|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 11:26 pm
| Автор |
Съобщение |
|
After_Dark
Ранг: Популярен
Регистриран на: Чет Авг 09, 2012 8:42 am Мнения: 351 Местоположение: Бургас
|
 Re: Лято 2018
Август, вероятно, ще съм на Рила или Пирин, 5-10 дена поход с "пълно бойно снаряжение": После седмица на СПА, на голф комплекса в Пирин или някъде из Банско (на разноски на шефа  )
_________________Химик-галфон съм аз. 
|
| Вто Май 15, 2018 8:21 pm |
|
 |
|
Grubi
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12097 Местоположение: Гьотеборг
|
Поздрави от Солун - не бях идвал от 15 години, и всичко си е същото. Май е по-населен и карат още по-ненормално.
|
| Пет Юни 01, 2018 4:11 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Не съм минавал скоро. Чудим се къде да ходим, то тая година съвсем неясно, щях да ходя до китай с децата ама ще ходят сами, после малкото пък ще ходи до франция, голямата пък се наложи да се връща за да я ориентират и ще пропусне лятото в БГ ... имах някакви планове за Турция ама като гледам май ще си изкарам морето в офиса, най-много да заведем малкото до Гърция за седмица две.
|
| Пет Юни 01, 2018 4:43 pm |
|
 |
|
fred
|
Напиши после за впечатленията им от Китай, тази страна ми е интересна.
_________________ Остап Бендер: Спасяването на давещите се е дело на самите давещи се. Стендал: Овчарят винаги се стреми да убеди овцете, че неговите и техните интереси съвпадат.
|
| Пет Юни 01, 2018 7:22 pm |
|
 |
|
ToHu
|
кажи какво точно, щото те ходят всяка година, не толкова с цел екскурзия колкото учене, малката по принцип учи китайски и е там на лятно училище, и покрай нея и жената и голямата щерка учат. Но впечатления много, различни, то тук има хора и с доста повече опит в живота там от мен,ние изкарваме по 3-4 седмици, друго е да живееш години. Но като цяло нямат стигане, пък било то и изшлеме дестинация както писа. Разбира се страна голяма, контрасти големи, но май всичко що е близо до море е доста добре, тече бурно развитие, 5-600 км навътре от бреговете също е добре, дори и повечко пак е ОК. Аз съм прекарал най-много време в Шанхай и околия, не може да се опише трябва да се види. Специално Шанхай кипи трескаво строителство, цели квартали се събарят и строят наново, ама не с нашите темпове. Инфраструктура веднъж, специално транспорт, нямат стигане, ни франция ни Германия ни Япония, сега за точност може да не цепят секундата но като удобство нямат равни. Нещо различно от обществен транспорт съм използвал 3-4 пъти, визирам такси или шофьор, или като не ми се е чакало, или като е било някъде в кварталчето ама не знам къде точно или когато са пращали кола за мен, през останалото време влакчета, автобусчета, метро, корабчета ..всичко с една карта, вкл. и таксито. В най-лъскавата част на града не е за бели, много сме бедни, това е единствената страна в която съм влизал в нормален магазин и съм гледал цени, особено на плодове такива цени чак свят да ти се завие, но хората пазаруват и им дреме на шапката, това разбира се не са масовите китайци. Фабрики всякакви за всичко от малки до огромни, въпреки че най-големите им фабрики не са там а са около гуанджоу и шенжен. Аз като ходя там по цял ден обикалям фабрики, китайците са гостоприемни хора, фабрики които никога не съм чувал, камо ли те за нас, пиша мейл и хората са готови, пращат коли, организират обяди, развеждат те , показват . все едно си единственият им клиент за следващите 100 години. То това и в Тайван е така. Много неща има за разказване, ама не се ли види не става, и да се види .. това мойто е минимума който ти трябва за да можеш да придобиеш някаква съвсем бегла представа, ако искаш да опознаеш страната си трябват години, да не кажа десетилетия, за да влезеш горе долу в обичаи, нрави, да им свикнеш на начина на правене на бизнес години. Ние работим с китайци и тайванци вече над 15 години, но друго е да си там.
|
| Пет Юни 01, 2018 8:45 pm |
|
 |
|
fred
|
Всичко ми е интересно, най-вече как постигнаха напредъка си. Особености на националният манталитет които им помогнаха за това. Че са работливи като пчелички то е ясно но само това не е достатъчно, те си бяха работливи и при Мао ама май до гладни бунтове го бяха докарали. Използвам случаят да изкажа голямото си възхищение от Дън Сяо Пин.
Образователната им система гледано отдалеч е запазила доброто соц.ниво. Съдя по задачите по стереометрия които им дават, аз съм решавал подобни а днешно време правоъгълен триъгълник затруднява нашите. Май че и англичаните също.
Имат ли право свободно да напускат Китай, защо не са потопили света с този милиард китайци /не че малко китайци има по него/. Как са като партньори, интелектуално ниво, партньорска етика, отвореност към новото, особености при преговорите, подводни камъни. В областта на изкуственият интелект където ми е любопитно направо потоп от статии с китайски имена, оказва се че правителството им го е обявило за национален приоритет и инвестира милиарди там.Тръмп сериозно го е страх че Китай задминава Америка в 5G, най-големият суперкомпютър в света китайски. И същевременно купувам от там чаркове на цени които дори пощенският плик не плащат. Това в Aliexpres, в Alibaba 10 пъти по-евтино. Как по дяволите го правят възможно?
_________________ Остап Бендер: Спасяването на давещите се е дело на самите давещи се. Стендал: Овчарят винаги се стреми да убеди овцете, че неговите и техните интереси съвпадат.
|
| Пет Юни 01, 2018 10:44 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами много въпроси, по някои сигурно може да с енапише докторат и десертация, ама не от мен. Айде да започнем с по лесните, като цяло имат право да напускат, не знам колко е сложно но нямат проблем с пътуванията. Не са наводнили света защото нямат нашето мислене, от 4 години насам вземаме китайчета да помагат на малкото в ученето, досега ни едно не е решила да емигрира в САЩ, всички идват, стоят по 5-6 месеца и бързат да се върнат. Като партньори не са много лоялни, специално китайците, но пак зависи, голям китай, хора много, икма и читави. Никога не отказват но и рядко правят това което са обещали. Хитри са, винаги ще се пробват да те врътнат,може 5 пъти всичко да е наред, и на 6-тия ще те врътнат. За тях белите са като за нас негри и ктиайци. Етика няма, етиката е как да направят пари, основен двигател. Обаче са много гостоприемни. Преговорите преминават различно, имат обичаи, принципи, странни разбирания. Много често преговори завършват в някоя кръчма на масата, обичат да пият, но не могат да пият, което е голям плюс за нас, иначе като американците трябва да си наемаме професионални пиячи. Но отново, това че си се договорил нещо не е казано че ще се случи. Обикновено от преговор бял китаец резултата не е много добър, за белия. Същото е и с доставки, най-добре а си имаш някой на място който познава флуората и фауната и знае как да издои това което му трябва. Как го правят в али баба и експрес не знам, но реално не всичко там е на такива ниски цени, много от нещата са на съвсем пазарни цени. Аз предполагам е малките евтини електроники са или масово неработещи, или ненужни и някой ги ликвидира или знам ли ... нямам обяснения. Да може би ако купиш 10 хил на куп продавача ще е на печалба, идея си нямам. А как го правят, добре регулиран капитализъм, ни капитализъм ни социализъм, въпреки че си имат проблеми и то не малко, изкуствено държат ниска цена на йоана за да стимулират експорта, държавата субсидира много дейности. Има ясни държавни политики които се налагат, като казвам налагат това имам в предвид. намаляване на емисии, точка, ако не влезеш в норма те затварят, може да платиш веднъж два пъти, докато тоя на който плащаш не го обесят. Замяна на улично осветление а и не само с лед, наливат в сектора, правят поръчки, държавата изисква хората изпълняват. и т.н. и т.н. като имаш пари е лесно, а те имат. Защо не успя социализма, защото нямаше средства, защото разчиташе на неефективна икономика. Реално повечето тук, се възхищавате и искате да живеете в преуспял социализъм, това са франция, канада, швеция и много други ... но това е социализъм. Не бъркайте социализма със затворените граници, нямат нищо общо, нито с бедността нито с ограниченията. Това са особености на съответните имплементации. Китай е направил по-различна имплементация. Китайците са доволни там, не искат да емигрират и да ходят някъде другаде, те не се чувстват репресирани, ограничени или контролирани. Но пак всичко е толкова различно по различните краища, това не е една страна, никога не е било, там не живее само един народ, те дори и физически доста се различават едни от други. На различни места е различно. И там има доста мизерни и бедни селца, там сигурно са зле но какво от това .. Дедо може много да разказва, сигурно и по-добре ще го напише 
|
| Съб Юни 02, 2018 12:16 am |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
Е, аз имам едно китайче в групата, премести се от шанхай. Питам защо... Той каза, че първо заради въздуха . Детето му кашляло постоянно, нищо не могли да направят лвкарите. От две години откакто са тук не е кашлял. Другото каза, че за да си запише детето в шанхайско училище, трябва да има собствено жилище в шанхай, а те чочвали от милион в евро(за малък апартамент).а той като дойде си взе къща в кеш за 250к. ....
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Пон Юни 04, 2018 11:34 am |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
А как му понася на този китаец климата при вас? Мен много ме мори липсата на слънце и вечното гнусно мъгливо-валиво време - въпреки, че тази пролет като че ли е малко по приятна - вдигна се до 30 градуса температурата - пък може и така да ми се струва и с годините да му свиквам 
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Пон Юни 04, 2018 11:53 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Малко да споделя от Гърция. Един дълъг уикенд спретнах в близката част. В момента в селцата/градчетата близо до Кавала се наема приличен апартамент за около 50 евро. 4 членно семейство харчи още 50-60 евро за храна и плаж на ден. Под храна разбирам сутрин някакви закуски от бейкърито, обед сандвич на плажа и вечер някакво леко ресторантче, без да се набляга на маркови вина и по завързани риби. Т.е. ако го караш лежерно 100 евра на ден горе - долу. Ако се отпуснеш 200 на ден лесно се подминават.
Това всичко е на принципа решаваш и тръгваш, без да се ползват хотелски отстъпки и т.н.
Обаче за Юли и Август там ще е пълно с нашенци и като сложим и жегата, това май става трудна за издържана комбинация.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пон Юни 04, 2018 12:04 pm |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
По темата, Керамоти е мястото с хубав пясъчен плаж. Лошото е че е сравнително близко до татковината, което води до голяма концентрация на българи от вида "не ми пука че съм пиян от сутринта, и че пушека от лидълското барбекю отива на другите в стаята... Аз ще си слушам мазната чалгия и ше си бия жената и децата". Та извън това е много хубаво място, и има ферита на 40мин към островите.
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Пон Юни 04, 2018 12:58 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Я дайте идея за нещо на юг. Нали там било по-добре? За южна Гърция говоря дв. Искаше ми се до Турция ама май няма да стане, та нещо по-бързо. За Шанхй, да въздуха е гаден, доста мръсен, но не като в Пекин. Интересно че или случваме подходящ момент или правят нещо по въпроса защото като сме били там е нямало чак такива проблеми, да не кажа че си беше чист. п. с. А това тая година дето сме го взели в Инди хич не му се понрави зимата, а тя не беше толкова тежка, верно преваля Април ама...
|
| Пон Юни 04, 2018 4:29 pm |
|
 |
|
HCL
|
Да дам една идея за още по на юг... Wizzair имат евтини полети (отиване и връщане около 100ина евро ако се вземат поне 2 седмици предварително) от София до Малта/Кипър/ТелАвив/Дубай. Имайки в предвид спорадичните оферти в Booking.com определено си струва.
|
| Пон Юни 04, 2018 6:59 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Нееееее  ,в ни едно от тия не искам да ходя, еле пък Дубай, кой луд ходи там, жената ходи веднъж на 6 месеца за 5-6 часа колкото да си държи активна резидентската карта дори май не стига до апартамента, аз не съм стъпвал от години, нямам и намерение, камо ли да ходя там на почивка, твърдо тц ..... тел Авив също тц, там и по политичекси причини, за малта и кипър не са ми интересни. Айде Кипър .. знам ли по-може но не сега. не търсим екзотика, екзотика имаме достатъчно, искам нещо с хубав плаж, където малката да може да се плацика а ние да си починем малко. Аз съвсем сериозно си мислех за Керамоти, хубав пясък, плитко .. но малко пренаселено и много нашенци. Вариант е надолу към халкидики, и корфу е вариант, ама Бонго каза че съм луд да ходя там, имала къде по добре на Юг, затова питам къде е това по-добре. На почивка със самолет ходя само ако е на друг континент, предпочитам да съм с кола, така е по-интересно, не че не може да се рентне, но пътуването е част от всичко. Ако е до 1200-1500 км се ядва, минават се и за ден но на почивка два дена си е екстра, с някое междинно спиране, преспиване разглеждане. Мислех за Анталия, не съм ходил вече 4-5 години май, ама да ходиш в Турция за 6-7 дни не върви, ако ще ходя ще е поне за 15-на, има много неща да с епокажат на малката, за 5-6 дни не става, а повече май няма да има. Та затова мислим Гърция, карането не ме плаши, то аз планирам да караме от Анкоридж до Ушуая /да свършим при тая табела/, но все още се планира има няма 17 хил км, има някои неясноти с няколко участъка, а някои други в момента са леко опасни.
|
| Пон Юни 04, 2018 7:21 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Гърция щом не те плаши карането - Лефкада, Кефалония, Итака. Има много прилични оферти, хубава храна и сравнително малко българи.
Закинтос също е готино, особенно ако си наемеш лодка за цял ден. Ама има едно кандилкане с ферибот дето си е досадно.
Но всички тия места, Турция включително са чак за есента, след 15 юни почват да се пукат камъните да го еба.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пон Юни 04, 2018 10:03 pm |
|
|