Отговори на тема  [ 8593 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 359, 360, 361, 362, 363, 364, 365 ... 573  Следваща
Хумор 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Хумор
lcr написа:
...Вземи един флакон с контактен спрей и се разходи за 10 минути по всички конектори на инжектори, бобини и пр.
Има много голяма вероятност така бързо и лесно да си решиш проблема, без да слушаш за "маняна" :)

Явно всеки разбира по свой начин това с контактните спрейове.
Аз като видя някой да се доближава с такова нещо до автомобила, обикновено разговорът се чува и в съседните квартали... :D
Бъзикам се естествено, но не позволявам подобно нещо да се доближи до автомобила, да не говорим да се използва.

Нед Апр 29, 2018 7:24 pm
Профил

Много хора под контактен спрей разбират например "WD40" и респективно си патят от това.

Мисля, че е излишно, точно в този форум да пояснявам, какво точно означава контактен спрей. :)

Аз например ползвам изопропанол, в т. ч. и за почистване на дебитомери (hot wire).

Нед Апр 29, 2018 7:38 pm
Профил
Аватар

Поясни де. Че има доста видове, включително и това което остава след манипулация.
При някои, след като се изпарят не остава нищо. Същата химия, в друга опаковка се продава като обезмаслител. :D Това за един от видовете де.

Защо избягвам употребата на подобни спрейове...
Тезата, как бил изобретен някакъв перпетум, който не влияе на на полимерите от които са направено корпусите на конекторите, независимо кога, от кого, и от какво, е някак несъстоятелна.
Същото важи и за многото видове материали от които се изработват контактните пера и покритието им, ако имат такова.
Във същото време, се очаква да премахва окиси на неизвестно какъв материал на контактите, получен вследствие на взаимодействие с пак на не знаем какво. Тоест, безпроблемно почистваме нещо което не знаем какво е. :D
Ами някак не хващат дикиш тия неща. И не знам защо точно в тоя форум трябва да си ги обясняваме тия неща.

За електропроводимостта на тия химии, реагирали с неясно какво, дори няма да отварям дума.

Нед Апр 29, 2018 7:52 pm
Профил

Абе не изглежда на контактно ..ей ста ясутрин си запали и си е нормално. Вибрации тука бол, пътищата са като при нас, и отделно има едни полу сфери на много места между лентите които редовно прегазвам и ако не стискам зъби ще си отхапя езика, но никога не е изчезвал докато работи, само при палене чезне. Не съм гледал как изобщо му е връскването на това дърво, то с някакъв странен двигател, няма май точно такива по европа, 2.7 бензин 4 цилиндров доста куц.

Нед Апр 29, 2018 7:59 pm
Профил
Аватар

Освен медикаментозно, за което стана дума назад в темата, имало и психологическо лечение :D :

> И.Б.Б.К.
Прикачени файлове:
И.Б.Б.К..jpg
И.Б.Б.К..jpg [ 50.95 KiB | Прегледано 4936 пъти ]

Вто Май 01, 2018 7:25 am
Профил
Аватар

И.Б.Б.А.Т.И. :D

Вто Май 01, 2018 10:27 am
Профил

как се прай бизнес.... 2 счупени, кой го е грижа.....

https://www.ebay.co.uk/itm/10-pcs-Carbi ... Sw7U5Y9a6f

Вто Май 01, 2018 11:47 pm
Профил
Аватар

itso.t написа:
Поясни де. Че има доста видове, включително и това което остава след манипулация.
При някои, след като се изпарят не остава нищо. Същата химия, в друга опаковка се продава като обезмаслител. :D Това за един от видовете де.

Защо избягвам употребата на подобни спрейове...
Тезата, как бил изобретен някакъв перпетум, който не влияе на на полимерите от които са направено корпусите на конекторите, независимо кога, от кого, и от какво, е някак несъстоятелна.
Същото важи и за многото видове материали от които се изработват контактните пера и покритието им, ако имат такова.
Във същото време, се очаква да премахва окиси на неизвестно какъв материал на контактите, получен вследствие на взаимодействие с пак на не знаем какво. Тоест, безпроблемно почистваме нещо което не знаем какво е. :D
Ами някак не хващат дикиш тия неща. И не знам защо точно в тоя форум трябва да си ги обясняваме тия неща.

За електропроводимостта на тия химии, реагирали с неясно какво, дори няма да отварям дума.

Може да се разсъждава и по друг начин. WD40 например съдържа масла (може и други неща ама не ги знам). Минералното масло по принцип е много добър изолатор.
Като цяло според мен "почистването" с WD40 действа и то поради следната причина - контактите се трият и самопочистват. Маслото просто "отмива" отпадъците и пречи да се образуват нови окиси. След около година WD40 се изпарява и спира да действа.

Сря Май 02, 2018 12:14 pm
Профил
Аватар

velio написа:
Може да се разсъждава и по друг начин. WD40 например съдържа масла (може и други неща ама не ги знам). Минералното масло по принцип е много добър изолатор.
Като цяло според мен "почистването" с WD40 действа и то поради следната причина - контактите се трият и самопочистват. Маслото просто "отмива" отпадъците и пречи да се образуват нови окиси. След около година WD40 се изпарява и спира да действа.

Дотук добре. Наскоро във форума стана въпроса за плексиглас и въздействието на спирта върху него. Не е само спирта. И други химии му въздействат по подобен начин.
Допускам че не е изолиран случай, и едва ли е единствената грешна комбинация. Набързо се сещам за полиетилен и силиконово масло. След време, полиетиленът се разпада.
Относително наскоро бях писал тук за взаимодействието на метал-филм резистори със силикон за заливане.

Най-общо казано, за да сме сигурни какво би било въздействието на конкретен спрей за почистване на контакти върху конкретен конектор, трябва да знаем какво съдържа едното, от какво е направено другото, и какви са последствията от дългосрочното им взаимодействие. Общо взето, обречена кауза.

А WD40 дори не смятам да го коментирам. Пенкилер. Прави 99 неща, и нито едно както трябва. :D
Аз предпочитам разделното третиране с химии.

Разбира се, с горното по никакъв начин не искам да ограничавам някого да ползва подобни каквито и да било алхимии.

Сря Май 02, 2018 1:07 pm
Профил
Аватар

Прикачени файлове:
WD-40 - The scent for real men.png
WD-40 - The scent for real men.png [ 488.35 KiB | Прегледано 4752 пъти ]
:D

Сря Май 02, 2018 2:10 pm
Профил
Аватар

itso.t написа:
Допускам че не е изолиран случай, и едва ли е единствената грешна комбинация.

Има някакъв полимер по евтините китайщини, не знам какъв точно. Прилича на гума, примерно дръжки на евтинки инструменти.
При досег с етилов алкохол след време почва да се втечнява (мономеризира?).

Обаче и по скъпи маркови неща се среща нещо подобно. Веднъж тръкнах някакъв детайл, уж да почистя, по джойстика на PlayStation 3, и след време и то се разтече.
Един модел дистанционни за ТВ на Панасоник се разтичаха вътре и без спирт дори. Чудя се дали от някакви малки дози пот попаднала вътре или нещо във въздуха.

Сря Май 02, 2018 2:13 pm
Профил

WD40 върши невероятно добра работа за механични проблеми, като запекли резби. За високоомни ел. вериги не става, защото притежава достатъчно голяма ел. проводимост за създаде сериозни главоболия. Няма проблем да си напръскаш контактните пластини по веригите на фаровете, но ефектът от подобно нанасяне по конекторите на компютрите е много неприятен.

Сря Май 02, 2018 2:15 pm
Профил
Аватар

lcr написа:
WD40 върши невероятно добра работа за механични проблеми, като запекли резби. За високоомни ел. вериги не става, защото притежава достатъчно голяма ел. проводимост за създаде сериозни главоболия. Няма проблем да си напръскаш контактните пластини по веригите на фаровете, но ефектът от подобно нанасяне по конекторите на компютрите е много неприятен.

Има твърдения че WD40 е хигроскопичен. Не съм търсил сериозен източник за да проверя твърдението, тъй като не го използвам.

Сря Май 02, 2018 2:37 pm
Профил

itso.t написа:
Има твърдения че WD40 е хигроскопичен. Не съм търсил сериозен източник за да проверя твърдението, тъй като не го използвам.

интересно... аз пък знам че WD означава water displacement и първоначалното му предназначение уж било да предпазва от влага/корозия ??

edit: според викито почти съм бил прав:

Цитат:
(WD-40 като съкращение от английския израз Water Displacement 40th Attempt – водоотблъскване 40-ти опит)

Сря Май 02, 2018 2:45 pm
Профил
Аватар

Повечето масла са хигроскопични. Поне до колкото са на основата на минерални такива.
Трансформаторните масла се рециклират, като едно от нещата е да се извлече влагата от тях (влошава изолационните им качества). Дори и с влага е пак по-добър изолатор от въздуха.
За другите масла не знам. Тия като WD40 може да имат какви ли не примеси вътре.

Цитат:
Product Features
It displaces moisture to restore water flooded equipment such as engines, spark plugs and power tools.

Dielectric Strength: 44,400 - 47,800 Volts

For all variations : WD-40 demonstrates none to negligible deleterious effect to plastic, rubber, and metal hard surfaces. This includes Acetal, neoprene/hard rubber, HDPE, PPS Copolymer Polysulfone, teflon, Viton, steel, galvanized steel hot dip, electroplated, copper, brass, magnesium, nickel, tin plate, titanium, and zinc.

Surface Cautions:
Nearly all surfaces interact with WD-40 as they would any high grade aliphatic petroleum spirit. Certain types of rubber will swell upon prolonged immersion. Wax polishes and certain wax coatings may be softened by WD-40. Clear polycarbonate and polystyrene may stress craze or crack. Always test surfaces first.

Из чаршафа...
Съответно няма конкретни съставки или реакции.

Сря Май 02, 2018 2:53 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 8593 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 359, 360, 361, 362, 363, 364, 365 ... 573  Следваща