|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 9:02 am
| Автор |
Съобщение |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
 радио бутон ....
Тъкмо прочетох на Груби ъпдейта за дистанционните и се сетих че ми предстои един такъв проект, дистанционен бутон. На пръв поглед съвсем трвиално, обаче с някои изисквания : 1. голямо количество да могат да работят в малко прострнаство, т.е. близо един до друг, да речем 50 на 30 кв. м , това не е толкова страшно също, но го има 2. да може да се ограничи да не работи когато е на повече от 50-60 см от приемника като обаче трябва да може да работи при желание и на 5-6 м. 3. затихванеот на сигнала може да е в доста широки граници, приемника като цяло е в метална кутия, може да има някакво "прозорче" от плексиглас или пластмаса за антената но не много голямо и не на най-удачното място. 4.това от точка две малко поразширено, значи ясно е че ще има ограничение в дистанция, но трябва да работи и само когато потребителя е пред машината която управлява, т.е. той може да е в страни и отново да е в позволения обхват в точка 2 но не трябва да работи . 5. ниска консумация, най-добре да не консумира или да изкарва с часовникова батерия 10 години .... това в рамките на шегата,но трбява да е с ниска консумация.
Мисля мисля и единственото което измислям е някаква комбинация от две медии, като и там съм пак малко разтриумен. Първо си мислех радио за бутона и IR за да се определи дали е пред машината. Но то това е малко неясно, бутона може да е закрит от нещо, ръка, дреха .. нещо .. и няма да полчуава IR. И до тук съм с мисленето тъй като не е от приоритетните проекти. Сега като видях линка на Груби се присетих и викам дай да видим какви идеи ще изникнат.
|
| Пет Май 04, 2018 6:47 pm |
|
 |
|
slav4o.com
Регистриран на: Нед Яну 01, 2012 8:04 pm Мнения: 2663 Местоположение: София / Велико Търново
|
 Re: радио бутон ....
Има PICове с радиопредавател за дистанционно на кола. Имат си sleep режим. Пък и бутона може да се сложи направо на захранването... За близостта до приемника може да използваш нещо на 125kHz примерно near field само детектираш нивото на полето, само при натиснат бутон.
|
| Пет Май 04, 2018 7:01 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Това за NFC добре, ама до какъв рейндж мога да разчитма на него. А и 125 Khzтвърде ниска, по скоро на 10 или много нагоре, няма място за големи антгени, но ще обмисля и този вариант. п.с. и това с NFC по -скоро в частта дали е пред машината, но за самия рейндж не е много ок, трябва да мога да го настройвам до около 6 м, айде да не е 6 а 4 да речем.
|
| Пет Май 04, 2018 7:04 pm |
|
 |
|
slav4o.com
Регистриран на: Нед Яну 01, 2012 8:04 pm Мнения: 2663 Местоположение: София / Велико Търново
|
Аз като съм правил приемник за дълги вълни, ловях от няколко метра полето на мой RFID четец. Е може и на 13,56 да минеш. Мисълта ми е с максимално прост приемник да минеш. За по работа на няколко бутона едновременно може да се ползва TDMA и синхронизация от предавателя. Това обаче значи да го приемаш в целият обсег.
|
| Пет Май 04, 2018 7:12 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ммм това за няколкото бутона май не се изразих правилно, 50-тина отделни бутон-приемник. Иначе аз пиша бутон, но то няма да е еидн релано, ще са няколко бутона които ще се преават от всеки предавател, но това не е от значение, те са взаимно изключващи се.
|
| Пет Май 04, 2018 7:26 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12764 Местоположение: София
|
За бутон с предавател, без ток, виж швейцарците от Algra group - Dynapic wireless. Относно едновременната работа на Х бутона... Имам съмнения че техните не ги можеха тия работи.
|
| Пет Май 04, 2018 7:39 pm |
|
 |
|
slav4o.com
|
Не може ли да обединиш приемниците, само един да е ? Така става сложно. Може би едно потвърждение за приета команда ще помогне. Пък и зависи от функцията на бутоните, може да ги направиш постоянно да пращат, ако повторно натискане не прави друго. Друг вариант е следене на ефира дали е чист, ама трябва и приемник на 433MHz във всеки пулт. Всъщност сега се сещам, че може по нивото на сигнала в приемника, да определяш разстоянието. Само пик с рф ще е достатъчен мисля..
|
| Пет Май 04, 2018 7:42 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12764 Местоположение: София
|
Всъщност, струва ми се че това което търсиш отдавна е реализирано в автомобилите. Едното е дистанционно с бутони, с двупосочна връзка. Другото са кейлесите - засича кога си около автомобила. Имат и бутони с предавател.
|
| Пет Май 04, 2018 7:49 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Това за без ток беше в рамките на шегата, то ще има ток аото ще има и обратна връзка и ще мига. Това което ми създава главоболиа от една страна е ограничаването на обхвата от друга изискването бутона да е срещу машината. Ако второто да речем по скоро в графата ако може, то първото е твърдо. Но чисто от функционална гледна точка и другото е важно. Славчо, не това са N на брой у-ва и всеки си има него си буон / к-т бутони. Това за нивото е доста неточен критерий, зависи от много неща на които не мога да разчитам. Как с еопрделя разстояние по радио на мен ми е ясно, обаче отиваме в посока в кяото никой не иска да отиваме, от прост бутон се превръща в нещо доста сериозно, и най-малкото е извън бюджета. Та си мислех дали няма някой готов чип с тая функционалност. Чипове за бутони има доста, не лоши, с много функции, релано дори и без контролер може да минеш, обаче това с дистанцията не съм го срещал. IR ми беше идеален за определяне на дистанция и положение спрямо машината, пусто обаче не мога да разчитам на видимост.
п.с. аз затова го поствам тук, да видим дали някой може да измисли нещо по-нестандартно, както казах е проект за бъдещето, имам няколко други с доста по-висок приоритет. Вариант е да пуснем нещо без тези функции, но знам какъв ще е резултата.
|
| Пет Май 04, 2018 7:56 pm |
|
 |
|
slav4o.com
|
Ама на теб толкова ли ти е критичноно да зададеш границите ? Друг вариант е нещо с ултразвук.
|
| Пет Май 04, 2018 8:05 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ултразвука има друго дърво, като имаш 50 машини почва да си пречат доста. Аз преди време правих нещо с ултразвук, и не отчетох че ще си пречат, има решение но започва д астава сложно. Лъчиш кодирани импулси, следиш за тях ... разминаваш ги във времето на случаен принцип, следиш за колизии ... може ама ... това ще реши пробелма с разтоянието тъй като да го меря на база TOF и фазова разлика за улстразвук е лесно, докато за радио никак не е тривиални особенно при такива дистанции, т.е. времената отиват далеч в наносекунди и пикосекунди, има готови чипове ама $$$
|
| Пет Май 04, 2018 9:03 pm |
|
 |
|
slav4o.com
|
И да за няколко метра си е наносекунди наистина propagation delay-я . Защо не видиш наистина нещо автомобилно, както Ицо казва.
|
| Пет Май 04, 2018 10:11 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Абе гледам аз, ама друго си е и да питаш, може някой да е гледал преди мен. От питане глава не боли .. нали си чувал песента, питайки до цари град стигасе но ... както и да е, аз питам , не ме е страх как щестигна, както писахме в друга тема и задник си трябва  Сега сериозно, наистина не ми е приоритетн проект и не съм ровил много, затова първо пиша тук, ако някой е борил подобен проблем и реши да сподели какво е научил. Той тоя проект е малко като ... как да ти кажа. Има идея,струва ни се че ще има и търсене, но то е малко екстра която не е ясно дали ще се оцени, и какви други проблеми може да доведе. И понеже симислим че ще е както се казва "куул" имаме идея да го направим, но дали ще е точно така никой не знае, и съответно стои с приоритет когато има време. Не знам дали сме патентовали цялото нещо, а и дали някой не ни е изпреварил, това е идея от преди 10 години горе долу, но до скоро нямаше нещо което практически да я оправдае освен че е яка, сега за някои продукти и пазари може би ще има полза, то тук не говорим за продажби а за повишаване ефективността на изделията. И така от една година го въртим и все не му идва времето.
|
| Пет Май 04, 2018 10:21 pm |
|
 |
|
slav4o.com
|
Добре, но защо смяташ че не може да се определи достатъчно точно разстоянието по нивото на ВЧ сигнала ? Поне на 125kHz не би трябвало да има радиосянки, стоящи вълни и т.н.
|
| Пет Май 04, 2018 10:31 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Затихване, точно на 125 имам няколк опроекта където меря и нива, ако няма нищо отпред е ОК, но в зависимост какво има отпред нивото пада различни, часовник на ръката променя нивото.
|
| Пет Май 04, 2018 10:40 pm |
|
|