Отговори на тема  [ 77 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
Търся си стаж за лятото. 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Търся си стаж за лятото.
Една отметка само за чиракуването като поддръжка - няма как да проектираш каквото и да е ако не си в състояние да поправяш чужди продукти - това ще ти е много от полза когато се наложи да си оживяваш после собствените проекти. Да имаше как всички инженери първо да минават един дълъг стаж по сервизите ... ако пък ще се цаниш за търговец стажа трябва да е като барман - да се научиш с един поглед да преценяш хората - кой е келеш и ще направи скандал, кой ще остави бакшиш, кой само плямпа ... :D

Чет Юни 07, 2018 3:50 pm
Профил
Ранг: Популярен

Абсолютно, чиракуването като КИП-аджия ми беше само в отполза и за къщните занимания. Но не виждам много полза, примерно цял живот да бачкаш КИП или изобщо подръжка, поне аз не се виждам в тази светлина. Там пък имах едни страхотни колеги, от които научих и много за битовия живот.

Чет Юни 07, 2018 4:13 pm
Профил
Аватар

Оооо - не си попаднал на КИП. Има фабрики дето КИП-а си е яко автоматизация на производството и донякъде и ембедед. Това което ми излиза на прима виста е Магна - Пловдив (Раковски/Стряма). Там КИП-аджията му е весело - освен измервания трябва и автоматика и програмиране. И работи с машини в общия случай последен писък на технологиите.

А не знам ти където си учил кво що, ама от две седмици имам "чирак" - уж е учил нещо (специалност Електроника в ТУ-Варна) - е па не знае закона на Ом и бърка ток и напрежение. За програмиране - въобще не става дума. Единствения му плюс за момента е че знае Английски и Немски и има желание...

Чет Юни 07, 2018 6:28 pm
Профил ICQ

КИП навсякъде си е автоматика, това че в някои фабрики може да нямат много работа, е друг въпрос. Иди да ги видиш в Лукойл, а и не само ...

Чет Юни 07, 2018 6:35 pm
Профил

При на с КИП беше да монтираме табла, прибори и най-вече да сваляме и монтираме вентили. То няма какво да им се ремонтира на приборите. А да и понякога свързвахме приборите към таблата. Както казах, 90% от работата беше шлосерска и според шифъра се води Монтьор ЕПО

Чет Юни 07, 2018 6:38 pm
Профил
Аватар

При едно ходене в Магна, кип-аджията им дебъгваше автомат за сглобяване на вакуум помпа за GM - някой датчик му правеше въртели. Лаптопа закачен за управлението и гледа онлайн дата и логове. После сигурно и програмата е ръчкал или най-малко е съдействал на тия дето са я ръчкали. И има на главата му 20 подобни машини само дето една с една еднакви няма. Общото между машините им е само Simatic.

Чет Юни 07, 2018 6:49 pm
Профил ICQ

Мал шанс. При нас работата беше по-отговорна, за сметка на това по-мръсна :D Добре, че се обучавах още, че ме пазеха колегите, я от някой опасен вентил, я от някое голямо заливане/омазване. Поне видях какво представлява да си в производство, да си на капитален ремонт, да видя промишлени прибори и техника. Уви, приборите бяха Emerson/Rosemount/Metso/Valmet, та много рядко имаше какво да им се смени, някоя игла/пружина. Абе шлосерска работа, правене на лавици, опъване на кабели, смяна и чистене на вентили, автоматизацията беше, колкото да пуснеш един многожилен кабел и да вържеш някой концентратомер. 90% от времето използваш раздвижен ключ или гаечни ключове и 10% мултицет. Намираше се някой друг, ден където да използваш един "HART" Комуникатор, за да калибрираш някой прибор. Обаче пък поне наваксах някои пропуски в дома. И да, наистина колкото повече работни места смениш, толкова повече се ограмотяваш. Колегата, който тази година се пенсионира беше работил на много и различни и беше завършил КИП срендо образование в Пазарджик. От ученик е работил в завода и го познаваше като дома си. Та от него учех доста неща, не само за завода и за работата, но и за живота като цяло. Голям късмет извадих с колегите и сега в Олимекс също извадих късмет октъм колектив.

Иначе по темата, сумати колеги отидоха по фирмите, голи и боси откъм знания и възможности и след 1-2 години започнаха да заприличават на хора. Една колежка в момента я грабнаха от Broadcom. Работеше в ASIC Depot. Един друг колега пък беше много зле в програмирането. В четвърти курс почна работа във Виваком като разработчик на приложения за Андроид. Общо взето колкото и фундамнети и "знания" да ти дава университета или са светлинни години назад от необходимото или както казаха няколко души, почваш да си ги обясняваш и разбираш, чак като почнеш стаж/работа. Но в момента така върви работата, учи 4-години, че да почнат големите батковци да те учат.
Като отидох при Цецо да питам дали ще ме вземе, той ми пусна един тест, да ме провери. Ами не знаех каква е разликата между кондензатор 0402 и 0602, защото за SMD бях чувал и си представях кондензаторите в компютрите. в университета такова нещо не сме помирисвали, а в училище работехме само с PTH. Също за пътечките и кога как се закривяват също не знаех, но поне базисните знания, като кой елемент за какво служи ми е влезнал в главата от училище, най-малкото сме чертали ВАХ и сме запоявали на универсални платки (Нещо, което липсва в унито). То и че се наричат PTH не знаех, докато не почнах работа и не се наложи да си искам елементи. Но до тука при ходенето на интервюта за работа и съответно. При удобряването ми на интервютата за работа 90% роля ми изиграха знанията от училище и знанията, които съм придобил занимавайки се в къщи. Останалите от унито.
И пак напомням, магистратурата е още по-голяма боза от бакалавъра. Отиваш кихаш едни пари, взимаш едни изпити и накрая завършваш магистър инженер. И не, че вдигаш левъл, като си загубил 2 години за "образование", ми щото накрая едната хартийка може да ти потрябва, колкото да те извикат на интервю. То е ясно, че и бизнесът почна да се усеща и че търси конкретни знания и умения, а не какво си завършил и къде. Но HR-ите не подбират по знания, подбират по симпатия, колко си нахакан и какви документи за квалификация имаш. Оттам насетне ако те допуснат до събеседване със специалист от отдела/цеха тогава се изяснява ставаш или не. Но съдбата ти се решава, още в първия контакт във фирмата, който за жалост е с HR-а. В крайна сметка, опитът и доброто желание на колегите и работодателят ти да станеш човек те карат да израстваш. Баща ми се жалва като мнозина от вас, че при него на работа идват мои връстници, завършили висше образование в сферата на електротехниката с големи претенции, ама не знаят закона на Ом. Еми разбирам, че и нашето поколение е ..... ама пък как за 4 години в училище съм научили нещо, което ми влиза всеки ден в употреба и съм имал инженери преподаватели, които да ми го предадат, а в университета за 4 години научих как работи "системата като цяло".
Не, нека да не спорим по темата за образованието, като наскоро завършил и предсто да завърша, не можете да ме убедите, че университетът дава нужните знания, за да започнеш като млад кадър. То ако беше така големите фирми нямаше да предлагат стажове и нямаше да реват от липса на кадри. Университетите реват, че постоянно нямали пари за елементарни неща, обаче карат скъпи служебни коли, командироват се поне по 2-3 пъти в месеца и всичко на гърба на държавата и родителите на студента. ТУ Пловдив за мен отдавна лежи на стари лаври и дори се учудвам как не са го закрили още или не са го направили изнесени факултети на ТУ - София. Виж, ТУ-София още държи някакво ниво и е може би най-добрият ТУ за страната.

Последна промяна kalata23 на Чет Юни 07, 2018 7:50 pm, променена общо 1 път

Чет Юни 07, 2018 7:21 pm
Профил

Важното е да ти етрудно :D
Щото като е лесно значи нищо не научаваш :finga:

Чет Юни 07, 2018 7:45 pm
Профил

За това пък винаги си доусложнявам задачите :D

Чет Юни 07, 2018 8:18 pm
Профил

Това което не ни убие , ще ни направи по силни...

Съб Юни 16, 2018 8:42 pm
Профил ICQ

Мдааа ей така преди седмица разпробих грешния отвор на един закален нож и после един ден умувах как да преработя нещата за да не се наложи да го изхвърлям, не за друго ама нямах друг подходящ под ръка. беше последедн отвор в тия ножове и къде какво гледах не знам, уж гледах ама на .. колко се самокълнах ...

Съб Юни 16, 2018 9:16 pm
Профил
Аватар

Е, ти поне си се уредил със стаж за лятото... :mrgreen:

Съб Юни 16, 2018 9:21 pm
Профил

Ooo да, всякакъв, шлосерки, дърводелски, бояджийски, дори зидаро мазачески .. уж бях свършил със строителството ама ... климатик се наложи да сложа че нещо много жега, сега пък заради световното и ТВ трябваше да им взема иначе имали склонност да се разболяват, та и покрай него разни нови контакти слагах ... екстра съм си, от всичко има по много :D

Нед Юни 17, 2018 1:57 am
Профил
Аватар

Като каза световно - аз за това световно мисля да гледам само мачовете на Италия … Някой да знае кога са?

Нед Юни 17, 2018 10:39 am
Профил ICQ

Не ама разбрах кога са на Мексико :D

Пон Юни 18, 2018 3:20 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 77 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща