|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 2:50 am
Как се запояват SMD компоненти с пинове под тях?!
| Автор |
Съобщение |
|
stom1
Ранг: Новодошъл
|
 Re: Как се запояват SMD компоненти с пинове под тях?!
Ще прикача един pdf .На него се вижда точното разположение на пиновете.
|
| Чет Юни 07, 2018 6:44 pm |
|
 |
|
vesko_hard
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Сря Фев 08, 2006 3:32 pm Мнения: 253 Местоположение: Благоевград
|
Кажи от къде си, все някой може да се навие да ти покаже как стават нещата..
|
| Чет Юни 07, 2018 7:31 pm |
|
 |
|
stom1
|
В Дупница съм Но за съжаление поне аз не познавам на местно ниво някой да се занимава с такива неща Направих няколко прототипа по възможно най трудния начин Ползувам немски микроскоп със зуум,човката на пояника е 0,38мм,но това си е мъка Виждате какви са размерите на този чип и е много трудно
|
| Чет Юни 07, 2018 8:41 pm |
|
 |
|
itso.t
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12764 Местоположение: София
|
Ако правилно съм се ориентирал, това е за стенсил и духалка, инфраред или "печка". Би могло да стане и без спенсил, с предварително нанасяне на припой върху площадките с поялника, ама работата е малко онче-бонче. Какво обаждат в документацията на чипа? Обикновено там е описано как се монтира и при какви условия.
|
| Чет Юни 07, 2018 9:16 pm |
|
 |
|
vesko_hard
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Сря Фев 08, 2006 3:32 pm Мнения: 253 Местоположение: Благоевград
|
Ако не е нещо секретно, пусни една снимка на платката и на процесора. На нови платки ли лепиш или ремонтираш?
|
| Чет Юни 07, 2018 9:38 pm |
|
 |
|
stom1
|
Не е секретно,но фирмите не дават никаква информация,освен ако не си производител,който купува от тях процесори. Като се има в предвид,че минималното количество което продават е 25 броя и средната цена е около 150 лева, е ясно,че това може да си го позволи човек който има серийно производство. Аз не съм от тях.До сега правех само прототипи,които работят много добре,особено при хора с тежка слухова загуба. Или казано накратко правех обемен монтаж,което е голяма мъка. Сега се очертава да направя 10 апарата по поръчка и искам да са на платка.За мен е най изгодно процесора да се залепи в платкаджийница,но самата платка е с големина около 1.5 кв. см. и освен това не мога да поръчам да ми налепят наведнъж 10 процесора,защото не е ясно кога ще имам поръчка. Ще прикача един pdf на процесора с който работя.
|
| Чет Юни 07, 2018 10:14 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
духалка или печка, толкоз  . .мож еи без стенсил но без духалка няма да минеш, най-сигурно печка.
|
| Чет Юни 07, 2018 10:48 pm |
|
 |
|
stom1
|
Искам да допълня,че върху площадките има предварително нанесен калай. Когато се правят прототипи,фирмата производител препоръчва върхът на поялника да не е с повече от 221 гр., тъй като чипът е направен от някаква смола и по голямото нагряване води до неговата деструкция
|
| Пет Юни 08, 2018 7:14 am |
|
 |
|
ig_ivanov
Ранг: Професионалист
Регистриран на: Съб Май 21, 2016 9:47 pm Мнения: 577 Местоположение: Бургас
|
Като гледам двата документа, този чип си е за запояване с технологията на BGA монтажа- т.е. в печка или IR станция. С "духалка" също може да стане, но само в краен случай и с тренировки преди това. Не трябва да се разчита и на това, че площадките са калайдисани, трябва да се нанесе и флюс, нанесен с диспенсър или стенсил. Също така в документа пише, че чипа трябва и да се изсуши преди запояване.
|
| Пет Юни 08, 2018 10:05 am |
|
 |
|
itso.t
|
Трудна работа с 221 градуса. При тая температура, повечето припои са твърди или тъкмо започват да се топят. Най-безопасно за чипа би било да го печеш във "фурна" или на станция с инфраред или топъл въздух, но с подгряване и на платката.
|
| Пет Юни 08, 2018 11:09 am |
|
 |
|
stom1
|
От ръководството на фирмата производител: Височината на фабрично поставения калай е 0.15 мм Разстоянето между плочките е 0.25 мм. Да се използува стенсил от метална мрежа с размер, колкото големината на плочките.(Изработен с лазерна технология) Дебелината на стенсила трябва да е 0.15 мм. Солдер пастата се нанася с помоща на стенсила. (с принтер) Препоръчва се дебелината на нанесената солдер паста да е между 125 и 175 микрона. Температурата на запяване не трябва да надвишава 240 градуса за време до 15 сек. Ако се работи с поялник: Поялникът трябва да бъде с ниска мощност (25 вата) със зададена температура в диапазона от 385°C до 400°C. Температурата на върхът не трябва да превишава 221°C ! Върхът на поялника трябва да бъде заземен, за да се предотврати електрическо увреждане на хибрида. (use an ESD safe soldering iron) Препоръчван поялник: Soldering iron Weller EC4001 ESD Препоръчвана човка: Soldering iron tip Weller EPH101, 0.38 mm, conical tip Препоръчван калай: SAC305 or SN100C solder wire. ( цена в Mouser = 96 лева без ДДС) До тук всичко е ясно.Чел съм го много пъти.С поялника съм свикнал,макар,че няма нищо общо с препоръчваните. Въпросът ми е да ли е възможно да се запояват тези чипове в домашни условия с инструменти на приемлива цена? Какво да бъде: печка или IR станция? Мога да преценя,че чиповете са доста крехки,но нямам опит в запояването освен с поялник.Каквото ме посъветвате,това ще избера,а опит се съдава. Казате "печка"! Каква да бъде тази печка.Жена ми е зъболекар и сигурно мога да използувам регулируемият им стерилизатор за печка 
|
| Пет Юни 08, 2018 12:48 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
това е тип QFN. от какъв зор са му сложили припой?
пои се с нормална духалка с нисък дебит, да не духне чипа. това за прототипи, дето не се гони някаква безоловност, чистота и т.н. иначе за серия - няма никакво грижи за машина.
|
| Пет Юни 08, 2018 1:43 pm |
|
 |
|
itso.t
|
По темата запояване, под "печка" се има предвид нещо подобно: https://www.ebay.co.uk/sch/i.html?_from ... n&_sacat=0Трябва да може да се задава температурен профил. Съвсем общо - печката е по-удобна за насищане на малки серии джаджи. Меташ компонентите, нагласяш профила, натискаш "старт" и изделието излиза запоено. Станцията с топъл въздух или инфраред е по-удобна за ремонтни работи. Демонтаж на чарк, монтаж на нов. Няма единомислие кое е по-добро - топлия въздух или инфрачервен нагревател.
|
| Пет Юни 08, 2018 1:45 pm |
|
 |
|
stom1
|
Имам един въпрос относно печката тъй като не съм виждал такова нещо на живо: Има ли някакво ограничение относно размера на чипа и размера на платката? Разбирам,че има ограничение за голямите размери,но не знам как стои въпросът относно чипове и платки с малки размери?
|
| Пет Юни 08, 2018 2:02 pm |
|
 |
|
itso.t
|
При тия които съм виждал, платката се поставя върху нещо като скара. Ако платката има склонност да пада в отворите на скарата, вероятно ще трябва да се измисли някакво допълнително закрепване.
Това което забравих да спомена в предишното мнение за печките - имаше някакви писания, че някои от китайските печки имали навика да увисват по време на работа и да правят глупости. Виж в мрежата какви са отзивите за различните модели, за да не закупиш някоя томахавка и да поразиш чиповете.
|
| Пет Юни 08, 2018 2:07 pm |
|
|