|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 10:17 pm
Новини от цивилизования свят
| Автор |
Съобщение |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
 Re: Новини от цивилизования свят
Значи ако го погледнем така, ГДР - сициализма им е натрапен, те ен са го искали. Северна корея, те са просто жертва и там е натрапен и изкуствен, но оцелява повече. В куба хората го разбират и приемат, и не само в Куба, какво говорим, дори Франция ... Проблема с този срой е очевиден, гарантираш някакви условия, за да ги гарантираш трябва да имаш затворен цикъл наикономиката, да но малка са тези страни които могат да си го позволят. САЩ - там това течение тепърва започва, както се казва където отиват ние от там се връщаме, там има склонност да се залита в крайности, да видим до къде ще стигне тази, и дали Тръмп ще удържи фронта и ще успее да обърне посоката. Русия - те нямаха избор никакъв, ако искаха да оцелеят трябваше да развиват военан индустрия иначе щяха да бъдат смазани. Цяло чудо е че не се е стигнало до война началото на 50-те, спасява ги атомната бомба, и надценяването на възможностите им от страна на САЩ. С наливане ан толкова ресура в развитие на оръжейна инсдустрия и армия, и с всички сателити, повечето от кото паразити е нямало начин да устоят икономически. Китай -не знам има ли смисъл да коментираме, размера и на икономиката, и на стандарта е виден за всички
Няма друга страна която може да е съвсем независима, може би до някъде Австралия, но и те не могат да живеят сами за себе си. от там всички малки са били зависими от някой по-голям, най-вече от Русия ако говорим за комунистическите режими. Куба е едно островче, нямала е много шансове, но проблемите наистина започват след разпада на СССР и малко преди това. С разпада на СССР и СИВ те губят пазари и доставчици, няма икономикаи строй който да устои на такова нещо. Дори икономики като САЩ които могат да останат напълно изолирани ще пострадат много ако изведнъж им изчезнат външните партньори както за износ така и за внос, какво осатва за шепа земя като Куба. Да изнасяли са комунизъм, където са могли, но да ти кажа латиносите са си по рождение податливи на тая вълна, и не само те разбира се, та износа не е бил насилствен със сигурност.
Дали действията на САЩ са коректни, не не са но те са заитавали своите интереси по начина по който са го считали за уместно, нормално. Аз не ги обвинявам в нищо, просто казвам че Куба са нямали шанс.
Но всичко това е минало, не знам какво търсим в него.Хората ненавиждат Русия, за товакоето е била, и да речем за тия 45 години които са ни докарали толкова "мъки " и "страдания" .... а защо не изпитват същите чуства към САЩ, Германия, UK ? Защото вече 30 години сме под тяхното светло ръководство в процесите на демократизация, свободна икономика и изобщо световно благоденствие .... а като се змаисля, хората сега са май много по-недоволни от колкото преди прехода. Къде е обективизма, Русия ни изкупваше калпавата продукция, 3-токачество домати, 7-мо качество цигари, техника от която нямаха много нуждаи в същото врме ни даваше петрол на безценица който не само изпозлвахме ами и препродавахме за $$$. В момента западните стрнаи виждат в нас една дойна крава, е малка кравичка ама кравичка, идват и ни продават боклуците си и ни вземат $$$ за тях, докарват заводите си за да се възпозлват от по-евтината работна ръка, 30 години осигуряват подкрепа и протекция на всякакъв вид мутри управялващи страната ... и все така ние им се раздваме и сме им фенове и мразим руснаците .... те това не го разбирам.
|
| Сря Май 02, 2018 4:19 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
 |  |  |  | ToHu написа: Бях свободен и по социализма, никой неможеше да ми забрани да ходя с дълга коса, да слушам метъл, да ходим по метъл кафета, никой не можеше да ми забрани нищо, никой не може да ми забрани нищо и сега. Същите хора които са се чуствали ограничени, не-свободни по онова време, са още по ограничени и несвободни днес, но не си го признават, защото свободата не се изразява с това да отдеш до гърция, турция или германия, не се изразява в това да си купиш касетофон от корекома или изобщо да си купиш касетофон, свободата се изразява в това да бъдеш какъвто си и да имаш вярата, волята, желанието и смелостта да бъдеш такъв какъвто си. |  |  |  |  |
Явно си обитавал някакъв друг социализъм. При нас дългата коса се режеше демонстративно пред строя. Ако упорстваш, местеха в друго училище и така докато стигнеш в ТВУ-то. Дънки не съм имал, щото нямаше как да си купя, баща ми и майка ми бяха прости инженери, нямахме валута.... Метъл как си слушал незнам, той беше чак в края на 80те. Според мен бъркаш последните 3-4 години на социализъма с реалната свинщина преди това. Той си беше тръгнал към дерето още с "перестройката" - тогава вече се охлаби. Ама преди това си беше ограничено отвсякъде. Свободата днес е несравнима.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Май 02, 2018 9:40 am |
|
 |
|
ToHu
|
Естествено че съм слушал метъл, не знам при вас как е га е дошъл на аз бях още 2-3 клас когато започнахме да слушаме. И в 5-ти и в 6-ти са ме закопчавали за тръбите, преди това явно им се виждахме малки и нас ни пускаха. В компанията повечето бяха с 5-6 години по-големи, съседи.. като няма други деца се мъкнеш с батковците. Да един стигна до тву. На мен ми е дълга косата от както се помня. В 4-ти клас мисля искаха да ме подстригват, избгах, после и да са си говорили нещо с нашите аз не знам, нито са ми се карали, ното са ме наказвали. То по инфо от баба ми и с бащата е било така 20 години по-рано, полицаите го гонили да го постригват ама дядото не дал. Дори имаше училищна метъл група, било е 87 или 88, със сигурност преди промените. Аз след промените вече бях в механото, опитно зайче ГАПС. Бях 4-ти клас като запалихме киното, 5-ти май като заоалихме поликлиниката, по едно времв ми взеха червената връзка. Казаха че нямало да стана консомолец, може да се сетиш през къде ми е било... даже беше не наказание ами похвала, всички другипочти де, с връзки аз без. Имаше един учител по Руски, писа ми 7 двойки за някакво стихотворение защото отказвах да го уча, води ме при директора уви полза никаква, плашеха ме с Коцето, едно от момчетата което пратиха в ТВУ, без ефект. Ако комунизма беше продължил можелв и да стигна до тву, можеше и да не стигна, 80-те нещата доста се бха променили според мен, а и ако е имало всъщност нещо то е било в доста тесен времеви отрязък, защото и по врвмето на бащата не е било по рзлично, само дето не е слушал метъл а друга "упадъчна" музика. А слес 10 промяната беше коренна, та не бъркам времент, 90 вече имаше официална рок кръчма, на 2 мин от нас. Тогава започнах малко по малко да се движа в едни други среди, където врче наистина имаше за какво да ме закопчеят. На 15 вече си бях за затвора но никога не съм имал подобни проблеми, освен че нкой път ни биеха но то беше не заради някакво престъпление ами щото не ебавахме куките. В кра, сигурно е било 88 пак с батковците участвхме в лек погром на една сладкарница, не че го искахме, ама някакви чички решиха че ще ни вливат разум. Тогава ме водиха до детска педагогическа стая, колко то да се опита да ми вливат мозък, но до там, до тву никой не стигна а и някои бяха вече на 18 и те нямаха особенни проблеми, може би негативните характеристики. Та не съм закачил много, но и малкото в което живях е било свободно по начина по който искам. Да ти кажа социализма е по-малкия проблем, по този начин беше и после, а тогава беше доста по-опасно. В социализмо можеше да стигна до тву да речем, след това просто те счупваха от бой, някои не оживяха, на мен ми се размина. Може да съм късметлия, да си имам ангел пазач, или просто на никой да не му се занимава. И в казармата бешв така, и в Русия като бях не беше различно, и сега е така. Въпрос на воля, вяра и разбиране и, пак го казвам. И пак да дам примера, Дядото се занимаваше с това с което искаше по начин по който искаше, нито социализма му попречи, нито затвора, нито някой друг.
|
| Сря Май 02, 2018 4:44 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Ами незнам, явно там при вас е бил някакъв друг социализъм. Покрай мен си има реални хора изчезнали в Белене, цяла фамилия смачкана житейски, щото един е успял да забегне на Запад, други хора не ги пускаха да растат в кариерата, защото дядото е бил от "лошите". Мен лично също ме блокираха за комсомола, поради идеологическа непригодност. Щеше да ми е проблем следването, ама за щастие кенеф се сгромоляса.
... Нали се сещаш каква ни е реакцията когато чуем, че тогава е било ОК...
Иначе и ние сме правили бели, ама това са детски глупости. Дългата коса си беше бунт против системата и в нашето училище се третираше като углавно престъпление. Може би е било и въпрос на директор, знам ли.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Май 02, 2018 5:14 pm |
|
 |
|
ToHu
|
А за мен си беше дълга коса, най-вече нещо различно...
|
| Сря Май 02, 2018 5:31 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Определено... при нас подобен тормоз почти липсваше, но и те и учителите ни бяха такива. Имахме един дето открито говореше че тая система е обречена. Не знам от къде му идваше смелостта, по него време опандизваха и за виц разказан между "приятели". А той си говореше публични без никакви притеснения така както си говорим сега. Не че всички останали не виждаха проблеми, но по-скоро беше мрънкане по същия начин така както сега повечето си мрънкаме без никакви намеци за сваляне на системи и за революция. Ех, после изведнъж се появиха много "антикомунисти"... Всъщност те и комунистите не бяха много по него време. Говоря за надъханите. Първият такъв срещнах чак в университета. Тоя дето ни водеше История на БКП беше просто с уникално промит мозък. Ако изобщо имаше мозък тоя човек... Иначе това с косите, дънките и т.н. не бих казал че беше някакъв бунт против системата. Това бяха неща, които наистина искахме, може би донякъде понеже бяха забранени. Нямаше и особена причина да бъдат забранени. Примерно дългите коси преди 1 век са били опасни заради въшките, но дори и в комунизма имаше бани и се къпехме, така че нямаше нужда чак толкова да се преследват. Но тая както и много подобни глупости се правеха по устав, а уставите по него време трудно се променяха, което и дразнеше. Може би още повече дразнеха и опитите за промяна. Щото комунистите правеха конгрес след конгрес, но нещата не се подобряваха изобщо и това дразнеше. Та неодобрението беше почти всеобщо (подчертавам само неодобрение).
|
| Сря Май 02, 2018 7:00 pm |
|
 |
|
lcr
Регистриран на: Пон Май 12, 2014 11:49 pm Мнения: 4394 Местоположение: София
|
На места, където неодобрението не е било просто неодобрение, са пристигали танкове. Но ние, понеже сме си рая покорна, не сме стигали дотам.
|
| Сря Май 02, 2018 8:06 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Танковете са били много преди това, но пък може би точно те са оставили достатъчно дълбок спомен. В интерес на истината не познавам тези държави, но предполагам че за разлика от нас са разбирали добре че системата трябва да се смени а не да се ремонтира. Уви у нас до тая идея стигнахме мнооого късно и хич не беше обмислена добре. От там и реализацията й беше такава каквото беше...
|
| Сря Май 02, 2018 8:51 pm |
|
 |
|
fred
|
Хич не стигнахме до идеята. Поднесоха ни я на тепсийка... такава каквато им беше изгодна и както си я бяха планирали. Обмислена си беше много добре но не от нас и не тук ами на друго място. Той още Левски го е казал "Който ни освободи той и ще ни пороби". Така и стана.
_________________ Остап Бендер: Спасяването на давещите се е дело на самите давещи се. Стендал: Овчарят винаги се стреми да убеди овцете, че неговите и техните интереси съвпадат.
|
| Сря Май 02, 2018 9:10 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Кьорав карти не играе! Пък и личните ми наблюдения са, че всички бяха доста неориентирани. Ако бяхме шарани и на бастун щяхме да клъвнем. Така че никой не ни е виновен.
|
| Сря Май 02, 2018 9:41 pm |
|
 |
|
ToHu
|
А не е лошо да се забълбочи малко човек в историите за танковете, ако не иска да повтаря вечните мантри де ... специално унгария, то не че и в Чехия е било много по-различно, но да речем там има някакъв род желание от страна на танковете ...
|
| Сря Май 02, 2018 11:13 pm |
|
 |
|
Цецо
|
На чехите не можем да им стъпим на малкия пръст. И тогава, а днес пък съвсем.
|
| Сря Май 02, 2018 11:21 pm |
|
 |
|
ToHu
|
За виси в какво отношение. Ако говорим за индустрия, да така е, особенно тогава, сгеа не са мръднали много, не знам имаш ли наблюдения, аз имам. Преди войната Чехия е била много напред ... и сега не са зле но не е каквото се говори, работя с чехи и тамошни фирми. От всички СОЦ страни те са най-напред и най-добре, но там даденостите са си дадености, традиции, манталитет и не на псоледно място Германия и Австрия в задния двор.
|
| Сря Май 02, 2018 11:35 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Абе разликата между България и Чехия е точно , колкото между наливна бира в малка улична кръчмичка в Бърно и бира от Кауфланд за 50 стинки литъра в пластмасово шише.
|
| Сря Май 02, 2018 11:53 pm |
|
 |
|
velio
|
Скоро го дъвкаха тоя въпрос с танковете по БНТ. Интересни факти имаше (нали и ние сме "участвали"). Миналата седмица, че и тая ако не се лъжа.
|
| Чет Май 03, 2018 12:10 pm |
|
|