|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 8:56 pm
Работодател <--> работник. Размисли и страсти...
| Автор |
Съобщение |
|
miro_atc
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
 Re: Работодател <--> работник. Размисли и страсти...
Че то ако някой сам си проектира, произвежда и продава какво общо имате ?
|
| Чет Юни 28, 2018 1:58 pm |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Е, аз доста фриволно ги насмятах сметките - хем бакалски, хем без кръчмар - но за 100к евро за човек/година в момента е реална цена за западна европа ... даже да не е малко ниска ... в нея влизат данъци платени за сметка на работодателя, 13, 14 заплата, годишен бонус и т.н. - общо взето сметката е, че годишно един служител струва 20 месечни брутни заплати
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Чет Юни 28, 2018 2:51 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Нещо не се разбираме. Точно проектиране, производство и продажба могат да се аутсорсват. Естествено не всичките в една посока  Макар, че и такива варианти има, когато добре са защитени правата. Например аз(юридически фирмата ни) разработвам за въпросната френска фирма, за която писах по-горе софтуер и хардуер за модули, които те вграждат в свои устройства. Правата върху всичко са си техни, производството след като веднъж тръгне пак те си го организират. На мен ми се плаща за разработката. Аз пък плащам на друга фирма, да ми изработи 3Д модели за мои изделия. На друга да ги фризира. и т.н. Аз намирам подобни отношения за съвсем нормални и впечатлението ми е, че са масовия случаи в БГ.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Юни 28, 2018 4:04 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Ами да странно е, при нас да ни дадът оферта първо има НДА, много, много рядко има изключения. Да възложиш нещо без договор е абсурд. Така е и с повечето фирми с които работя и които познавам. На запад може да си консултант, пак подписваш НДА и договор. И две случки защо е нужно. Бивш клиент, ние му правихме хардуер, тоя същия от който и пари изкарах. Искаше някаква web история, дадохме оферта но явно е решил че с това ще мине тънко, хванал някакви индийци за 10к да му го праевят, обещали му 4 месеца, или нещо такова беше преди 10 год. Пише ми той след година, абе дали може да го поемете, те тия индийци нищо не свършиха. Ами можем цената я знаеш.. и тъкмо да почнем и хоп криза и фалира. Друг потенциален клиент, там вече работи с голяма аутсорсинг фирма, така се води, индийска. Две години, 1 млн и нищо работещо, там ставаше въпрос за електеонен портфейл към един техен продук. Не го взе и от нас, искаше първо да го интегрираме да тества пък после да плаща, а ние го имахме готово, искахме аванс. С оглед че е руски арменец живеещ във Вегас не ми се стори добра идея 
|
| Чет Юни 28, 2018 4:54 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Tака като те слушам реално ти се плаща заплата, но не сте го оформили като трудов договор а фактурираш... Реално формата няма значение. Дали ще си направиш граждански договор, дали фирмен договор или трудов договор все ще вършиш една и съща работа за едни и същи пари. Едва ли франсетата ти плащат повече само защото си избрал една или друга форма. С фрилансерите е същото долу-горе. В смисъл има работа, за която се разбирате едни пари. Не знам какво не ти харесват. Да, те обикновено работят под форма "физическо лице" или дружество с неограничена отговорност. Но това е предпочитаната форма от клиентите, точно заради по-голяма сила на договорите... Според мен фрилансването и много хубаво и полезно. Аз самият се отказах защото е гърч да си фрилансер. Предпочитам по-спокойния живот  За съжаление май много са като мен... и затова всички се налага да правим всичко. Вместо всеки да си гледа работата там където е най-силен и за останалото да взема наемници...
|
| Чет Юни 28, 2018 5:45 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Миро от твоя гледна точка е така, ама от тази на възложителя не е. То и всяка фирма не е вариант. Как да подпишеш договор с частно лице, каква отговорност да търсиш, или пък с фирма с капитал 2 лв ? Някой трябва да поеме този риск, ако не е междинната фирма посредник, значи е клиента, но клиента не иска да поема рискове. Ей сега, един наш подизпълнител, собственика не му позволи да подпише с нас договор, защото риск асестмънт отдела им прецени че риска да са в неизпълнение е голям, съответно риска да имаме претенции е голям. Съответно те ни казват, ами дайте ще подпишем през ей тия наши познати и ще имате договор, ама какви са тези ваши познати, фирма с капитал 5000 и годишен оборот от 300 хил .. какво да търсим от тях, как ако сте в не изпълнение ще си защитим интереса, никак, едно е да имаш договор с голяма компания друго с фирма Х от която никаква отговорност не можеш да търсиш. Вариант някакъв е ЕООД, ама ако собственика има достатъчно имущетсво и ти имаш достатъчно добри адвокати, ама и тогава е малко мижи да те лажем.
|
| Чет Юни 28, 2018 8:13 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Във всяка една икономическа дейност има някакъв риск. Този риск се калкулира и се отразява на крайната цена. Всеки по веригата сам си преценява какъв риск да поема, но общо взето няма печалба без риск  Сега нормално е всеки инвеститор да иска да получава по-голям пай от печалбата и по-малък дял от риска. Така че "гледната точка" на възложителите ми е ясна, само че за да има тарикати трябват и балами 
|
| Пет Юни 29, 2018 11:30 am |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
 |  |  |  | Цецо написа: След това е още по шокиращо за-умното шефче като асансьора убие някого и го опандизят заради едното лего...Айде това е черната краска, сивата е като му се наложи да върне от другия край на океана легото, щото някой от тия с високите заплати е сложил жълто квадратче в кръгла синя дупка... Щото идея си няма как точно работи легото, отвън изглеждаше като да става номера, ама...
Отделно е как се сертифицира това "лего". Ама това тия с високите заплати не ги е еня, нали така... Това обикновенно е простичка задача, дето я дават на едни тъпи хардуеристи, с очила, плешиви, завършили МЕИ и като правило взимащи значително по-ниски заплати. Щото не умеят да редят лего, учили са някакви безполезни тъпотии като физика, теоретична електротехника и висша математика. |  |  |  |  |
Я кажи, като ди дойде някъв сензор, памет, дисплей, квато и да е периферия - сядаш да четеш дебели pdf-и и да пишеш драйвери по тях, или гугълваш първо за готови? 
|
| Пет Юни 29, 2018 4:26 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Рек, това са две различни неща, първото което е,, готовия код го вземаш, пускаш, ако работи работи. Но ако ще се пише аз не бих го възложил на кой да е, колкото и елементарен да е, е то ако е много елементарен по-добре да си го напишеш сам, въпреки че точно в момента има този казус, има два супер елементарни драйвери, даже и имаме за друга платформа от която портваме, но предпочитам да си платим на някой да ги напише на новата платформа за да спестим максимално време на портващите, но няма да платя на някой фрилансър или на някоя безисвестна фирма без никаква репутация. Та какво да ти кажа, всеки си прави някакви сметки. Не знам на Миро от къде са му впечатленията, може в някои сектори да е така, не знам, но аз работя с доста големи производители, и партнираме с много, не ти казват добър ден преди да подпишеш НДА, виждам как и те работят с подизпълнители, и към тях е същото. Предполагам тук една от основните разлики е от къде идват парите, дали е публична или частна компания, отделно ако има и регулаторни изисквания, но това е друго. На мен един кабел не искат да ми продадaт ако не подпиша НДА, а дори да реша да пратя нещо на подизпълнител ако нямаме НДА той сам настоява първо да го подпишем. Според мен директен фриланс в чистия му вид с големи компании по сериозни проекти е много малко вероятен. Съвсем друго е ако фирма Х си сформира виртуален екип, 3-ма в България, 5-ма в Украйна, 10 в САЩ, но те са назначени, подписали са договори и реално са служители, това вече не е фриланс под никаква форма, това си е дистанционно работно място, такива са много популярни. Също ако имаш 6 месеца контракт с едни, след това 8 с други, и това не е фриланс. Иначе за фриланса, ние имаме нещо подобно, но не е точно фриланс. Имаме група от одобрени графични дизайнери и аниматори, те са си екипи обикновено. Организираме конкурси, където ги каним, те дават техните идеи и цени, и ние избираме с кой от тях да работим. Те не са фирми а са частни лица, но отново се сключва договор, със всичките му галимаци, уточняват се авторски права, цени, срокове, предмет и т.н. това работи, само че това е нещо в което резултата е безспорен, имаш ли картинката, имаш я, харесва ли ти, харесва ти, значи всичко е наред, няма как да нарисува картинката на половина или да я нарисува с бъг ...
|
| Пет Юни 29, 2018 6:18 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
 |  |  |  | Реконструктор написа:  |  |  |  | Цецо написа: След това е още по шокиращо за-умното шефче като асансьора убие някого и го опандизят заради едното лего...Айде това е черната краска, сивата е като му се наложи да върне от другия край на океана легото, щото някой от тия с високите заплати е сложил жълто квадратче в кръгла синя дупка... Щото идея си няма как точно работи легото, отвън изглеждаше като да става номера, ама...
Отделно е как се сертифицира това "лего". Ама това тия с високите заплати не ги е еня, нали така... Това обикновенно е простичка задача, дето я дават на едни тъпи хардуеристи, с очила, плешиви, завършили МЕИ и като правило взимащи значително по-ниски заплати. Щото не умеят да редят лего, учили са някакви безполезни тъпотии като физика, теоретична електротехника и висша математика. |  |  |  |  |
Я кажи, като ди дойде някъв сензор, памет, дисплей, квато и да е периферия - сядаш да четеш дебели pdf-и и да пишеш драйвери по тях, или гугълваш първо за готови?  |  |  |  |  |
Казах ти да не се излагаш.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Съб Юни 30, 2018 12:24 am |
|
 |
|
ToHu
|
Между другото по въпроса на рек за драйверите, аз специално гледам да си ги пиша, е сега ако е нещо много сложно проверявам дали няма нещо готово, ама под много сложно разбирам наистина сложно, дисплеи, клавиатури, сензори и всякакви такива неща предпочитам аз да си напиша драйверите, имам доста негативен опит с готови такива, накрая губиш повече време да ги оправиш, но това може да съм само аз не знам.
|
| Съб Юни 30, 2018 12:31 am |
|
 |
|
slav4o.com
Регистриран на: Нед Яну 01, 2012 8:04 pm Мнения: 2663 Местоположение: София / Велико Търново
|
Аз лично макар и с минимален опит, да си кажа, винаги първо проверявам за нещо готово в интернет. В 99.99 % от случаите нещото не работи точно както аз искам. Така, че се налага да си го направя сам. Но все пак се уча а и черпя идеи от публичната информация. Със електронните схеми е същата работа, гледам схеми и никога не събирам същите части или си преправям схемата. Това, че някоя схема не ми върши работа, не ми пречи да почерпя опит а и да разбера принципа на работа. Това важи и за програмен код, за хардуерни схеми и вероятно за всичко друго.
|
| Съб Юни 30, 2018 1:26 am |
|
 |
|
ToHu
|
Ами това си е до начин на работа, до навик, то реално какво да му гледам как е написан един драйвер, ако се използва нещо е за идетяа да не го пишеш ти, примерно IP стек няма да тръгна да пиша, CAN стек пълен сигурно също, но неща като драйвер за дисплей, без голямо значение какъв е той защо не, едно време малките TFT-та си ги управлявахме директно през наши си контролери и драйвери, няма нищо страшно, е верно то управлението ми беше 90% хардеурно но аз не виждам разлика, дали ще го напишеш за програмируемата логика или за контролера все тая. И изобщо неща свързани усилено с I/O-то на контролера предпочитам аз да си ги напиша. Е като тоя LED дето го мъчих преди година, какво да използвам готови драйвери като те са написани за суперкомпютри  Или са написани по начин по който не може да поддържаш повече от един такъв протокол или пък искат процесори като за талафон, а на мен ми трябва за малък прост 8 битов процесор. Сигурно ако се бях ровил една седмица можеше и да намеря нещо, което щеше да се окаже че няма да ми свърши работа, или щеше да му трябва преработка, що като го написах за един ден, то писането беше най-малкия проблем, да му подбера времената така че да работи с възможно най-много модели ледове беше къде по-времеемка задача. от това което виждам на пазара, масово този род контролери работят само с определени светодиоди, явно никой не е седнал да изпише нещо завършено щото не му е и трябвало. И така е със всичко, аз колкото пъти съм хващал нещо готово толкова пъти съм стигал до писане на ново, включително и либовете по компилаторите. За какво ли не беше така, и за OneWire библиотеките, и за дисплеите, и за SPI библиотеките аз не си спомням една библиотека за периферия която да е работила като свят, единствено USB-то на Silicon, но и то май имаше разни трески, аз гледам да не се занимавам с него че нямам нерви и желание. Лично за мен е много по лесно да прочета pdf, особенно ако е читаво написан и да има времедиаграми, ама верни .. не като на споменатите по-горе диоди че между 10 и 50 има огромна разлика, но явно за бай китаец няма 
|
| Съб Юни 30, 2018 2:52 am |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
Това с пдф-ите е друга работа - в смисъл това дали ползваш драйвер или пдф все е ползване на готово ноу-хау. Имам предвид че някой фирми напоследък видяха че не са добри в лириката, и вместо качествена документация предлагат код. И двете описват компонента, и двете биха могли да са полезни ако са направени, но и двете могат да са безполезни ако са претупани. Идеята на "драйвер" е да е превод от хардуерно-специфични типове и функции (HAL му викат) към някакъв по-общ, абстрактен интерфейс. Ако си под линукс примерно и имаш готов драйвер изобщо няма да поискаш пдф. Ако обаче имаш само него като код, и трябва да пускаш същото чипче от ардуино, може и да не искаш да гледаш линукския код (макар че за мен именно те са доста полезен източник на информация).
|
| Съб Юни 30, 2018 10:51 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Не. Няма интерфейса, който очакваш.  Но това си идва с опита и най-вече с количеството чужди лайна, които си изринал. От даден момент нататък, квото и да ти дойде, ти е ясно как да го ползваш. Самия драйвер е просто имплементация на пдф-а и той или работи или не. Според скромния ми опит, ако нещо не работи както трябва, това си е или твой фейл или на хардуера. Много рядко причината е в драйвера. Особено пък за комбинацията много разпространено MCU и много разпространена перфиерия. Повечето хора без опит често пъти не са наясно как се ползва дадено нещо и за това се мъчат да си го пишат сами. Което е чиста загуба на време.
|
| Пон Юли 02, 2018 11:11 am |
|
|