Отговори на тема  [ 37 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Изработка на индустриални електрически ел табла. 
Автор Съобщение
Ранг: Напреднал

Мнение Re: Изработка на индустриални електрически ел табла.
ToHu написа:
Ето ти малко снимки, въпреки че таблата не са ни бизнес, правим ги от необходимост :
https://drive.google.com/drive/folders/ ... sp=sharing
Хванах напоссоки снимки, някои сигурно са в процес на иснталиране и са по-разхвърляни. Няма да казвам нищо за снимките, но като пускаш обява, добре е да дадеш снимки които те рекламират а не обратното.

п.с. забравих че съм в мексико, повечето снимки още се ъплоудват така че .. виж ги след 10-на мин :)

Браво !
Имам доблестта да го призная !!
Хубави са - когато бюджета го позволява мога да изработя и по-красиви (ако изобщо "красотата" е функция на ефективността) , НО за изработката вероятно сте платили доста повече от 30-40 $

:D

Чет Мар 08, 2018 11:03 am
Профил WWW
Ранг: Форумен бог

Колегите те насочиха добре, не се рекламирай че правиш нещо за без пари с аргумента - за толкова пари толкова. Или показваш нещо добро или нищо защото икономията е майка на мизверията, почнеш ли веднъж с компромиси да продаваш труда си за нищо - заминаваш.

Чет Мар 08, 2018 12:33 pm
Профил

milenjs написа:
Колегите те насочиха добре, не се рекламирай че правиш нещо за без пари с аргумента - за толкова пари толкова. Или показваш нещо добро или нищо защото икономията е майка на мизверията, почнеш ли веднъж с компромиси да продаваш труда си за нищо - заминаваш.

Абсолютно си прав ОБАЧЕ цената винаги е фактор (сега ме е яд , че не пазя снимки на мой табла правени преди 2007-2008 ма година , където надценка "труд" бе 200 - 300 лева ... и повярвай разлика в "красотата" имаше)

Макар , че какво пък толкоз суета не бива - това е индустриално табло , а не годеница за принца !!!

Бачка ли ?
Бачка !

Гаранция има ли ?
Има!

Цените народни - който го устройва да даде знак - моля стига флууд във обявата ми!

Чет Мар 08, 2018 12:53 pm
Профил WWW
Аватар

Ей, не ти увира главата....

Преди 10-на години, в една фирма дето работехме с Тони, докато кажа: НЕЕЕ....

.... и техника сряза UTP-то с ножа....

Понеже от скоро им бях там технически някакъв, не ме слушаха много много :

Цитат:
"Споко бе, Ради, ние така ги правим, гле'й ся:"

След което забели кабелите, усука ги, извади една запалка от джоба си и ги запои.
Вярно, ПЕРФЕКТНА СПОЙКА, КРАСИВА БЕШЕ, шапка му свалям! Аз не мога да запоявам така със запалка...
Сгъна спойките по продължение на кабела и уви с изолирбанд.

Даже и работеше....

Чет Мар 08, 2018 2:51 pm
Профил ICQ WWW

Е това не съм го видял, за такова нещо ги карам да сменят кабели, само да го видя, специалисти има всякакви ... то от ония всички ги сменихме, но няма гаранция че и сега някъде не се случва нещо такова, изхвърлих топлия силикон от колите, ама запалки няма как да им ги събера :)

Колега, от моя скромен опит, функционалността и надеждността са пряко свързани с красотата, не знам дали ще ми повярваш или не.

Иначе това далеч не са най-красивите табла, просто тия са ми под ръка, а реално и аз много от тях не съм ги снимал, аз снимам по значимите неща, таблото за нас е някаква необходимост и не е важно, въпреки че понякога е занчителна чст от проекта, например тези по лукойл, но там не говорим за табло а за кутии по скоро, взривозащитени ..

Чет Мар 08, 2018 11:28 pm
Профил

Моите 5 стинки - разбрахме че всички сме виждали по-хубави табла - аз мога да допълня че съм виждал и по-лоши. Човекът е пуснал обява, изглежда показва реално какво и как прави, не пита дали е красиво, не се опитва да мами някого - предлага услуга с някакво качество и е посочил съвсем резонна цена.
Ако има забележки по безопасност (спомням си един теми за управление на автомобилни печки :rolleyes: ) ги посочвайте и който чете да си прави изводите. Който иска да го конкурира да пише за тия пари какво ще предложи - така ще стане пазарна работа и клиентите ще могат да избират. Ако има по надеждност също става - но ябълки с портокали няма смисъл да се сравняват. На всички е ясна разликата между чинт и шнайдер примерно, или втора ръка захранване от ali-то за няколко долара и подобаващ MW от вносителя. Слагането на първото в лъскава кутия и прекарването на жиците в канали ще е приятно за окото, но за кратко.
Не мисля че колегата има за цел да се "намести" на пазар от типа на лукойл - има много "гаражни" клиенти дето си играят на Франкенщайн и от някаква изхвърлена скрап се опитват да правят производство - на такава машина колко "изискано" табло да и сложиш, и от своя джоб ли му платиш разликите? Ако натискаш да го правиш скъпо е ясно какво ще стане - ще го направи някой друг евтино.

Пет Мар 09, 2018 10:35 am
Профил
Аватар

Що бе Тони - какво им има ? Добре си изглеждат, само дето онези с PLC-тата са малко по-натъпкани ама са си ок.

Кабелния канал нито е скъп нито заема кой знае какво място. А като казах място - колкото повече толкова повече. Особено ако влизат и излизат разни кабелчета от сорта на 25 - 35 кв. Аз като си избирам таблата вече гледам колко свободно място има там където ще се слага и после вземам най-голямото възможно - пък после нека да седи полупразно. Да не говорим че по стандарт таблото трябва да има запас от 30% място.

@Gicho - донякъде си прав но си има норми и стандарти - най-вече от гледна точка на безопасност. Самоубийците с франкенщани да си се самоубиват - на мен ми се живее. В който и от клиентите ни да вляза с такова табло ще ми е за последно.

Пет Мар 09, 2018 10:48 am
Профил ICQ

ToHu написа:

Колега, от моя скромен опит, функционалността и надеждността са пряко свързани с красотата, не знам дали ще ми повярваш или не.

Тони , чета те с интерес и те уважавам - май си един от доаиените на Форума , но в случая ... съгласи се да ти опонирам ...
Дадох тривиалният пример със гилзите който се поставят накрая на многожилните проводници - да ПРИДАВАТ КРАСОТА , но ако не ги стегнеш ЗВЕРСКИ е много вероятно връзката да започне да тлее (забравих да отворя важна скоба - мойте са СИЛОВИ табла и често токовете са десетки ампера - за оперативни вериги със милиамперчета е по-приемливо "да разкрасиш" със шарени гилзички)

И второ (за N-ти път да намекна) не ми е фикс идея да са КРАСИВИ - това табло се и сталира на завет и я го отвори някой веднъж в годината - я Не !!!
Просто предпочитам да вложа квалитетна автоматика за да не ми хвърчи после Д-то да сменям гаранционно контакторчета (както е налично Секинс)

... ПП - радвам се на диспута , всеки медал си има три страни !!!

Пет Мар 09, 2018 11:01 am
Профил WWW

Охххх затрих си поста, не ми се пише пак от айпута .. гилзите са ОК и трябва да ги има, а относно тоците онова червеното е захранено директно от изхода на 630 ква траф през бавни стопяем и предпазители 2000 А, пусковия ток нормално е около 700 А но може да стигне над 1800, там предпазителя не гори и чака кабела да се запали.

Пет Мар 09, 2018 11:12 am
Профил

ToHu написа:
Охххх затрих си поста, не ми се пише пак от айпута .. гилзите са ОК и трябва да ги има, а относно тоците онова червеното е захранено директно от изхода на 630 ква траф през бавни стопяем и предпазители 2000 А, пусковия ток нормално е около 700 А но може да стигне над 1800, там предпазителя не гори и чака кабела да се запали.

Чакай , чакай малко , май ти и аз разбираме различни неща под "гилза" ?
Аз наричам "гилза" тънък меден цилиндър който се поставя върху сноп от многожилен проводник (тоест се явява още един преход мед-калай*-мед)!
А ти май разбираш (моля поправи ме ако греша) под "гилза" цветна пластмаса върху края на кабела !
Така ли е ?!?
Защото в тоя случай понятието "гилза" има две съвсем различни функции !!!

Пет Мар 09, 2018 11:33 am
Профил WWW
Аватар

На "гилзите" им викат още кабелни накрайници и при мен са закон за какъвто и да е многожилен кабел. Най-малкото улесняват монтажа. Такива неща "тлеещи връзки" с накрайник не съм имал случай за разлика от кабел сложен на голо. А ако нямаш кербовка за всички възможни видове накрайници и обувки - просто няма смисъл да казваш че правиш табла. Поглеждам наляво в куфара и виждам камъни за кербоване на обувки до 300кв.мм. заедно с хидравличната преса. Е - повече от 90 не съм ползвал ама знае ли човек.

Ето и едно дето в момента работя по него. Обърни внимание на свободното място... Захранването ми ще е 5х25мм2 (в момента е само 4х16)

Прикачени файлове:
20180309_104716.jpg
20180309_104716.jpg [ 4.17 MiB | Прегледано 4672 пъти ]
Пет Мар 09, 2018 11:35 am
Профил ICQ
Аватар

Едно време във фабриката имахме рядък екземпляр ел. техник. Влизам в цеха - авария по захранването, техника рови в таблото и риторично пита кой некадърник е правил това табло, а зад него началника на цеха кротко реди: "Ти, Ти, ...". :lol: Нямаше случай да хареса проект на табло - или се оплаква, че е прекалено тясно, или, че е почти празно... :) и съответно да изпълни таблото по проекта не се случваше.
Та, как е направено едно табло се разбира най-добре, когато се наложи ремонт. Виждал съм табло, в което може всичко да смениш, без да гледаш схема или маркировка - кабелите са прекарани така, че няма как да се разменят.

Пет Мар 09, 2018 12:15 pm
Профил

Гилзи викаме на кабелните накрайници на дебелите кабели, на тънките иглен накрайник.
Малко снимки в процес на монтаж. Почти като твоето табло....

Прикачени файлове:
4.jpg
4.jpg [ 786.35 KiB | Прегледано 4661 пъти ]
3.jpg
3.jpg [ 725.44 KiB | Прегледано 4661 пъти ]
2.jpg
2.jpg [ 803.24 KiB | Прегледано 4661 пъти ]
1.jpg
1.jpg [ 615.2 KiB | Прегледано 4661 пъти ]
Пет Мар 09, 2018 12:29 pm
Профил
Аватар

Еее - твоите са вече монтирани и захранени. Моето още не са му сложили вратите и е в цеха при машината - вчера идваха на първи оглед и тестове, сега още две седмици имаме да я ръчкаме преди да го носим на монтаж. А и аз съм сложил кабелите така, че да не ги газим много че после ще падне миене.

Пет Мар 09, 2018 12:44 pm
Профил ICQ

Това което Чекинс е писал, това е кабелен накрайник, или гилза, задължителна е по някои да не кажа всички стандарти за многожилен. Или накрайник или калайдисване, иначе проблема ти е в кърпа вързан. Многожилни сляга, с времето се влошава контакта. Отделно при много натягане се късат телове което намалява сечението. Има клеми правени за многожилен, но са рядкост. Инструментите са ръчни за малките квадратури, иначе хидравлика, и 285 кв кербоваме. За малките до към 16 е важен инструмента, с клещи не става.

Пет Мар 09, 2018 5:07 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 37 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща