа, където изкарах 10г като млад инженер поръчка да имат работа за 2 години. Цял зам.посланик им мъкнех. Гледам колегите нещо се осукват, няма възторг. Когато ни заведоха в цеха разбрах причината. Едно голямо хале с онези насмолените трупчета на пода, вътре наблъскани струговете още от соц. епохата, паяжини и нито един работник. И собственика ми обяснява "За да я приема поръчката трябва да назнача стругари, фрезисти и 6 месеца да ги обучавам". Не приеха поръчката. Най-смешното е, че към нас ги бяха насочили руснаците, и при тях същото и им казали "Отидете при българите, те са добри в това". А ние навремето от тях се учихме и доста неща от там сме копирали.

Вторият случай. Преди 6-7 години трябваше да изнеса лекция на една среща за проблемите на професионалното образование. Много високо ниво, трябваше да дойде президента но вместо него дойде министъра на образованието, тогава Сергей Игнатиев. А причината е, че ме помолиха един от спонсорите на събитието, аз там съм им водил няколко курса за придобиване на квалификационна степен. Седнах аз да подготвям лекцията, погледнах участниците, масово от компютърният отрасъл, електроника, онези големите лъвове. Само че конференцията не е тясно отраслова а общо национална. Затова реших моята да не е за инженерното образование където всички търсят проблема, а да е за подготовката на квалифицирани работници. Според мен това е основният проблем в момента, не инженерите макар че и там не сме цвете. Може би само в електрониката инженерите са по-важни но в останалите повече са им нужни работници.

Почнах да събирам материали от цял свят, обаждам се на приятелите там и основното което ме интересуваше как е организирано практическото обучение. Защото лекции лесно се изнасят, можем го, в практическото обучение куцаме. Пишат приятелите, пращат материали, доста усилия и пари влагат работодателите там за подготвяне и поддържане на квалификацията, не е еднократен процес. И тогава им зададох основният въпрос с който се оправдават нашите работодатели да не го правят "Добре, аз ще го подготвя, ще хвърля време и пари но конкурента ще му даде по-висока заплата и ще го вземе, напразно съм правил разходи". А приятелят от Америка съвършено сериозен ми отговори "След като конкурента му дава по-висока заплата значи я заслужава, трябва и ние да му я дадем и ще остане. Пък и все някой трябва да ги подготви, не падат от небето".

Това е положението, кадрите искат в тях да се инвестира, не падат от небето. И след това да се мотивират, един от факторите е заплатата, втори отношението, трети перспективите за растеж, четвърти интересната работа, пети социалните придобивки... много са. Тони е налучкал пътя с въпроса който им задава "Какво ти трябва за да се чувстваш комфортно". Кадрите са най-ценният ресурс на една фирма с който тя побеждава конкурентите. Не струговете и фрезите, тях можеш да купиш и с кредит.

И впрочем лекцията не я изнесох, оказа че организаторите на събитието искали човек от самият спонсор да изнася лекцията. Жалко защото там всичко отново се повтори в познатото прехвърляне на топката от работодатели към ВУЗ и обратното. И отново само за инженерите, сякаш зад всеки струг и фреза инженер стои. Може би пък моята лекция щеше да им насочи мисленето в друга посока.

PS А за образованието ще пусна специална тема, твърде голям и важен проблем е то за да го заврем в спама.

Чет Мар 01, 2018 11:13 pm
Профил

Ами то зависи за каква работа, нали се сещаш, при мен дейностите варират от PR и реклама до гасителни системи за нефтопреработвателната и газовата промишленост. Има отделни фирми, и всяка си се занимава с различна дейност, има работа за охранители, за чистачи, за техници, шлосери, асемблатори, стругари, фрезисти, оператори на лазер, на ъпкант, механични инж.и конструктори, php и изобщо web девелопъри, апликейшън девелопъри, системни девелопъри, ембедед девелопри, 3d и opengl девелъпъри, всякакъв вид търговци, финансити и каквото изобщо се сетиш. Нали не предполагаш че ми трябват само високо специализирани дивелопъри.
Иначе и преди съм го казвал, аз релано съм работник, защото мен някой ме наема, макар и през мойта фирма, да му свърша някаква работа, най-често да му управлявам някакъв проект или фирма, или каквото там има нужда. Лично за мен в момента работят точно 0 човека, но по проекти които управялвам и по фирми наемам доста много но от нечие друго име. Аз много добре виждам нещата от двете страни, опитвам се да бъда обективен, и честен спрямо персонала. Но това понякога, особенно в БГ е много трудно занимания, и да съм честен, тук в мексико въпреки всичките му кусури, ми е много по-лесно да работя със служителите, хич дори неми се мисли че след някой друг месец трябва да се върна в БГ и да реорганизирам тамошното ни производство, ще трябва доста да се надъхам преди за започна това приключение.
И на менкакто на всички други наети им плащат заплати, само дето моята заплата се изчислява малко по иначе, и както може да е голяма така може и да има да давам пари, защото ако работника само взема, в моите договори има и неустойки и глоби, и по някои проекти могат да са милиони, та трябват малко топки а не само приказки. И аз съм в позиция в която не винаги всичко зависи от мен, тъй като бизнесите са нечии други и винаги има някой който е над мен, и да правиш всичко което правя освен всичко друго си е и рисковано, заото аз съм сигурен че ако трябва да плащам глоба, ще си я платя по един или друг начин. Та от тая позиция, за мен кадрите са много важни, без значение дали е чистач или системен дивелопър, аз завися от него, и аз има интерес той да се чуства добре, затова и се старая да им осигурявам това което ги прави щастливи, обаче в същото време трябва да защитавам и интересите на инвеститора, на този чийто е бизнеса, или проекта.
Цецо е друга бира, капиталист мръсен само ебе секретарките .... само не знам кой от 3-мата е секретарката :D

Чет Мар 01, 2018 11:25 pm
Профил
Аватар

И секретарки ебе и Бентли кара и сега от Малдивите пише. Знаеш как е - мръсен робовладелец. :ANAL:

Пет Мар 02, 2018 11:00 am
Профил ICQ

Ти пак отклони въпроса, не каза кой е точно секретарката, така като се замисля чисто физически ... Сашо много космат за секретарка :D
Тая тема няма край, няма и да има докато има служители и началници, т.е. май никога. Хубаво е да се разменят мнение, но е малко неприятно ако се пее една и съща мантра, щото че кадри няма не е мантра а факт, но не всички работодатели са експлоататори и се чудят каква кола да сикупят и коя мацка да чукат, а като четеш постовете така излиза.

Пет Мар 02, 2018 10:53 pm
Профил

Май ти бях разказвал за един приятел с цех за металообработка. В Стара Загора човека дава заплата на начинаещ общак 1200. Ако си само момче за всичко стигаш макс 1500. Стругари и заварчици са над 2к. Тея на лазера май са към 3. Има 60 човека и нагоре. Правят разни железни неща ама големи 5-10 метра и по няколко тона. По-рано един детайл се правеше от опитен стругар за 30-35 минути. Купиха ЦПУ стругове и фрези и тоя детайл го прави машината за 2 минути и половина. 3 минути със зареждането и свалянето. Това повиши производителноста и позволи повишаването на заплатите. Човека с тея пари не си купи коли и секретарки и екскурзии ами още машини и повиши заплатите. Споконо можеше да назначи хора на по 600 лв заплати само да зареждат модерните стругове и да разкара стругарите но предпочита да си ги държи. Като цяло не са се преработили. Но работата върви, хората са отговорни и доволни. Не знам да има текучество при него.
Почивките му са по 1 седмица в БГ или в Гърция на море. И няма секретарки. Ако имаше секретарки или ходеше на хаваите - сигурно заплатите щяха да са на половина.

Пет Мар 02, 2018 11:31 pm
Профил

Ей това му е хубавото - всеки сам си решава и си носи кръста. Един иска да е на заплата и вечно да мрънка, друг да е на гърба на другите и да ги експлоатира до дупка, трети да си гледа работата с кеф ... лошото е като ти опрат пушката на вратът и ти кажат как ще е.

Пет Мар 02, 2018 11:34 pm
Профил

Pif написа:
По-рано един детайл се правеше от опитен стругар за 30-35 минути. Купиха ЦПУ стругове и фрези и тоя детайл го прави машината за 2 минути и половина. 3 минути със зареждането и свалянето. Това повиши производителноста и позволи повишаването на заплатите. Човека с тея пари не си купи коли и секретарки и екскурзии ами още машини и повиши заплатите.

И аз имам такъв познат, нещо повече студент ми е бил. От краденето наречено приватизация нищо не налапа, тръгна от дъното и то в условията на жесток дъмпинг от останалите които получиха оборудването даром. В момента е най-голямата фирма в бранша тук в БГ и вече се явява на търгове по цял свят в борба с водещи фирми от Канада и подобни.

Но абсолютно всичко което печели го влага в оборудване и разширяване на бизнеса. Включително фрези и стругове с ЦПУ и т.н. Спокойно би могъл да възстанови производството на онзи цех стругове с паяжини за който ви говорих, още повече че цялата документация на БРВ-то и ценните кадри са при него но се е ориентирал в друга област.

Не дава много високи заплати на инженери но и не е мизерия. Както ми разправяха момчета минали през него понеже всичко отива за оборудване и разширяване. Намира си работници главно от родопските села, в този бизнес не се искат много инженери макар че се работи с машини. Основното е, че не пилее за лукс както доста от нашите произведени за капиталисти, не си лежи на гърба а разширява и търси пазар извън България, последното е много важно. Така че има и такива, срещу тях нямам нищо против, обратното, само поздрави.

Съб Мар 03, 2018 2:04 am
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член

Fred, всичко това за твоя бивш ученик звучи като в американска мечта. Ама нещо на мен не ми се вярва. Пък и сам казваш заплати дава на хора от родопските села, а там всички знаем каква е беднотията и безработицата сега.

Съб Мар 03, 2018 2:33 am
Профил

tutiv написа:
Fred, всичко това за твоя бивш ученик звучи като в американска мечта. Ама нещо на мен не ми се вярва. Пък и сам казваш заплати дава на хора от родопските села, а там всички знаем каква е беднотията и безработицата сега.

И кое точно не ти се вярва? Отрасъла е бутиков, с 20-30 машини вече си най-големият в БГ. Заплатите ниски, сам го казах за родопските села но се натискат за тях и родата водят, иначе съвсем без нищо. И добри работници, турците са пословични с честността и работливостта си. Не е високотехнологичен, с 1-2 месеца обучение вече може да работи, особено ако е помощник. Западните заплати пък свръх високи заради тежките условия на работа на които изнеженият западняк не е свикнал. Пак мой студент ми казва "Това $100,000 годишно за пари не го смятам". Друг self employed в същият отрасъл ми каза че си докарва $150,000 годишно. Е, май че послъгва с данъците но това си е американски проблем.

Нищо особено високо технологично няма, ценова борба с евтината работна сила. Тъкмо пазарна ниша за гладен амбициозен българин, особено в период когато машините се купуваха на цената на старо желязо. Вярно соц. машини, но като начало става, той вече масирано ги подменя.

Съб Мар 03, 2018 3:11 am
Профил

Е аз 1 година търсих заварчик и давах заплата около 4к или 50 евро на час ако работи по часово, знаеш ли колко заварчика си намерих .. нула, спрях обявата, взех си заварчик, но на аргон и МИГ, да не може и няма сертификат за тръбни завартки Т5/Т6 още по-малко може да заварява с целулозни електроди каквито са изискванията, но пък е перфектен на TIG/MIG, производителността ми е по-ниска но пък заварките са перфектни. Е не му и плащам 4к ама е над 2к. Мойте общи работници по монтажите започват на около 1000. И това са кадри които наемам извън София, най-вече около Пловдив, че там най-много ги има читави и работливи. Хората са доволни, и аз съм доволен. Аз не мисля че даваме ниски заплати, да не говорим че работниците ни са в дрехи за по 200 евро и се сменят на 6 месеца, работят само с нови и поддържани инструменти, и не вършат нищо без да има инструмент за целта.
Фред, отново да кажа, да се цитират суми за САЩ е като да се цитират суми за ЕС, от щат до щат разликите са огромни. За калифорния 100к са нищо, ама те и 200к са нищо с тия наеми, цени на имоти и данъци, да ама в Калифорния не се прескачат много да вземат по 200к, да специлисти вземат, но провери каква е масовата заплата, ще се очудиш. За други места 100к може да не е супер, но не е зле, примерно в Невада със 100 к се живее доста прилично, без да се лишаваш от нищо, да има едно но, образованието, ама там колкото и пари да имаш е все тая, в Невада няма читаво училище или университет, та и по 100к на семестър да искаш да плащаш няма на кого :)
А относно тоя дето скатавал данъци, това е много глупаво, и може да му струва ужасно много, да не говорим че и в затвор може да отиде доста лесно.

Съб Мар 03, 2018 5:50 am
Профил

Моите хора не са в Калифорния нито във високите технологии с високите заплати. Елементарно като технологии но иска натрупан практически опит и по-важното, мръсно и се работи в гадни условия.

Казах $100К за да се разбере защо БГ фирмата за която казах могат да конкурират канадски компании ПО СВЕТА. Защото канадеца/американеца който е на $100k там за да иде в Ангола/Мозамбик ще иска $20-30,000 месечно а онзи от родопското село ще скача до небето от радост ако се върне в къщи с $3000 от командировката. Нищо че там на работа те охранява отделение автоматчици и застраховката живот е $100,000. Дори с жената на един приятел се майтапехме пред него за какво тя ще харчи застраховката когато отиваше по такъв договор :)

А заварчиците са вече дефицит навсякъде, много работа има за тях. Ама кажи на някое младо гимназистче да стане заварчик, ще подскочи до небето от възмущение.

Съб Мар 03, 2018 6:31 am
Профил

Ето това не го разбирам, в САЩ си е професия, хората пари дават за да станат заварчици и да вземат сертификати .. пак казвам калпав материал, не е в грешка боко по тоя въпрос, веднъж и той да е прав. За мозамбик и ангола, не знам в какви проекти работиш, ние имаме в едната дейност индустриални обекти, най-вече рафинерии, нефтени платформи и др. такива. Да ти кажа за и да искам не мога да оферирам малко. Преди година беше, искаха оферта за няколк ореални часа работа на една платформа в Норвегия. Сметнах аз както смятам нормално за индустриално извън БГ, командировъчни и вс. подавам офертата и в един момент от главния контрактор ми я връщат с коментар да я завишим по две ли беше вече не помня, абе за 2-3 дни работа отиде към 20 хил евра. ако не ме лъже паметта и хората си ги плащат и не протестират. Аз познавам доста американци в затънтени крайчета, подобни на ангола и мозамбик, не искат по 30к на месец,дори са много конкурентни.
Между другото американците за разлика от западно европейците изобщо не се плашат от мръсна и мизерна работа говоря за белите американци не за негрите, те са здрави бачкатори, лошото е че новото поколение не е такова.

Съб Мар 03, 2018 10:47 pm
Профил
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

Цитат:
... и изкарват пари за фирмата не защото те са направили нещп, а защото аз съм се постарал те да ги изкарат.

Ами махни ги - щом няма нужда да правят нещо :)
Ще спестиш разходи.

Нед Мар 04, 2018 8:30 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 113 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Следваща