Отговори на тема  [ 33 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Захранване от PC - за по-високо напрежение 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Захранване от PC - за по-високо напрежение
То обаче масата им не беше ли занулена ?

Нед Май 13, 2018 3:21 pm
Профил

дедо боре като каза за пренавиване се сетих че и аз съм преработвал такова захранване преди години, и бях се настроил за пренавиване, обаче си го спестих
трафа беше навит със среден извод, 2х12 волта и изводи за 2х5 като до извода за 5 волта вървят 4 жици в паралел и после до 12 продължават 2 в паралел
2 от жиците за 5 волта ги отделих и вързах последователно на 12 и стана 17 волта с 2 в паралел, от обратната връзка малко вдигнах и го докарах до 20 волта
ако и тези в паралел се разделят и се вържат последователно ще станат 34 волта и от обратната връзка би трябвало да работи до към 40

Нед Май 13, 2018 3:29 pm
Профил
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл

0V ---[ATX1]---12V---[ATX2]---24V---[ATX3]---36V---[ATX4]---48V :)

Вто Май 15, 2018 12:43 pm
Профил
Аватар

То за проблема с масите си има специализиран инструмент: секачки :) Разбира се трябва много добре да знаеш какво правиш.
Ама аз чета и не вярвам на ушите си: наистина ли намотките за плюс и минус са равностойни?! Другото което знам е, че е много по-лесно да счупиш ш*баните трафчета отколкото да ги разглобиш за пренавиване.
Иначе: в раздела за импулсни захранвания си има достатъчно писанки по въпроса и тази тук леко не си е на мястото.

Вто Май 15, 2018 11:19 pm
Профил
Ранг: Напреднал
Аватар

bongo_x2 написа:
… тази тук леко не си е на мястото.

Даааа, имало си раздел за импулсни захранвания, но не е имало кой да види. :)

Както и да е, засега зарязвам чопленето по такива захранващи блокове, и се ориентирам към двойка адаптери от лаптопи. Чакам да пристигнат дисплейчетата, които поръчах, и ще сглобя портативно регулируемо захранване. Ще направя снимки, може да е полезно за начинаещи.

Вто Май 15, 2018 11:27 pm
Профил ICQ

Грец-а усвоява по-ефективно тока от трафа. Обаче при ниски напрежения, пада в два последователно свързани диода е съизмерим с ползата от схемата. Затова са приложили двупътно изправяне. Това важи за 5те волта. Евентуално и за 3,3 (ако има) . Отделно удобство за получаване и на -5 и -12V . При 100% duty cycle въпросните трафчета дават приблизително двойно напрежение. Т.е. от 5те волта излизат 10. Проверено лично от мен. Само че, не помня дали от трафа или барабар с диодите. Иначе то и без това този режим при товар няма да дава толкова...
Един друг вариант си бях мислил, който така и не експериментирах. Идеята ми беше да удвоя честотата, така навивките на волт стават наполовина. Мостова схема с IRF740 на 70kHz . Ферита позволява тази честота. Двойни напрежения и двойна мощност, подходящи за захранване на НЧУ.

Сря Май 16, 2018 12:58 am
Профил
Аватар

Е, те т'ва се получи накрая като за нищо пари. Двойно дисплейче за измерване на напрежение и ток (по четири разряда), и DC-DC step-down с възможност за ограничаване на тока. Използва се външен източник на напрежение. В моя случай - адаптер от Fujitsu-Siemens лаптоп - 16V / 2.5A. Максимума според параметрите на използвания модул е 30V / 3A, но при такава мощност няма да устиска за дълго време без охлаждане. Като за портативно устройство за носене в куфара с инструментите обаче стана идеално.

При първоначалните тестове на дисплея като самостоятелен модул, измерваше тока добре, но след свързването на DC-DC step-down модула почна да показва странни стойности. Май не му понесе разделянето на масата. Калибрирах го нежно с поялника, и сега се държи прилично, но не разчитам на точност от порядъка на +-2mA. Тримерите на DC-DC конвертора ги оставих в оригинал (25 оборота) за по-нежно настройване на напрежението и тока. Засега не успях да му намеря подходящи неща, които да станат за копчета. Иска ми се да са плоски, с по-широка периферия, и отгоре да се показват малко, за да може да се връткат по-удобно.

Тия дни като пристигне и по-големия модул (50V/5A) - ще тракна още снимки. За него успях да изровя от архивите два еднакви адаптера от HP лаптопи по 18.5V / 4.9A, но ще го правя за стационарно ползване.

Дано е полезно поне за начинаещите.
:partyman:

Прикачени файлове:
20180530_184851.jpg
20180530_184851.jpg [ 997.68 KiB | Прегледано 4127 пъти ]
20180530_190132.jpg
20180530_190132.jpg [ 972.95 KiB | Прегледано 4127 пъти ]
20180530_184653.jpg
20180530_184653.jpg [ 528.84 KiB | Прегледано 4127 пъти ]

Сря Май 30, 2018 7:43 pm
Профил ICQ
Ранг: Професионалист
Аватар

Дисплея и конвертора използват един и същ начин за измерване на тока- пад на напрежение върху нискоомен резистор към маса. За да нямаш проблеми с масите трябва да ползваш само единия от тях или да намериш конвертор, дето токовия резистор е на +. Третия вариант е отделно захранване за индикатора.

Чет Май 31, 2018 10:21 am
Профил
Аватар

ig_ivanov написа:
Дисплея и конвертора използват един и същ начин за измерване на тока- пад на напрежение върху нискоомен резистор към маса…

При DC-DC конвертора ролята на резистор е възложена на една крива писта на платката, но в първия вариант не съм се сетил, че ще се получи инфлуенца, и свързах захранването на дисплея към входа на конвертора. Снощи ми се занимаваше, и промених малко свързването, както е на картинката отдолу, и сега измерването е по-добре, въпреки, че леко "плува". Но е пренебрежимо. Така че ън-калибрирах това, което бях променил в индикатора, и мисля така да остане за последно.

Прикачени файлове:
ManualCapture_2018.05.31_00.18.07.jpg
ManualCapture_2018.05.31_00.18.07.jpg [ 50.15 KiB | Прегледано 4073 пъти ]

Чет Май 31, 2018 3:05 pm
Профил ICQ
Аватар

Хубаво е да имаш предвид че потенциометрите за регулиране които си извел на панела са тримери, и те не са предвидени за ежедневно "връткане".

Редакция:
В тая връзка е хубаво да видиш как е реализирана схемата - ако прекъсне потенциометъра, изходното напрежение отива на минимум или на максимум?

Чет Май 31, 2018 3:17 pm
Профил
Аватар

Това видя ли го? Платката е малко по-различна, но мисля, че изпълнението е същото.

Чет Май 31, 2018 5:23 pm
Профил
Аватар

ig_ivanov написа:
… но мисля, че изпълнението е същото.

Да, схемата е идентична. Конвертерчето, което използвах беше от партида преди година-две, бях купил доста бройки, но почти свършиха, и мисля да поръчвам пак. Артикула не се предлага вече, така че има аналогични със същите LM2596S Adj. Не са скъпи, и работят добре.

itso.t написа:
… не са предвидени за ежедневно "връткане". …

Оставих ги, защото са многооборотни, и с тях по-фино се настройва исканата стойност. Като стигнат в крайна позиция - почват да "прескачат", така че не се чупят толкоз лесно. Колкото до износване - наистина не съм ги пробвал за издръжливост, но конструктивно едва ли са много по-различни от по-големите им събратя с врътка.

Както и да е, темата по принцип беше за източника на напрежението, за което вече мисля, че не си заслужава чопленето по захранващ блок от PC, и ще ползвам наготово адаптери.

Междувременно днес пристигна и другия регулатор с дисплейче и ротационен енкодер, така че това малкото ще остане само за носене в куфара за работа "на път". То тоя куфар вече стана над 10 кила, а уж нося само най-необходимите неща… :) Би било интересно всеки да сподели какви неща си носи "за из път" в куфара. Понякога идват добри идеи за оптимизиране. Като например вместо да нося клещи за крипмване на RJ45 и тестер отделно - намерих клещи с вграден в дръжките тестер за кабелите (още не съм ги купил де, но е важна идеята).

Чет Май 31, 2018 6:07 pm
Профил ICQ

И накрая нито тестер нито клещи :)
п.с. колкото повече, толкова повече .. казал мечо пух, и е съвсем прав.
Нося всичко за което се сетя и което може някак да е свързано с конкретната работа. Работа се върши с инструменти, един янма да вземеш и точно той ще ти потрябва. Също така комбинираните инструменти са за в къщи, за аматьори, за всяка работа си има инструмент и то точен,и рядко има нещо комбинирано което да свърши работата. Примерно имам няколко уреда за изолационно, единия това му е работата, между другото има и за преходно съпротивление ама колкото да го има. Друг има за преходно съпротивление, на него имам и за изолационно, ама и с него трудно се работи, и имам още един който е за изолационно но мери с AC само. Имам винтоверт за винтове, имам електрическа отвертка имам и електрически ключ, трите са много различни неща .. и т.н и т.н. .. тръгна ли мъкна каквото мога да взема, обикновено са няколко куфара само инструменти, отделно на специализираните.
По интересно е да кажеш марки ако си случил на нещо читаво.

Чет Май 31, 2018 7:46 pm
Профил
Аватар

ToHu написа:
... Работа се върши с инструменти, един няма да вземеш и точно той ще ти потрябва. Също така комбинираните инструменти са за в къщи, за аматьори......

Мноооооо съм съгласен, но също така много пъти съм скалъпвал положението чрез забравено от години полуработещо мултицетче за 10лв.

Чет Май 31, 2018 8:12 pm
Профил

Е тя неволята учи но и мъчи. нали знаеш който няма глава има крака, често си го повтарям защото с главата определено имам проблем. Не напразно пиша че взимам всичко за което се сетя, няма гаранция че се сещам за всичко, а и обикновено като отивам някъде до де стигна мисля за съвсем други неща и шанса да забравя някой нужен инструмент или материал съвсем не е малък. Аз по тоя повод от някои съм събрал колекции, като забравя и отивам да купувам, е не винаги намирам хубави и читави но работа свършвам.

Чет Май 31, 2018 8:56 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 33 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща