|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 12:42 am
Защо сме най-бедната страна в Европейския съюз?
| Автор |
Съобщение |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
 Re: Защо сме най-бедната страна в Европейския съюз?
Да точно това е механизма, и той не е открит в БГ. Абе като че ли падате от небето, няма страна по света в която да не е така, може да има разлика ако има държавна дотация и цената е фиксирана или в голямата си част дотирана, във всички останали случаи е точно така. Има различни способи как да си гарантират справедливи цени, но нито един от тях не е за Българи. Най-простият способ е асоциация която да защитава правата, да лобира за условия и интереси. Да но в БГ това е невъзможно, защото се появяват не една ами поне 3, и всяка дърпа в нечий конкретен интерес. Също така могат и те да го играят картел и да фиксират минимална цена, но и това не става защото винаги има някой който се прави на хитър и подбива цената. Единствено най-логично е да затворят максимално цикъла, но това изисква инвестиция, инвестицията изисква пари, парите идват от заем, заема се иска дупе за да го вземеш, масово Българина не е по това, виж ако е заем за ТВ, за кола или апартамент да, но да си ипотекира къщата за да инвестира в производство е рядкост. Виж по-горе ониз пост за турското село по пиринско и ще разбереш ... на нас и злато да ни извира под къщите никой няма да инвестира 5 лв за да го добива.
Кмета казва Дедо ... ами да, има кметове и кметове. Но какво да правят кметовете, първо масово някой ги слага там, те трябва да задоволят тоя който ги е сложил, след това да изкярят нещо и за себе си, и накрая ако могат да направят нещо та да бъдат преизбрани добре, ако не .. не. В малките населени места бюджети няма, и много големи проекти не може да има, автоматично не са интересни като доилка за пари и отиват в 9-та глуха. Тук таме има кметове които бутат и опитват да правят от нищо нещо, евала, ама една птичка пролет не прави. Дори и там рядко срещат подкрепата и помощта на населението, а кмета не е господ. Там където има интереси нещата рядко зависят само от кмета, той е един вид проводник на нечий интерес. И от тези тук таме има читави които успяват хем да направят щастлив тоя който ги е сложил, хем нещо да посвършат и за народа, ама тия са още по-малко. И не на последно място, кмета като власт по-близо до хората е много по-силно свързан с тях и техните проблеми/особености от колкото политиците над него. Писах в някаква друга тема май, като мехиканосите ме очудиха че сами си правят маркировката в квартала и си боядисват бордюрите. Едно е да си кмет на хора които искат да си държат кочинката в ред, друго е да си кмет на хора които не само не им пука, ами и нарочно си съсипват кочинката. Имаме една площадка срещу нас, детска. Почнаха уж да я правят преди години, малката тъкмо се беше излюпила, викам си а идеално. После като ги гледам как работят очевидно парички се усвояват ..е лошо няма, схемите ги знаем. Мина комисия, нищо не беше наред. като съвестни граждани се оплакахме, да се ненадяваш дойдоха, записаха и уж идваха да изправят нередностите. Видях аз че няма да стане така и викам на съседите от нашия вход, дайде да съберем някакви пари и да я направим като свят ... ммм ами .. то ... ако изключим едно семейство явно обещетени с апартамент, във входа бедни хора няма, един има 5 апартамента, друг 4, трети със шьофьор и охрана, т.е. 500-1000 лв няма да ги усетят. Да ама не. Пращаме ние жената която гледа децата да сондира мнение сред другите съседи, все пак при нас 15 апартамента, в блока пред който е градинката са сигурно 150, да не говорим че те са сигурно доста повече щото не е само то блок. Нищо, мълчание. Как да е, реших аз сам ще оправя каквото не е наред, да ама не може, верно че на мен много от закони не ми дреме, ама току що открита /официално я откриваха/ уж в гаранция ... общината не позволи да я до оправя с лично мои средства. Айде това мина, мина година две, жената вика абе тая градинка много обрасла. Питаме пак съседите, отговора същия, замислих се ще пратя някой от нашите, има кой и оборудване иам не е като да нямам, ще я поокастрят, ще я преведът във вид. Това естествено става във времето, една сутрин нещо се изнервих на едни храсталаци викам дай ще ги окастря пък през седмицата ще пратя някого. Ууууу като излязоха някакви бабички, що съм им кастрил храстите, наддадоха вой, не че не го окастрих, ама се отказах да пращам хора. Мина е време, минаха някакви явно общината ги е пратила и така окастриха и орязаха че ако преди беше като змиярник, сега замяза на голо поле, не видях да има протестиращи бабки. Айде че кмета и общината малоумни ясно, ама те хората сами не искат да си помогнат, даже като искаш да им помогнеш мрънкат, ако пък недай си боже трябва да дадът някой лев аууу това чудо невъзможно. Идвал си Дедо на Лозен виждал си, що годе се стараем, и не струва почти нищо, е не можеш да убедиш никого в квартала че си струва да изхарчиш някакви 200-300 лв на месец, айде 500 /не говоря от всеки а общо/ та да си оправиш наоколо. Нищо не ми струва, ще кача техниката в едно ремарке, ще хвана градинаря и ще го докарам, за 1-2 месеца като идва по 2-3 пъти ще светне, айде да не е 500, 2000 лв да излезе пак е нищо, не ми пречи и сам да ги платя, ама защо, за да ходят и да викат полиция или общината ... айде имам си и други грижи.
|
| Сря Май 30, 2018 12:47 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Аз доколкото си спомням никой потенциален работодател в тази тема не е коментирал конкретни цифри. Нещо повече Тони няколко пъти вече спомена, че дават и заплати 10ки пъти по високи, зависи от позицията и производителността на работника.
Просто повечето хора тук, в даден етап от живота си са били недоволни от работодателя си. Някой и цял живот. И го удрят на генерализация. Това което можете да направите е да смените работодателя. Или да станете работодатели. Демокрация....
П.С. Е аз няколко пъти си позволих да се побъзикам с Пифа с конкретни цифри, ама предполагам се разбра, че това е на майтап - аз с човек като него под един документ не бих се разписал, освен под физическа принуда.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Май 30, 2018 12:59 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Повярвай бил съм и на много по-малко и то не веднъж. Аз понеже съм малко импулсивен да го наречем, не веднъж съм зарязвал всичко,оставял съм го на някой и съм започвал буквално от 0. Преди 17-8 години като се преместих в София беше точно такъв момент. Хванах първата работа която намерих, и заплатата стигаше колкото да си платя квартирата, автобуса и по едно ядене на ден. Само след 3-4 месеца от странични проекти си докарвах по 10 пъти повече но не напуснах а продължих да работя. Е скоро и заплатата стана доста по-различна, но не защото се пазарях абе вие малко ми плащате аз малко ще работя. Горе долу за 6 месеца се увеличи с около 15 пъти. Та не ми обеснявай, бил съм в ситуации в които ти едва ли си бил. Начина ми на мислене никога не е бил по-различен. Преди това, не помня колко може би 22-23 години, точно преди и по време на кризата, имах пари от преди, но работех като охрана и не само, работех каквото има, имах си и мой си бизнес така да го наречем. След това започнах във фирмата на бившия ми съдружник преди да ме направи съдружник, и там започнах да работя за нищо, сам си прави сметката от двете места на които работех получавах не повече от 150-160 лв, по това време правех всякакви дреболии от които изкарвах двойно и тройно, но не се отказах да работя, и си струваше 2 години по-късно бях съдружник и то в никак не лоша фирма за времето си. Когато се разделихме, т.е. аз се разделих щото не ми издържаха нервите, само машините които бях купил сигурно бяха за над 500к, да не говорим че за тия години инвестирахме купища пари в едно производство което все още съществува, не съм взел и стотинка, не съм му искал и стотинка, направих му пълномощно да се разпорежда с мойте дялове, направих едно и на майка ми и я инструктирах да му съдейства за каквото поиска и повече не съм го чул и видял, и започнах пак с малко под минималната заплата на друго място. Та да стоиш и да мрънкаш колко е зле е лесно, ако го бях правил още щях да съм в Шумен, да живея с нашите, и да мрънкам колко е гаден живота и как аз няма да работя за минимална заплата. В една друга тема го писах но тогава някак останах неразбран и нещата твърде се фокусираха в-у свирките, но няма мръсна, нископлатена или унизителна работа, има хора които не искат да работят и си търсят оправдание за да не работят. И сега работя постоянно, по стечение на обстоятелствата мога да си позволя и да не работя, или да го раздавам само шеф, е не го правя. Без значение дали е за фирмата, за мен си или за някой друг, няма момент в който да не работя, и най-малкото което ме интересува е дали ще ми бъде платено и колко. Не казвам че не е важно, но не е нещото което ме кара да вземам решения.
|
| Сря Май 30, 2018 1:02 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
аз нямах предвид някой кмет изобщо, а Кмета.
|
| Сря Май 30, 2018 1:16 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Аааааа ... еееее, то отиваме малко едно друго измерение, какво да кажем. Аз лично вече не знам какво да кажа, а и последната година почти не съм в БГ и съвсем изгубих какво се случва. Като цяло Кмета си е кмет, но има ли избор ? И в крайна сметка ти би ли искал да кметуваш, аз не.
|
| Сря Май 30, 2018 1:28 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Мрънкането в БГ е двупосочно, бате Тони. И ти си мрънкал тука как не можеш си намериш работници и кви били капризни/некадърни/мързеливи. Като цяло, пропастта между работник и работодател, която я има в БГ май не съм я виждал другаде. За това предпочитам да нямам отношения с бг работодатели.
|
| Сря Май 30, 2018 2:29 pm |
|
 |
|
fred
|
Аз имам едно просто правило: "В пирамидите няма нищо лошо ако се спазват две прости правила - Първото, да си от първите. Второто, да бягаш навреме". При биткойните изпуснах момента да съм от първите така че съм ги оставил извън вниманието си. В интерес на истината и за мен е изненада този огромен ръст, така че дори ако се бях включил преди 3-4 години когато за първи път узнах за тях пак щях да съм на добра печалба. Но тези които се включват чак когато разбраха за тях от медиите според мен ще си патят. За копаене вече има специализирани ASIC и въобще е нужно скъпо оборудване. А от спекулациите печелят едрите акули не дребната цаца.
_________________ Остап Бендер: Спасяването на давещите се е дело на самите давещи се. Стендал: Овчарят винаги се стреми да убеди овцете, че неговите и техните интереси съвпадат.
|
| Сря Май 30, 2018 2:38 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Фред, относно биткойните нещата са доста различни в зависимост от гледната точка. Зависи колко ще инвестираш и колко си бърз. ASIC не е решение, не е достатъчно гъвкаво и инвестираш в нещо което изобщо може да не се изплати докато стане безполезно. Все така най-универсално е да смяташ с GPU-та. Ако имаш финансов ресурс да инвестираш, и имаш инфраструктурата за това, включително и евтина ел.енергия, все още може да реализираш печалба дори и с биткойни. Но освен биткойна има още доста криптовалути и ако си с GPU може в реално време да превключваш от една на друга в зависимост от трендовете.
Мрънкането е едно, да обвиняваш всички и живота че ти си крив, и да чакаш някой да те оправи е нещо друго. Да аз изразявам остро недоволство от работната ръка в БГ, и мога да го обоснова съвсем конкретно, и правя всичко възможно за да си реша проблемите, и ги решавам. Масово обаче се мрънка и никой не прави нищо за да промени ситуацията си а само мрънка, ами какво да се промени, на кой да му стане по-добър живота.
|
| Сря Май 30, 2018 2:49 pm |
|
 |
|
fred
|
Според мен причината е, че БГ работодателите получиха наготово всичко. Част от тях наготово заводите но всички пък кадрите. И аз доста време живеех с илюзията, че голямото наследство от социализма са заводите. Сменяме неефективният планов соц.мениджмънт с ефективен пазарно ориентиран и цъфваме та връзваме. Да ама не, заводите пълни с остаряла техника и технологии, да почнеш да ги модернизираш парче по парче ще ти побелее косата. По-рационално е просто да се построи отново на зелена поляна. Парите от чиято липса вечно се оплакваме не са проблем стига да имаш ефективен бизнес модел който ще върне кредита от банките със съответните лихви. Светът е пълен с пари които търсят печалба и то относително скромна, 10% вече се смята за добра. Така че най-ценното наследство от социализма се оказаха кадрите. Е, че не са идеални като работен манталитет е факт. Плановата икономика доведе до психологията "Те ме лъжат че ми плащат аз ги лъжа че им работя". Тотално нежелание на всички нива да се въвеждат нови технологии и изделия, защо да си усложнява живота когато и без това заплатата същата? Десет години в началото на инженерната ми кариера с това съм се занимавал и го знам добре. Но ги имаше като обучени кадри, поне базата я имаше. Малко доквалификация а трудовата дисциплина има начини да се затегне. Известни още от древността - моркова и тоягата. В такава обстановка работодателите получиха наготово заводите, кадрите с лопата да ги ринеш, ужасяваща безработица. И работодателите свикнаха, че кадрите са нещо безплатно и в неограничено количество, няма защо да мислиш за тях, готови да работят за жълти стотинки. Ако няма необходимата квалификация крадеш от конкурента като му даваш малко отгоре, защо да инвестираш в образование и квалификацията да ти го отмъкне конкурента. Това е хищническа философия, мислене с краткосрочна перспектива. И в добавка манталитета на хора дълго живели гладни и получили изведнъж възможността за голям лукс, инвестиращи в него не в оборудване или кадри. Ето тогава се получи тази пропаст за която говориш. И крайният резултат не е за учудване, инженери почнаха да карат таксита за да оцелеят, в обществото трайно се настани мисленето, че в производството и инженерната дейност няма перспектива, ниско заплащане а много труд, унизително отношение от новоизпечени надменни чорбаджии, по-добре чиновник да стане или толкова сладкото мениджър, близо до кошерите с меда. Работеше се с наследеното от социализма като кадри, нови и да имаше малко но с невисоко качество, в системата на образованието също огромни проблеми от псевдо реформи. Мнозина от по-младите емигрираха, по-старите се пенсионират, още максимум десетина години и наследените от социализма кадри свършват. ОГРОМНА дупка от поне 25 години през които се подготвяха малко кадри за производството и инженерната дейност, проблеми с практическата им квалификация, остаряла материална база в училищата и ВУЗ-овете. Теоретичната също трагично спаднала, не забравяйте 40% функционално неграмотни а места във ВУЗ за всички и наплива не е към инженерните. А нови не се подготвят за 3-4 години каквито и щеш заплати да даваш. Така че този въпрос тепърва ще става по-остър, трагично остър. Но както казваш психологията, тя няма да се промени много по-дълго, само много големи шамари могат да накарат човек да промени мисленето.
_________________ Остап Бендер: Спасяването на давещите се е дело на самите давещи се. Стендал: Овчарят винаги се стреми да убеди овцете, че неговите и техните интереси съвпадат.
Последна промяна fred на Сря Май 30, 2018 4:25 pm, променена общо 1 път
|
| Сря Май 30, 2018 3:09 pm |
|
 |
|
sparkybg
Регистриран на: Вто Авг 23, 2005 12:02 pm Мнения: 3070 Местоположение: София
|
Кадърните измежду въпросните драскачи не са повече от кадърните C++ девелопери. Просто едното изпъква, защото се търси масово, и като се търси масово възможните отклонения от здравословната среда са повече, а като има дефицит и цените а наличното нормално тръгват нагоре. Съответно за да не се преквалифицира C++ девелопера в JS драскач трябва нещо да го задържи на мястото, на което е. Това значи че или работата/перспективата за работа трябва да го кефи, или парите да са достатъчно, в произволна комбинация. ...отделно дето от скромния ми опит с набиране на персонал, изначално в обучението на зеленчуците има нещо тотално сбъркано. Липсват им цели области на познание по отношение на това как се случват нещата.
|
| Сря Май 30, 2018 3:24 pm |
|
 |
|
fred
|
Знам, следя го с половин око колкото да не съм неграмотен. И технологиите и борсовите курсове. Аз за себе си съм решил, че няма да се занимавам с краткосрочни спекулации, просто такива акули са се настанили там с такива компютърни мощности та дори милисекундите цепят по трасетата. Пък и самият пазар на биткойните е силно манипулативен, една доста голяма част от тях са в основателите, могат да го манипулират когато и както си искат. Но както казах просто така съм решил за себе си, а тъпо да въртя електромера за някакви жалки пари не ми се занимава, не ми е интересно. Има си хора за това  Иначе точно тази рязка динамика на биткойна е интересна от гледна точка прогнозиране на временни редове, присъствах на една лекция където се даваше като пример за приложение на самообучаващите се невронни мрежи. Но след като го дават по семинарите гарантирано има по-умни и по-богати хора от мен които отдавна я използват тази златна жила. Нашата съдба е ясна, на цаците Впрочем още при социализма или началото на демокрацията имах един приятел който работеше в екип с математик от Института по математика на БАН. Онзи се занимавал с нещо много специфично, опашката на статистическите разпределения. Всички гледат средното или дисперсията а той точно опашката, където са единичните събития. Та пристигали при него едни мълчаливи хора, давали му някакви данни без да му казват какво и от къде е и той ги обработвал. След това идват и също така мълчаливо прибират резултата а той е накъде ще тръгне тенденцията. Още при първите, единичните и признаци. Хитро. Но пък и си представям с какъв род занятия са били тези мълчаливите и какво е можело да му се случи ако прогнозата му се окаже невярна и те изгорят с 10-20 милиона.
Последна промяна fred на Сря Май 30, 2018 3:46 pm, променена общо 1 път
|
| Сря Май 30, 2018 3:26 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
е, цъфнАхме... фреди, на какво учиш децата? какъв точно даскал си? ПС: преди да правиш завод, трябва да осигуриш пазара.
|
| Сря Май 30, 2018 3:44 pm |
|
 |
|
Pif
|
Биткойна е пирамида. Но си има работещ механизъм за печалба. АСИЦ-ите са много хай-тек. Работят на 0.6 волта. 12 наномертра мисля са последните. Номера е да купиш АСИЦ на зелено, да направиш платка и да го пуснеш да работи. След 6 месеца го продаваш и пускаш следващия. Така хем си си взел реалната цена хем си изкопал някакви биткойни. Зимно време си топлиш помещенията затова е хубаво да имаш какво да топлиш. Лятно - сори. На загуба си от топлината. Но няма как от видеокарти да изкараш. Те поне за биткойн не са ефективни. За другите валути може и да изкараш нещо защото те са по в началото. И търсят механизми да не може да се направи АСИЦ за тях. Тони, говориш за преди 15-20 години. Тогава нещата бяха коренно различни. Тогава и аз каквото захванех капеха пари. Преди 15 години бизнеса ми вървеше, клиентите имаха пари и плащаха, на никой през ум не можеше да му мине да не ми плати или да ми забави плащането. Телефонен разговор или стискане на ръцете беше достатъчно условие за сключване на сделка и то с клиенти които не познавах. Нещата се промениха 2008-ма кризата. След това към 2012 започнаха леко да се завръщат но и помен нямаше от бизнеса през 2005. В момента нещата са трагични. Реално работещ бизнес почти няма. Има международни фирми които търсят и те не знаят какво. Има наши фирми които са на държавната хранилка и те пари не дават. Към момента не мога да се сетя 1 фирма която да работи за БГ пазара и да е добре. Цецо, ама не си казал че искаш физическа принуда. Значи даваш 800 лв ако не те бия а ако те набия даваш 8000. Ок. По 1,2 или 3 пъти на ден трябва да те бия  (може ли само работните дни или трябва и почивните)
|
| Сря Май 30, 2018 3:44 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Фред ако ще говорим за грешките в прехода, това е малко по-друг въпрос, и отново не са работодателите виновни, масово тях ги нямаше. Нямаше предприемачество, дори там където беше възможно служителите не искаха да участват в приватизацията. Масово нацията се хвърли на лесните пари, търговийка .. не случайно има толкова много магазинчета, борсички, вносители на едно, второ трето. Когато имаш завод а кадрите ти напускат за да карат такси вина има и в двете страни. от една страна да, с таксито изкарваш повече, за момента, но се превръщаш в таксиметров шьофьор без бъдеще. Може би не във всички, но имаше заводи в които кадрите ако бяха останали и бяха преглътнали 2-3 по-тежки години заводите можеше и да оцелеят, особено ако се беше разпространила схемата с участие на работниците в приватизацията. Там пречките не бяха само политически заложени, нямаше го и желанието сред работници и мениджъри. Почти няма реален бизнес който да е получил нещо наготово от някого, особено Български такъв. Като казвам реален, имам в предвид бизнес който наистина е бизнес, а не дои държавата, не участва в някакви съмнителни сделки и не пере пари. Аз познавам доста собственици на най-различни бизнеси, никой не е наследил нещо което да си струва, нито като база нито като кадри, това е истината. Затова и отне толкова време за да тръгне реално някаква индустрия, но тя тепърва прохожда. Да Лукойл наследиха много неща от Нефтохим, най-вече кадри и доста остаряла инфраструктура в която инвестират не малко пари. Някои от хартиените фабрики бяха успешно оздравени но и много бързо продадени, други от фабриките и заводите директно бяха купени от чужди фирми, а трети просто си фалираха. Монбат може би но и там наследството е доста спорно, елтос също. А за нагласата да се ходи в страни от производството, хайде да не обвиняваме прехода, фразата учи мама да не работиш не е от времето на прехода а много по-отрано. По време на Социализма е имало стимули от различно естетсвено насочвайки хората в индустрията, след изчезването на тия стимули е изчезнало и желанието. За образователната реформа съм съгласен, но проблема не е само в реформата. Отново вината е в обществото. Как и кога това ученика да има права а учителя да няма стана водещо. Защо родителите започнаха да не зачитат училите, съответно учениците също ? Айде правителството калпаво, заплатите ниски, парно няма, тока скъп, всичко лошо .. да ма учителите си бяха същите.Професията беше обезличена, лишена от всякакво достойнство, а учениците извисени до богове. Кой е виновен за това, реформата, учителите, учебниците, прехода, социалистите, комунистите, полицаите, руснаците, евреите, американците .. кой ? Вина има тъпия Българин, ето кой. Ауу страшно, скара ли се на детето, наказали го, недай си боже да го ударили ... щото то правело каквото си иска, отговаряло ... и какво, ще линчуваме учителя .. Ето затова се случи това с образованието, никаква реформа не може да съсипе едно образование така както отношението на обществото към него. Може да сме правили какви ли не глупости, може да сме бягали от часове, да сме правили магарии но винаги съм уважавал учителите си, дори и тези които не заслужаваха съвсем уважение. В момента няма никакво уважение, и това е стимулирано то родителите. Доскоро майка ми беше учителка, до последно ходеше по курсове, и компютърни и всякакви други за да е в час и да може да научи на нещо полезно празните кратуни, и се очаква да се оставя да я правят на маймуна .. да ама не. В тяхното училище начало с директора нямаше прошка, но директора го уважаваха цялото село, и учителите ги уважаваха, имаше един два случая недоволни родители да правят изречение но тогава още си бях по Шумен и много бързо осъзнаха в каква грешка са. Но повечето и колежки от други училища не са така, първо явно в село /то квартала ама ../ хората са запазили отношението към учителите, второ като има нагласа да намя компромиси нещата стават, но по града нещата никак не са добре. Има го и страха, на тоя баща му такъв, на онзи онакъв. Не че на времето нямаше толериране на определени деца но не на такова ниво. Че баща му бил партиец, че бил шеф на полицията, да за някои неща им се разминаваше, но отнесохме всички шамарите като запалихме училището, то запалихме силно казано ... опитахме, не нарочно де 
|
| Сря Май 30, 2018 3:51 pm |
|
 |
|
ToHu
|
спарки, сгрешено е защото кадрите рядко идват от университети, болшинството се бълват от някакви пишман академии и университети. Те нямат елементарни познания, те са обучавани да цъкат нещо конкретно без никаква идея какво се случва отзад. Болшинството не могат да напишат и най-елементарния алгоритъм дори от това да зависи живота им, не само не могат да го напишат, не мота дори да се доближат до нещо като алгоритъм. Какво очакваш, машинописки, само дето и бавно пишат.
за биткойна не е мислен като пирамида, няма и типичните черти на пирамида, но това не означава че резултата ще е някакъв по-различен.
Пиф, според мен винаги е имало достатъчна работа, аз не съм оставал без работа, ако нещата се бяха развили по друг начин, и не се занимавах с това което в момента, нямаше да остана гладен. Постоянно ме търсят и се налага да отклонявам предложения, не толкова защото не са добре платени а просто защото нямам време. Дори напоследък не се занимавам и с някои дългогодишни клиенти и помагам сама там където наистина има нужда от мен. Пари в БГ има, има бизнес,просто начина не е да правиш каквото всеки прави, трябва да си подбереш правилните нисши и това което правиш да бъде оценено за да те търсят хората и да са готови да плащат, разбира се не трябва и да се оливаш с цените. Прмерно последните 6-7 месеца както не се занимавам изобщо с това защото няма време съм направил 10-на проекта които дори само като проекти са ми изкарали едни никак не лоши пари, а част от тях ще се изпълнят и реално от което ще изкарам едни още по-добри пари, и това без да ги търся, дори отклонявайки просто хора които ми е съвестно да ги поставя на някакви пишман проектанти и доставчици, да ти каже дори не съм си взел още и парите по тези проекти ама ми е все там, знам че някой ми ги дължи, това е достатъчно, може и никога да не си ги взема, свършил съм работа, забравил съм, не са ми трябвали ... Аз се сещам за много фирми които работят за БГ пазара и са добре, и да оставя тези с които аз се занимавам, има много, много други, например DS Smith, бившия Дуропак. Те работят 90% за Бг пазара, опаковки и велпапе за други фабрики. Купища фирми, не искам да споменавам имена, които са в сферата на автоматизацията си работят доста добре и в Лукойл, и в Соди, и десетките да не кажа стотици други предприятия, има ги не е като да ги няма. Проектантски бюра които работят 99% за БГ, строителните фирми явно не ги броиш за фимри, но покрай тая дейност има и доста други неща. Няма да споменавам покрай мини, тец-ве, АЕЦ-ве колко работа има.
|
| Сря Май 30, 2018 4:06 pm |
|
|