Отговори на тема  [ 35 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
шайби с назъбена/клиновидна страна за регулиране на ъгъл 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение шайби с назъбена/клиновидна страна за регулиране на ъгъл
Здравейте!

Имам два детайла, свързани с болт, между които искам да се регулира ъгълът. Проблемът е, че с обикновени шайби колкото и да натегна връзката приплъзва. Как се казват и от къде мога да купя двойка шайби, които от единия край са назъбени и се заклинват една в друга? Предполагам, че се сещате за какво говоря.

Пробвах да сложа шайба от този тип: https://www.tashev-galving.com/135+PNR+ ... 6798%2C+Zn

Имаше краткотраен ефект, но от единия край е мека стомана и тази шайба я изяде и пак приплъзва. Диаметърът на болта в момента е 5мм.

Ще се радвам на всякакви предложения и насоки към магазин/търговец. Става въпрос за 10-на бройки.

Поздрави,
Радо

Пон Апр 23, 2018 12:37 pm
Профил

Мнение Re: шайби с назъбена/клиновидна страна за регулиране на ъгъл
ITT само 2 пъти за много екзотични неща са ми казвали, че го нямат. Пробвай при тях.
http://itt.bg/bg/

Пон Апр 23, 2018 12:50 pm
Профил
Аватар

У ваше село имате ли WURTH? Скъпари са, но спасяват всяк'во положение.
Има и друг вид шайби, на които назъбеното е по средата на диска и са малко по-устойчиви.
Има и болтове с назъбена глава.
Има и т.нар. "немска гайка" с пластмаса която не позволява развиването.
Има и добрата стара "контрагайка", т.е. две гайки.
А за многократна употреба инджинерите са го измислили преди векове: регулираш, затягаш и после с втори винт даваш контра.

ПС: шайби се слагат само от едната страна, желателно откъм гайката.
Пример за трудно нещо: от едната страна е болтът с назъбена глава, от другата първо се пъха обикновена шайба, после назъбена и после немска или контрагайка. При особено трудно се осигурява втори болт/винт който донатяга първото съединение.

Пон Апр 23, 2018 3:27 pm
Профил
Аватар

Радолине, на ингилизки му се вика "serrated washer" та можеш по разни онлайн магазини, дето шипват до БГ да потърсиш.

Пон Апр 23, 2018 3:46 pm
Профил

Мерси на всички за отговорите!

@sthx знам ги ITT естествено. Малко ме дразнят, че сайта им е безмислен и нямат наличности по магазини и цени, но това е положението. Сигурно до тях ще опра.

@Бонго, проблема не е в стягането и разхлабване. Просто две гладки повърхности, дори много силно да ги стегнеш, като има голямо рамо, сравнено с диаметъра на болта и ще приплъзнат.

@Димитър, като serrated washer ми излизат тези, дето пробвах, но и някои дето изглеждат като това, което търся. Иначе на български в един сайт е описано като "накатна осигурителна шайба".

Всъщност сега успях да намеря нещо, което изглежда, че ще ми свърши работа. Хитър комплект шайби, които по принцип са за предпазване от развиване, Nord Lock: http://clone.avtochastisofia.com/produk ... nord-lock/ Смятам да заваря по една такава шайба за двата детайла.

Пон Апр 23, 2018 6:17 pm
Профил
Аватар

radolin написа:
Всъщност сега успях да намеря нещо, което изглежда, че ще ми свърши работа. Хитър комплект шайби, които по принцип са за предпазване от развиване, Nord Lock: http://clone.avtochastisofia.com/produk ... nord-lock/ Смятам да заваря по една такава шайба за двата детайла.

Ние ползваме точно такива, даже по-скоро ползваме гайки, които изглеждат така от едната страна:

https://www.grainger.com/product/41MG64 ... 23152246:s

Пон Апр 23, 2018 6:23 pm
Профил

Dimitar написа:
radolin написа:

Ние ползваме точно такива, даже по-скоро ползваме гайки, които изглеждат така от едната страна:

https://www.grainger.com/product/41MG64 ... 23152246:s

А под тази гайка слага ли се съответната шайба, или се заклинва в по-меката стомана? Иначе за тези Норд лок има много впечатляващо клипче:

https://www.youtube.com/watch?v=IKwWu2w1gGk

Пон Апр 23, 2018 6:26 pm
Профил
Аватар

Няма шайби - само гайката е.

Вто Апр 24, 2018 12:06 am
Профил

radolin написа:

А под тази гайка слага ли се съответната шайба, или се заклинва в по-меката стомана? Иначе за тези Норд лок има много впечатляващо клипче:

https://www.youtube.com/watch?v=IKwWu2w1gGk

Хитро! Най-елегантното решение което съм виждал досега.

Вто Апр 24, 2018 1:48 am
Профил

Да това на nord lock работи добре, иначе тия flange гайки с накатка отдолу, също стават но са далеч от другата.
Масово използвам такива гайки и винтове, малки размери М4/4/6 и точно сега имам проблем да си ги доставя в Мексико, локално намирам гайки, обаче такъв винт не мога, все още издирвам, нещо те такова : https://eshop.wuerth.de/Product-categor ... en/US/EUR/

А по твоят проблем, конкретно, според мен има конструктивен проблем. Ако усилието е такова че пайбите с накатка да нараняват детайла и да превъртат след това явно има нещо не оразмерено. Тези на nord lock също няма да ти свършат работа, и те ще направят същото, ще изядът детайла. По скоро мисли за истинско решение. Ако това са настройваеми под ъгъл детайли, самите назъбени шайби трябва да са фиксирани към детайлите а не да разчитат на триене при такова усилие. Та или профилни /квадратни, овални/ външни габарити, или лепени, заварени.

Вто Апр 24, 2018 2:04 am
Профил

ToHu написа:
А по твоят проблем, конкретно, според мен има конструктивен проблем. Ако усилието е такова че пайбите с накатка да нараняват детайла и да превъртат след това явно има нещо не оразмерено. Тези на nord lock също няма да ти свършат работа, и те ще направят същото, ще изядът детайла. По скоро мисли за истинско решение. Ако това са настройваеми под ъгъл детайли, самите назъбени шайби трябва да са фиксирани към детайлите а не да разчитат на триене при такова усилие. Та или профилни /квадратни, овални/ външни габарити, или лепени, заварени.

Става въпрос са облегалка за глава на инвалидна количка, която може да се регулира. проблемът е, че я изработих от стоманен профил, който е много мек, и шайбите с накатката буквално си изядоха 'легла' в профилите и все едно ги няма.

Да, това е и моят план, да заваря по една nord lock към стоманения профил.

Вто Апр 24, 2018 9:28 am
Профил

мммм не, друг ми се чини е проблема, това е облегалка за глава, не е за гъз, колко усилие да има там. Струва ми се че конструкцията ти и липсва коравост и може би пружинира, от там не можеш да натегнеш достатъчно. Ако не е това, просто не е било достатъчно натегнато когато се е изпозлвала. Ако беше нещо с достатъчно голямо рамо и достатъчна сила може да превърти и да го изяде, но облегалка за галва ... колко е рамото и колко е силата, освен ако не си сложил М4, ама едва ли. Помисли за това. Ако завариш тия шайби и пак не можеш да осигуриш достатъчна коравост и те ще превъртат една спрямо друга, може би няма да се износят, защото май са калени, но все пак ще превърта.

Сря Апр 25, 2018 12:11 am
Профил

Доколкото разбирам идеята му е да използва този nord lock като зъбен съединител. Притиснато - фиксирано, отдръпнато - върти свободно да се настрои ъгъл. Да не си играе да нарязва ситни зъби на собствен зъбен съединител. При заваряването на шайбите според мен има обаче сериозната опасност да деформира всичко.

PS Без конструкция е много трудно да се разбере какво става. Но действително да се саморазвива от такова малко усилие е странно. Да не би силата с която опира главата да е насочена в посока развиване на болта/гайката? Особено при голямо рамо се получава голям въртящ момент В такъв случай да се направи обратното, силата на притискане на главата да дозавива гайката.

По принцип в добрите конструкции не се използва елементарното прилагане на противодействие срещу сила а се използва действащата сила като полезен ефект. Примерно тръбните клинови тръбодържачи, не цилиндър задейства челюстите а теглото та тръбата, колкото е по-голямо толкова по-силно челюстите се притискат към нея и я държат.

Сря Апр 25, 2018 1:17 am
Профил

Е в неговия случай има момент, който трудно ще трансформира в притискане. Реално използвайки назъбени шаиби това е едното предимство, опита да се завъртят една спрямо друга в едната посока, създава сила на опън, което допълнително увеличава триенето, но в другата посока си е само тов аот затягането. Ива варианти, но ще трябва да си прави сам детайли, което сигурно не му се прави. Мисля със шайбите проблем няма да има. Относно заварката, да ако завари тези шайби много вероятно е да им промени геометрията до степен неизпозлваемост, въпреки че и тука има но-та .. зависи каква технология изпозлва, естетсвено на електрод или телоподаващо ще ги съсипе, но може да ги завари съпротивително, евентуално TIG или микрозаварки, най-чисто е ако има къде да ги завари на лазер или електронно лъчево, тогава има минимално нагряване извън заоната на заварка. Аз обаче не съм далче от мисълта че може и да ги залепи, зависи каква е площта. Верно че натоварването с момент не е силата на лепилата, те са много по-издръжливи на опън, но с подходящо лепило не е невъзможно.

Сря Апр 25, 2018 3:41 am
Профил

fred написа:
Доколкото разбирам идеята му е да използва този nord lock като зъбен съединител. Притиснато - фиксирано, отдръпнато - върти свободно да се настрои ъгъл. Да не си играе да нарязва ситни зъби на собствен зъбен съединител. При заваряването на шайбите според мен има обаче сериозната опасност да деформира всичко.

Точно това ми е идеята. Проблемът не е саморазвиване, сложил съм законтрящи гайки, от тези с пластмаса.

Конструкцията е от стоманен квадратен кух профил 10х10мм.

Ще видя другата седмица почивните дни ако мога да го помъча.

По принцип усилието не е голямо, опираш си главата само. Като се пътува в кола обаче и се мине през някоя неравност, изобилстващи по нашите пътища, главата може да се удари в подглавника. То и това му е основното предназначение, при пътуване с кола да осигурява опора на главата отзад.

Сря Апр 25, 2018 9:46 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 35 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща