Отговори на тема  [ 717 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 48  Следваща
Защо сме най-бедната страна в Европейския съюз? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Защо сме най-бедната страна в Европейския съюз?
Абе разходи но и печалба 60млн лева. Аз също съм съгласен да имам 10млн разходи и 60млн печалба. Вземам кредит 10м, с лихвите 12 млн, връщам ги след година и 60млн в джоба. И не ми са вярва разходите за неработеща централа да са 100млн а печалбата "само" 60 млн. :) Макар че дори такава комбинация си заслужава.

PS Аха, прочетох го. 150 души персонал, ФРЗ 2.5млн. Разни други, там някъде, разходи 10-20млн.

Последна промяна fred на Чет Май 03, 2018 3:16 pm, променена общо 1 път

Чет Май 03, 2018 3:11 pm
Профил
Аватар

Наясно си с важната част - как се прави такъв бизнес. Какво чакаш че не врътнеш едни бързи неколко милки?

Чет Май 03, 2018 3:14 pm
Профил

Ей това е проблема - всеки иска бърза печалба - що за ония крадци да може, пък за мен да не може, а ... ма как, нищо против нямам и едни милиони печалба, заслужава си ... със стотинките търкате ли всеки ден? и там си заслужава ...

Чет Май 03, 2018 3:15 pm
Профил

itso.t написа:
Наясно си с важната част - как се прави такъв бизнес. Какво чакаш че не врътнеш едни бързи неколко милки?

Няма начин, критикувам всичките партии наред, няма да ме пуснат до хранилката. Я го виж този какъв е бил преди да стане собственик на централа. А по образование според мненията капитан далечно плаване, баш Гинка в енергетиката.

Но по-важното е друго, аз не искам И аз да крада. Аз искам в тази държава да не се краде. Защото това е разликата между това да оправиш себе си и да се оправи държавата.

Чет Май 03, 2018 3:20 pm
Профил
Аватар

fred написа:
...Но по-важното е друго, аз не искам И аз да крада. Аз искам в тази държава да не се краде. Защото това е разликата между това да оправиш себе си и да се оправи държавата.

Хм, дано да знаеш коя е тая държава в която не се краде, та дадеш пример...

Чет Май 03, 2018 3:22 pm
Профил
Аватар

Абе явно си и капацитет по мениджмънт на енергетиката. Набързо сметна и приходи и разходи...

А да ти направи впечатление, че чехите спряха тоя ТЕЦ, защото е неизгоден? И с радост се отърваха от него? А, че има грамаден банков заем взет от новия собственик, демек ПИБ реално го купи?

Бахти капацитетите дето има в тоя форум, и от ембаргови сделки разбира и от енергетика и от икономика... Що се правиш на инженер само не мога да проумея....

Иначе и на мен ми е много интересна врътката с изплатения девидент. Нещо много нелогично седи - теглиш заем, купуваш дружеството, вкарваш го заема като актив, декларираш печалба и си изплащаш дивидент. Явно става със съгласието на банката, ама що...

Чет Май 03, 2018 3:35 pm
Профил ICQ
Аватар

itso.t написа:
Хм, дано да знаеш коя е тая държава в която не се краде, та дадеш пример...
Това става ли? :D
axi написа:
Аз пък си мисля, че точно комунизма е научил хората на мързел, крадене и "успяване" чрез далавери и шуробаджанащина. Много, много години ще минат още преди да стигнем Западна Европа като начин на мислене и на възприятие на света. Подобни теми го показват доста ясно.
Private написа:
:twisted: "Восток - дело тонкое" :twisted:

Галерия с [предполагаеми] имоти в разположение на Путин:

> Дачи Путина

Красавчег! :D Този богат приятел помогнал с пари, онзи помогнал... :D И за финал:
Прикачени файлове:
Вилата на Йенс Столтенберг, премиер на Норвегия.jpg
Вилата на Йенс Столтенберг, премиер на Норвегия.jpg [ 90.52 KiB | Прегледано 4990 пъти ]

Вилата на Йенс Столтенберг, политик от левицата, премиер-министър на Норвегия. Държавата, която ръководи, влиза в тройката най-големи износители на нефт.

Чет Май 03, 2018 4:00 pm
Профил
Аватар

Не разбрах, коя е тая държава?

Чет Май 03, 2018 4:02 pm
Профил
Аватар

Норвегия. Една от държавите, за които Цецо казваше, че "На север и комунизма им се получава по-добре" :D

Голям съм вече, не вярвам в Дядо Коледа и в тоталното въздържание на пораснали овластени хора да бръкнат до лактите в кацата с държавен или друг мед. Ако някога (но едва ли) стана овластен, и за себе си не давам гаранция. :twisted: Но ако по Скандинавието го правят, явно го правят така, че много да не им личи и народът да не вика по площадите. :D

Чет Май 03, 2018 4:08 pm
Профил
Аватар

Я да проверим:
https://www.google.bg/search?q=%D0%BD%D ... Tp6ATtvpJo

Без задълбочено търсене на информация - от втория линк:
https://webcafe.bg/id_1459338524

Цитат:
Северните държави в Европа отново заемат първите позиции в списъка на Transparency International, които обаче вземат предвид, че през 2015 г. са отчетени няколко сериозни антикорупционни дела в Дания, Финландия, Швеция и Норвегия.

В Дания 13 държавни служители бяха арестувани по разследване за подкуп от страна на частна компания; кметът на втория по големина град в Норвегия - Берген - също е обвинен в подкуп; шведската компания TeliaSonera, в която държавата е съсобственик, се принуди да се оттегли от пазарите си в Узбекистан заради обвинения в корупция в особено големи размери.

Ще направиш ли втори опит? :D

Чет Май 03, 2018 4:30 pm
Профил

https://www.faktor.bg/bg/articles/ikonomika/biznes/zashto-stroim-patishta-14-pati-po-skapo-ot-norvegiya-90412

Отишъл Бойко на гости на премиера на Италия и той го завел на вилата си. Хубава двуетажна средноголяма вила, с двор, басейн, коне и всичко както му се полага. Бойко попитал: Ти с тая премиерка заплата как успя да построиш такава голяма вила.
Италиянския премиер: Ами виждаш ли тая магистрала там?
ББ: Виждам я.
ИтПр: Ами асфалта трябваше да е 16 см а той е 14.

След време италянския премиер идва в БГ и Бойко го води на неговата вила. Огромно имение, цял замък, позлатени куполи, всичко както си трябва. Басейн на всеки етаж, къща за слугите, зоопарк с екзотични животни...
ИтПр: Добре де, вие сте по-бедна държава от нас. Как с една премиерска заплата успя да построиш такъв голям замък?
ББ: Виждаш ли ейтам оная магистрала?
ИтПр: Къде, нищо не виждам.
ББ: Ами точно.

Чет Май 03, 2018 4:36 pm
Профил
Аватар

Те там са много особенни. Имам няколко познати, които опитаха да емигрират в тая посока. Пари много, стандарт много висок, социално всичко перфектно (училища, детски градини, болници)...
Всичките до един се разбягаха за няколко години.

Разправяха ми, незнам дали е 100% вярно, че ако те диагностицират като алкохолик, те спират от работа и държавата почва да ти плаща помощи да се "лекуваш". Имало доста такива лекуващи се, които си изпивали помощите, т.е. не се излекували, продължавали с лечението и те така... :)

На много места тока бил безплатен. Особенно в по-неблагопроиятните райони, даже им давали помощи, само щото живеят там.

При тоя социализъм, как не са ги налазили пиявиците незнам. Всичките ми познати казаха, че много лесно са се уредили с документи да живеят там. Явно просто студа плаши мангалите.

Дали са корумпирани - със сигурност има и крастави овце в стадото, но са малко. А и то реално там няма какво да си правиш парите, за чии са ти...

Последна промяна Цецо на Чет Май 03, 2018 4:41 pm, променена общо 1 път

Чет Май 03, 2018 4:38 pm
Профил ICQ
Аватар

itso.t написа:
Ще направиш ли втори опит? :D
Нали писах, че не вярвам в тоталната неподкупност на овластените, а ти го и потвърждаваш. Хайде сега врътни едно кръгче с Google Street View из градовете и селцата на Дания, Финландия, Швеция и Норвегия, а след това из тези на Русия (много е важно да не пропуснеш селцата). :D Мисля, че ще е очевидно кой как си е оплел кошницата.

Чет Май 03, 2018 4:39 pm
Профил
Аватар

по-скоро нещата се крепят на роднински и семейни връзки
но имаш шанс по търгове, инвестиции и проекти - не е лесно, но не е невъзможно
но пък ако се опиташ явно да подкупиш полицай или държавен служител,
ще ти се стъжни живота. или ако се опиташ да правиш номера на данъчните...
и между другото образованието и уменията/професионализма все още се ценят,
може би може и още по-добре.

поговорката тук е че за убийство може и да ти простят, за данъчно прегрешение - едва ли...
и това е защото при положение, че държавната хранилка започне да пресъхва,
нещата наистина ще отидат в канавката

а корупциата се осъществява по много начини, но все пак налице има крайни и работещи
резултати. когато има и корупция и никакви резултати...например 20 години строеж на магистрала...
тогава нещата са очебъркащи.

@Цецо - няма нищо особено. За разните екстремални случаи има особености, но все пак има служби които се грижат и за това. И тук има проблеми, и не малко - с полиция, със здравеопазване, с училище и т.н., но няма нищо странно, разбираш го след известно време. В големите градове и в районите където няма никой на 50км от тебе..., може и да е по-различно. Иначе са хора като хора - добри, лоши, нахъсани, уморени, възпитани и диви. Business as usual - както казват арменците.

Чет Май 03, 2018 4:44 pm
Профил
Аватар

Private написа:
Нали писах, че не вярвам в тоталната неподкупност на овластените, а ти го и потвърждаваш. Хайде сега врътни едно кръгче с Google Street View из градовете и селцата на Дания, Финландия, Швеция и Норвегия, а след това из тези на Русия (много е важно да не пропуснеш селцата). :D Мисля, че ще е очевидно кой как си е оплел кошницата.

Хайде отначало. Приказката тръгна от фразата на Фред, че искал тук да не се краде. Това идва да покаже, че поне теоретично се допуска такава възможност - че в тая галактика съществува държава в която не се краде. За да е по-практично, се ограничаваме в рамките на тая планета.
Попитах следното - пример за държава в която не се краде. Не малко, а дословно "не се краде". Гепакис = 0. Гепенсон = 0. Кражби = 0.
Та, ще направиш ли втори опит с примерче? :D

Чет Май 03, 2018 4:48 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 717 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 48  Следваща