|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 7:37 am
Новини от цивилизования свят
| Автор |
Съобщение |
|
Цецо
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
 Re: Новини от цивилизования свят
Не, не стига. Тая инфраструктура в Китай например я има в 10 кратни размери, на 10 кратно по-ниска цена. Имах предвид, че държавата им подсигурява някаква аванта - или ще им опъне жици или ще им докара път/влак, но безплатно. Или ще им опрощава някакви насрещни плащания. Или им е обещала гарантирано изкупуване на батерии на гарантирани цени. Знам ли какво, ама трябва да им излиза сметката иначе няма да го правят. Ама понеже не знам какво, ми е чудно, както и на Тони  За мен единственото разумно обяснение е, че или това е пожелателна новина (някакви обещания от някакви хора) или китайски капитал седи отзад. Само китайци имат толкова излишни и евтини пари, за да правят нещо толкова странно и рисково. Те прецакаха Волво, Ериксон, Нокиа и въобще производства дето са с огромно ноу-хау и добавена стойност, а ще откриват производство дето е като цяло рутинно, мръсно (тук не съм сигурен) и с ниска добавена стойност (щото ще се конкурират с китайски батерии). И това в държава дето труда е на астрономическа цена, данъците също, отделно екологията в Швеция е също сериозен разход. Едната суровина не може да върне баланса по никакъв начин. Разбираш ли, хубаво, прекрасно, ама няма икономическа логика 
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Съб Юни 23, 2018 3:18 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12095 Местоположение: Гьотеборг
|
Прецакаха Волво и Ериксон, казваш - аз мисля че май ги спасиха  Шведското правителство ги прецака... Волво днес храни целият регион, и народа няма къде да живее, а наемат постоянно. Та целият Гьотеборг е на строителна площадка заради тях. Ериксон все още е най-големия работодател в Швеция...не като преди, но все пак. За батериите няма да споря - само времето ще покаже дали е кьорфишек
|
| Съб Юни 23, 2018 3:49 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
за да правиш каквото и да е производство, трябва да имаш енергия - ток, газ или нещо конвертируемо до топло и светло. при вас колко е тока (индустриалния)?
|
| Съб Юни 23, 2018 6:04 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Виж Мъск е хитряга, направи конкурс, изредиха му се половината щати, избра тоя с най-ниска часова ставка и с най-голямото обещано данъчно облекчение. В следващите 10 години работната му ръка ще излезе безплатна, с 1.5 млрд опростени данъци и средна заплата в Невада за такъв тип служители доста под 50к на година направо си е рай. П.с. Тук ми е старо инфото, някак Невада е станала с доста висока часова ставка ....на-Мексико и Тексас са с по-ниска от тия които са участвали
|
| Съб Юни 23, 2018 6:53 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Груби, нали точно това ти казвам и аз. След като не могат да задържат бизнес с голяма добавена стойност, как очакваш шведите да развиват бизнес с мижава добавена стойност? Затова ти казвам или има замесен китаец или е фейк новина. Или някой ще затрие много пари залудо.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Съб Юни 23, 2018 7:42 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12095 Местоположение: Гьотеборг
|
Виж сега, фейк фирма може да се окаже, но след време. Сега хората ще бъдат наети, сградите се строят, но какво и кога точно ще почнр да излиза като производство е друг въпрос.
За тока трябва да питам, но повечето домакинства са на електричество и дърва. Газ е по-скоро изключение, да не говорим за коли с газ(въпреки че ги има като серийно производство).
|
| Съб Юни 23, 2018 7:49 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
че вие не бяхте ли голям производител на газ, или само го изнасяте? или е само петрол? или нещо бъркам с друга скандинавска страна... но ако преработвате петрол, трябва да имате пропан-бутан, знам ли. зад полярния кръг руснаците намериха доста и от двете, Ямал вече го пуснаха за газ. не може да няма по северните фиорди. една малка войничка с норвежците във викингски стил? 
|
| Съб Юни 23, 2018 8:19 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Е това вече ще е интересно за гледане, Шведите дали си пазят топорчета в мазите, за Норвежците не би ме учудило ?
|
| Съб Юни 23, 2018 9:10 pm |
|
 |
|
Grubi
|
няма ни петрол, ни газ, само повечко атомни типично в балкански стил, Волво / Швеция се изхилили на норвежците, когато последните им предложили да се кооперират за нефта в Северно море, май 1970 Иначе нали има наблизо Северен поток...може да приказват против руснаците, но за търговията пречки няма. Тук има рафинерии и химически заводи няколко, дори до мен...но някак си не прилича на Девня...и морето е пълно с риба Шведи, норвежци си имат каси с ловни пушки Всички сърби босненци и албанци тук сигурно имат и по-сериозен арсенал. Има постоянно изложби за ножове, а техниците винаги се движат с поне 2-3 в работните дрехи. Иначе има закон, че не може да се носят скрити с по-дълги остриета от джобни ножчета, не знам точно закона. За Дедо - статистика за цените https://www.statista.com/statistics/596 ... -sweden/#0
|
| Нед Юни 24, 2018 12:26 am |
|
 |
|
Private
Регистриран на: Сря Мар 12, 2008 9:22 am Мнения: 1511 Местоположение: София
|
Я нещо по-сериозно: Имат като нашите проблеми. Дали пък липсата на икономическа логика не е по-малък проблем от този: "lack of cutting-edge expertise in IT, telecom, and other forms of digitalization"? Ако една европейска държава движи само земеделие, туризъм и други лежерни и не много предизвикателни за ума бизнеси, а китайците изстрелват собствени ракети и вече произвеждат не всичко, а абсолютно всичко, то какво ще е бъдещето на тази държава? Едно високотехнологично производство би трябвало да привлече и задържи кадърен персонал, който иначе би хванал самолета за места по света, където има такова. Тази статия я цитирах през година 2010:  |  |  |  | Цитат: Китай превзема и Космоса
Титаничната битка между САЩ и Русия за Луната приключи. На дневен ред са космическите програми на Китай, Индия и Япония, а пътят към звездите е вече проправен. В Делхи и Пекин, за разлика от Европа, нещата се развиват бързо. Тези две страни не се плашат от грешките и се поучават от тях. И двете извършиха неотдавна непилотирани мисии до Луната. Сега планират да изпратят на лунната повърхност робот. След което ще осъществят и пилотиран полет до Луната. Нищо чудно следващият мъж или жена, който ще стъпи на лунната повърхност, да бъде азиатец, а знамето с надпис Made in China да дава поводи за гордост на милиардното китайско население. Поглед към звездите отправи и Иран, който вчера извърши успешен опит с ракета носител "Кавошгар-3" (Изследовател-3). Това е третата иранска космическа ракета. Тя ще изведе в орбита "експериментална капсула".
Евентуална мисия до Луната, а и отвъд нея, до Марс например, би била от голяма полза, за да привлече все повече млади хора към науката и технологиите. На Запад две поколения пострадаха от липсата на подобно вдъхновение. И сега действително рискуваме да видим как нашите водещи учени мигрират към Азия. Ако влезете в една британска класна стая и попитате колко деца искат да станат учени, като пораснат, средно 2% ще вдигнат ръка. В Индия около 30% от учениците биха казали "да". Това е разликата между Запада и нововъзникващите икономики и точно поради тази причина Европа и САЩ може да се окажат в ролята на източник на персонал за кол центровете на нововъзникващите икономики.
Петя БОЯДЖИЕВА |  |  |  |  |
 |  |  |  | Цитат: > Китайските работници напускат Силициевата долина, за да се върнат у домаКитай предлага нови възможности за кариерно развитие на технологичните таланти Преди няколко години Уан И живее американската мечта. Той завършва Princeton, получава работа в Google и си купува просторен апартамент в Силициевата долина. Но един ден през 2011 г. той сяда със съпругата си на кухненската маса и ѝ казва, че иска да се върне обратно в Китай. Отегчен е от работата си като продуктов мениджър в Google и има желание да стартира собствен бизнес в родната си страна. И все пак не е лесно да я убеди да изостави лъскава Калифорния за изпълнения със смог Шанхай, пише Bloomberg "Тъкмо бяхме разбрали, че тя е бременна“, коментира 37-годишният Уан, спомняйки си часовете, които прекарва, обикаляйки нервно из апартамента. „Беше много трудно няколко седмици преди да вземем решението си, но в крайна сметка тя склони“. Рискът се отплаща: неговото популярно приложение за учене на английски език Luilishuo, или LingoChamp, набира 100 млн. долара през юли, което го поставя в списъка на успелите в Силициевата долина, които са се върнали у дома заради обещанието за по-светло бъдеще. Решението му е емблематично и е част от безпрецедентна тенденция, която може да има солидни последици за гиганти като Facebook и Google. Обучените в САЩ китайски таланти се превръщат в ключова сила, движеща глобалната експанзия на китайските фирми. Същевременно те дават тласък на усилията на азиатската страна да стане доминираща в следващото поколение технологии като изкуствения интелект и машинното самообучение. Въпреки че някога завършилите колеж преследваха престижни работни места в чужбина и гражданство в други страни, днес мнозина се насочват към кариерните възможности у дома, където рисковият капитал в момента е в изобилие, а правителство инвестира значително в проучвания в иновативни области. “Все повече и повече таланти се връщат, защото Китай наистина набира инерция в областта на иновациите“, коментира Кън Ци, който се занимава с търсене на таланти за Spencer Stuart. “Това е само началото“. Китайците, които са учили и работили в чужбина, а след това са се върнали у дома вече са толкова дълго вкъщи, че има специален термин за тях - „морски костенурки“. Докато някога работа в американски технологичен гигант означаваше почти несравним статус, китайските компании като Tencent в момента са също толкова престижни. Alibaba Group Holding беше катализатор на тази промяна. Гигантът в сферата на електронната търговия имаше най-голямото първично публично предлагане за 2014 г. В момента Alibaba и Tencent се нареждат сред 10-те най-високо оценявани компании в света заедно с добре познати играчи като Amazon.com и Facebook. Не всички избират да напуснат Силициевата долина. От над 850 хил. инженери, занимаващи се с изкуствен интелект в САЩ, 7,9% са китайци, сочи доклад от 2017 г. на LinkedIn. Това включва и редица етнически китайци, които нямат силни връзки с континенталната част на Китай, нито пък имат интерес да работят в страната. И все пак има повече такива китайски инженери в САЩ, отколкото в Китай, макар че те съставляват едва 1,6% от американското население. Китайското интернет пространство се радва на добри времена, като заплатите понякога надхвърлят тези в САЩ. Стартъп, наел инженер на изкуствен интелект, му е платил в брой и в акции около 30 млн. долара за четири години. За инженерите, които не са готови да се разделят с американския комфорт, китайските компании имат други предложения. Alibaba, Tencent, Didi Chuxing и Baidu са сред тези, които са изградили или разширяват съществуващите им вече лаборатории в Силициевата долина. Кариерните възможности у дома са смятани за по-големи. Въпреки че китайските инженери са добре представени в Силициевата долина, има усещането, че са нужни по-малки усилия за постигане на успех в Китай. "Все повече и повече китайски инженери, които са работили в Силициевата долина за дълъг период от време накрая откриват далеч по-привлекателни кариерни предложения в бързо развиващите се китайски компании“, твърди Ханс Тун, управляващ партньор в GGV, който организира събития за привличане на таланти. „В Google, LinkedIn, Uber и Airbnb е пълно с китайски инженери, които са опитват да разберат „дали да остана, или да се върна обратно“. |  |  |  |  |
 |  |  |  | xploda написа: ... да дам и аз малко ъпдейт от скорошните ми "тестове" с различни работодатели. За Холандия си гледам мненията и май не съм споменавал как се развиха нещата. Ставаше въпрос за работа в Европейската Космическа Агенция(ESA), като тийм лийд(TL), но...като контрактор през външна фирма. Което в началото мислех е major проблем, но се оказа само minor проблем. Въпросния проблем се състоеше в това, че в тъпата ESA има поне 10 фирми-контрактори. ESA плаща за дадена позиция ХХХХ евра(има ги в интернет различните бандове заплати). Ако си директен рекрут каквото пише това си получаваш. Ако обаче си през контрактори взимаш ориентировъчно 30-40% по-малко и реално контракторите печелят на твой гръб именно въпросните 30-40% от заплатата ти. Както казах това ми беше ОК, защото в крайна сметка ме оферираха 75к евра бруто + 30% рулинга, благодарение на който се връзваше някаква стабилна заплата от порядъка на 4600-4800 евра чисти. Приех офертата, но не подписахме нищо и слава богу не подадох предизвестие веднага. Можеш ли да си вземеш 1 седмица отпуск и да дойдеш на място за handover на наши разноски, че колегата напуска и няма да го има, като започваш ти? Викам ОК и се разбрахме да пусна предизвестие, като се върна. Отивам на място и се почва  В една мини стаичка 5 на 3 метра се бутаме буквално 6 човека гръб в гръб. Всичко е мръсотия и лайнария до степен такава, че се учудих как не хванах нищо за 1 седмица в такава кочина. Както и да е, игнорирам. Оглеждаме със стария TL инфраструктурата и ми обяснява къде, какво има, стандартните неща. Забелязвам обаче, че докато ми обяснява нещата идват всякакви хора и го карат да им прави всякакви неща, буквално - sharepoint-и, мрежи, една камара специфични приложения за изстрелване на ракети и спътници и какво ли още не. А бяхме говорили, че си имат отделни хора за sharepoint, exchange, мрежи и firewall-и и т.н. Реално тези шестима, които си бяха в стаичката. И го питам TL-а кво става. А, не, аз съм за всичко от-до, аз си правя всичко. Викам е другите 5 кво правят. Ми единия ресетвал пароли в AD-тата и exchange-а(ама само това, нищо друго). Другия, като имало нещо да се качва, като файлове, елементарни промени и подобни по sharepoint-а(и пак само това), пък за всичко останало и по-сложните неща пак си си ти. И т.н. за останалите. Отделно забелязах, че като им каже нещо или ги помоли за нещо го отеб@ват, ама яко. Викам му май не те възприемат много, много, като TL. Че аз не съм TL, той шефа(реално този, който ми се молеше, като ученичка и ме навиваше) така обича да си ни измисля роли  Викам му като си тръгнал да разказваш, я ми разкажи от-до какво правиш тук, респективно какво ще се очаква от мен. Та се оказа, че всъщност няма да прекарвам много време в Холандия. Имали по 4-6 мисии на година. Мисия = изстрелване на ракета/сателит. Всяка мисия траела средно по 8-10 седмици, като през това време си onsite да даваш IT съпорт на всички там. Onsite-ите са два - Нова Гвинея и Русия  Товариш собственоръчно всичкия нужен хардуер - сървъри, компютри, мрежова техника и т.н. на самолета. Като пристигне разтоварваш всичко, сглабяш, опъваш кабелите, палиш, настройваш и т.н., 2 месеца седиш на майната си, после пак по обратния ред разглабяш, товариш, разтоварваш и т.н. и се прибираш росно прясно в Холандия  Едното от момчетата дойде на 3-ия ден от престоя ми с нещо като шини и гипс на единия крак - изтървал пълен мрежови рак върху крака си и успял да счупи някакви костици. Е, защо не си почиваш, защо си на работа му викам. Не им се нравело на шефовете и ESA, като цяло да се "правиш на болен"...Запознах се с разни пичове от съседните тимове - гърци, хървати, сърби, все балканци и все недоволни. Викам добре де, като сте недоволни защо седите и не си намерите нещо друго. Обясниха ми, че ESA, като европейска организация дава 10-20% по-високи заплати в сравниение с private сектора в Холандия за сходни позиции. Мислих го 2-3 дена и в крайна сметка отказах окончателно. |  |  |  |  |
_________________ -= All our life, we are beta testers =-
|
| Нед Юни 24, 2018 6:46 am |
|
 |
|
Grubi
|
Страшно няма, Швеция без хора няма да остане. Кралствата и държавите са вече в архива.
|
| Нед Юни 24, 2018 9:14 am |
|
 |
|
Private
Регистриран на: Сря Мар 12, 2008 9:22 am Мнения: 1511 Местоположение: София
|
Те са доста обиколки преди нас и не ги мисля, защото е по-вероятно да се справят.
_________________ -= All our life, we are beta testers =-
|
| Нед Юни 24, 2018 1:23 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Спасява ги само студа.... Иначе термитите вече щяха да гризат здраво конструкцията на иначе добре развития им социализъм. Между другото една интересна случка, тоест факт ми разказа приятел дето си е поживял в Швеция. Било съвсем в реда на нещата, първо да преспиш с мадамата след дискотеката и после да се каните на вечери, срещи и т.н....Така де, що да се хабите, ако не си пасвате "физиологично"? Тестват се винта и гайката и ако сглобката работи, мислим за бъдещето на съединението... Доста практично от техническа гледна точка.
|
| Нед Юни 24, 2018 3:32 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Е тъй де,то обратното практикува ли се още ?
|
| Нед Юни 24, 2018 6:12 pm |
|
 |
|
Grubi
|
всичко тука е наобратно казвате - аз не знаех че живея на Марс от 12 години. или сигурно съм в специална саксия. вярно не съм ходил по клубове и жени отдавна, ще си сверя часовника следващата седмица 
|
| Нед Юни 24, 2018 7:02 pm |
|
|