Отговори на тема  [ 17908 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 482, 483, 484, 485, 486, 487, 488 ... 1194  Следваща
Новини от цивилизования свят 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Новини от цивилизования свят
Стига сте се оплаквали бе, има си тема нарочена за хленчене.Даже във форйма на бг мама се държат по мъжки...

Избор на коли има - нови, стари всякакви. И оперативен лизинг има, вярно само за юридически лица, ама тамън повод да зарежете гадния работодател.

Едва ли има място по света, дето да можете да видите по улиците бугати за 5 млн. и пушещ таралясник. Което значи че ограничения няма.

Нед Юли 15, 2018 10:30 am
Профил ICQ
Аватар

Цецо написа:
пушещ таралясник

Ако у нас се въведе ограничение за димност на отработените газове, нямаш идея колко и какви коли трябва да бъдат спрени от движение. Това е мнението на младежа от пункта за технически преглед, споделено при замерване на димността на моя таралясник (22...25 ед. при допустими 60) :wink: .

Нед Юли 15, 2018 10:54 am
Профил
Аватар

То димността е параметър актуален преди 30 години, ама това е тема на друг разговор...

Нед Юли 15, 2018 12:29 pm
Профил ICQ
Аватар

ДедоБоре написа:
особено във 'фирмените' сервизи...

Не бих казал. Бачкаторите са едни и същи. Периодично се превъртат - в тоя сервиз, в другия сервиз, като надобреят - в техния си сервиз.

Нед Юли 15, 2018 1:13 pm
Профил

Абе тая история с пътищата малко вече е изтъркана, повярвай пътищата в САЩ не са чудо, в Индинапример не са в по-добро състояние от тия в София, и като цяло в България, да сигурно някъде можеш да намериш улица в състояние в което в САЩ едва ли ще видиш, но това с много малки изключения, и там има кофти улици, а да не говорим за неравности особено в някои каунтита, умишлени говоря, не знам дали ги правят за повишаване на вниманието но на никой не му дреме много, минават си през тях друсва си ги и това е.
За сервизното обслужване също не мога да кажа нито една добра дума, освен това че имат по-добро отношение, некадърността е същата, дори бих казал на доста по-високо ниво, в БГ има шанс да има някой който и да знае къде ти е проблема дори как да го оправи, там ме съмнява че има такъв. Разликата е че там не се церемонят много, няма да се опитата да ти врътнат цигански номер и ще намерят как да ти решат проблема, пък ако трябва да сменят и половината кола. Това е ОК докато не плащаш за сервиз. Та става по-голямо дърво когато колата не е в гаранция, затова и няма никакъв смисъл да караш 10 годишна кола.
Бяхме взели на щерката една имитация на кола, американска разбира се, уи уж като първа я взехме втора ръка, точно след 3-4 месеца беше пълна развалина, иначе я бяха докарали в добър вид като за продаване. Изобщо дори не сме я и ремонтирали много, оставихме я на хонда дилъра и взехме едно ново CRV, това реши всички проблеми, то май само от бензина си изби лизинга :)
Съществената разлика са цените, това е факт, но няма и как да е иначе, пазара е огромен, конкуренцията не спи и е истинска, няма много протекционизъм и цените са съвсем разумни не като в БГ. Като добавиш към това и банковата система и всичко си идва на мястото, нито пътищата са по-добри, нито горивото е по-добро нито сервизите са по-читави.
А тук ако ви кажат че трябва да сменяте масло на 5000-6000 км и ще вдигнете врява до небето сигурно, там на никой не му прави впечатление и си ги сменят, само такива като мен се чудят абе как в Европа това ауди му сменят маслото на 30 хил а в САЩ на няма и 10 .. ама ...

Нед Юли 15, 2018 1:57 pm
Профил
Аватар

Цецо написа:
То димността е параметър актуален преди 30 години, ама това е тема на друг разговор...

Тъй де, с възрастта на колите у нашенско, значи актуален и днес и тук. :wink:
itso.t, точно от "надобрелите" се пазя...

Нед Юли 15, 2018 2:04 pm
Профил
Аватар

Тони, когато смяната на маслото ми е колкото три бири ще го сменям всяка седмица ако трябва - това е най-евтиното нещо, дето можеш данаправиш за колата. Един приятел в БГ си купил нова Мазда 3 и ми вика смяна на масло с обслужването в сервиза на Мазда е около 400 лв. Тук за същата кола цената на това нещо е $30. За баварките първите 4 години нищо не плащам после маслото се смена на 10к мили или 1 год, което дойде първо и струва около $80 щото е пълна синтетика. Накладки се сменят на 70-80к мили примерно. Винаги съм се чудел защо смяна на масло в БГ е толкова скъпа.

Нед Юли 15, 2018 2:47 pm
Профил

На моята 21 годишна колата маслото с филтъра е към $45 ама собственоръчно да си го сменя.

Нед Юли 15, 2018 3:21 pm
Профил

То това вашето Димитре е нереално като цена на обслужване. Аз карам стара кола - 15 годишна. Консумативите ѝ са евтини (спрямо останалите) и въпреки това едно обслужване не е толкова евтино, колкото при вас -
Масло - 5л, синтетика - 77.50лв (произволен магазин)
дифтунга за пробката, маслен филтър, въздушен филтър, поленов филтър - 85.44лв (оригинални)
Смяна на масло - 15лв (произволен сервиз)
Или тотал - 177,94лв.

Нед Юли 15, 2018 3:51 pm
Профил
Аватар

Dimitar написа:
Винаги съм се чудел защо смяна на масло в БГ е толкова скъпа.

Защото е "гаранционно" оскубване (опа, обслужване). :wink: Дилъра (вносителя) има сервиз и обслужването е само там или ти пада гаранцията. Сменят се маслото и всички филтри като цените са каквито ти напишат във фактурата. ако се разходиш по съответните магазини ще намериш аналогични филтри на половин цена. Дават ти и чеклист запълнен с чавки за (неясно как) проверени окачване, ходова част, спирачна и прочее системи. Ако си блондинка, може да добавят още нещо (дори да не е за смяна) и като сложат и поне 2 часа труд, не е трудно да се докарат 400 лв. Не познавам нашенец, който след изтичане на гаранцията да продължава да посещава фирмения сервиз. Не, че са кой знае какви пари, но да те лъжат в очите...

Нед Юли 15, 2018 4:12 pm
Профил
Аватар

Dimitar написа:
Тони, когато смяната на маслото ми е колкото три бири ще го сменям всяка седмица ако трябва - това е най-евтиното нещо, дето можеш данаправиш за колата. Един приятел в БГ си купил нова Мазда 3 и ми вика смяна на масло с обслужването в сервиза на Мазда е около 400 лв. Тук за същата кола цената на това нещо е $30. За баварките първите 4 години нищо не плащам после маслото се смена на 10к мили или 1 год, което дойде първо и струва около $80 щото е пълна синтетика. Накладки се сменят на 70-80к мили примерно. Винаги съм се чудел защо смяна на масло в БГ е толкова скъпа.

Щото има богати хора, дарители...Нормалната цена е 1 човеко час, т.е 30-40 лв. Цената на самото масло е отделно разбира се. Но като има шарани, що да не им прибираш парите...Търсене - предлагане, всичко е логично.

А твоя приятел ти е дал цена с консумативите, не само за труд. Покрай маслото са сменили и филтри, плюс цената на маслото плюс вероятно още нещо. 400 просто няма как да ти вземат за смяна на масло, на някаква дръглива мазда.

Иначе това което пише Тони е интересно, как масло на 5-6 хиляди? Тук на новите коли производителя е шибнал 30 хиляди по инструкция, та масово правим по 2-3 смени на черно, между редовните...

Нед Юли 15, 2018 4:32 pm
Профил ICQ
Ранг: Професионалист
Ранг: Професионалист

Ако говорим за цени в Щатите: Миналата седмица дъщерята мина Хондата /8 местен ван/във фирмения сервиз на обслужване и смяна на масло на 60,000 мили.Проверка на всички точки по мануала + смяна на масло 120 долара. Та дори и една процедура която малко сме позабравили в БГ-въртене на гумите..

Нед Юли 15, 2018 5:11 pm
Профил

Ами така, той Димитър с БМВ е късметлия, зависи от бранда, доста са на 5000 но някои искат смяна на 3000 мили първите не знам си колко км .. 10.000 мили в САЩ не съм видял,но там само сина кара европейски марки, сигурно е както Димитър казва на 10к мили, но онтово в Европа за пълна синтетика е 30к км, горе долу там ти го съкращават на 2.
От друга страна го има и това което казва, в БГ си длъжен да сменяш в сервиза поне докато си в гаранция, или в ауторизиран сервиз, и те дерът здраво, там е по-добре, поне за някои неща, не всички, изобщо не всички,някои са прости и безумно скъпи.
Никогане съм ходил там да сменям накладки извън фирмен сервиз, но по Вегас редовно има обяви по радиото от сорта 4 накладки плюс ротори за примерно 80$. От друга страна час в сервиза ти го смята на около 100$... та всичко е много относително.

Нед Юли 15, 2018 5:36 pm
Профил
Аватар

Desert Leo написа:
...ако се разходиш по съответните магазини ще намериш аналогични филтри на половин цена...

Това е грешна аналогия. Съмнявам се в оторизирания сервиз да монтират нещо различно от оригинални джаджи. Сравняват се или само оригинални консумативи или само афтърмаркет. Едното с другото е некоректно. Те ако бяха на една цена, нямаше да има заместители на оригиналните...

Нед Юли 15, 2018 5:42 pm
Профил
Аватар

Tони, час във фирмените сервизи е около $170-200 и въпреки всичко никога не съм сменял сам маслото на колите, защото няма как да ги бия чак толкова по цена. Те използват смяната на масло да те закарат в сервиза, защото все ще намерят нещо друго и ако си някоя заблудена кака и те стрижат яко. Та затова слагат такива цени на смяната на масло, че само да покрият материалите. Едно време имах една Тойота Корола и като ми пратят купони съм и сменял маслото заедно с филтъра в сервиза на дилъра за по $15. Но даже и на нея маслото се сменяше на 5к мили (обикновено минерално масло). Никога не съм виждал кола, дето да иска смяна на масло на 3к мили. Те в сервиза може да си говорят каквото си искат, но е важно какво пише в книжката. Иначе без значение дали колата е в гаранция или не можеш сам да си сменяш маслото, но трябва да пазиш касовите бележки като го купуваш, та ако стане нещо да докажеш че си го правил. Ама си е мръсна работа и аз лично никога не съм се занимавал, щото после пак трябва да се разкарам до дилъра за да предам отработеното масло за рециклиране. Единствено съм сменял сам маслото на мотора. От време на време пускат на промоция Мобил 1 пълна синтетика за по $3 литъра и взимам туба 5л за $15. Та мотора съм го карал все с такова и го сменям по два пъти на година нищо че минавам по 1000 мили за цялата година. Косачката за тревата и снегорина и тях ги карам с него (щото тяхното обикновеното го продават за по 4$ литъра в магазините за косачки) и не го сменям по 4-5 години, щото и да се прецака косачката ми е през оная работа :D . А баварките са на около 10к мили новите, но те там са когато компа каже, а той го казва според как я караш. Падал съм и на 7к мили но съм стигал и 10-11к. Това за тия с турбо моторетките. Предните, дето бяха атмосферни стигат и по 15к мили между смените. Преди две седмици сменях на 3-ката накладките и дисковете на 4-те колела сам, защото в дилъра ми искат близо $2к за тая операция. Купих си оригинални дискове, накладки и сензори за $500 и си ги смених сам за 3 часа. Обаче тя е на $75к мили и това и беше първата смяна на накладки и дискове, т.е. даже и дилърската цена от $2к за тая работа не е кой знае какво защото се сменят само един път докато я притежаваш. На Королата едно време за 70к мили три пъти съм сменял накладки, ама там бяха както казваш $80-100 за дискове с накладки. Маздата сега е на 85к мили и още не съм сменял накладки и последния път казаха, че им остава около 30%. Мазда тук се смята за колата с най-нисък кост ъф оунършип и затова на мен ми падна ченето като ми казаха 400 лв за обслужване при смяна на маслото :) . Баварка трудно ще ме накара някой да държа повече от 6 г и 100к мили не щото няма да издържи или пък ще се разваля ами щото технологиите се сменят толкова бързо сега, че тя даже след 3-4 години вече е морално остаряла спрямо новите модели, та затова сега реших вече само на лизинг да ги взимам. Хем по-малко данъци плащам, хем не трябва да купувам удължена гаранция, дето вече е по $4-5к, хем никога няма да платя и един цент за поддръжка по нея. На края като удариш чертата да я купиш излиза по-скъпо от колкото на лизинг, особено ако я държиш по-малко от 6 год.

Нед Юли 15, 2018 8:16 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 17908 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 482, 483, 484, 485, 486, 487, 488 ... 1194  Следваща