|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 11:51 pm
Новини от цивилизования свят
| Автор |
Съобщение |
|
fred
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Новини от цивилизования свят
Руският процесор Байкал. В статията се споменава и българската фирма Олимех макар и грешно. https://geektimes.com/post/300497/
_________________ Остап Бендер: Спасяването на давещите се е дело на самите давещи се. Стендал: Овчарят винаги се стреми да убеди овцете, че неговите и техните интереси съвпадат.
|
| Пон Апр 30, 2018 6:03 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Типично, много типично ...
|
| Пон Апр 30, 2018 6:16 pm |
|
 |
|
fred
|
И за да не каже някой, че за руснаците само негативни неща давам /ами такива са фактите/ ето и нещо положително. Изглежда Телеграм и Николай Дуров още много пъти ще го споменаваме. Заел се е с грандиозен проект. https://habr.com/post/354366/TON: Telegram Open Network. Часть 1: Вступление, сетевой уровень, ADNL, DHT, оверлейные сети Вътре има какво ли не, но в т.ч. криптовалута и собствена мрежа за оперирането с нея. Според някои слухове това беше истинският повод за атаката срещу него, не месинджъра. Чел съм, че вече е направена частична първична емисия, само за поканени, вътре видях имена като Google и подобни. На всеки потребител на Телеграм автоматично се открива сметка, а това са 200 млн души. Празна, да не се зарадва някой напразно Още много неща, блокчейн /всичко е на този принцип/, P2P мрежа, файл депо, прокси на принципите на Tor и I2P, DHT, собствен DNS, собствена система за разплащане. Предполагам всичко така направено че невъзможно за разбиване. С каквито качества разполага Дуров май че ще е революция. Започвам да се плаша за живота на това момче. Ще помоля за коментар хората с знания в тази област, наистина внушително изглежда.
_________________ Остап Бендер: Спасяването на давещите се е дело на самите давещи се. Стендал: Овчарят винаги се стреми да убеди овцете, че неговите и техните интереси съвпадат.
|
| Пон Апр 30, 2018 6:18 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Ако това дето си го написал е истина, пред вратата му ще има опашка от не само от агенти на КГБ, ами и на ЦРУ и Мосад.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Пон Апр 30, 2018 7:58 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
|
| Пон Апр 30, 2018 8:21 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
eeee, контекста е, че "яйцето им е дошло до дупето" с тоя проект и е било време да почнат да слагат надписи на кутийките на блоковата схема. има ли нагласата да напишат Т1, ама не би... преди 2 години бях на тяхната 'електроника', случайно се озовах в Москва по същото време. гледам - голям щанд, байкал, колкото езерото почнах да подпитвам - напоиха ме с кафе, учтиво предложиха и гориво, обаче "това извън РФ няма да се продава". не само че няма да ви дадем документация, ами и я нямаме сами си признаха, че чипа е 'слепка' от готови IP-та, по принцип превеждали документацията, но какво се получило - ще трябва да се тества тепърва. тоя чип бил по-скоро първа стъпка да тестват целия производствен цикъл, да се ориентират къде са подводните камъни и т.н. то си му личи и на кристала - има обширни незаети полета, пълни само с тестови клетки. ако експеримента е успешен, щели да направят следващ, може би с повече периферия, но имало 1000 инстанции за съгласуване на желанията. пък тогава ще мислят за възможностите. та в този дух, исканите документи ми изглеждат напълно резонни за техните реалности. вероятно въпросния документ започва с 30 страници подписи и печати на полковници и генерали, като се почне от ФСБ и се стигне до местния водопроводчик. вътре ще е заровена купчина литература на руски, която трябва да си я представиш как е звучала на английски, че да разбереш кой бит за какво е. и това само при положение, че разработчика на IP-то наистина знае какво има вътре и съвестно им е дал всички битове в регистрите. а за цивренето на аФтора, че нямало поддръжка за 'голо канче', то и любимия има NXP спряха тази поддръжка за подобен процесор (IMX6) още 2013. пък и малко не ми се връзват мрежа, SATA, файлова система и 'голо канче' на едно място. нямам идея каква е дебъг стратегията на MIPS, вероятно е нещо подобно на АРМ. в тоя смисъл, вероятно са ги пратили да си купят OpenOCD от олимекс, пък нататък да си се борят с OCD-то. можело и лаутербах да им предложат, още по-далеч щяха да ги пратят  те (аФтора) дали са разбрали, че като разработват под АРМ, пак ползват GDB, ама сигурно е скрито зад шарения. както и да е - това си е техен проблем, да си го дъвчат. все ще издъвчат нещо, но поне всички по хранилката ще са доволни. Оруел, сър.
|
| Пон Апр 30, 2018 8:51 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Това с Байкал как да е, ама тва с Академик Ломоносов ебати безумието... Два реактора по 35MW щеше да е просто смешно технически и финансово, но екологично хич не е смешно 
|
| Пон Апр 30, 2018 9:35 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
какво те притеснява? плаващите в момента реактори са стотици. не се сещам кога беше последната авария с такъв? ти поне погледна ли му концепцията?
|
| Пон Апр 30, 2018 10:21 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами може би идеята му е стане някъде нещо, заметресение, цунами или концерт на орхан мурад, абе някакъв катаклизъм, и янма ток, това ако е наблизао доплава и захранва, смешно смешно, 70 Mw са си 70 MW, ония във фокушима ако можеха е 5 MW да закарат от някъде навреме централата щеше да оживее. Не говоря за конкретният случай, но случи да се прекъсне захранването не са малко, и някой път възстановяването отнема седмици и месеци, а ако може да се захраниш от нещо такова.
|
| Пон Апр 30, 2018 11:34 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Аварии има, при това на военни атомни подводници дето струват майка си и баща си. Конструкцията изобщо не ме интересува. Това си е пълна простотия както и да го гледаш. Няма нужда да те цитирам за инструментите за развиване на болт... АЕЦ при тая мощносг и за аварийни нужди е възможно най-абсурдната идея. Признавам, не би ми хрумнала дори и да участвах в конкурс за абсурдни идеи...
|
| Вто Май 01, 2018 1:52 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
...завинтване на винт за дърво ... електрическата мощност е малка част от цялата топлинна мощност. и по-вероятно ограничението идва от турбо-генераторите. просто няма как да са големи на плаваща платформа, чичко Кориолис си казва думата топлинната мощност за навън е от порядъка на 175MW, което може да стопли малък град да ходят по потници при -50С навън. да, може да е нехуманно да разглезват чукчите, и да е неекологично да карат белите мечки да се чудят от близкия баир какво е натворил човека, ама до там. отделно, шлепа дестилира и чудно количество океанска вода. парата на изхода след парогенератора е малко над 300С, което е предостатъчно за целта. демек - шлепа решава 3 задачи, трудни за обезпечаване в местности с основен транспорт 'еленски впряг'. е, не вярвам в резултат от паркирането му някъде зад полярния кръг да има ръст на емигранти от Крим, но ще им подобри живота на местните. докато чайника работи мирно и тихо, ще го гледат като голям камък и ще му се радват. ако/когато стане съкатлък, лесно ще ги извозят ня друго място, поне място има бол по тези земи. в последните години, може би във връзка със затоплянето на региона, руснаците гледат все по-сериозно на Арктика. вече направиха една военна/наблюдателна база много на север, но проблема с енергията си остава нерешен. транспортирането дори на газ при такива температури не е тривиално. та подобен шлеп би решило проблема от раз. в Антарктида американците занесоха малък реактор още 60-те години, мисля. относително малката електрическа мощност вече изглежда достатъчна, ако си осигурил топлинната. а така си осиуиряваш и по-дълъг цикъл на презареждане, да не говорим за надеждност. тия нови реактори работят с 20% ообогатен уран, което също е предимство в няколко отношения. не съм особено сигурен, но ми се струва, че стационарен реактор ще е по-труден и по-рисков от плаващия. аварийно ел-захранвана на Панамския канал има от 60-те години. мисля, че първия кораб го махнаха отдавна, не съм сигурен в момента дали има (не съм се интересувал). но идеята е ясна. всички плавателни платформи (кораби и подводници) с реактор на борда по принцип имат опция да захранват с ток малък град, към който са швартовани. това е стандартна оперативна процедура. да, не е особено практично да закотвиш самолетоносач или ракетна подводница да прави ток, но го има в плановете за експлоатация. друг е въпроса, че руснаците са се изхитрили да усвоят пари за един шлеп като за половин самолетоносач, това са си днешните им реалности.
|
| Вто Май 01, 2018 2:32 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Ох.. Дедо хич не ми се навлиза в детайли (пак щото много пъти сме го коментирали). АЕЦ по принцип си е една от най-скъпите технологии. При това в нормални мащаби. Мини АЕЦ е просто супер скъп. Това е все едно да пратиш черен хайвер и 200 годишно шампанско на гладуващите в Сомалия. И де да беше проблема само с цената, във всяко едно отношение е възможно най-неподходящата технология за подобен проблем. Аз не виждам НИТО един позитив. Това дето разправяш че ще ползваш отпадната топлина е някакъв абсурд. Те в стационарните АЕЦ като нашия не могат да я използват, па камо ли от плаваща гемия... По принцип най-удачно си е газова централа, не мисля че има някакъв проблем с транспортирането му. Още повече че повечето им залежи са в Сибир, проблем с температурите няма, колкото по-студено толкова по-добре и за газа и за ТЕЦа. Газовите ТЕЦ-ве са и най-рентабилни като финанси и най-стабилни като стабилизиращ източник. Нямат и проблем с мащабите, всъщност при тях няма много смисъл да са над 100MW. И ако от АЕЦ коогенерацията е екзотика, то при ТЕЦ, особено газовите и де-факто стандарт. Не виждам и проблем да са мобилни, макар че не виждам причини да се захранва град с мобилни генерация (трябва да си супер зле с планирането или да е имало ураган наскоро). Така или иначе на цената на тая плаваща бомба можеха да си построят поне 20 ТЕЦ-а по 100MW и да си решат проблемите в 20 отдалечени града, а не в един... И да, експлоатацията на един ТЕЦ с коогенерация е в пъти по-ниска от АЕЦ (дори да имаш безплатен уран).
|
| Вто Май 01, 2018 3:40 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Не е толкова лесно колкото изглежда, нито мъкненето на Газа, нито строенето в тия райони. В крайна сметка при толкова морски реактори едва ли това ще увеличи риска. Руснаците експлоатират не малко цивилни, всичко в САЩ флота що е подводница и самолетоносач е атомно, Франция, Uk и дори разни страни от които дъвка не бих си купил ...
|
| Вто Май 01, 2018 4:36 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12097 Местоположение: Гьотеборг
|
|
| Вто Май 01, 2018 4:50 pm |
|
 |
|
lcr
Регистриран на: Пон Май 12, 2014 11:49 pm Мнения: 4394 Местоположение: София
|
През какви простотии минава човечеството............. Тази новина е по-скоро за онази тема "от лудницата" 
|
| Вто Май 01, 2018 5:45 pm |
|
|