Отговори на тема  [ 19 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Термоконтролер за хладилна витрина 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Термоконтролер за хладилна витрина
Имам нужда от малко акъл - лятото вече настъпи (макар и не по астрономически) и се налага да подновя домашното пиво-правене. За целта искам да подобря малко процеса като ми трябва да поддържам ниска температура в домашни условия на бирата докато ферментира. За целта си закупих една вертикална хладилна витрина от тия дето всички ги знаете дето държат напитки по магазините, но нейния механичен термостат не ми върши работа. Трябва ми нещо дето да му задам температура в обхвата +8 до +18 градуса целзий и то да си ги държи ясно с включване и изключване на компресора на витрината. И тука срещам голямо колебание в себе си... какъв термоконтролер да му сложа. Та какво бихте ме посъветвали в случая. Желателно е да е с точност под 1 градус и да може да му се задава някакъв хистерезис, който обаче не трявба да е много голям - макс 2 градуса. Гледам се предлагат всякакви неща от голи платки с NTC за сензор за по 12 кинта до Омронски изпълнения за по 400 и кусур с PT100 и PID регулиране, което в моя случай е неприложимо... Та какво според вас ще е най-удачно? Какъв термоконтролер с какъв сензор. Във витрината има турбинен вентиКлатор да разбърква въздуха.... Предварително благодаря за идеите. Черпенето с бира после е задължително!

Сря Апр 25, 2018 6:25 pm
Профил ICQ

Мнение Re: Термоконтролер за хладилна витрина
Снимай ми витрината. Вземи си контролер Dixell много е добър и ще го настроим както си трябва. Бирата от тебе ;)

http://www.phs-holod.ru/userfiles/file/katalogi/dixell/XR60CX%20RU%201592020060.pdf

Сря Апр 25, 2018 8:00 pm
Профил
Аватар

https://www.proton-bg.com/Default.asp?m ... leID=11108

Аз ги правя - може почти всичко което и големите батковци. Това че пише за инкубатор да не те притеснява. Мери с резолюция 0.1 (с MCP9701). Достатъчно точен за да люпи пилета :)

Има и PID и аутотунинг ама на тебе не ти трябва. Хистерезис колкото искаш, ама специално за хладилници (или газови/нафтови горелки) има и време за изчакване между включванията. Единствено може да е проблем че е с триак на изхода. На последната серия нямах време да оправя софтуера да може да прехвърля изхода на релето.

едит : абе тия Dixell-и са малко прехвалена работа. Беше ми попаднал един за ремонт - ала бала. Да не говорим че дори и с упътване едва успях да го накарам да работи след като му оправих повредата.

Сря Апр 25, 2018 8:46 pm
Профил ICQ

Фригокомерс - http://frigocommerce.com/img/uploads/File/Frigocommerce%20-%20Bulgaria%20price%20list,%20current.pdf

Сря Апр 25, 2018 8:56 pm
Профил
Аватар

Какъвто и контролер да харесаш, гледай да има възможност да се задава време между два цикъла ON-OFF-ON, за да не изпечеш компресора.
Традиционно, това време е поне 2 - 3 минути.

Сря Апр 25, 2018 9:56 pm
Профил
Тъкмо това щях да кажа, ама Ицо ме е изпреварил - за разлика от фурнаджийските нагреватели, компресорите не обичат твърде често да се включват , особено с/у остатъчно противоналягане. Да предотвратят тея чести вкл/изкл индустриалните чилъри за течности или са инверторни, или на два кръга с топлообменник като бойлер със серпентина - през серпентината компресора циркулира охладителния агент, който охлажда голям обем вода около себе си. Тоя обем с циркулационна помпа се върти вече през съд с двойно дъно.
За обикновен хладилник термостата да има някакъв контрол на интервала м/у включванията.

Сря Апр 25, 2018 10:35 pm
Аватар

Интервалът го правят през отделен таймер, щото ако премигне тока...
В краен случай във Викиват има подходящи щуротии (май), макар по-скъпи пък недоклатени.

Сря Апр 25, 2018 10:39 pm
Профил

Есента и аз имах такова чудене за термоконтролер, само че за отопление, рискувах и взех китайски от ОЛХ-то за цели 7 лева. Ми цяла зима се предстви много добре, настроих го на 2 градуса хистерезис и се справи добре въпреки десетките включвания на вечер, е в началото малко ме беше страх да поверя кактуси за хиляди лева на контролер за 7 лева, дебнех на всеки час каква е температурата в оранжерията. Има много настройки, даже и отложен старт за компресор.

Чет Апр 26, 2018 2:21 am
Профил

За такива относително инертни процеси, е добре все пак да се ползват ПИД регулатори. А и те вече са на доволно ниска цена.
Освен посочените по-горе, да не забравяме и китайците :)

https://www.aliexpress.com/item/PID-Tem ... autifyAB=0

Чет Апр 26, 2018 11:59 am
Профил

Благодаря за съветите и предложенията !

Ето това е витрината:

http://www.klimasan.com.tr/en/products/d372/

Пуснах я да поработи малко - компресорът е много шумен като за начало... Имам чувството, че нещо са го прецакали като са я лашкали насам - натам... За в къщи ще е много неприятно - май ще трябва да го сменям. Иначе работи - на най-ниска температура на термостата в момента сваля на -3.4 градуса на най-високата изключи на +5. Иска ми се контролера дето ще сложа да се захванва директно от 220В да не му мисля негово си захранване. Относно паузата - тя си се получава автоматично мисля - изпарителя вътре все пак има някакъв термичен капацитет а и стените като изстинат също така, че като слезне до зададената Т на изключване после се качва сравнително бавно заради инертността на процеса. Вярно, че ако се вкара нещо топло ще вдига по-бързо Т, но пък има вътрешен турбинен вентилатор дето прави циркулация на въздуха, та си мисля, че ще охлажда доста бързо.

@Cekins,
Твойто контролерче колко време на изчакване може да му се задава м/у циклите?

Чет Апр 26, 2018 1:01 pm
Профил ICQ

Климасан е идеална за твоята цел. Шумна е защото има вентилатор при компресора. Вземи си един Диксел има си против циклене на компрасора и всички екстри. Настройката се прави когато почива да работи вентилатора, когато се отвори вратата да спира вентилатора, при обезскрежаване се изключва компресора и се пуска вентилатора в твоят случай (понеже няма нагревателна система) Тази витрина е шумна за домашни условия. Има същите модели витрини с ел.термоконтролер. Ако си решил да се разделиш с нея ти препоръчвам Фригорекс (просто са железни) но и те са шумни.
Има доста настройки в Диксела но за железни контролерчета, ползвах ги доста години. При китайчетата е по лесна настройката но са по ограничени от възможности а Диксела си го гънеш както ти е удобно.

Чет Апр 26, 2018 2:58 pm
Профил

Ами не е от вентилатора. Вентилаторите и двата са турбинни и почти не се чуват как работят. Вътрешния е ясен - върти въздуха, а задния обдухва кондензатора отзад. Когато спре компресора, спира и задния - вътрешния си върти - той спира само като се отвори вратата - има си ключ над нея. Явно има счупена пружина вътре и мотора се е килнал на една страна и тропа в корпуса. Сега позамерих какво - как. Значи ако я пусна когато вътре е 16 градуса за минута и половина ги сваля до 13 градуса и като я изключа за около 23 минути ги връща обратно на 16 градуса, което ми се струва съвсем прилично и напълно достатъчно за целите на бироправенето. Ако му сложа и парче фибран на вратата от вътре ще ги качва още по-бавно.

Чет Апр 26, 2018 3:32 pm
Профил ICQ

Е да, все пак е демонстрационна витрина а не хладилник. Но е много добра. Може и от пружина да изтърсва при изключване трябва да се бие в корпуса ако е шумен компресора може да е близко до стената или проблем с тампоните, така само мога да гадая. Пипни филтър-дехидратора (трябва да е нормално топъл за ръката) ако е горещ една от причините за бученето на компресора е повишената температура на кондензация (по високо налягане). Тия витрини са едни от най добрите на пазара в Бг след Фригорекс-а. Може и компресора да не е наред ако е данфос има една серия компресори които клапанната плоча е близко до корпуса на компресора и след време се поврежда от това.(оправя се с нивелация)
П.П. за 18 години стаж с тези машини само веднъж съм виждал счупена пружина на компресор! При носене някой път може да се получи измъкване от гнездата но зависи от компресора. Ако не ти е жал удари го здраво с едно дърво за да разбереш от къде е проблема ако филтъра е нормално топъл!

Чет Апр 26, 2018 11:01 pm
Профил

Дехидратора не се нагрява много много - съвсем леко е топъл. Ето това е самия компресор - не ми изглежда на Данфос. Идваха вчера едни разбойници от Техно Фриго да го гледат и категорично казаха, че има счупена пружина вътре. Колко е така - нямам идея. Ще опитам първо да я нивелирам много добре да видя дали ще има някакъв ефект и после ще му мислим. Лошото е, че няма крачета и ще трябва да й присаждам нещо. Отделно едната от втулките е избита, а на предните 2 ламарината е изкривена (вижда се на едната снимка) - явно е транспортирана на тях както са били развити и са помляни.

Прикачени файлове:
Capture1.PNG
Capture1.PNG [ 3.22 MiB | Прегледано 6352 пъти ]
Capture.PNG
Capture.PNG [ 2.66 MiB | Прегледано 6352 пъти ]

Пет Апр 27, 2018 9:20 am
Профил ICQ

Машинката е добра ACC GL80 не са шумни и не дават дефект. Явно наистина има проблем с компресора. Вътре пружините мисля че се навиваха на тези компресори в статора. Така или иначе е за смяна компресора както обясняваш. Витрината е шумна но нормално шумна не е дразнеща. Тия витрини масово се използваха от Пепси почти в всеки магазин ги имаше. Сега идея си нямам. Ремонтира се доста удачно всичко по тях. Единственият проблем на тези витрини е в ваничката за подохлаждане има една тръба която с времето корозира и изпуска фреона от там. Охлажда близо 200 литра бутилки за около 4-5 часа. За твоята цел добре си се ориентирал макар че ако трябва да те насоча бих ти предложил с ламелен изпарител и нагревателна система. (както работят хладилните камери) .

Пет Апр 27, 2018 10:51 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 19 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща