Отговори на тема  [ 19 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Рисковете на професията 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Рисковете на професията
http://upload.caxapa.ru/art/

Пет Апр 07, 2006 7:01 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
ако това е направено от един човек, трябва да си направи веднага застраховка живот :)

Пет Апр 07, 2006 7:12 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Изображение

Класика. :wink:

Пет Апр 07, 2006 9:27 pm
Профил ICQ
Ранг: Популярен

Мнение 
Хм, жалко че не си пазя шепата IGBT-та, паднали жертва докато подкарам първия си инвертор :lol: . Отпушваха се едновременно и двата в рамото, при което проводниците към кристала се изпаряваха и транзисторът се "отхлупваше". Получаваше се добро нагледно пособие за конструкцията на транзистора.

Съб Апр 08, 2006 10:23 am
Профил ICQ
Ранг: Ориентиран
Ранг: Ориентиран
Аватар

Мнение 
JoroS така става наистина когато няма достатъчно време за сигурно запушване на другия транзистор,а пък ако инвентора е 3фазен мале мале :lol: :lol: :lol:

Съб Апр 08, 2006 12:06 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Не ми говори за IGBT-тата. Знаеш ли как се пръскат едновременно 6 транзистора за 1700В/16А (постоянен ток)? Просто им се наложи да разсеят 200J енергия.

Ако намеря къде се търкаляха платките ще ги постна. Знам че колега 2 стаи след нашата дойде да пита с какво стреляме и дали сме добре с главите.

Знам че по едно време имахме около едно чекмедже пълно само с разпарчетосани транзистори (аз ги броих докъм 100). А точно тези IGBT та тогава бяха върха на технологията и струваха майка си и баща си (към 25 евро бройката). Добре че накрая всичко тръгна и чорбаджията си изби парите (многократно), че иначе...

Апропо от същото такова IGBT, колегата ми тук във Франция има дупка на окачения таван над работното си място. Вярно че е тавана е някаква стеропорена декорация, ама е на поне 2 метра над платката. Колега носи очила за негово щастие.

Съб Апр 08, 2006 9:36 pm
Профил ICQ
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
Аз засега не съм гърмял транзистор , но все пак ми е чудно Цецо нямаше ли 'опасности' при вашите случки.

Летящите парчета никой не са засегнали така ли :? (което е хубаво де)
Просто така както го описваш си звучи страшно (поне за мен).

Съб Апр 08, 2006 9:58 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Ами първия път бяхме "изненадани". След това прилагахме различни тактики от просто "покриване с картонена кутия на схемата" до сложни от типа на дистанционно пускане от 2-3 метра. :) Страшно си е - не защото гърми, а защото много често не знаехме точно защо гърми - почти е невъзможно да закачиш измервателна техника към такова творение. Пусти мост - без енергия - управлява се перфектно. Пускаш малка енергия - перфектно. И по някое време като почнеш да се качваш по стълбицата с енергиите - като каже "тряс" - после всичко умряло - не можеш да разбереш от къде е тръгнал проблема. Но пък като всичко се намести - удоволствието беше голямо - бяхме първите отсам океана. Сега вече е стандарт в дефибрилаторите да се ползват IGBT.

Съб Апр 08, 2006 10:30 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Жалко, че не си пазя мойте произведения. :) TC4420 гърмят доста ефектно - цвърчат около 1 секунда и после - прас! Откъртва им се парче от корпуса и отлита.

Съб Апр 08, 2006 10:52 pm
Профил
Аватар

Мнение 
То така гърми всеки чип по принцип. По това можеш да разбереш колко е голям и къде се намира кристала.

Съб Апр 08, 2006 11:32 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Цецо написа:
Не ми говори за IGBT-тата. Знаеш ли как се пръскат едновременно 6 транзистора за 1700В/16А (постоянен ток)? Просто им се наложи да разсеят 200J енергия.

Ако намеря къде се търкаляха платките ще ги постна. Знам че колега 2 стаи след нашата дойде да пита с какво стреляме и дали сме добре с главите.

Знам че по едно време имахме около едно чекмедже пълно само с разпарчетосани транзистори (аз ги броих докъм 100). А точно тези IGBT та тогава бяха върха на технологията и струваха майка си и баща си (към 25 евро бройката). Добре че накрая всичко тръгна и чорбаджията си изби парите (многократно), че иначе...

Апропо от същото такова IGBT, колегата ми тук във Франция има дупка на окачения таван над работното си място. Вярно че е тавана е някаква стеропорена декорация, ама е на поне 2 метра над платката. Колега носи очила за негово щастие.

Хм.....От времето когато правих първото си импулсно захранванв (някъде към 2KW) съм останал с впечатление че IGBT-тата (BUP304) гърмят като им падат краката и корпуса се цепи леко.

Спомням си че при един от гърмежите (на около 1.2Kw си работеше добре, но като се вдигнеше още мощноста гърмеше) беше много ефектно... Единия от феритите се нацепи.. :wink: на цели 3 парчета. :D

Нед Апр 09, 2006 5:23 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
На мен ми се случи интересна случка в старата работа. "Леко" гръмнха шест N-MOS на IXIS, 800V / 150A. След гърмежа от съседните офиси дойдоха да видят какво става, престрелка ли, какво? За щастие не викнаха полиция. Няколко минути бяхме като гърмени зайци. Една пласмасова капачка 20 * 30 мм от корпуса на транзистор беше се завъртяла до стола на нашия художествен дизайнер. Момчето се наведе, вдигна я и ме успокои: "Ето го бе, бате Венци, нищо му няма, здрав си е транзисторът! Малко само се е поодраскал!" Жалко, че не запазих платката.

Нед Апр 09, 2006 6:03 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
е това е сериозно :twisted: ако имате проблеми с очите това е дънна платка подложена на 20 киловолта при 20uF капацитет :!: :twisted: на тавана имам една платка от HDD дето я запознах с един 12V/7Ah акумулатор и сега има само крака по нея :twisted: абе и аз имам хубави чаркове-на една шепа KD503 им излетяха краката докато подкарам първия си усилвател :lol: 5 стабилизатора 317 са без крака и капаче докато подкарвах един лаптоп дето гълташе 8 А пък схемата е макс до 1,5 мисля :roll: :lol:

Прикачени файлове:
destru15.jpg
destru15.jpg [ 27.74 KiB | Прегледано 3416 пъти ]
mboard2.jpg
mboard2.jpg [ 28.79 KiB | Прегледано 3418 пъти ]
mboard1.jpg
mboard1.jpg [ 12.31 KiB | Прегледано 3423 пъти ]

Сря Апр 12, 2006 3:46 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Това ми изглежда съвсем нарочно. Болен мозък.

Сря Апр 12, 2006 3:50 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
може и нарочно да е може и да са го хранили въпросното дъно с потенциалната разлика м/у +20'000 и -20'005 волта :!: :arrow: :twisted: :lol:

Сря Апр 12, 2006 4:03 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 19 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща