|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 5:15 pm
| Автор |
Съобщение |
|
Реконструктор
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
 Сензор на Хол
Тука аверчето го е закъсало с една сериозна кола в сервиза и ме моли за помощ, но компетенцията ми явно не е достатъчна. Става въпрос за Хол сензор, който се намира вътре в скоростната кутия и работи при високи температури. Явно не са го подбрали както трябва и гори непрекъснато, като това е най-честия проблем на тая кутия. Другия проблем е, че в последно време официалната политика е кутиите (и доста често моторите) да не се ремонтират ами да се сменят с нови. Този случай е такъв - няма никакви шансове да се намери този сензор като резервна част. В каталога цялата кутия е дадена като резервна част, официалните дилъри също казват че се сменя цялата кутия (за скромните 30 бона  ) Сега, както знаете, тези сензори, които се използват в автомобилната промишленост, дават обикновен правоъгълен сигнал 0-5V, когато срещу тях сложиш метал. Съответно, се монтират срещу въртящо се зъбно колело и изхода е правоъгълна честота. Идеята ми е, оригиналния сензор да се разпробие, за да се използва корпуса и крепежа му и вътре да се напъха нещо, дето издържа по-висока темп. Обаче, като гледам, всичко, дето се продава, реагира на магнитно поле, докато автомобилния сензор реагира когато го доближиш до метал. Нещо ми се губи тук и молбата ми е да ми разясните как стоят нещата, за да мога да помогна и аз на свой ред.
|
| Вто Мар 27, 2018 3:35 pm |
|
 |
|
timt
|
 Re: Сензор на Хол
По скоро да намери начин да излъже компа.
|
| Вто Мар 27, 2018 3:39 pm |
|
 |
|
lcr
Регистриран на: Пон Май 12, 2014 11:49 pm Мнения: 4394 Местоположение: София
|
Трябва да се знае, какво точно отчита въпросният сензор. Скорост на въртене или позиция? С колко извода е? Нормално сензорите, които отчитат скорост на въртене не са изпълнени с датчик на Хол. Те се състоят от постоянен магнит, магнитопровод и бобина. Преминаването на зъби пред сензора води до промяна в магнитния поток, което води до индуциране на напрежение в намотката. Нещо такова:  Ако трябва да реагира на наличие или отсъствие на метал (в статични условия), то това трябва да е индуктивен сензор (с астабилен генератор, детектор и пр.) Например такъв: 
|
| Вто Мар 27, 2018 4:06 pm |
|
 |
|
Реконструктор
|
Така, сензора е с 3 жици - захранване и сигнал. Това дето си го показал, е VR сензор, на който аутпута му е синусоида, виждал съм такива. Или, може би искаш да кажеш, че освен електромагнитната част има електроника, която се грижи да прозвежда правоъгълен сигнал?
|
| Вто Мар 27, 2018 5:01 pm |
|
 |
|
lcr
|
Първият, който съм показал е пасивен и сигналът му се обработва директно от компютъра.
Щом е активен, е важно да се уточни, дали действително е Хол сензор или индуктивен. Това може да се разбере от материала на който реагира сензорът в конкретния случай. Ако няма постоянен магнит, то най-вероятно е индуктивен (вторият по-горе).
Може и да има постоянен магнит в самия сензор и въздушна междина между него и датчика на Хол а във въздушната междина да минават прорези, които обуславят магнитната връзка.
|
| Вто Мар 27, 2018 5:11 pm |
|
 |
|
Pif
|
Поне кажи модела на колата и скоростната кутия. Сензора може ли да се свали без разглабяне на скоростната кутия? Къде в кутията е сложен? Измерва обороти или позиция? По колите има достатъчно хол сензори които броят зъбите на коляновия вал или отчитат позицията на разпределителния. Доста от тях са и маслоустойчиви. Въпрос на търсене е.
|
| Вто Мар 27, 2018 5:39 pm |
|
 |
|
Реконструктор
|
Ами ето го сензора, ако намерите нещо - евала.  Супер стандартен сензор, квито се слагат навсякъде - колянови валове, абс-и, квото се сетиш.
|
| Вто Мар 27, 2018 6:12 pm |
|
 |
|
Koleto
Регистриран на: Съб Фев 18, 2006 11:55 pm Мнения: 1301 Местоположение: София
|
_________________ Някой ден и костенурките ще се научат да летят...
|
| Вто Мар 27, 2018 6:36 pm |
|
 |
|
radolin
|
|
| Вто Мар 27, 2018 7:12 pm |
|
 |
|
Реконструктор
|
Гледах ги тия за Форд, но колата е Ево Х с DCT.  Електрически съм убеден, че ще е ОК, но, както казах, проблема е в геометрията. Някак си не ми се рискуват $100 за да открия че не пасва.
|
| Сря Мар 28, 2018 11:22 am |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
Тоя тип скоростни кутии са относително разпространени. Мицубиши са я кръстили SST, Фолксваген груп са решили да се казва DSG. И така нататък. Всеки производител си е сложил някаква абревиатура. Реално производителите на кутии се броят на пръстите на едната ръка, та е много вероятно да споделят общи компоненти.
|
| Сря Мар 28, 2018 12:11 pm |
|
 |
|
dyaneff
Ранг: Минаващ
|
Тук има повече снимки: goo.gl/ins8vG
|
| Съб Мар 31, 2018 12:07 am |
|
 |
|
dexterJr
Ранг: Новодошъл
|
да ползвам темата на колегата. Имам и аз едни дертове с датчик на разпределителния вал (демек седи на топло в маслото на главата). За една умряла киа иде реч (но трбва да е валидно за всички). Ще разкажа малко дълго, но може в това да се корени проблема. Колата си е имала двигател с който е работила, но е прегрявал и е спукал глава, моя милост купува друга глава без датчика на разпределитения вал. решавам да ползвам този от старата глава, обаче сигнал йок. Свалям датчика, като мина с винтче 3мм, толкова е пина на вала, близо до датчика и отичта. Така сега това "билизо" е 1.5-2мм т.е. мога да задействам датчика, той си има и магнит вътре усеща се като преминава металния предмет, усеща се и като е на 3мм но няма електрическа реакция. Интересно че 0в не се държат постоянно, а обратно пропорционално на разстоянието до метала. Проблемът ми е че пина минава на 5-5,5 мм от датчика (няма разлика в 2 глави явно е можел да работи с толкова голямо разстояния). Нов такъв датчик е 170лв, не ми се дават зада установя, че не работи. Та въпросът ми към форума е има ли начин от жегата да е почнал да се "уморява" и да не може да работи на голямо разстояние? Може и аз някъде да бъркам и разстоянието да трбва да е по-малко а датчика да си е в отлично здраве.
|
| Съб Дек 08, 2018 7:43 pm |
|
 |
|
slav4o.com
Регистриран на: Нед Яну 01, 2012 8:04 pm Мнения: 2663 Местоположение: София / Велико Търново
|
Защо не го върнеш на главата от която си го свалил и да видиш как работи там.
|
| Съб Дек 08, 2018 8:37 pm |
|
 |
|
lcr
|
Възможно е, постоянният магнит да е отслабнал с времето. Обикновено той допълнително отстлабва с повишаването на температурата, но това е обратимо. При Алфите е често срещан проблем - като поостарее датчикът на КВ и работи само на студен мотор. Той не е със сензор на Хол а с магнит и индуктивност (писал съм по-горе в темата) но и в двата случая е "виновен" постоянният магнит.
|
| Съб Дек 08, 2018 10:13 pm |
|
|