| Автор |
Съобщение |
|
woody
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Юли 31, 2007 2:55 pm Мнения: 1792 Местоположение: София
|
 платка контролер (PLC-подобно) за платформа
Някой има ли идея чие творение е това? Първата снимка е със светкавица, втората - без.
|
| Нед Мар 04, 2018 12:28 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
 Re: платка контролер (PLC-подобно) за платформа
Ох, вратата или платформата. Кой знае в кой гараж ср прави, дори може и да не е гараж а някой в хола да го пои. Не съм виждал такова, ще го пусна на колегите.
|
| Нед Мар 04, 2018 2:03 am |
|
 |
|
lcr
Регистриран на: Пон Май 12, 2014 11:49 pm Мнения: 4394 Местоположение: София
|
Като за гаражна изработка, намирам, че е доста добре. Ето това е моят първи програмируем контролер, правил съм го в кухнята, преди около 20 г.  без фабрични микроконтролери и без процесор.  базиран на SRAM архитекрура   Разбира единствено и само от машинен език  Доста време работи безпроблемно. Управляваше една машина с хидравлично задвижване.
|
| Нед Мар 04, 2018 1:00 pm |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
И как без професор пък със 16кб рам?
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Нед Мар 04, 2018 1:18 pm |
|
 |
|
lcr
|
Всъщност всеки управляващ контролер, логически погледнато, прави едно и също нещо - на определена входна комбинация изработва някакво изходно въздействие. И така реших да ползвам само памети, като всяка входна комбинация генерира някакъв адрес от паметта а там е записана (програмирана) изходната комбинация. Там където трябват времезакъснения и пр, ползвах външни аналогови таймери.
|
| Нед Мар 04, 2018 1:24 pm |
|
 |
|
woody
|
Целият гювеч входове/изходи.
|
| Нед Мар 04, 2018 1:57 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Да, ама RAM: тарикат, гарантира си сервизното обслужване! 
|
| Нед Мар 04, 2018 4:19 pm |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Абе де да знам - много ненадеждно ми се струва така - я се разбърка паметта и айде спре всичко или по лошо - тръгне на криво. Хубаво, че не се е чупила машината или пострадал някой човек ... та той и ERPOM-а може да си обърне някой друг бит ама не е като SRAM. Сетих се за вица за cosmic ray sort - сядаш и чакаш данните сами да се подредят от случайно разбъркване на битовете 
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Нед Мар 04, 2018 4:43 pm |
|
 |
|
lcr
|
Тези празните цокли бяха точно с такъв замисъл - веднъж като се натъкми "софтуерът" да се запише не EPROM за по-голяма устойчивост, но това така и не се наложи да се прави.
|
| Нед Мар 04, 2018 4:52 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Досега който ми писа не го е виждал ...управление и датчици ще се реши лесно с някое лого или подобно plc, не помня са приемника на дистанционното отделен ли е или част от това. П.с. Ама приемника е най малкия проблем, лесно можем да сложим един Магелан конвенционален, работи добре. Ако искаш казвай да ти мисля нещо, само дето ме няма и ще трябва да е ремот, ще ти пратя някой техник.
|
| Нед Мар 04, 2018 5:27 pm |
|
 |
|
woody
|
ToHu - това ще е следващата стъпка, правене на ново. Засега като не успявам да намеря авторите ще опитам да сменя 1-2 изгорели чарка, евентуално да живне за някакво буферно време. Но не съм особено оптимист за последното. Прати някакви линкове на PLC-та, поне да се ориентирам отгоре-отгоре. Може би и някаква платка с достатъчно защитени I/O-та и популярно MCU пак ще свърши работа. Има особеност с дистанционните, че трябва да има interlock между тях, но и това ще го въртя като му дойде времето.
|
| Нед Мар 04, 2018 10:49 pm |
|
 |
|
ToHu
|
С Магелан нямаш грижи, всяко може да е отделен изход, от там интерлока през контролера. Верно с аналоговия не може май много изходи да имаш, 8 ли бяха ...не помня.Ти най добре да навържеш и двете на един контролер, врата и платформа говоря. https://w3.siemens.com/mcms/programmabl ... fault.aspxТова съм ползвал и съм доволен за това за което ми е трябвало, може да правиш схеми, имаше май и лидери и ...не помня какво още. Някой друг може да препоръча и друго, но това е малко, евтино и работи, а ти имаш няколко входа и изхода само.
|
| Пон Мар 05, 2018 11:18 am |
|
 |
|
woody
|
Загледах го това Lego8. Дотук особеностите са че мекуерът му се продава отделно и с базовите си DI/DO няма да стигне, та от самото начало трябва разширител. "Паметта" му е доста малко (предвид уеб сървъра вътре), ама това е някаква изкуствена сегментация, и като цяло може и да стигне.
Та в тази връзка, какви други PLC-та от този сегмент се подвизават по нашия пазар, с какви плюсове/минуси? То направо си почна проучването ..
EDIT: Дисплея на Lego8 е полезна екстра, за диагностични съобщения.
|
| Пон Мар 05, 2018 1:47 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Хмм те разширителните се стакират като ги мушкаш едно в друго, малко като лего, ако имаш още 8 май ще ти стигнат, т.е. Едно блокче. Иначе plc та дал господ, ама аз не съм използвал други, да кажат колегите.
|
| Пон Мар 05, 2018 5:00 pm |
|
 |
|
mitko_el
Регистриран на: Вто Яну 24, 2006 6:34 pm Мнения: 1753 Местоположение: Варна
|
Ако ще ти свърши работа , да ти пратя някое от тия 3-те подарък?
_________________ За пари сичко праим,даже и работим...
|
| Пон Мар 05, 2018 8:09 pm |
|
|