| Автор |
Съобщение |
|
palavrov
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
 Тънки сметки ...
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Чет Май 31, 2018 3:57 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
 Re: Тънки сметки ...
Ами къде, някой някъде е поръчал нещо и след това го е отказал, и като имаш 1млн броя от това по добре да го продадеш на 80 цента от колкото да го хвърлиш в кофата .. ебеш ли мама му .. нещо от сорта ще е 
|
| Чет Май 31, 2018 3:59 pm |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Да бе, то това е ясно ... мен по скоро ме заинтригува от друга гледна точка - технологичен ревърс инжинеринг за производствения процес - ей тука един линк за една фирма която прави точно това - разкоства и слага цена на всяко болтче: https://jalopnik.com/the-fascinating-company-that-tears-cars-apart-to-find-o-1787205420
|
| Чет Май 31, 2018 4:05 pm |
|
 |
|
palavrov
|
Т.е. ако не е модела със разпродажба на залежала стока а си е съвсем нормална цена - как са успели да я докарат ... в тези 88 цента трябва да има и за изработка и за печалба и за поща и т.н. - ами то само да го вкара някой в плик и да му надпише адреса изяжда каквото има печалба
|
| Чет Май 31, 2018 4:08 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами ако го имаш на живо може да се направи, но според мен трудно ще се докара тая цена, най-малкото твърде много индиректни разходи. Няма да се учудя ако са и дефектни.
|
| Чет Май 31, 2018 4:15 pm |
|
 |
|
Pif
|
Много добре си работят картите. Чип Он Борд. Ползва се много остарял процес. Направили са вафли и не са ги пакетирали като чипове. От 16 бита карта можеш да изкараш 13-14 бита но за нормалия юзър стига. Изхода трябва да е натоварен с точен импеданс на слушалките иначе става боза. Усилвателя е клас Д директно на самия чип вътре. На тоя кристал има 6 дак-а и 2 адц-та. Демек наистина е 5+1 ама в случая са изкарали само 2 калана. Напълно възможно е да са брак и да не им работят останалите 4 канала. Те така или иначе не са изведени.
|
| Чет Май 31, 2018 4:24 pm |
|
 |
|
slav4o.com
Регистриран на: Нед Яну 01, 2012 8:04 pm Мнения: 2663 Местоположение: София / Велико Търново
|
Не знаех че ще предизвика такъв интерес. Ами да маалко тихо свири. Да стерео е не е 5.1 ама това е най-малкият проблем  За цената на една бира е 6+. Може да е начален процес на търговеца да натрупа рейтинг. После ще вдигне цената. Аз съм пробвал да изпращам с БГ пощи, ама цената на плика с пукащите мехурчета беше 50 ст. Е малко по-голям от тоя. Ама Тони май е най-близо  Пък вътре е с черна плюмка разбира се... Те понякога май-продават и бракувани работи, наскоро купих една виолетова лазерна показалка за 3лв. и нещо с доставката. Светна ама се оказа че като я въртя наляво надясно и точката се разваля. Отворих я и се оказа че стъкълцето на лазерния диод се мести... Купих лазерни диоди и смених диода. И сега работи. 3 диода за 12лв. Даже китаеца ме пита как съм я ремонтирал. Ама тея диоди са ОК. И светодиоди бях копувал за 1.3лв. 100 броя 3мм. Ама краката един път че по-къси, и второ едвам ги калайдисах. Някой беше си купил радиатори за транзистори, разпробити от грешната страна. Та явно има доста брак който се отиква по този канал.
|
| Чет Май 31, 2018 4:33 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Цената не е реална както и да са го произвели, или е брак, или е застояло или е здрав маркетинг. Ясно е че има субсидиране на едно или друго, това са компоненти, кутийка, платка, сглобяване, пакетиране, изпращане. На фона на постоянно растящите заплати в Китай, увеличаващи се разходи, поскъпващи утилитита .. тази цена ми се струва твърде ниска за да е с включен транспорт и да работи при единични бройки. Ако беше да купиш 10.000 дивайса на тая цена е друг въпрос.
|
| Чет Май 31, 2018 4:42 pm |
|
 |
|
slav4o.com
Регистриран на: Нед Яну 01, 2012 8:04 pm Мнения: 2663 Местоположение: София / Велико Търново
|
Мен друго ме учудва, че ако се опитам да изпратя до Сингапур, празен плик по БГ пощи, ще ми излезе по-скъпо... А тук няма проследяване но ми пратиха имейл от Алито, че пратката е в България. Та може и да е търговска атака за набиране на аванс.
|
| Чет Май 31, 2018 4:47 pm |
|
 |
|
palavrov
|
Само като погледнах в линка на Славчо, ами то Али-то предлага доста подобни външни аудио платки - с различен дизайн и цени все горе долу около $1 - т.е. май си е нормална цената. И пак не ми се вързва защото пазара на това нещо е толкова ограничен, че всички хватки за сваляне на цена до такива нива просто не оправдават няколко десетки хиляди бройки продажба - айде да са милиони да речеш, че има смисъл.
Виж ако е субсидирана да се излъже някой и да купи покрай това и нещо което му рекламират вътре или пък вземат някой друг цент от сервиране на реклами ... или пък копат биткойнти в браузъра ти докато си им в сайта ... ама все са някакви части от цента - просто не се връзва да субсидират цената по тоя начин.
|
| Чет Май 31, 2018 5:34 pm |
|
 |
|
Zdrav
Регистриран на: Сря Яну 26, 2005 2:01 pm Мнения: 1952 Местоположение: Варна
|
Хипотеза: Предприемача който ги е поръчал/произвел е фалирал/умрял. Някой е получил на безценица(възможно е и да е платил 0) и от тук нататък каквато и цена да сложи е на печалба. Предполагам в Китай фалират със скорост 100 фирми/ден и се пръкват с 120 фирми/ден. Съответно баланса излиза не толкова зле. Е някой някъде работи за една паничка ориз - кой му пука при над 1 милиард китайци по света.
_________________ Най-опасният враг на истината и свободата е мнозинството.
|
| Чет Май 31, 2018 10:13 pm |
|
 |
|
ToHu
|
тия за по паничка ориз са все по-малко.
|
| Чет Май 31, 2018 10:27 pm |
|
 |
|
palavrov
|
Zdrav, мина ми през главата но това не обяснява защо има още няколко подобни звукови адаптера на подобна цена ... един да беше - да кажеш, че е заради форсмажорни обстоятелства - ама като станат няколко вече не върви да се обясни по тоя начин.
|
| Чет Май 31, 2018 10:29 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Такава звукова карта съм купувал преди 10 години на същата цена. Продължават да ги бълват и за в бъдеще ще продължават. За $1 са на загуба заради пощите, таксите на ebay/aliexpress, paypal или банката. Ако някой си поръча 2 броя за ... $2 да ги пъхнат в един плик тогава са на 0-та. Печалбата им е ако някой си поръча 3 и тези 3 не се загубят по пощата да ги изпратят пак и после да им пуснат и диспут и в крайна сметка да са изпратили 6 броя звукови карти и да са платили на пощите за 2 пратки. Явно обаче правят оборот за това и са на 2-ро място в света https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_(nominal)
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Чет Май 31, 2018 10:42 pm |
|
 |
|
palavrov
|
Това вече звучи по логично, но и доста рисково. Въпреки, че като се замисля за подобни пари си купих 5 usb <> serial адаптера - като ги видях колко струват и се замислих има ли смисъл да ги купувам един по един или да си купя направо 5 за няма и $10.
Едит: Ама тези серийните адаптери нямат нито кутия нито нищо - гола платка с усб куплунг от единия край и навирени пинове в другия - по средата някво чипче дето прави магията и малко пасивни елементи.
|
| Чет Май 31, 2018 10:46 pm |
|
|