Отговори на тема  [ 717 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37 ... 48  Следваща
Защо сме най-бедната страна в Европейския съюз? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Защо сме най-бедната страна в Европейския съюз?
fred като е толкова ниска топка, какво толкова му се нахвърляте и търсите къде да го захапете. Фирма имал ли. Семейство имал ли. Абе все от някъде ще излезе кусур. И какво допринася това за дискусията?

Пон Юли 02, 2018 9:56 am
Профил

Никой не му се нахвърля, аз поне не съм забелязал, по скоро е обратното, не персонално но поставената тема няма много общо с 90% от постовете му а те уж все са по нея. Нуждата да има някой виновен, някой да бъде сочен с пръст .. и интересно защо това отношение към работодателите а не чуваме нищо за политиците, като едните допринасят, пък било то и с 500 лв заплата, а другите прахосват и то с милиарди. И ето виновни са работодателите, предприемачите, тези които им защитаваме интересите ...
И знаеш ли кое най-много ме дразни, говоренето на празни приказки и обобщаването, без изобщо да се гледа реално на нещата. Аз когато казвам едно или друго, е съвсем обосновано с факти не от типа видях, чух, там пише. Ако казвам че квалификацията е ниска на инженерите, не е щото аз съм срещнал 10-ма и те всички са били некадърни, а защото постоянно се интересувам, питам колеги, много от които са дори служители. Когато той говори за тарикат бизнесмени, в най-добрия случай визира някоя конкретна фирма, някой му се е оплакал, или чул някъде или имал опит.
Аз не познавам един собственик на фирма който да ми е казал абе аз се чудя как да намаля заплатите на моите работници та да си вдигна печалбата, точно обратното, хората се чудят как да си вдигнат печалбата за да могат да плащат повече и да имат сигурност в служителите си. Знам че това тук повечето няма да го повярват, но това е истината. Да не са доволни от производителността, да не са доволни от дисциплината, но това са други неща и ако кажете че не са прави или не живеете в БГ или просто извъртате истината. Причините са много и комплексни, и в рядко случаи са свързани с работодателите.
Не искам отново да обяснявам защо, защото излиза че се оплаквам, само който се е занимавал с нещо собствено може да разбере, който е плащал заплата и се е чудил аз сега да платя заплати, да платя данъци, наема на офиса или на доставчиците, той знае за какво говоря, за другите няма смисъл.
Забравяте че същите неволи които има един служител ги има и един работодател. Бизнеса в БГ стартира от нулата, няма смисъл да говорим за групировки, партийни фирми и т .н. това е минало. Говорим за реалният днешен бизнес. И за бизнес тръгнал от нула никак не е лесно. Държавата не го подкрепя по никакъв начи, нито,пряк нито косвен, банките не го подкрепят и когато и работниците го имат за враг и нещо лошо какво очаквате да стане, цъфти и да връзва ?
Печалбите в България били много високи, вие изобщо осъзнавате ли какво говорите. Печалбите в България са малки, погледнете международни статистики, проучете малко. Няма нормален бизнес който не иска да отчита по добри показатели, това автоматично води до ползи, ама като ги няма как да ги отчете ? Като ти пратят делойд или някой друг одитор нали всичко лъсва. Това не са статистиките на евростат или на бойки, идват и те проверяват. Та и никой разумен не СЕМ опитва да ги манипулира, да може да има икономически трикове, кое да е разход, кое инвестиция, за да изглеждаш по-добре финансово с надеждата да ти дадат малко по добри условия за кредитната ти линя догодина, или да привлечеш някой инвеститор. Та всичко което с е публикува е напълно вярно, дори не изключвам някой по-надъхан финансов директор да си е позволил да поукраси. Та печалбите и всичко е лесно да се види, там измами няма, истинския бизнес много, много отдавна излезе от совата икономика.
Там може да е локалната бакалия, може да е сервиза за телефони, или някое цехче с 5-10 човека, някоя шивашка фабричка с цел да укрие това или онова данъче ...не и сериозен бизнес.

Пон Юли 02, 2018 10:16 am
Профил
Аватар

Тони, знаеш за да работят за някого хора които имат акъл не върви да им се поставят капани и разни уравниловки. Щото така "договорът" ще е до време. Особено ако ги биеш сутрин или ако им пробутваш цинизми в балканско-капиталистически стил. Ако искаш да не те имат за враг и да гледате в една посока се иска повече. Заплатата е само детайл. Необходимо но не и достатъчно условие.
Знам че това в момента в България е почти невъзможно - да има синергия между работодател и работници. Животът в "самоподържаща се мизерия" е изкривил дотолкова обществото, щото то е ментално увредено.
Аз поне не соча никого с пръст. Ако давам примери с конкретни хора то е защото на общи приказки никой в България не вярва.

Пон Юли 02, 2018 11:49 am
Профил

А знаеш ли обаче кое е най-странното, точно с там където собствениците с допитват да създадат най-благоприятни условия, точно там проблемите са най-големи. Не ме разбирай погрешно, аз не съм привърженик на силови методи и принуда спрямо работници, дори обратното, но си имам принципи и не ги нарушавам. Има работодатели които не приемат моите принципи, но точно там, точно при тези които са най-човечни, искат да създадат най-добри условия има най-много проблеми, и не е свързано само с размера, това е разбираемо. Българина за съжаление има склонноста в момента в който усети че от другата страна има добър човек, някой който съчувства да злоупотребява и то много.
Виждам разлики между няколко фирми, в едната съм въвел доста сериозна дисциплина, буквално уволнявам на минутата, естествено ако има причина. Там хората се отнасят съвестно с работата, не се опитват да клинчат, и са доволни дори, това не са ми го казали на мен. Да верно аз няма нещо което да съм им дал да правят и което не съм го правил и аз със тях, да застъпвал съм се когато са прави, но винаги всеки си е знаел мястото. Заплатите които им плащам там също не са малки за подобен тип работа, не говорим за 3-4 Хил, но са около 2 което за монтажник с Мин.отговорност мисля е добре за БГ, още повече за провинцията. В другата от фирмите не е така, там винаги се е мислело много за служителите, не само като заплащане, това е ясно но и условия, и отношение, едва ли не ние сме си всички приятели, едно семейство, е точно там ако ти кажа колко проблеми има, и как от всички купища служители има една шепа които наистина отвръщат подобаващо.
Няма да казвам и за злоупотребите, при конкуренцията която чисто мутренска фирма няма такива неща, има дисциплина, има ред, за злоупотреби не говорим.
Ти ми кажи сега от коя гледна точка да застане човек. Редовно ми подхвърлят че едва ли не съм бил синдикалист, защото съм държал на едно или друго, има се задава въпроса тия разходи кой ще ги поеме. Аз съм за за коректни отношения, но искам това и от отсрещната страна. Много е неприятно когато си си заложил името, настоявал си да получат нещо конкретно, и след 6 месеца се окаже че те злоупотребяват с това, говоря за финансова злоупотреба, надписване на часове най-вече и извънредни.
Хайде кажи ми, или когато имаш спешен проект, плащаш заплата много над дискутираните тук 5-6000 и програмиста ти обяснява колко е натоварен и ще го направи възможно най-бързо, и от 3 влизания при него и 3-те пъти гледа ютуб....
Пак да го кажа, аз не съм роден началник или капиталист, сигурно съм работил доста повече от болшинството тук и то доста тежък труд, бил съм на всякакви позиции, и проблемите на служителите ми са напълно познати. Уважавам работниците и се старая да са максимално добре, но очаквам най-малкото съвестно отношение, не говоря за разбиране или уважение, но съвестно отношение, а много рядко го получавам.
Още в началото когато започнах да работя за някого ми стана ясно че редовия служител никога няма да осъзнае как реално се изкарват парите и кое колко струва, при първата по-голяма сделка която направих подчинените, на които аз бях подчинен само до преди месец два дотърчаха и казаха дай да увеличиш заплатите. Е как да ги увеличиш, като да сделката по-големичка но печалбата до никъде, ще им ги увеличиш тоя месец а следващият ? И така се почна моята борба хем да си върша работата хем да се опитам да направя доволни служителите, и дали е било тогава в чужда фирма, в моя или в семейна няма никакво значение, аз съм все в едно положение, хем да угодиш на едните хем на другите, а то като е чужда най-лесно....
Ето затова се паля по такива теми, на мен ми е много ясна логиката на служителя, и рядко с е опитвам да ги убеждавам в нещо, обаче виждам и от другата страна, и когато някой започне да ръси такива нападки това вече някак не го приемам.
Не искам да дискутирам един или друг бизнесмен, тук някой каза по добре процент от нещо, отколкото 100% от нищо, и с бизнесите е така. По-добре такива каквито ги имаме от колкото никакви, и ако има лоши за работниците, има и точно обратните. Да не говорим че никой никого не връзва нали така.

Пон Юли 02, 2018 12:21 pm
Профил

palavrov написа:
Fred, ти имаш ли деца? Като те слушам имам чувството, че нямаш и че си нямаш и на идея какво му е на човек който носи отговорност за семейство, какви компромиси му се налага да прави със кариерата си, със стандарта си на живот в името на децата и бъдещето им.

Деца имат и гърците но когато малко настъпят интереса им излизат на улицата, палят и чупят. Всички, не както при нас записани във Фейсбук 1000 а на площада 10. Дори когато не са прави, таксиметровите шофьори вдигнаха стачка защото ги накараха да си сложат таксиметрови апарати. Т.е. за правото да продължат да крадат! При нас ги сложиха и нищо не се усети. До национален манталитет си е.

Пон Юли 02, 2018 6:12 pm
Профил

Zdrav написа:
fred като е толкова ниска топка, какво толкова му се нахвърляте и търсите къде да го захапете. Фирма имал ли. Семейство имал ли. Абе все от някъде ще излезе кусур. И какво допринася това за дискусията?

Не бе, не е срещу мен, темата е болна за назначените капиталисти. За първи път от години в обществото почна ясно да се поставя въпросът за качеството на родният капиталист, за това какъв дял от изработеното отива при него и какъв в изработилият го, ако се изработва малко не е ли виновен назначеният капиталист понеже е некадърен или лаком, консумира вместо да инвестира... все неприятни въпроси.

Досега от респект към пътя на капитализма по който сме тръгнали и одобряван от огромното мнозинство хора не се задаваха много такива въпроси /поне от десните/, ако се запита излизаше че си комунист. Пък и хората натиснати в дъното от мизерията и огромната безработица, те не за добро заплащане мислят ами за каквото и ще да е. Знаят че ако са недоволни има поне 5-6 които ще се съгласят и на него. И постъпваха по единственият възможен за тях начин, или мълчаха или емигрираха. За класиката профсъюзи да не говоря, те при нас са имагинерна величина.

Сега положението е по-различно, малко олекна, хората вече почват да мислят за нещо повече от обикновеното оцеляване. Видяха че имат алтернативи, не е само назначеният капиталист. И ситуацията се преметна, вече капиталиста е на зор. В един от блоговете точно това беше написано, революциите се правят от ситите, от средната класа, не от робите. Впрочем и Тони го е усетил.

А атаките срещу мен са лесно обясними и е описано в теорията на манипулацията. Номер едно, "Като не можеш да опровергаеш новината атакувай носителя и, компрометирай го". А номер две беше "А вие защо биете негрите?" :) :) Има и още, намерих навремето една статия. Не им се впрягам и не им отговарям, ако го направя значи влизам в играта им.

Последна промяна fred на Пон Юли 02, 2018 6:36 pm, променена общо 1 път

Пон Юли 02, 2018 6:28 pm
Профил
Аватар

От кога писането по форумите увеличава богатството на една страна? 8O

Пон Юли 02, 2018 6:33 pm
Профил

Desert Leo написа:
От кога писането по форумите увеличава богатството на една страна? 8O

То по твоята логика Тони е най-големият търтей на този свят, я виж що постове е пуснал :ANAL:

Пон Юли 02, 2018 6:40 pm
Профил
Аватар

fred написа:
То по твоята логика Тони е най-големият търтей на този свят, я виж що постове е пуснал :ANAL:

Пуснал е... Не малка част от тях са по технически въпроси. Ама ти май избягваш да влизаш в подобни дискусии... :lol:

Пон Юли 02, 2018 6:50 pm
Профил

itso.t написа:
fred написа:

Пуснал е... Не малка част от тях са по технически въпроси. Ама ти май избягваш да влизаш в подобни дискусии... :lol:

Ами ако гледаме конкретната тема май че Тони ми води поне с 2 обиколки :) Технически постове не пускам защото хардуера ми е хоби, захвърлено дълги години и сега се връщам към него, тук съм да науча нещо. Най-многото което ще научите от мен са спомени от времето когато сте били проект в ташаците на баща си. Пък може дори и по-рано.

Иначе твоето е точно изпълнение на точка първа от справочника по манипулация "Като не можеш да опровергаеш фактите атакувай личността на носителя". Пак добре че не сме древният Рим когато направо са рязали главата на вестителя, сега се минава с обикновено оплюване по форумите :)

OFF Тони, съболезнования, стисках палци за отбора на Мексико. Не заради тебе лично :) обичам малките и смелите.

Пон Юли 02, 2018 7:01 pm
Профил
Аватар

fred написа:
...Иначе твоето е точно изпълнение на точка първа от справочника по манипулация "Като не можеш да опровергаеш фактите атакувай личността на носителя". Пак добре че не сме древният Рим когато направо са рязали главата на вестителя, сега се минава с обикновено оплюване по форумите...

Да приемем че загубя от времето си, проследя източниците ти, намеря други, и опровергая мнението ти.
Вариант две - не успея да го опровергая.
И? Какво ще се промени? Чия заплата ще се увеличи след излагане на твоите или моите аргументи? Кога? Ще спрем ли да сме най-бедната страна в ЕС?
Ако не се лъжа, някои от въпросите са зададени повече от веднъж в темата. Засега, безрезултатно...

Пон Юли 02, 2018 7:12 pm
Профил
Ранг: Напреднал
Ранг: Напреднал

Аха, тоз приятел Тони, може би съзнава, че долу горе там където се намира ,може би в по малък мащаб от наша страна, може и ние да сме били вече и от там да си правим някои изводи .Така че в моментите, когато не е запалил и разтрива клавиатурата - тоест на маса с подходящите салати и достатъчно рикии, може да излезем и на едно мнение ,поне за част от нещата ама ....
И нещо ще споделя - аз не съм управлявал кой знае колко хора като брой (не повече от 70-80) но съм си правил екперименти, според съветите които съм получавал от патили и искам най отговорно да заявя, че дисциплина ,отговорност, качество в работата и най вече съвест от страна на работниците, не може да постигне всеки и навсякъде ,дори да повтаря методите с които това се постига на друго място.Всеки знае дори по собствените си деца - че има чужди деца, които от половин приказка, ще разберат и приемат много по добре ,това което собственото ти му го повтаряш всеки ден ,твърди че го помни и разбира, но не го приема.
Друга изключително важна подробност, която аз съм разбрал през годините, е че това което днес се нарича тимбилдинг (дума непозната за българския работодател) е ключ към спечелване съзнанието на работника .Мога да дам примери за фирми (много рядко се срещат) в които заплатите не са кой знае какви, но с тази мярка ,атмосферата на работа е приятелска, всеки знае всичко за другия и никой не си позволява безсъвестно отношение,щото прецаква колегата си (освен работодателя) , а на всички е ясно кой какво прави.

Пон Юли 02, 2018 7:25 pm
Профил

itso.t написа:
Да приемем че загубя от времето си, проследя източниците ти, намеря други, и опровергая мнението ти.
Вариант две - не успея да го опровергая.
И? Какво ще се промени? Чия заплата ще се увеличи след излагане на твоите или моите аргументи? Кога? Ще спрем ли да сме най-бедната страна в ЕС?
Ако не се лъжа, някои от въпросите са зададени повече от веднъж в темата. Засега, безрезултатно...

Ами тогава що щеш в тази тема която нищо не променя? Да не си ми партиен секретар да ми нареждаш какво да мисля и какво да говоря? Стой си в техническите теми които са полезни /наистина/ и готово, не давай акъл и не си губи времето в теми които смяташ за безполезни. Такова поведение е известно като "хейтване", прави се с цел разпалване на страсти вместо сериозна дискусия, точно такива използват лични нападки. Може и друго обяснение, опит за спиране на дискусия която лично засяга интересите ти.

Единственият който има право да е недоволен е Рек че му пълним мегабайти и правим трафик за негова сметка.

UPD Впрочем една от причините да пусна тази тема е че в другите теми въртим сучим и все до заплатите стигаме. Явно въпросът е болен, по-добре да го правим тук отколкото да спамим в техническите теми. И нарочно я дадох по-нашироко, не само заплатите а цялостното положение. Защото заплатите са функция от него.

Пон Юли 02, 2018 7:39 pm
Профил
Аватар

fred написа:
Ами тогава що щеш в тази тема която нищо не променя? Да не си ми партиен секретар да ми нареждаш какво да мисля и какво да говоря? Стой си в техническите теми които са полезни /наистина/ и готово, не давай акъл и не си губи времето в теми които смяташ за безполезни...

Тоест, мериш с различен аршин? Твърдиш че аз съм ти нареждал какво да мислиш и какво да говориш, а във същото време ти се опитваш да правиш същото?
Сега е подходящ момент да цитираш къде съм ограничавал свободата на словото ти. Това, съвсем сериозно.
В противен случай, ще затвърдиш мнението за теб което беше споменато и по-напред в темата - много общи приказки в стил ала-бала (само въздух). Имаш си репертоар, следваш го и не приемаш други мнения.

Не отговори и на въпросите ми!?

Пон Юли 02, 2018 8:09 pm
Профил

itso.t написа:
fred написа:
Ами тогава що щеш в тази тема която нищо не променя? Да не си ми партиен секретар да ми нареждаш какво да мисля и какво да говоря? Стой си в техническите теми които са полезни /наистина/ и готово, не давай акъл и не си губи времето в теми които смяташ за безполезни...

Тоест, мериш с различен аршин? Твърдиш че аз съм ти нареждал какво да мислиш и какво да говориш, а във същото време ти се опитваш да правиш същото?

Не ти нареждам, показвам противоречието в позицията ти. Ако я смяташе тази тема безполезна щеше да стоиш само в "полезните" теми а ти не го правиш. Следователно преследваш други цели и това за "полезността" е демагогия. И не се надявай да ти отговарям на въпроси за личността ми, това означава да ме вкараш в обяснителен режим. Отново номер познат от теорията на манипулацията. Известен като "Ти кажи че сестра му е курва а той нека доказва че няма сестра".

Пон Юли 02, 2018 8:30 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 717 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37 ... 48  Следваща