|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 1:37 am
Новини от цивилизования свят
| Автор |
Съобщение |
|
fred
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Новини от цивилизования свят
Охо, може да стане дори 2:0 за Telegram, остър протест на научните работници. Както я чета статията, затруднен достъп до наистина сериозни научни ресурси, буквално ежедневно необходими. Това ResearchGate и аз го ползвам, наистина много полезно за научни работници. https://geektimes.com/post/300371/Роскомнадзор под огнём критики. Появились слухи об отставке Жарова UPD: То се оказа, че този Жаров, шефа на Роскомнадзор който нарежда блокировките си преписал дисертацията. Тези учени можели и да хапят   |  |  |  | Цитат: «Из-за непрофессиональных действий Роскомнадзора российские учёные были лишены доступа к специализированной сети научных контактов ResearchGate, к архивам научных журналов крупнейшего издательства Wiley, к центральному репозиторию библиотек Java, сайту журнала Science, поисковой системе Google и к ряду других сетевых сервисов, постоянно используемых в исследовательской работе. Перебои в доступе к информационной системе КИАС привели к срыву подачи заявок на конкурсы грантов, проводимые Российским фондом фундаментальных исследований. Из-за нарушения доступа к учебным сайтам был частично парализован учебный процесс в СколТехе, МГУ, ВШЭ и ряде других вузов. Пострадал также сайт Вольного сетевого сообщества «Диссернет», разоблачившего масштабные некорректные заимствования чужих материалов в диссертациях многих недобросовестных авторов, в том числе главы Роскомнадзора А. А. Жарова», — сказано в заявлении ОНР. |  |  |  |  |
А най-смешно ми беше когато редица държавни организации, включително Националната гвардия започнаха спешно да купуват VPN за да заобикалят ограниченията на собствената си държава  Пълен цирк. https://geektimes.com/post/300223/Восьмой день блокады. Роскомнадзор пытается блокировать Google. Госкомпании массово арендуют VPN  |  |  |  | Цитат: На данный момент Роскомнадзор заблокировал 0,485% адресного пространства IPv4. Это затрудняет работу не только частных компаний, но и многих государственных служб. Впрочем, сейчас некоторые государственные предприятия, банки и органы власти активно подписываются на услуги VPN. Данные госзакупок показывают, что ещё до начала блокировок Telegram тендеры на VPN объявили Росгвардия, Пенсионный фонд, Русгидро, Россельхозбанк, метрополитен Петербурга, ГУ МВД РФ по Ростовской области, ФГУП «Госкорпорация по организации воздушного движения в РФ», управление лесами Ленинградской области, центральные районные больницы в нескольких регионах России. Арендовать VPN намерены муниципальные центры по ГО и ЧС и другие организации (источник 1, источник 2). |  |  |  |  |
_________________ Остап Бендер: Спасяването на давещите се е дело на самите давещи се. Стендал: Овчарят винаги се стреми да убеди овцете, че неговите и техните интереси съвпадат.
Последна промяна fred на Пет Апр 27, 2018 1:52 am, променена общо 2 пъти
|
| Чет Апр 26, 2018 11:51 pm |
|
 |
|
fred
|
Е, те работят с мащаба на столетия. В копирането няма нищо лошо, бърз и ефективен начин да влезеш в час със световните тенденции. След това идва трудното ти да станеш лидер но то и второто място никак не е лошо, спестяваш разходи и рискове. В момента /или преди година/ най-мощният суперкомпютър беше китайски, в областта на изкуственият интелект е буквално лавина от китайски имена в публикациите. Много важно, образователната система, редовно китайски ученици печелят първите места на математическите олимпиади. Най-важното, огромен вътрешен пазар, май че вече милиард и половина.То днешно време да го направиш не е толкова трудно, по-трудното е да го продадеш. Системно изкупуват месторождения по Африка и Латинска Америка, напоследък вече изкупуват наред фирми по Европа и Америка, разни инфраструктурни проекти чрез които навлизат в политическата система на съответните държави. Накратко, никак не са за подценяване китайците, особено ако се гледат нещата в перспектива.
_________________ Остап Бендер: Спасяването на давещите се е дело на самите давещи се. Стендал: Овчарят винаги се стреми да убеди овцете, че неговите и техните интереси съвпадат.
|
| Пет Апр 27, 2018 12:02 am |
|
 |
|
lcr
Регистриран на: Пон Май 12, 2014 11:49 pm Мнения: 4394 Местоположение: София
|
 |  |  |  | fred написа: Охо, може да стане дори 2:0 за Telegram, остър протест на научните работници. Както я чета статията, затруднен достъп до наистина сериозни научни ресурси, буквално ежедневно необходими. https://geektimes.com/post/300371/Роскомнадзор под огнём критики. Появились слухи об отставке Жарова А най-смешно ми беше когато редица държавни организации, включително Националната гвардия започнаха спешно да купуват VPN за да заобикалят ограниченията на собствената си държава  Пълен цирк. https://geektimes.com/post/300223/Восьмой день блокады. Роскомнадзор пытается блокировать Google. Госкомпании массово арендуют VPN  |  |  |  | Цитат: На данный момент Роскомнадзор заблокировал 0,485% адресного пространства IPv4. Это затрудняет работу не только частных компаний, но и многих государственных служб. Впрочем, сейчас некоторые государственные предприятия, банки и органы власти активно подписываются на услуги VPN. Данные госзакупок показывают, что ещё до начала блокировок Telegram тендеры на VPN объявили Росгвардия, Пенсионный фонд, Русгидро, Россельхозбанк, метрополитен Петербурга, ГУ МВД РФ по Ростовской области, ФГУП «Госкорпорация по организации воздушного движения в РФ», управление лесами Ленинградской области, центральные районные больницы в нескольких регионах России. Арендовать VPN намерены муниципальные центры по ГО и ЧС и другие организации (источник 1, источник 2). |  |  |  |  |
|  |  |  |  |
Споко! Всичко е под контрол! Скоро няма да им се налага да блокират адреси. Рос-командир-надзор вече разполага с квантовия компютър "Сталин" и с него ще чупи VPN - и в реално време. https://bultimes.com/kvantov-kompyutar- ... ider-v-it/ 
|
| Пет Апр 27, 2018 12:10 am |
|
 |
|
fred
|
Само като видях BulTimes и вече ми беше ясно какво ще прочета. Но тези надминаха и най-смелите ми очаквания: Все пак са си оставили вратичка, "не е ясно дали военните ще го дадат за граждански приложения". Така че спокойно, стои си там при военните квантовият компютър "Сталин", но те не го дават на цивилните, Силиконовата (ах тези цици!) долина си стои и ние си купуваме старите добре познати интегрални схеми 
|
| Пет Апр 27, 2018 12:23 am |
|
 |
|
lcr
|
Интересно ми е, какво точно Майк Помпео му е наговорил на Бога - слънце, че се забелязва такава метаморфоза у него. https://www.24chasa.bg/novini/article/6836271
|
| Пет Апр 27, 2018 3:07 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Нали знаеш приказката, каквото и да ти говорят знай че става въпрос за пари....
|
| Пет Апр 27, 2018 4:16 pm |
|
 |
|
trakon
|
Света поздравява 'кораба България' и всички българи, които заспиват и се събуждат с Руските Новини, с песента: Stayin' Alive
|
| Пет Апр 27, 2018 4:34 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Абе не че е новина някаква или нещо ама ... говорим си тук за паралели, сходства ... карам си аз онзи ден из гуадалахара, търся на един колега апартамента в някакво кварталче .. да речем тип Надежда, карам аз и гледам едни ленти, конуси .. абе викам тия пък през седмицата не работят тръгнали в Неделя да правят маркировки. Как да е, намерих апартамента, и вече си тръгвам, та погледа ми не е по номерата и GPS а гледам улицата, да ам аустановявам че то това си го правят хората, всеки си сложил конусчета пред къщето или пък опънал лента, и човека боядисва, бордюрите, маркировките за паркиране, пешеходните пътеки, където има нещо общо се събрали явно съседи .... сега не съм питал дали общината им ги раздава безплатно тия материали, ама силно ме съмнява. Тия хорица са си купили боя, и то си беше точно за маркировки боя, намерили са си конуси, лента койкаквото можал и са се хванали в Неделя да си оправят кочинката .... останах с много раздвоени чуства. По напенско не си чистят пред кочинките, а тъпия мексиканец и маркировката си оправя ... та може да са бавни, да са маняна но има нещичко, не са като нас. Между другото е доста чисто, рядко ще видиш истински боклуци, да прашно е но срещу това едва ли могат да направят нешо хората, обаче каквото зависи от тях го правят. Не изхвърлят боклуци, редовно си чистят около кочинките, а не само на Пролер покрай да направим София чиста ... Просто споделям, на доста места съм бил, много неща съм виждал .. нямам ткаова впечатление примерно за САЩ, там най-много да си окосят полянката и да изчистят снега от тротоара, ама и това рядко става, освен ако не си платят на някой да им го направи, верно че там си има и кой да го прави, ама ми се струва че осатне ли на самите тях бързо ще стане като при нас че и по-зле, то аз съм виждал по-зле и в Инди и във Вегас, в по-смотаните квартали всичко що е различно от труп си отвисява по улиците докато вятъра не го отнесе. Та просто си мислех, бедни хорица, имат си проблеми, не е като да нямат, имат си и много косури, ама има нещо дето мърда в тях, и ми става малко тъпо .. спомням си единия ми дядо навремто, как всяка събота и неделя се събираха с мъжете от другите апартаменти и я ще боядисат люлките, я ще ремонтират нещо счупено по площадката, ще боядисат бордюрите, оградата ... скоро ходих хора още живеят, не е като едно време но има, ама мястото на нищо не прилича, оградата олющена и полу изгнила, бордюрите не са боядисвани сигурно от 20 години, от детските площадки нищо не е останало, те и самите блокчета изглеждат като след ядрена война, малко по-зле ....
|
| Пет Апр 27, 2018 6:27 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12097 Местоположение: Гьотеборг
|
което ми напомня, че утре и вдригиден ще имаме пролетно почистване/ленинска събота/неделя и барбекю. И ще извадят графика за косене на тревата...
|
| Пет Апр 27, 2018 6:35 pm |
|
 |
|
lcr
|
Живея близо до Пирогов и във времето за свиждане няма кьораво паркомясто. А когато настане късна нощ и почти не останат паркирани коли, ела да видиш, какво става. То са купчини фасове, празни шишета, опаковки от кроасани, храна, памперси..............
Адска кочина.
Това, уважаеми сънародници, ние си го правим!
Наскоро жена ми направи забележка на една кифла, която най безцеремонно си метна фаса на земята и влезе в магазина. Стана такава патардия, че едвам предотварих боя.
Много съм съгласен с това, че София не е България, ама трябва ли селянинът с беемвето да дойде до София за да си изхвърли боклуците?
|
| Пет Апр 27, 2018 8:20 pm |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
то понеже софиянци като отидат на пикник в провинцията хич не освинват наоколо си ... то си е до глоби и налагането на глоби, да не мислиш че назапад хората са чистоплътни и подредени ? тука при нас, в квартала дето живея ако те снимам как си разхождаш кучето и то се издрисква и ти не му почистиш, има си телефон на който да се обадя и ти пращат честитка за 3500 до 4000 евро. няма как да не я платиш. ако откажеш няколко пъти ти пращат призовка за съд. ако откажеш да се явиш в съда - може и пандела за няколко месеца за неуважение към съда(рядко е но се случва). същото е и за карането на автомобил - има си телефон(на всяко кръстовище го пише) на който да се обадиш ако някой кара лудо/опасно/не по правилата. и после този някой получава честитка за глоба. и в швейцария е така и по скандинавия - има си глоби и се следи тези глоби да се плащат. иначе и скандинавци и швейцарци също са големи прасета - то се вижда на курортите ни - но там е ясно , че нама да ги глобят... просто в България няма ясен механизъм да се налагат глобите и да се следи събирането на парите.
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Съб Апр 28, 2018 1:59 am |
|
 |
|
ToHu
|
Значи за някои западняци съм съгласен че са много мизерни, Немците например, Англичаните също . ама особенно немците, ако няма глоби и ред тия ще направят кочина за нула време, рядко има толквоа мизерен народ, може да ги видиш когато са извън Германия какво представляват. Обаче не навсякъде е заради дисциплината, какви глоби в мексико, тук може да се изпикаеш пред кметството и едва ли някой ще ти направи забележка, да ама не го правят, и си чистят ... а само пък като си спомня в Париж, на 5 мин от триумфалната арка каква мизерия е ...... направо ужас, навсякъде препикано, и то не от туристи.
|
| Съб Апр 28, 2018 3:07 am |
|
 |
|
lcr
|
Когато отида на излет в планината, изпитвам удоволствие от това. А изпитвам удоволствие, заради съприкосновението ми със заобикалящата ме среда в естествения и вид. Поради това много държа на това, този и вид да си остане непроменен, или поне аз да не го променям. Поради тази проста причина, нищо не може да ме накара да си метна бутилката от бирата в храстите. Не страха от санкции и пр. Просто вътрешното усещане. Но явно не всички са еднакви и поради това си трябва и сопа.
|
| Съб Апр 28, 2018 11:54 am |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
То наистина си е до нагласа. Прасета, тъпаци и мизерници има навсякъде, но въпросът е до цялостно възпитание, което в съвременният динамичен свят трябва да се променя доста бързо, но на места и за някои хора е трудно. Например на село все още не изпитват грам угризение да скършат дърво за да си направят тояга. Също така продължават да си хвърлят боклуците на края на селото въпреки заплахата от солена глоба. Да, ама популацията на дърветата вече не е каквато беше, същото и за боклука. И аз изхвърлям на края на селото, но само буренак и клонки без грам изкуствено - както си беше едно време. А кметът е прав да плаши с глоби - като погледнеш к'ви пластмаси и гуми има... Другото: като се връщах навремето от дъъълъг път и отворех вратата до шофьора ставаше едно "буррр" от падащи боклуци. Нищо, че пред мен си мятаха опаковките през прозореца, то май тази грозотия ме отврати. А таксиджиите които си изсипват пепелника на стоянката, нищо че кошчето е на два метра...
|
| Съб Апр 28, 2018 1:53 pm |
|
 |
|
fred
|
Възпитание. А възпитанието е указание "Не прави така" и шамар ако не послуша. Второто правило е "Прави като тези около теб". Докато се формира поведение което става втора природа, излизането извън него предизвиква душевен дискомфорт. Има го дори при животните, така се формира стратегията за оцеляване. И това трябва да става в детството, когато се формират правилата. След него е доста по-трудно да се пренастрои системата.
А обяснението за тези които хвърлят боклуци е просто, минимизират разхода на енергия. Универсално правило на система оставена без контрол, т.е. без обратна връзка каквато в детството играе шамара. Естествено състояние, да сте видели животно да избира къде да си свърши малката нужда? Освен ако не е домашно и обучено по начина който обясних.
От тази гледна точка ще е интересно какви са правилата за чистота в някоя изолирана система, примерно в първобитно племе. Макар че и там природата се е постарала да въведе някакви правила, примерно отпадъците миришат лошо.
|
| Съб Апр 28, 2018 5:04 pm |
|
|