|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Нед Юли 26, 2026 11:22 pm
| Автор |
Съобщение |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
 Свредла за PET
Не че тая големи надежди но ако някой е обработвал PET , интересуваме производител, или ъгъл на заточване, материал, режим, не че няма да го открия и сам. Дупча пакет от PET подложки, 60 бр х0.3 мм всяка. Има направено приспособление което ги държи по габарит и има отгоре плоча която ги затиска. проблема ми е че отворите не са перфектни, не са лоши но има малки чаплъци, това при плексигласа го няма. PET си е гаден материал, та не ме учудва, той и зор се реже, скапва ножовете доста бързо. Така като гледам на около 40 м срез ножа си е вече затъпен, реже но започва и да мачка по малко, а не е някое китайско менте, изпозлвам дискови остриета на OLFA 45 мм, но това в страни, острието не ми е грижа. Сега за тия които надупчих досега може да има и друга причина, май са с около 1 мм по-големи и като че ли не могат да се притиснат съвсем плътно, но определено се мъчи. Последния пакет го дупчих със свредло заточено на 121 градуса, стандартно са на 118 тия които купувам, та горе долу по-добре, сега съм подготвил едно на 130 да видя как ще е но свършиха заготовките. Но ако някой е мъчил нещо подобно може да е от полза, няма нищо общо с плексигласа, него дори със старо свредло го дупча лесно и стават перфектно отвори, също и поликарбоната е така, то даже не съм сигурен досега дали не получавахме точно поликарбонат.
|
| Пон Юни 25, 2018 3:40 am |
|
 |
|
ToHu
|
 Re: Свредла за PET
За да не описваме неща които трябва да се виждат ... това са съответно втори и трети детайл от горе и отдолу. Първия и последния ги отписвам. навътре са по-добре, реално тия са най-зле но и навътре има отвори като в горните детайли. Това е със 130 градуса заточено свредло, оборотите трябва да ги погледна може би около 300-400, размер 5.5 мм. Свредлото е HSS, нямам конкретен материал, от инструментален магазин е но няма повече данни. Снимките не са върхът но това се снима трудно. отново като че ли има проблем с притискането, утре ще ъпгрейдна темплейта с по-сериозни закопчалки, но стружките не ми харесват, ясно че материала е такъв но някак .. много начупени, все едно дупчиш чугун, но пък и едри да им се невиди, то от там е другия проблем, не могат да се изхвърлят добре, ще пробвам да му пусна сгъстен въздух по свредлото да видим дали ще ги вади и ще дупчи по-добре. Сега това е работа за щанца но за тези обеми щанца е нерентабилна. До сега идваха нарязани подложки 0.5 м или плексиглас или поликарбонат и се пробиваха без грижи. В момента започнахме да ги режем тук от PET /хостафан по нашенски/, каквото трябва да бъде, и не ми харесват отворите, не че пречи нещо, но просто не ми харесват.
|
| Пон Юни 25, 2018 4:19 am |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
Тия показват специализирани свредла, но май на клипчето е плексиглас: https://www.tapplastics.com/product/supplies_tools/plastic_tools_supplies/tap_plasdrill_bits/161Иначе споменава с замба (punch) или с нагряване. Нямам опит, но другото което ми идва на акъла е да пробваш с диамантено свредло или боркорона - за фаянс има такива 5-6мм, но 5.5 май няма. Има и свредла за стъкло (поне така им викат), те работят добре във фаянс - споменавам ги понеже принципа им на рязане може да е по-близък до необходимото. Ето тоя бош изглежда прилично като идея: https://www.masterhaus.bg/bg/product/17852-svredlo-za-keramika-i-styklo-6x65mm-acc-boschИначе китайските са по-скромни на вид: https://bazar.bg/obiava-20596717/svredla-za-stakloА това на дремел изглежда най-близко до идеята за "диамантено свредло": https://voinishki.com/%D0%A1%D0%B2%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BB%D0%BE-%D0%B7%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B1%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5-%D0%B2-%D1%81%D1%82%D1%8A%D0%BA%D0%BB%D0%BE-DREMEL%C2%AE-Glass--1593
|
| Пон Юни 25, 2018 8:47 am |
|
 |
|
slav4o.com
Регистриран на: Нед Яну 01, 2012 8:04 pm Мнения: 2663 Местоположение: София / Велико Търново
|
Щанца или замба ?
|
| Пон Юни 25, 2018 11:11 am |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12764 Местоположение: София
|
Карбидно свредло. Материалът е твърд и позволява режещият ръб да е много остър.
|
| Пон Юни 25, 2018 11:23 am |
|
 |
|
s7ama7
Ранг: Почетен член
|
300-400 rpm това са много ниски обороти съответно трябва да имаш и ниско подобаване=голямо търпение
ПС: Пробвай с високи обороти , ако резултата не е задоволителен си купи твърдосплавно свредло
|
| Пон Юни 25, 2018 11:51 am |
|
 |
|
ToHu
|
Замба не е вариант, идеята е да се пробива пакет, материла е куц, дори и на истинска щанца не може да пробиеш качествено повече от няколко листа, това го проучвах вече като проверявах за щанца, а ако е щанца става сложно, по скоро много скъпо, друго то е че ще трябва да поръчам 50-100 хил наведнъж, което не е много пари ама си иска някой да го дондурка, складиране, описване, преброяване... и пак не се връзва щото щанцата е 3 пъти цената на тия 100 хиляди. Както казах кофти материал, с абикновенна като захартия кожа не става, поне не се навиват, тук ми оферираха една за ротационна щанца на апреко. Ще пробвам да намеря някакви с по-голяма твърдост. С това за стъкло малко ме съмнява но ще пробвам.
|
| Пон Юни 25, 2018 1:55 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12764 Местоположение: София
|
Платкаджийските свредла са късички, но може да свършат работа. Трябва опитно да намериш подходящите обороти. Общо взето са компромис между натиск и температура при която материала ще омекне и ще стане мазало. 300 - 400 са малко както споменаха по-нагоре.
|
| Пон Юни 25, 2018 2:23 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Да но да не забравяме че и се дупчи разслоен материал, нещата са нагряване при режещият ръб спрямо нагряване по цилиндричната част. Ще го пробвам и на по-високи обороти. Подаването по принцип е малко, и периодично свредлото се вади, иначе стружките не излизат и тогава вече става мазало  Един отвор се пробива на 3-4 пъти.Имам около 20 мм материал но отгоре има 12 мм плоча която го притиска, в нея отвора е по-голям но все така има проблем със стружките.
|
| Пон Юни 25, 2018 2:56 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Охлаждане? Спирт например. Току-виж и по-безсолна водица с капка веро помогнала. С ръчно пръскало за начало.
|
| Пон Юни 25, 2018 3:47 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Пластмаси и спирт не е добра идея, дори и да не е плексиглас. Не е до охлаждане май, ще пробвам с различно сврезло, ще видя някое с по малък ъгъл на спиралата. Чета какво препоръчват, нищо особенно, 118 градуса, 5-600 оборота, переодично изваждане. Ще взема задната повърхина малко да се намали триенето. Аз заточвам на една машина която няма много опции, ще го доврша на ръка да видим. За плексигласа заточено на 130 е перфектно но там и на дивалт рези с центрово работят добере, но в РЕТ-а не са ок.
|
| Пон Юни 25, 2018 4:15 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Ъмчи пробвай, де! Спиртът го казах "на око", щото за алуминия мноо помага, за ПЕТ нямам идея. А под "безсолна водица" разбирам нещо минато през обратна осмоза, за малки количества и дестилирана става. То и обикновена да е - все тая, нали ще чистиш накрая. Може и по-подходящо да има, вазелин или знам ли к'во - пробата му е майката.
|
| Пон Юни 25, 2018 4:26 pm |
|
 |
|
ценков
Ранг: Професионалист
Регистриран на: Пон Фев 20, 2012 7:49 pm Мнения: 581 Местоположение: Пловдив
|
Мисля, че най-доброто решение е щанца. Не ти знам технологията по която работиш но ако имаш възможност бих ти предложил следния вариант: Нарязваш листа на ленти със ширината на детайла, с последващо пробиване и отрязване на заготовката на щанца.В БГ такава щанца мисля че няма да мине 1000лв. При читава преса и читава работничка, подчертавам работничка защото те са по добри за тая работа маже да разчиташ на 7-8-10 000 броя на смяна. Бонго,хубаво вода,веро. Ама как ще се отрази почистването им на производителноста? Тони, бих ти препоръчал следното: -намали височината на воденето на свредлото до 3-4мм. -използвай въздух за отстраняване на стружките и втора дюза за охлаждане на свредлото, -ползвай кобалтови свредла, определено не препоръчвам твърдосплавни.Крехки са и при малко по невнимателна работа се чупят лесно. -опитай да увеличиш усилието с което затваряш пакета.
|
| Пон Юни 25, 2018 4:30 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
PET е крив за такава обработка материал. Може да стане добре на 2 паса. Първо дупчене с малко по малко свредло. След това с фреза на точния размер. Трябва си подходящата машина с лесна смяна на инструмента или с автоматична смяна на инструмента. По марковите твърдосплавни фрезерчета се справят добре с PET. Имам и някакви китайчета които също работят прилично. Но от 10тина вида един само  . Аз съм песимист че ще намериш свредло с което да става особено добре. Виждал съм къстъм инструмент, свредло и фреза в едно. Но голяма галимация ми се вижда да си поръчаш такъв. А и дали ще стане добре ...
|
| Пон Юни 25, 2018 5:43 pm |
|
 |
|
mitko_el
Регистриран на: Вто Яну 24, 2006 6:34 pm Мнения: 1753 Местоположение: Варна
|
[quote="bongo_x2"...Може и по-подходящо да има, вазелин или знам ли к'во - пробата му е майката.[/quote] В магазин за инструменти , жена зад щанда раправя 'откритието' на техен клиент , пробивал неръждавейка основно.Та майонеза 'Краси' била по,по най смазката...
_________________ За пари сичко праим,даже и работим...
|
| Пон Юни 25, 2018 5:46 pm |
|
|