|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 10:41 pm
Пак почнаха да откачат на тема Lead Time
| Автор |
Съобщение |
|
Grubi
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12097 Местоположение: Гьотеборг
|
 Re: Пак почнаха да откачат на тема Lead Time
аз не мога да давам акъл, защотот нямам собствен бизнес - но 2 месеца не е нещо необичайно. виж половин година или година напред си е притеснително.
но не рядко се случва някой да обещае няколко месеца и пратката да пристигне след един или по-малко
лесно е, когато имаш няколко различни продукта и някакъв склад. ако е само развой в някаква малка ниша, нещата наистина не са розови
но в края на краищата има и други неща освен електрониката, адаптираме се или потъваме и това е
|
| Чет Май 10, 2018 7:54 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Дано да не е пряко свързано ама май ще е - Siemens рязко вдигнаха доставните срокове двойно.
|
| Чет Май 10, 2018 8:10 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Нашите лийд таймс са обикновено около 25-30 седмици, така че 30 седмици за компонентите не ни бърка, защото всичко се планира. Отделно ги плащаме след като ги получим, а не когато ги поръчваме. На нас също така ни плащат. Не знам какви са тия доставчици, дето ще искат да им платя сега и да ми доставят нещото след половин-една година.
|
| Пет Май 11, 2018 12:28 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Ох болна тема, сега писах на снабдяването да провери, остава и с това д аизлезе проблем, че са ми малко с железарите. При мен най-дългия е 12 седмици, това за стандартни продукти, иначе желазарии може и повечко да е, кабелите са ми около 24 седмици, повечето ми шийт метал е на 8 седмици. Едни амортисьори купувам и газови пружини, не знам какво ги правят ама 12 седмици ми е и там ... но 30 седмици ми се вижда извън пътя, нямма чак такова планиране а да мога да си го позволя. То ако се зане от рано не е проблем, проблем е когато си мълчат и до вчера е било 3 седмици и от утре е 30, и тоя 27 седмици какво ще правим .. идиотщина. Ще проверя и тайванците ми как се оправят, те там рботят с дългосрочни поръчки,надявам се да са се запасили, щото мойте платки малките все ще ги натъкмя нещо, ама да сменяш ей така кондензатори на Gz дъна няма да е лесно, или е крие някакви дръчета.
|
| Пет Май 11, 2018 1:32 am |
|
 |
|
velio
|
Ами знаело се е. Има статии още от края на миналата година. Принципно сегашната криза е заради предишната - трудно се планират производствата за повече от 2-3 месеца и производителите на компоненти действат консервативно (точно обратното на това как са действали преди предишната криза - да трупат склад и т.н.). Та явно повишаването на търсенето им се е сторило краткосрочно и никой не си е направил труда да увеличи капацитета. Както и да е, прогнози индикации и тенденции е имало още от миналата година.
|
| Пет Май 11, 2018 12:02 pm |
|
 |
|
velio
|
Ами няма да загинем, просто ще ни мъчат известно време... около година може би... Щото в крайна сметка сме бизнес и потребители на тяхната стока. Или ще стане както с малките чипове (транзистори, логики, диоди и т.н. шир потреба)- тайванци и китайци почнаха да заместват големите (TI, On Semi и т.н.) Т.е. отказа на едните си е разчистен път за другите...
|
| Пет Май 11, 2018 12:06 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12097 Местоположение: Гьотеборг
|
|
| Пет Май 11, 2018 2:31 pm |
|
 |
|
jig.tak
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Чет Яну 20, 2005 1:44 am Мнения: 616 Местоположение: Варна
|
Murata излизат от бизнеса с MLCC и се концентрират върху пазара заради който стана цялата рабпта: аутомотив и консюмър гуудс. Има официално писмо до големите си клиенти от края на Март тази година. Последните доставки на позиции заявени навреме са Март 2020. В момента популярните позиции на Мурата са с доставка април 2019. Цената се подразбира че отговаря на търсенето.
Не съм чул за проблеми с доставката на резистори, но кондензаторите ширпотреба са проблем от повече от 1 година. СВЧ керамични екзотики се намират без проблем, но там дрането на кожи е по дифолт и няма липса на стока поне засега
|
| Пет Май 11, 2018 9:05 pm |
|
 |
|
Grubi
|
можеш ли да дадеш някакъв линк към това писмо? или да питам Arrow или пък Digikey?
фокусиране върху консумер и аутомотив, защо да означава излизане от mlcc
не се заяждам, питам защото е важно
|
| Нед Май 13, 2018 10:10 am |
|
 |
|
jig.tak
|
Не бих пуснал фирмена кореспонденция тук, сори Писмото е една страница започва нещо от сорта: много ви благодарим за бизнеса досега, но поради голямото търсене на аутомотив и консъмур гуудс мурата излиза от пазара с МЛЦЦ и насочва производствените си ресурси към тези сектори. Имаше и списък с описание на позициите които стават обзолит, по спомен всичо над 1uF и под 100V почти всички корпуси. От големите корпуси също почти всичко по спомен. Утре ще потърся дали има онлайн версия по някои ключови думи
|
| Нед Май 13, 2018 11:39 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Лошо, аз точно техни mlcc та имам в няколко конвертора, то нямаше много алтернативи.
|
| Нед Май 13, 2018 12:09 pm |
|
 |
|
Grubi
|
|
| Нед Май 13, 2018 1:35 pm |
|
 |
|
jig.tak
|
 разбира се че така ще кажат, нали иначе всички ще се разбягат. Мурата правеха най-качествените кондензатори за цената си и всичкото масово производство ги ползва. Първо слагаш 38-51 седмици лийд тайм и после кур. Както казах някои позиции които ползваме поръчани сега ще пристигнат Април догодина. Нотификацията е от края на март и ми я сервираха тази седмица. До тогава препращаха писма 1-2 на седмица за единични компоненти спрени от производство за да тествам алтернативи на VNA, щото S параметрите на ширпотребата ги дават до 3-6ГХц мах.
|
| Нед Май 13, 2018 2:37 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Мурата не знам като абсолютни бройки колко бяха, но като цяло си бяха един от топ съплаерите. А като цена качество може би бяха най-доброто.
Ако наистина излезнат от пазара ще настане сериозно разместване, самсунг и кемет вероятно ще са доста щастливи.
Честно казано за рф, незнам с коя фирма би трябвало да ги заменям, може би AVX...
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Нед Май 13, 2018 2:42 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Ти нали разбираш, че Мурата са публична компания и ако публично обявят нещо, пък реално е както казваш ти и регулаторите а и акционерите ще им разкажат играта. Така че айде малко по-леко с конспирациите. На Мурата това с кондензаторите им е основен бизнес и ако излезнат от него какво точно ще правят за аутомотив пазара? Получава се нещо като "Портокала е оранжев - не кръгъл е"  . Отделно аутомотив пазара хич не е в някакъв бум - преди две седмици Форд, а сега и Шеви обявиха, че излизат от пазара на седани в Северна Америка и ще продават само СЮВ-та и пикапи. Това можете ли да си го представите какво точно означава и колко сериозно е? Милиони коли годишно ще изчезнат от пазара.
|
| Нед Май 13, 2018 4:35 pm |
|
|