|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 10:14 pm
Датчик на ниво на вода в сондаж
| Автор |
Съобщение |
|
Desert Leo
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
 Re: Датчик на ниво на вода в сондаж
бонгова му работа... 
|
| Вто Мар 13, 2018 4:56 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Дори и за това си струва, поплавъци и др.подобни .... има помпи с вграден по-ловък, дренажни се водят.
|
| Вто Мар 13, 2018 5:22 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Бонго, такива бонговски датчици съм пробвал в кладенеца на помпата, дето вади вода изпод къщата, който е метър дълбок. Това с жиците корозираше постоянно и се прецакваше. Това пък с въздиха под налягане с тръба и датчик за налягане работи добре, докато не почне да се мени температурата. Сложих му и температурен датчик и взех да правя температурни корекции и пак натрупваше грешки и от време на време трябваше да изтакам цялата вода и да влезне нов въздух. С две думи мъка голяма, особено пък за дълбок сондаж. Най-добре при мен работеше една резистивна лента - можех да измеря с точност до 2 милиметъра, но 30 санти от нея беше $40  . Та аз така и не намерих евтин и сигурен начин за мерене на нивото на водата в кладенец.
Последна промяна Dimitar на Вто Мар 13, 2018 6:03 pm, променена общо 1 път
|
| Вто Мар 13, 2018 5:28 pm |
|
 |
|
fich
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Чет Апр 19, 2007 4:15 pm Мнения: 153 Местоположение: Русе
|
_________________ The fastest code is code that is not executed. (c) Free Electrons
|
| Вто Мар 13, 2018 5:54 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
ToHu, проблема е в човека със сондата. Направил сондаж, купил помпа и едва тогава се сетил, че ако падне нивото на водата под нивото на помпата, тя може да изгори. То, аз не знам дали наистина ще изгори - би трябвало двигателя да има някаква вградена термична защита. Имаш ли идея за конкретен датчик за налягане? Dimitar, в случая няма нужда от мерене на ниво. Трябва датчик долно ниво, под което да изключва помпата и датчик на горно ниво, над което да я включва, за да има някакъв хистерезис. Датчика от Викиват е подходящ за този случай, защото поплавъка е вътре в тръбата и няма да му пречат въжета, маркуч и кабели. Май се ориентирам към проба с парче PVC тръба и поплавък с магнити вътре. Трябва да помисля Хол-сензори ли да слагам или рид ампули...
|
| Вто Мар 13, 2018 6:04 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Аз накрая го направих с магнитни поплавъци и рид ампули, но сложиш само за горно ниво и долното го смятам на време, защото не ми е толкова критично. Бях сложил и долен поплавък, но понеже е постоянно във водата и се получаваха отлагания по него и се затлачваше и не бачкаше. Има тук едни гравитационни, дето имат нещо като топче в поплавък, но не става за сонда - трябва му много място. Аз не съм разбрал, че искаш само долно/горно ниво.
|
| Вто Мар 13, 2018 6:15 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
Навремето имаше едни юнаци дялкащи чипове за разни капацитивни тъч истории. Та те предлагаха подобен чип за датчик за ниво. Сензорът беше платка от FR4, и във вътрешните слоеве два електрода. Тоест, всичко е изолирано от течността. Нямам спомен какво точно беше, но вероятно са измервали капацитета между електродите. Въпросните юнаци отдавна не съществуват, та няма как да се закупят чипове. Само подсказвам идея.
|
| Вто Мар 13, 2018 7:30 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Въх, Димитре, явно мноооого си наблегнал на побонгонясването  Аз такива проблеми съм нямал, затова приказвам. Както и да е, Лео каза, че не се приема.
|
| Вто Мар 13, 2018 7:38 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Трябва да питам какво купуваме че те не са едно и две неща.
|
| Вто Мар 13, 2018 7:51 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Мисли внимателно... моят опит е малък и не мога да обобщавам, но има голяма опасност да се вкараш във филма. Тоя който аз ползвам няма бетон и укрепване, помпата е с нещо като маркуч, който по малко се изхлузва от тежестта. Това налага сравнително често вадене/наместване при което позицията на помпата се променя. А в случая трябва не какво да е ниво, а нивото спрямо помпата. Освен това всякакви мандахерцащи се неща освен помпата трябва да са много добре измислени. Ако нещо се заклини работата става дебела. Особено ако сондажът е по-дълбок нещата стават доста тежки и нищо не се усеща. Дърпаш/пускаш и се молиш... Между другото това лято изгорих една помпа, просто я пуснах, изчаках щото то отнема известно време докато текне, ама не текна. Затова я извадих и като я пипнах почти се опарих. При това съм сигурен че беше потопена. Явно не е достатъчно само да е потопена, иска си и обтичане. Не знам, може при твоя човек нещата да са по-розови и да има мегдан да се развихряш с датчици... Но ако е като моето дередже по-добре разгледай токовите защити. Лично мнение 
|
| Вто Мар 13, 2018 8:01 pm |
|
 |
|
sthx
|
http://www.vector1.bg/bg/%D0%BD%D0%B8%D ... D0%B8.htmlИдеята на бонго в неръждаемо изпълнение. Привързват се два кабела с неръждаеми накрайници към маркуча над помпата. По спомени уредът на въпросната фирма е към стотина лева. Пробвал съм го за резервоар с вода.
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Вто Мар 13, 2018 8:33 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Ами сензотех/делта инструментс имат разни не много скъпи решения за кондуктометрични нивомери. В Каолин масово ползват техни и щом продължават такива да искат - значи са достатъчно стабилни.
|
| Сря Мар 14, 2018 9:37 am |
|
 |
|
Pif
|
Идеята с капацитивно мерене и ФР4 е работеща. Правил съм такъв датчик за ниво на водата в пералня. Само дето се ползва едностранна платка и горен слой за капацитивен сензор. Отгоре се залива с 20-50 микрона смола. Ако е в среден слой то платката трябва да е тънка. Електрониката е тъп генератор с ТТЛ-ка и мериш честотата. За 15 см ниво се менеше от 500 до 800 килохерца. Дали имаше прах или омекотител влияеше 3-4мм на нивото. Което си беше в допустимата грешка. Спокойно може да се сложат 2 такива датчика или един по-дълъг ако разстоянието горно-долно не е голямо. 8 крак пик и си в играта. Залято, херметично, не корозира. Ама направата си е играчка. Не можеш да го купиш готово.
|
| Сря Мар 14, 2018 10:29 am |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
А бе Бонго нито е измислил принципа, нито го е внедрил пръв. Например почти всички еспресо машини са с едно телче от инокс бучнато през тефлонов уплътнител отгоре на бойлера. Електрониката на по-старите беше с една CMOS-ка и опамп, новите с mcu, но дефектираха заради калпавия smd монтаж (и пробив на мижавия защитен резистор на входа). Изходът - реленце. Заради тясната кутийка поставена на горещо място най-често се стопяваше трафчето на захранването - колко съм сменил... Значи: генерират се импулси и през резистор и кондензатор се подават на сондата, а масата на корпуса на бойлера, т.е. водата окъсява. Напрежението се взема през защитен резистор (10кОма типично) и разделителен кондензатор, има и кондензаторче към маса да филтрира смущенията. При старите се детектираше с два диода и се подаваше на ОУ-то/компаратора. Ако те притеснява електрода може и графитен да сложиш - никога няма да ръждяса  , но моят калайдисан мостовак ще кара четвърти сезон без да е мръднал, пък е на DC. Разбира се може и на горепосочения капацитивен принцип, но ми се види по-сложен, пък и водата не е агресивна. Едит за Ицо отдолу, че да не цапам: дебита е колко вода да има в кафето, а сондата е колко вода да има в бойлера. Щото ако тръгне да работи без вода...
Последна промяна bongo_x2 на Сря Мар 14, 2018 12:40 pm, променена общо 1 път
|
| Сря Мар 14, 2018 12:03 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
Като каза кафе машини... На дъртия кафе автомат, наличието на вода се измерва с датчика за дебит. Няма вода, няма и дебит.
|
| Сря Мар 14, 2018 12:07 pm |
|
|