Отговори на тема  [ 6 мнения ] 
Hezid ? 
Автор Съобщение
Ранг: Почетен член

Мнение Hezid ?
Здравейте всички,

имате ли някакви впечатления/опит със системата за контрол на достъпа на Вилмат - Hezid? Има ли някакви нерешени проблеми в нея? Има ли някакви "подводни камъни", които трябва да се знаят и за които търговеца разбира се няма да каже? Има ли някакви насъвместимости с други компоненти (различни от това което Вилмат предлагат)?

Мерси предварително!

Пет Юни 29, 2018 10:14 am
Профил
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Hezid ?
Ами кажи какво те интересува, мога да ти кажа следното, няма Българска, или източно европейска система за контрол на достъпа която да е наистина изпипана, то и в глобален мащаб няма много такива, да не кажа че за нито една не се сещам, но има 3-4 със сравнително малко недостатъци. Има едно две руски решения, които обаче имат определени липси и специфики. За Българските какво да ти кажа ... кажи за какво ти трябва, защото това което написах по-горе нищо не значи, за 90% от нормалните потребители няма никакво значение.
Най-вече кажи за какво искаш да я изпозлваш, каква функционалност търсиш и ще ти кажа.
Искаш ли анти пас бек функционалност, ако да каква точно.
Искаш ли зонално балансиране вход / изход
Нужна ли е възможност да имап врата с два четеца и задължително да се отваря от две отделни лица едновременно.
Ще работиш ли с биометрия, ако да каква, каква е целта и къде искаш да се съхраняват биометричните данни
Ще управляваш ли нещо различно от врати и прости турникети, то прости турникети няма ама има такива които се управляват по прост начин.
Ще искаш ли да управляваш зони тип дебаркадер / тамбур
Ще искаш ли да връзваш към контролера метал детектор или други детектори които да разрешават / забраняват достъпа
Ще искаш ли да съпоставяш някакви телесни данни с тези на този който влиза, обикновено тегло, температура и т.н.
Ще искаш ли да имаш връзка между контрол на достъпа и охранителната система или пък самият контрол да е охранителна система
Ще искаш ли интеграция с ТРЗ ,модул, т.е. да го използваш като тайм атенданс
Ще искаш ли да се интегрира с някакъв BMS или PSIM ?
Ще ти трябват ли някакви четци специално изпълнение, взривозащитено, IP68, стерилни и т.н.
Ще ти трябват ли сркамбъл клавиатури ако предивждаш достъп с ID и пин код.

Има още много въпроси, ако искаш не отговаряй на тия а кажи какво искаш да направиш.

Пет Юни 29, 2018 6:30 pm
Профил

Нищо нестандартно няма да трябва. От нещата които си изброил ще ни трябва само възможността на някои места да се влиза с комбинация от карта и PIN код (което системата го поддържа).

Интересува ме какви са им проблемите и "недоизпипването" за които говориш? Също ме интересува какви проблеми има или може потенциално да има от навързването на много разширителни платки на една серийна шина? Имат ли практически лимит за броя (те твърдят че няма и колкото и много да се свържат - нямало проблем)?

Нед Юли 01, 2018 1:29 pm
Профил

За неизпипванията те са точно от естеството но поставените по-горе въпроси.
Като обикновена система за контрол си работи, според клиенти и тях самите, ние работим в съвсем друг клас системи и тяхната няма никакъв шанс. Нямам отрицателни отзиви за тяхната система, но всички клиенти които съм питал са с доста ограничена функционалност. Имаме обекти на които работим заедно но ние доставяме само гасене защото за другото бюджета е много под цените на нашите, и там доставят вилмат, та от там имам наблюдение, а и както казах аз обичам да питам.
Имам някъде една доста подробна документация, бяха ми я изпращали преди години когато мислеха че можем да я използваме трябва да я изровя.
За разширителните не знам, няма как да са неограничен брой, предполагам сам го разбираш.
Последно като ги гледах, това е било преди 2 години може би, не поддържаха много варианти за биометрия и свързаните с нея четци и начини на съхраняване на данните, май не поддържаха и highsecure карти, освен мифайр има и други технологии.
А какво те интересува колко разширителните можеш да вържеш. Не е много удачно да концентрираш на едно място много точки и то към един контролер, при повреда губиш всички точки. Имаш и преразход на кабел, да не говорим че контролера излиза извън контролираната зона, т.е.по ниска сигурност.

Нед Юли 01, 2018 6:01 pm
Профил

Да - естествено че има лимит на адресите, но аз предполагам, че ако са много - ще започнат да си пречат доста преди да се достигне този лимит по брой адресируеми у-ва.

Другото, което твърдят е че комуникацията по RS-485 била криптирана... Имам подозрения че не е точно така и ще го проверя при първа възможност.

Нед Юли 01, 2018 8:59 pm
Профил

За криптирането не мога да ти кажа, но няма логика да не е. Ако не е това означава че всеки може да ти се закачи там и да прави каквото си иска. А за пречене както казах нямам реален опит, само наблюдения от техни инсталации, понякога нещата са доста различни. Но като цяло защо да имат проблем, колко устройства ти казват че адресират ?
Първо зависи от протокола който са реализирани, ако е евент протокол не виждам причина да си пречат. Ако е постоянно полиране и ъпдейтване на състояния, зависи от скоростта на комуникация. да го кажем така, има VdS C сертифицирани системи, с много по-ниски скорости между центрлания юнит и разширителите, и тук говорим за охранителни системи, там изискванията по VdS особенно за клас С са доста високи. Щом там нямаш проблем да имаш 64 устройства от всякакъв тип, включително контрол на достъпа, защо да имаш при вилмат. например в MB100 серията на Хъниуле, bus2 може да адресира до 64 у-ва и това може да са 64 контролера на достъпа, и там базата данни не стои на всeки контрoлер а стои централизирано, скоростта да не те излъжа но май е 38400 и няма никакви проблеми, работи си перфектно.

Нед Юли 01, 2018 9:28 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 6 мнения ]