Отговори на тема  [ 77 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
Tektronix TDS520B + 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Tektronix TDS520B +
Ъпдейт. Вече и с LVDS дисплей. Последното звучеше по-страшно отколкото е в действителност. Няколко клика с мишката, и заработи кат' змей.
На снимката е мулти-дисплей - с два TFT дисплея + CRT + външен VGA монитор. Така ще може да се изведе по един на всяка страна на кутията. :D
Не съм регулирал беклайта на новия дисплей, и на максимум доста ярък. Като снимам с телефона цветовете му почти изчезват. На живо е както трябва. Като му намаля интензитета на беклайта, ще стане като по дебелите книги.

Остава малко пудрене, изчистване на разни дреболии, и сметам да е готов.

Прикачени файлове:
TDS520_RGB_and_LVDS.jpg
TDS520_RGB_and_LVDS.jpg [ 130.37 KiB | Прегледано 4989 пъти ]

Чет Апр 19, 2018 7:18 pm
Профил
Аватар

Хвала. :)

Чет Апр 19, 2018 7:45 pm
Профил

Браво, браво .. дет се вика тъп и упорти ... аз взех някакъв тек, не е СРТ-де ... TDS3044, ама ако се наложи интервенция по кранчето може да се възползвам от челния ти опит, то неговият сигурно е LVDS, но ако се окаже че не е и има нужда от смяна :)

Чет Апр 19, 2018 8:33 pm
Профил
Аватар

ToHu написа:
Браво, браво .. дет се вика тъп и упорти ... аз взех някакъв тек, не е СРТ-де ... TDS3044, ама ако се наложи интервенция по кранчето може да се възползвам от челния ти опит, то неговият сигурно е LVDS, но ако се окаже че не е и има нужда от смяна :)

Пазя ти го. Него още не съм го почвал... :D

Иначе, ако е само за конвертиране на сигналите от RGB към LVDS бих използвал готов чип. Но в случая няма смисъл. Това FPGA има някакви безкрайни ресурси. Нямат свършване.
А и ми беше интересно да видя точно колко страшен е тоя LVDS. На текущите скорости, не е. За по-бързи трансфери, вероятно ще е по-забавно.
Текущо е с 3 линии за данни, всяка на 175 мегабита, с клок 25MHz.

Без преувеличение, LVDS историята е едно от нещата което потегли почти от първи път. Единствено фазата на клока не беше там където трябваше да е, но това ще го разследвам допълнително. Да видя къде се разминава теорията и практиката.

Чет Апр 19, 2018 8:51 pm
Профил

Той верно че при теб, то и други нещица имаше там, надявам се да не начислиш много магазинаж. Между другото, твоите неща с в БГ ще видя как дастигнат до теб, че аз скоро няма да си идвам, трябваше към края на април но го отложих с една маняна, демек някъде към Юли.
п.с. малко спам, ама виж маняна и демек как си ходят в едно изречение ..

Чет Апр 19, 2018 10:12 pm
Профил
Аватар

То без офтопик не може. Ама тая работа с Ройтерс ми се стори доста извън темата.

Чет Апр 19, 2018 11:46 pm
Профил

Абе сега се замислям, имам едно друго HP54520 , с CRT, което само по себе си мен ме кефи, обаче на 2-3 пъти губи фокус и после се оправя. Все се каня да го разкостя да видя кво го мъчи, и сега се замислям ако му избича едно TFT .... чудно как му управляват CRT-то, дали е като на нормален скоп ... има и видео изход...някой ако има идея .. Дедо може би

Чет Апр 19, 2018 11:57 pm
Профил
Аватар

Браво, технически гъдел и удоволствие!

Аз писах за скопа на ТоНи, че имам приствка с изход към VGA - но щом се е запалил по LVDSa, няма да му го давам ;)

Пет Апр 20, 2018 12:10 am
Профил
Аватар

ToHu написа:
Абе сега се замислям, имам едно друго HP54520 , с CRT, което само по себе си мен ме кефи, обаче на 2-3 пъти губи фокус и после се оправя. Все се каня да го разкостя да видя кво го мъчи, и сега се замислям ако му избича едно TFT .... чудно как му управляват CRT-то, дали е като на нормален скоп ... има и видео изход...някой ако има идея .. Дедо може би

Хубавото е че те кефи. Защото тоя Тектроникс не спира да ме дразни. Още се чудя навремето как не ги е било срам да продават тоя боклук...
Ако някой реши да закупи подобно нещо - бавно да брои до 10 гугъла и тогава пак да помисли.

Пет Апр 20, 2018 12:30 am
Профил

Груби, аз за ХП-то говоря, ти за него ли казваш че има приставка ?

Пет Апр 20, 2018 1:01 am
Профил
Аватар

Бе незнам за вас, ама мен за всекидневна работа цветния скоп си ме дразни. Шаренията ми пречи. Има смисъл само когато го ползвам като цифров анализатор с повече от 4-5 канала, протоколен
декодер или се прави някакъв анализ на спектър, хистограми и т.н. Т.е. все неща които правя веднъж годишно. Да си гледам двата аналогови трейса ми е много по комфортно на черно белия екран.

При това не трябва да е голям екрана. Защото губя интуиция за нивото на шума и трябва да го меря.

Пет Апр 20, 2018 8:39 am
Профил ICQ
Аватар

@ТоНи -говоря за ТЕК-а, който ти е при Ицо още

Пет Апр 20, 2018 10:47 am
Профил
Аватар

Цецо написа:
Бе незнам за вас, ама мен за всекидневна работа цветния скоп си ме дразни. Шаренията ми пречи. Има смисъл само когато го ползвам като цифров анализатор с повече от 4-5 канала, протоколен
декодер или се прави някакъв анализ на спектър, хистограми и т.н. Т.е. все неща които правя веднъж годишно. Да си гледам двата аналогови трейса ми е много по комфортно на черно белия екран.

При това не трябва да е голям екрана. Защото губя интуиция за нивото на шума и трябва да го меря.

Странно, имам точно обратните наблюдения. Ако ползвам 3 или 4 канала и не съм настроил добре вертикалната резолюция, се случва каналите да се "настъпят". При монохромно изображение това не винаги се вижда добре.
Отделно, когато е шаренко, по-добре се откроява кое е скала, кое символ и кое сигнал.

А най-хубавото е, че джаджата транслира сигналите от скопа, и ако последния се превключи в монохромен режим, и TFT на дисплея ще има монохромно изображение.

Пет Апр 20, 2018 11:38 am
Профил

Преди близо 3 години си взех от разпродажба един 150MHz HP54602B, 4 канала, производство някъде 1994. Веднага взех да се ровя в темата как да му сменя CRT монитора с нещо цветно, нещо ново, нещо TFT. И намерих добри сламки в нета как да го трансформирам. Обаче скопа работи и то прекрасно... Понеже го взех от фирмата в която работя, знам, че не е бил пускан много време за тези 25 години. Освен това е калибриран всяка година от външна фирма. Яркостта на монитора не е мръднала, фокусът е супер, никакво шаване даже и при пускане. Грехота е, викам си, да му развалям фасона, а и имаше механични предизвикателства за извинения, та го оставих в оригинал и понеже съм му свикнал, не ми пречи толкова монохромността.
И в допълнение лично предпочитам да работя с HP/Agilent или Lecroy, вместо Tektronix. Вкъщи имам нов TDS2012 и само събира прах, защото си ползвам предимно дъртото HP и Rigol.
Обаче ще следя с интерес темата, че не се знае знае ли си. То техническия сърбеж е доста изкусителен понякога!

Пет Апр 20, 2018 9:41 pm
Профил

Може ли да се изкажа и по темата Алтера или Ксайлинкс? Чисто лаишко мнение, на човек, дето професионално само две години е писал кодове на Алтера и като хоби се учи на Ксайлинкс понякога. Според мен Xilinx са напред като продажби и популярност най-вече заради съпорта им към потребителите (начинаещи или не). Те са на това ниво при производителите на програмируеми матрици, на каквото е Microchip при микроконтролерите. Лъскави китове, луксозни и пълни документации, примери, добре поддържани форуми - това очевидно продава и се цени. Всеки може да каже (и докаже вероятно), че Алтера или Латис са "по-добри" в това или онова, но това всъщност няма много значение, тъй като популярността на Ксайлинкс е факт. Те са най-използваните в света и за мен причината е предлаганата документация, която и на начинаещ ще се стори не като планина за изкачване, а като писта за спускане. Помня на мен какъв зор ми беше докато тръгна на Алтера и Quartus. Менюълите постни, уроци почти никакви, съпорта в сайта им зле. След време с практика и самоучене стана лесно и забавно дори, но началото бе спънато именно поради горната причина. Освен това се сблъсквах на два пъти с проблеми при Алтерите, когато захранването им не е стабилно или е под номиналното ниво - при работа и при програмиране. С Xilinx това засега не съм го виждал. Но пак да кажа, че не се занимавам професионално (вече) с матрици и мнението ми не е експертно.

Пет Апр 20, 2018 10:39 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 77 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща