|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 6:25 pm
Работодател <--> работник. Размисли и страсти...
| Автор |
Съобщение |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
 Re: Работодател <--> работник. Размисли и страсти...
Е аз за толкова недописано драйвери за периферия се сещам че няма на къде и то за чипове на майкрочип, по разпространен не знам има ли, и то такива които са част от компилатора дори,визирам тоя на ccs, други за пикове не съм ползвал. Такива има и при силабс, последно май бях решил да използвам някаква тяхна библиотека за писане във флаша, и тя токова дописана. А за управление на таймери досега не съм видял един компилатор с наистина читаво изписани библиотеки, все нещо липсва, все за някой режим трябва да светва- флагове ръчно, за ccs няма да споменавам, там функциите не са тези които казват че са ....да проблема е в дефинициите, ама да не са мои техни са си.
|
| Пон Юли 02, 2018 11:29 am |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Добре бате, я кажи честно, ако някой твой работник се бави 1 месец и ти го питаш "Що?" и той ти каже, че пише драйвер за HD44780 за пик/мега, ти кво ще му кажеш (посочиш)? 
|
| Вто Юли 03, 2018 4:56 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Че е некадърен, това се пише макс за един ден, точно тия бяха едни от първите които написах щото вградените имаха някаква мизерия, не помня вече, нещо в 4 битовия режим май куцаше, конкретно на ccs-а
|
| Вто Юли 03, 2018 5:19 pm |
|
 |
|
Реконструктор
|
Ся ше ме караш да ти изровя някво по-неизвестно дисплейче с пдф и да те видим как ще напишеш драйвер за него за 1 ден. 
|
| Вто Юли 03, 2018 5:44 pm |
|
 |
|
slav4o.com
Регистриран на: Нед Яну 01, 2012 8:04 pm Мнения: 2663 Местоположение: София / Велико Търново
|
Да 4 битовия режим е малко по-усобен и имаше някаква подробност която не я пишеше в даташитовете.
|
| Вто Юли 03, 2018 7:07 pm |
|
 |
|
ToHu
|
ами всичко от тоя род се пише за толкова, ако е нещо графично голямо си иска повечко време, ама такива дреболийки... да има драйвери които отнемат време, но в много от случаите е оправдано. Ей така нашите използват стандартните драйвери за едни тъч-ове и върви разбери как работят, и какво си спестиха, във времето най-вероятно са изгубули много повече време, Жорката го написа за два дена ... че и с емулация на други тъчове, както и да го гледам ми се вижда изгодно в дългосрочен план. както казах IP стек няма да тръгнем да си пишем ако има работещ, или USB, но доста други неща защо не.
|
| Вто Юли 03, 2018 7:11 pm |
|
 |
|
ToHu
|
На контролера е описано всичко, в CSS не беше написано като хората, сигурно са го оправили, то това беше преди 15 години  , но аз от тогава съм си с мой драйвер и не съм проверявал изобщо дали са го оправили или не, то и последния път като използвах такъв не помня кога беше 
|
| Вто Юли 03, 2018 7:13 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Голям пример даде и ти. Веднага е уволнен. Тоя драйвер се пише за 2 дни от нулата с все тестовете. Това е най-масовия контролер и е толкоз елементарен, че е достоен за курсов проект в техникум. Аз лично тоя контролер съм го ползвал в доста разнообразни конфигурации и драйверите все сам си ги пиша. То и какви драйвери говорим, то е един тъп лоу-левъл интерфейсен транслатор и малко елементарен код на горно ниво. Вероятно може да се хване в 1 мониторна страничка всичко. А иначе специално за ембедед диспей драйвера се пише в 99% от случаите. Не за друго, ама щото най-връткавата част е интерфейса към контролера, там винаги е нещо къстъм за конкретния случай. Я някаква псевдо - паралелна шина ще се изхитриш, я DMA, я Frame Buffer. Естествено винаги можеш да я вържеш на GPIO с някакви писани драйвери от сульо и пульо, ама това е несериозно и на мен лично ако някой ми погоди такъв номер - ще му бия шута. Аз не плащам на Arduino "девелъпъри", това е несериозно, това са приоми за обучение на деца, не за създаване на реални продукти. Виж вече по-интересно става като дисплея е с RGB шина, ама и там не ми се е случвало да намеря нещо работещо наготово. Все сами си пишем, като "кражбата" на ноу-хау обикновенно е да докопаш вярната регистрова комбинация на честоти, поляризация, палитри и пут.ки майни, щото китайците са "перфектни" в документацията. Най-отгоре вече GUI като товариш, там се търси готово, че хамалогията е страшна. Но пък самото напасване на GUI към системата може да отнеме и месеци...
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Юли 04, 2018 9:37 am |
|
 |
|
Реконструктор
|
Тоест, да разбирам ли, че си по-склонен да уволниш някой, който се е замотал с драйвер, отколкото някой, който се е замотал с ГУИ (при наличен работещ феймбуфер)? 
|
| Сря Юли 04, 2018 11:44 am |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
Леко блондински въпрос - за какви драйвери си хортувате? Драйвери за някаква ОС, набор от функции за работа с периферията, в случая HD44780 или нещо съвсем различно.
|
| Сря Юли 04, 2018 11:46 am |
|
 |
|
Цецо
|
Да ако някой се замотае с драйвер за HD44780, си е за уволнение. Аз също съм за бой, щото такъв човек не трябва да седи зад компютъра въобще. Изключение правим за човек на стаж, който тепърва се учи, разбира се. Това не би трябвало да затруднява човек с техникумски познания по хардуер и програмиране на С/Асемблер на някакво елементарно ниво. С GUI е съвсем резонно да се мота някой. Там винаги има нещо за донапасване, фрейм буфера никога не е "наличен", той се пише, най-често от нулата! Там почти винаги са намесени дебели pdf-и, DMA, линкерски скриптове и т.н. А ако намесим и връзка към хардуерна акселерация, то нещата стават доста тегави. Реално хора които могат да се справят с втората задача, не са за изхвърляне, нещо повече трудни за намиране са  Е то ако задълбаем на тема що е то драйвер, Миро ще ни ошамари теоретично, та свят ще ни се завие. По-скоро визирам функция от типа: int lcd_printstr(int x, int y, const char *str); И имплементацията надолу до степен да се види на екрана 
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Юли 04, 2018 12:56 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
Изясни ми се. Мерси.
|
| Сря Юли 04, 2018 1:33 pm |
|
 |
|
Реконструктор
|
Добре де, айде да направиме така: нося едно LCD + едно MCU и ти или Тони (или някой друг дет се праи на голямата батка), ми пишете драйвер за него за 1 ден.  Ама всичко както е по PDF-a. Ако успееш, те черпя един обяд и те признавам за сериозен играч, иначе - обратното. 
|
| Сря Юли 04, 2018 3:18 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Според теб дневната ми надница се равнява на един обяд?
Кажи какъв ти е дисплея, ще помогнем. Ама аре да не ми плащаш, че става малко смешно.
Относно признанието, ако това е критерия за сериозен играч / голямата батка, по-скоро не ме признавай, че ме хваща срам. Казах ти, това са упражнения за курсови проекти и стажанти, топката не е ниска, а едвам се търкаля по земята.
|
| Сря Юли 04, 2018 6:06 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ми дай го тоя дисплей и ще го напишем, ама това според мен нищо не значи, аз дисплея ще го изпиша лесно, но това най-малко ме прави писател. Това, че можеш да напишеш драйвер да го наречем, за някакъв хардуер спред мен далеч не те прави програмист, както Цецо писа това са задачи за курсов проект. Може би защото са много близко до хардуераа аз конкретно, предполагам и Цецо сме по-скоро жичкаджии е нещо съвсем разбираемо, логично и просто. На теб може да не ти се занимава, да те мързи, да го смяташ за загуба на време, но в крайна сметка ако се хванеш ще го напишеш, може да ти отнеме повече време като на човек който не му е интереса и силата в баш жичкаджийството, но аз със сигурност не бих написал или не в обозрими срокове, неща които за теб или бякой друг им се виждат елементарни. GUI както споменава Цецо, бягам като дявол от тамян, не ми се разучава, нр ми се мисли, и ми е по лесно когато някой друг го прави 
|
| Сря Юли 04, 2018 6:42 pm |
|
|