|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 10:04 am
Ел. инсталация в работилница (дървен навес)
| Автор |
Съобщение |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
 Re: Ел. инсталация в работилница (дървен навес)
Ммм и що кални канали, това гадно, а и като ги отвориш и червата ще искат да бягат навън. Теъби си е чисто и е лесно. То аз бих му препоръчал метални дори но са по-скъпи и в БГ е малко зор да намериш EMT тръби.
|
| Вто Юли 03, 2018 11:56 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Не кални бе, пластмасови  Същото като тръбите, само че можеш да ги отвориш по дължина.
|
| Сря Юли 04, 2018 1:25 pm |
|
 |
|
radolin
|
Тези на Обо Бетерман са точно такива - отваряеми тръби, но са доста по-скъпи и има само 16мм диаметър.
Аз гофрираните не знаех, че са толкова гъвкави. Мислех, че ако им сложа скоби на примерно 50см ще си седят прави.
Комбинацията от тръби и гофриран маркуч май ще е най-добре за мен. Просто имам някои места за обикаляне около гредички и подобни, дето трябва да слагам по 4 колена и малки парченца и ще е много пипкаво.
Wire nuts не знам как се казват на български и от къде може да се купят. Ако някой има информация да каже. Иначе съм ползвал клемите на Wago, особено към тези с лостчетата нямам забележки. Тях ги дават, че са подходящи и за многожилен проводник.
|
| Сря Юли 04, 2018 1:33 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
Ако се използват подобни канали, е хубаво да се използват в комплект с прилежащите им ъгли, разклонения и т.н. Иначе на снадките и завоите се получават едни грозили които не са за гледане... Мислил ли си за вариант усукване и запояване? Може да се каже че е доста прилично като надеждност.
|
| Сря Юли 04, 2018 1:39 pm |
|
 |
|
radolin
|
Ще ползвам или съответните колена/тетки и т.н. или парчета гофрирана тръба където трябва. Запояването ще е надеждно, но по-неудобно за осъществяване. Да стигна до там - да разпъна тръби и да прокарам инсталацията, все ще ги направя връзките някак  .
|
| Сря Юли 04, 2018 5:59 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ицо за каналите говореше. За тия на Обо... ами сигурно клиентите им за това се броят на пръсти и ние сме единият пръст. Едно време 2007-2008 имаха всички, но явно няма търсене, те имаха преди много неща на склад, някои вече дори и не ги доставят. Цената е по-височка със сигурност, горе долу 4 пъти, в цената влизат и конзоли. Да ти кажа 50 см е множко за конзолите, между 30-40 е ок, ни слагаме грубо 3 на метър, т.е. 33 см.. имат си шаблонче от парче тръба с моливче накрая за да няма мислене  За wirenuts ако не ти е на зор в Неделя се връщам, мога да ти дам, имам налични, не вяряам да са ги свършили докато ме е нямало. Осукване и поене е вариант, клеми също. Иначе тия на ваго и подобни използват доста, но аз имам някакви негативни впечетления и ги избягвам. Може би са ок ако ги използваш правилно, но не ми се рискува даправя пожари щото някой е сложил грешния размер или я р мушнал на грешния тип проводник.
|
| Сря Юли 04, 2018 7:01 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Каналите са евтинджос и ги има всякакви. Лесно се режат за да натъкмиш снадките и се лепят дори с евтиното акрилно монтажно лепило ако те мързи с болтчета. В тях лесно можеш да добавиш още някоя жица. Тези wirenuts съм ги виждал в БГ но рядко, бедни на размери и на неприятни цени. Според мен трябва да са едва в края на усуканото и другото пак да е изолирбанд/термошлаух, а размерът им е големичък. Сакън не запоявай! Това не ти е серийно производство на изпитан прототип. Препоръчвам усукване на поне 5см краища. Спазвай някакъв цветови код на връзките за да не се чудиш след година-две. Най-малко 3 цвята изолирбанд и четвърти за земята ако я има.
|
| Сря Юли 04, 2018 10:41 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Абе лично мое мнение каналите стоят много грозно в повечето случаи, особено ако са по стена, виж долу ниско в ъгъла в някои случаи става, аз не съм им никакъв фен. За вайрнутс, екстра са си, то не ти трябват много размери, хората са го измислили, вътре е спирална пружина на конус покриват доста широки диапазони. не е лошо но в БГ го няма. За размера, да по-голямо е от директна връзка без нищо, но е съизмеримо с клема, и ако е за повече от 2-3 кабела на куп заема по-малко място.
|
| Чет Юли 05, 2018 2:17 am |
|
 |
|
radolin
|
Мерси много за предложението! Какъв зор, аз още никакви материали не съм снабдил. Докато стигна до правенето на връзките доста време има. Ще ти пиша евентуално другата седмица след сряда ще съм в София.
|
| Чет Юли 05, 2018 11:06 am |
|
 |
|
ToHu
|
Пиши, аз като се върна ще взема в мен. То мога още от тук да ти взема да не са ги свършили. Бях купил няколко хил за един обект, би трябвало да има. Какви кабели каза 2.5 и 1.5 мога да сложа един пакет в куфара.
|
| Чет Юли 05, 2018 5:03 pm |
|
 |
|
radolin
|
Да, 2.5 мм2, да могат да се сложат по 3 броя в wirenut, за да мога да правя отклонения. Ще имам и 1 или 1.5мм2 за осветлението. Но не се занимавай чак толкова да купуваш и мъкнеш специално, ако нямаш в БГ и не намеря другаде мога да ползвам друг начин за свързване.
Сега ми изникнаха и следните въпроси:
1. Като имам в една и съща посока 2.5мм2 и 1мм2 ОК ли е да ги пусна в същата тръба (2х3 проводника, при положение, че е достатъчен диаметъра) или е за предпочитане в две отделни по-тънки тръби?
2. Към табло за повърхностен монтаж с предпазители на DIN шина как е най-културно да се подведат тръбите и да се вкарат кабелите?
|
| Чет Юли 05, 2018 5:18 pm |
|
 |
|
ToHu
|
За нутите ще ти взема, те са едни и същи и за 1.5 и за 2.5 За кабелите, да могат да са в една тръба няма проблем. За таблото ами влизат директно със щуцери, ако не намериш тръбни става и с кабелни по-големи, тръбата влиза в тях.
|
| Чет Юли 05, 2018 7:48 pm |
|
 |
|
bongo_x2
|
Грозно, грозно, колко да е грозно?! Аз вкъщи не бих сложил тръба, за гараж не знам. Като ми монтираха климатиците после изпокрих тръбите им в кабелен канал, дори и някоя допълнителна жица прекарах. С малко акрилен "силикон" направо се вписа в пейзажа - ха направи го това с тръба! Отделно, че въпреки голяаамото планиране на жиците пак се наложи тук-там да пускам външни и ако са в канал близо до ъгъл направо не се забелязва. И винаги мога без много говорене на "сръбски" да прекарам още някоя. ПС Стените предвидливо са ми чисто бели, или поне такива бяха в началото 
|
| Чет Юли 05, 2018 11:02 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ако питаш мен за в къщи и тръба и канал е грозно, но за вкъщи тръба е по-грозно, но това е гараж и лично според мен там тръба стои по-добре. А то хубави канали хич не са евтини между другото, не говоря за тия дето с 0.2 мм стена и се пробива с клечка за зъби.
|
| Чет Юли 05, 2018 11:20 pm |
|
 |
|
radolin
|
Този уикенд задействах проекта и да се отчета, имам вече 7 работещи контакта  . Купих материалите - тръби/кутии/фитинги и контакти на Courbi от Текра. Оказа се, че въпреки че ги има в ценовата листа и изложени в магазина им, щуцерите или както се казва елемента за връзка на тръба към кутии/контакти не ги предлагат. Както и да е, реших, че ще изрежа внимателно гумените уплътнения към кутиите/контактите. Взех уж всичко да е от една фирма за да е съвместимо, но грешката ми беше, че не проверих контактите как изглеждат вътре. Като отворих първия контакт установих, че едната основа е спукана. Викам си, айде късмет, паднал ми се е дефектен. Отварям втори контакт - същата работа. Останалите въобще не ги и разпечатах. Ще ходя тази седмица да им ги връщам, да видим какво ще стане. Купих други контакти (български) от местен магазин, което малко ми усложни работата, ама ... Освен това контактите на Courbi бяха с клеми с пружинка, които ми се видяха леко нефелни. Българските са със стандартни за стягане с отвертка, макар и недодялани. Също двойните контакти не идват с някакви готови мостчета и огъвах от проводниците. Благодаря на Тони за гайките! Много добре се стягат връзките с тях. Гледах в долната картинка кой размер за кои сечения става и малко ме озадачи, че бежовите, които са по-големи от жълтите стават за по-малки сечения. Просто от любопитство, някой знае ли на какво се дължи това? Иначе при развиването и прекарването на кабела има ли някакъв тарикатлък? Като го развия от топчетата е малко накъдрен и го опъвам колкото мога да се поизправи, но не става идеално прав. При мен разстоянията са малки и тръбите широки и нямам проблем, но ако има по-оптимален начин ще мие от полза за останалата част. Направил съм до момента три кръга и вързах временно таблото, че имах да си свърша малко работа и трябваше да пусна тока. Срам ме е да покажа снимка вътре, но и само с 3 предпазителя успях да постигна плетеница. Каква стратегия се ползва, за да се подредят по-прегледно кабелите в таблото? Може би оставям прекалено дълги проводниците? Също клеморедите, които дойдоха с таблото е зор да ги стегнеш добре, но с известни усилия стана. Прикачам снимки за коментари и препоръки.
|
| Пон Юли 23, 2018 7:44 pm |
|
|