Отговори на тема  [ 2947 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5 ... 197  Следваща
Коли 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Коли
Точи се с аспиратор.

Сря Юли 18, 2018 9:28 am
Профил ICQ

slav4o.com написа:
А ето и как се сменя ремък :
https://www.youtube.com/watch?v=BQhfcdQf1QA

Напомня ми за зазката, там е същото ;-)
Не ми е хрумвало да сменям ремък в движение... но при една обиколка на страната се научих да разглобявам динамото за норматив. Това упражнение трябваше да го правя почти на всеки 50-100км и беше ми писнало. От бързане единия път бях забравил да извадя четките и като избих ротора стана весело...

Сря Юли 18, 2018 9:39 am
Профил
Аватар

Мнение Re: Новини от цивилизования свят
milenjs написа:
Мечтай си, този сменя маслото на двигателя, на автомата е друга бира. На някои модели понеже не може да се източи докрай се препоръчва след източване пълнене с нова, малко каране, пак точене и пак ново масло. Литърчето към 50 и нагоре кинта ;)

Да. Начи първо колата се слага под ъгъл и се оставя няколко часа да се изцеди колкото може. После процедурата е каквато казваш.

Сря Юли 18, 2018 10:59 am
Профил
Аватар

milenjs написа:
Мечтай си, този сменя маслото на двигателя, на автомата е друга бира. На някои модели понеже не може да се източи докрай се препоръчва след източване пълнене с нова, малко каране, пак точене и пак ново масло. Литърчето към 50 и нагоре кинта ;)

Процедурата за смяна на масло на автоматичната скоростна кутия е надлежно описана в TFM. Не в книгата "аз ремонтирам намсик'ъв автомобил", а в оригиналния TFM. В тия които съм виждал, няма подобни неща. Общо взето, смяната е източване, нови филтри, някое и друго уплътнение или гарнитура, сипва се ново масло, проверка на нивото и газ.
Тая работа със смяна, каране, пак частична смяна, пак каране, и така до безкрай са "байчовски" измишльотини. Вероятно, продиктувани от комерсиални интереси.
Не бих заподозрял такива само ако "Х" частични смени на масло са равни като себестойност на труда на една нормална. А дано, ама надали. :D

Сря Юли 18, 2018 11:46 am
Профил
Аватар

Реконструктор написа:
Маслото в кутията (независимо каква е!) се сменя, без значение кво пише в упътването.

Естествено - що да слушаме какво казва производителя на желязото - ти знаеш по-добре от него :D . Те тия упътвания ги пишат само така да се намират на работа 8) .

Сря Юли 18, 2018 2:10 pm
Профил
Аватар

Димитре, гледаш от грешната камбанария. Всичко опира до това, дали ще караш колата само в гаранция или по-дълго.

Пример 1: Съвременните дизели ги дават да се карат с лонг лайф масла, които се сменят когато колата каже. Обикновенно тя изпищява между 20 000 и 30 000км според режима на каране. И това е ОК ако колата ще се кара 5те години и после ще се изхвърли. За производителя е важно да си изкара гаранцията, ако после се строши - още по-добре, тамън ще пробута нова.
Аз обаче съм виждал какво представлява масло на съвременен дизел след 30 000км. То отдавна е спряло да бъде масло. На всичко отгоре, заради регенерацията на DPF-а, тези коли тъпчат нафта в маслото и това си е съвсем реален и известен процес. И маслото вместо да намалява, се увеличава, вместо да е масло, става комбинация от нафта с масло. Дали съм толкова ТЪП да следвам препоръките на производителя в този случай, как мислиш?

Пример 2: На мойта кола (VAG) двойното предаване е Халдекс 5 то поколение. Обслужва се на 60 000км като по предписание се сменя масло. Толкоз. Обаче Халдекс-а има и филтър. Който според производителя на колата не се сменя. Е да ама аз го сменям. Познай какви лайна излизат при смяната. Познай какво се случва като не го сменяш (филтъра). След около 5тата година (баш когато изтече гаранцията) влизаш за смяна на Халдекс помпа. Има няма 1000лв. ремонт, вместо няколко десетки лева за тъпото филтърче... Красноречив е факта, че филтъра всъщност се продава, но може да се купи или директно от Халдекс (които са си независима фирма) или от Форд, Ровър и всички други, но не и от VAG. Като питаш в официалния сервиз, ти показват мануала, дето пише - сменя се само маслото. Е познай дали им спазвам предписанията.

Мога да ти давам и други такива примери, но едва ли има смисъл - ти гледаш колата като нова. Повечето хора тук обаче не са така.

Сря Юли 18, 2018 2:33 pm
Профил ICQ

Има машини за вакуумно изтегляне на масло, антифриз. За антифриза важи още повече, защото там примерно остава в парното и с оцеждане не става без да се разглоби.

Сря Юли 18, 2018 2:50 pm
Профил

Кой е тоя модел дето не му се сменя маслото?

Втора кола карам с автомат, не съм чул да има 'фор лайф'. Даже много често като стане дума че колата е автомат една от първите реакции е, че маслото е много скъпо. При което им обяснявам че го сменям на 60-70хил. и не е по-скъпо от смяна на обикновен съединител, а сравнено с демферен съединител си е направо евтинджос ;-)

Сря Юли 18, 2018 3:23 pm
Профил
Аватар

Dimitar написа:
Реконструктор написа:
Маслото в кутията (независимо каква е!) се сменя, без значение кво пише в упътването.

Естествено - що да слушаме какво казва производителя на желязото - ти знаеш по-добре от него :D . Те тия упътвания ги пишат само така да се намират на работа 8) .

Производителя на желязото е предвидил то да се ползва 3-4 години, след което да се изхвърли. Още веднъж казвам - за кво точно си говорим в тая тема?

Сря Юли 18, 2018 3:47 pm
Профил
Аватар

slav4o.com написа:
Има машини за вакуумно изтегляне на масло, антифриз. За антифриза важи още повече, защото там примерно остава в парното и с оцеждане не става без да се разглоби.

То същото е и за кутията - винаги остава в някой ъгъл и не можеш да го източиш 100%.

Сря Юли 18, 2018 3:50 pm
Профил
Аватар

Цецо написа:
Пример 2: На мойта кола (VAG) двойното предаване е Халдекс 5 то поколение. Обслужва се на 60 000км като по предписание се сменя масло. Толкоз. Обаче Халдекс-а има и филтър. Който според производителя на колата не се сменя. Е да ама аз го сменям. Познай какви лайна излизат при смяната. Познай какво се случва като не го сменяш (филтъра). След около 5тата година (баш когато изтече гаранцията) влизаш за смяна на Халдекс помпа. Има няма 1000лв. ремонт, вместо няколко десетки лева за тъпото филтърче... Красноречив е факта, че филтъра всъщност се продава, но може да се купи или директно от Халдекс (които са си независима фирма) или от Форд, Ровър и всички други, но не и от VAG. Като питаш в официалния сервиз, ти показват мануала, дето пише - сменя се само маслото. Е познай дали им спазвам предписанията.

Автоматика на Субаруто е точно обратното. :) Пак пише, че филтъра не се сменя, но естествено, никой не го интересува кво пише. Проблема е, че филтъра е само оригинален (въпреки, че ужким не се сменял), струва 100 кинта, и няма никва опция за неоригинален. За сравнение, филтъра на мотора е 10-20 кинта, а изглежда по същия начин като тоя на кутията.

Сря Юли 18, 2018 3:56 pm
Профил
Аватар

Цецо, първата ми кола тук автоматик я карахме 9 год преди една леля да я тоталне, втората мазда сх7 вече гони 9-тата година също, двете баварки са в 5-тата година. На никоя кола не съм сменял масло на скоростната котия и никога не съм имал грижи. Не знам от къде измисли че карам колите само по 3 г. Казах че новата баварка (дето ще смени маздата) ще я лийзвам и лийза е 3 години, но другите коли, дето съм ги купил всички имат разширена гаранция от 7 или 8 години и до 100к мили и не смятам да ги карам по-малко от това. не знам как е в БГ, но тук много коли имат пълни гаранции до към 7-8 г а някои и 10 г / 100к мили на двигателя и пауртрейна (което включва и трансмисията). та не знам как ги дизайнват да изкарат само 3-4 години и 50к километра. Освен ако не ги дизайнват различно за България и за щатите :D .

Сря Юли 18, 2018 4:11 pm
Профил
Аватар

А как ги обслужваш?

Сря Юли 18, 2018 4:21 pm
Профил

Предполагам ги кара и си ги взема от сервиза :D

Сря Юли 18, 2018 5:48 pm
Профил
Аватар

Реконструктор написа:
Цецо написа:

Автоматика на Субаруто е точно обратното. :) Пак пише, че филтъра не се сменя, но естествено, никой не го интересува кво пише. Проблема е, че филтъра е само оригинален (въпреки, че ужким не се сменял), струва 100 кинта, и няма никва опция за неоригинален. За сравнение, филтъра на мотора е 10-20 кинта, а изглежда по същия начин като тоя на кутията.

То и при мен е оригинален на Халдекс само и струва там къде 100лв. Точната цена не е важна, проблема е че ВАГ съзнателно пренебрегват важна част от подръжката на колата, а що го правят можем да си вадим сано теории.

Сря Юли 18, 2018 6:58 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 2947 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5 ... 197  Следваща