Отговори на тема  [ 717 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 48  Следваща
Защо сме най-бедната страна в Европейския съюз? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Защо сме най-бедната страна в Европейския съюз?
Цецо написа:
Вярвай ми, когато децата ти се хранят от същите пари, които даваш на работниците ти, мирогледа ти се променя доста! Всякакви идеализми мноооого бързо ти се изпаряват.

Когато хардуериста не си направи платката - неговите деца стоят гладни. Когато софтуериста не си напише програмата - неговите деца стоят гладни. Когато тракториста не си изоре нивата - и неговите деца стоят гладни.
За да не си осигурил пари за работниците явно не си си свършил работата. Следователно не трябва да получаваш пари. След като си имал договорка с тези хора и те са си свършили работата е твой проблем от къде ще намериш да им платиш. Дали от децата си или от другаде. Нали затова получаваш повече от тях - защото работиш с пари и поемаш рискове. То не може хем ти да си некадърен и да грешиш хем друг да ти обира пешкира. То може де ама не всеки път минава. И после струва по-скъпо. А понякога и това "после" е достатъчно изгодно за да се плати. И това си е от кефовете на мениджмънта. Професия като професия.

Чет Май 03, 2018 9:05 am
Профил

Pif написа:
Нали затова получаваш повече от тях - защото работиш с пари и поемаш рискове.

Е поне има надежда, някои неща ги разбираш правилно... При капитализма парите са свързани с риска, който поемаш. Без значение дали обираш банки или си в по-светъл сектор, винаги има риск.

Когато работиш на заплата и то на "сигурна" единственото сигурно нещо е, че няма да получаваш висока заплата. Не може да очакваш от някой, който си е заложил задника, че ще ти плаща едни сигурни пари ей тъй само щото си много добър работник.

Чет Май 03, 2018 9:41 am
Профил
Аватар

Pif написа:
Цецо написа:
Вярвай ми, когато децата ти се хранят от същите пари, които даваш на работниците ти, мирогледа ти се променя доста! Всякакви идеализми мноооого бързо ти се изпаряват.

Когато хардуериста не си направи платката - неговите деца стоят гладни. Когато софтуериста не си напише програмата - неговите деца стоят гладни. Когато тракториста не си изоре нивата - и неговите деца стоят гладни.
За да не си осигурил пари за работниците явно не си си свършил работата. Следователно не трябва да получаваш пари. След като си имал договорка с тези хора и те са си свършили работата е твой проблем от къде ще намериш да им платиш. Дали от децата си или от другаде. Нали затова получаваш повече от тях - защото работиш с пари и поемаш рискове. То не може хем ти да си некадърен и да грешиш хем друг да ти обира пешкира. То може де ама не всеки път минава. И после струва по-скъпо. А понякога и това "после" е достатъчно изгодно за да се плати. И това си е от кефовете на мениджмънта. Професия като професия.

ИМЕННО. Всяка жаба да си знае гьола. Т.е. като не даваш заплати, не поучаваш и другите как да го правят. Като мислиш, че можеш по-добре - правиш го. Или траеш. Ама на теб радостта на живота ти явно е да ръсиш непоискан акъл.

Чет Май 03, 2018 9:51 am
Профил ICQ

Цецо написа:
ИМЕННО. Всяка жаба да си знае гьола. Т.е. като не даваш заплати, не поучаваш и другите как да го правят. Като мислиш, че можеш по-добре - правиш го. Или траеш. Ама на теб радостта на живота ти явно е да ръсиш непоискан акъл.

Аз от край време подозирам, че си наследвтвен член на БКП и си бил активен член на комсумола. Само дето годината не е 1988. Малко свърши това време. Има няма 30 години. Съжалявам, че ти липсва но това е действителноста.
Как ще си управляваш бизнеса си е твоя работа. Нито ти изкарвам парите нито ти ги харча. Когато смятам за неправилно да си крадеш работниците за да ходиш на почивки и да чукаш секретарки мога да си те упреквам колкото си искам. Както ти можеш да си го преместиш в другия крачол. От това няма да произлезе нищо. Нито ти ще спреш да крадеш и да оправяш секретарките нито аз ще спра да се възмощавам от тези ти действия. Защо аз трябва да си трая? Нали всеки прави каквото намира за добре от своята камбанария?

Това с траенето е точно по заглавието на темата. Защо сме най-бедните в ЕС. Точно защото си траем. А защо си траем - защото БКП така ни казва. Само наследниците на БКП в момента могат да развиват бизнес. И техните приятели. Но за да са на хранилката - народа трябва да си трае.

Чет Май 03, 2018 11:22 am
Профил

Ако под развиване на бизнес се разбира крадене от държавата спор няма - мафията не допуска външни хора на хранилката :)
Ако обаче искаш да си правиш нещо кротко особенно в нашата сфера където не се изискват кой знае какви инвестиции за да стартираш не виждам какво може да го спре човек да се занимава ...

Чет Май 03, 2018 11:49 am
Профил
Аватар

Pif написа:
Това с траенето е точно по заглавието на темата. Защо сме най-бедните в ЕС. Точно защото си траем. А защо си траем - защото БКП така ни казва. Само наследниците на БКП в момента могат да развиват бизнес. И техните приятели. Но за да са на хранилката - народа трябва да си трае.

Е ако с нетраене (демек с празни приказки) се изкарваха пари, щеше да си милионер. Ама на, несправедливост, никой не ти оценява капацитета :)

Иначе да, наследствен комунист съм, разкри ме :) Можеш да го прибавиш към характеристиката ми, заедно с почивките и секретарките и джипа.

Чет Май 03, 2018 12:09 pm
Профил ICQ

Аз ще ти кажа мен какво ме спря. Първия път 2005 фалирах заради глупост. Пръсках парите дето изкарвам вместо да инвестирам в друг продукт и пазара умря. Втория път 2014 ме спряха:
1. Клиент който казва - няма да платя. Аз съм голям и мога да си позволя каквото си поискам.
2. Клиент който каза - да добре, супер но сега няма търсене на твоя продукт. Сори че ти го поръчахме. Ще се обадим ако пак ни потрябва.
3. Клиент който каза - ами парите са партийни и от партията наредиха да ги дадем на онази фирма. Твойто е по-евтино и по-добро но иначе ние ще загубим бизнеса.
4. Да, правим бизнеса, ти правиш устройството, взимаш 20к за него ние като посредник 10к. Общо 30. Почти към края на проекта: Всъщност - ние размислихме. Взимаш 20к и оправдаваш 200. Останалите за нас.
5. Държавно предприятие: Имаме тая година да усвояваме 500к. Иска ни се с тях да оправим един комуникационен проблем. Ще трябват 100 устройства дето правят това и това. Ок пичове. 100 данъци, 100 рушвет, 100 за посредника. Останалите 200 ми ги давате. 100 за материали останалите 100 си ги разделяме екипа за да го направим. Ааа, не може. Рушвета е 350. За вас 150. Е да, ама материалите са 100. Как да мотивирам няколко човека да работят за 50? Все пак парите ги откраднаха без 1 болтче да се завърти а директора го смениха. Те така или иначе щяха да го сменят.
6. Тука сме спечелили едно проектче. Проекта е 300к. Партията взима 250. На нас остават 50к. Искаш ли да ни дадеш твоята разработка за 5к? Е добре де, аз съм я направил тая разработка на мой гръб с идеята да я продавам. Е ти пак си я продавай. Ние само да вземем парите по европрограмата и да покажем нещо работещо.

Аз категорично съм много некадърен мениджер и не съм представителна извадка. Но към момента не мога да намеря клиент за каквото и да е било.

Чет Май 03, 2018 12:20 pm
Профил
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен

Много ми е интересно за колко от тези примери, дето ги даваш горе, имаше сключен договор, в който е описано кой какво и кога дължи? И по колко от тези договори си потърси неустойките и пропуснатите ползи в съда?
Прави ми впечатление, че си много силен на приказките, опре ли се до действия ... и си до там :-)

Чет Май 03, 2018 12:24 pm
Профил

Само трябва и да внимаваш да не излезеш на радара - иначе почват проблемите.

Чет Май 03, 2018 12:33 pm
Профил
Аватар

Pif написа:
5. Държавно предприятие: Имаме тая година да усвояваме 500к. Иска ни се с тях да оправим един комуникационен проблем. Ще трябват 100 устройства дето правят това и това. Ок пичове. 100 данъци, 100 рушвет, 100 за посредника. Останалите 200 ми ги давате. 100 за материали останалите 100 си ги разделяме екипа за да го направим. Ааа, не може. Рушвета е 350. За вас 150. Е да, ама материалите са 100. Как да мотивирам няколко човека да работят за 50? Все пак парите ги откраднаха без 1 болтче да се завърти а директора го смениха. Те така или иначе щяха да го сменят.
Класиката си е класика :D :

Управата на град в САЩ обявява обществен конкурс за строеж на мост. Пред комисията се явява полски инженер и предлага оферта за строеж – $1 милион. Питат го – Абе как $1 милион, това са много пари? Полякът отговаря – Много просто, 100 хиляди за проектиране, 400 хиляди за материали, 300 хиляди за труд и 200 хиляди – печалба. Идва един американски предприемач и дава оферта – $1.5 милионa. И се аргументира – 1 милион разходи и проектиране, 500 хиляди печалба. Накрая пристига еврейски бизнесмен и носи оферта за $3 милиона. От управата възкликват – Ти си луд, защо толкова скъпо?! Евреинът – Много просто, един милион за вас, един милион за мен и един милион за поляка, в края на краищата да построи моста.

Чет Май 03, 2018 1:01 pm
Профил

Не е за заплатите /ще се върнем и към тях :) / но напълно в духа на темата.

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/05/0 ... vident_ot/
Новият собственик взе 30 млн. лв. дивидент от неработещата ТЕЦ "Варна"

Цитат:
Без да работи, ТЕЦ "Варна" отчита нетна печалба от над 60 млн. лв. за 2017 г., а новият й собственик - бившият транспортен министър от кабинета "Орешарски" Данаил Папазов, си е разпределил 30 млн. лв. дивидент, съобщава "Капитал".

Чет Май 03, 2018 1:06 pm
Профил
Аватар

goose написа:
Много ми е интересно за колко от тези примери, дето ги даваш горе, имаше сключен договор, в който е описано кой какво и кога дължи? И по колко от тези договори си потърси неустойките и пропуснатите ползи в съда?
Прави ми впечатление, че си много силен на приказките, опре ли се до действия ... и си до там :-)

Стигне ли се до съд... пиши я работата че се е отекла.

Общо взето ако между 10 и 20% са успешните (реализирани) разработки, може да се каже че си успешен.

Чет Май 03, 2018 1:40 pm
Профил

Важно е човек да умее да продава - дали ще продаваш продуктите и услугите на фирмата си или ще продаваш собственият си труд срещу заплата няма голяма разлика - като не можеш да продаваш ще мизерстваш :)

Чет Май 03, 2018 1:48 pm
Профил
Аватар

А не си прав, работодателите са сутеньори. Продават чужд труд гадовете :)

Чет Май 03, 2018 2:03 pm
Профил ICQ
Аватар

fred написа:
Не е за заплатите /ще се върнем и към тях :) / но напълно в духа на темата.

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/05/0 ... vident_ot/
Новият собственик взе 30 млн. лв. дивидент от неработещата ТЕЦ "Варна"

Цитат:
Без да работи, ТЕЦ "Варна" отчита нетна печалба от над 60 млн. лв. за 2017 г., а новият й собственик - бившият транспортен министър от кабинета "Орешарски" Данаил Папазов, си е разпределил 30 млн. лв. дивидент, съобщава "Капитал".
Не съм запознат подробно със схемите в енергетиката, но това звучи резонно:
Чернокрилия написа:
ТЕЦ Варна дълги години беше студен резерв. Когато седиш на разположение също имаш разходи, дори и да не работиш.

Чет Май 03, 2018 2:36 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 717 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 48  Следваща