|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Нед Юли 26, 2026 3:24 pm
| Автор |
Съобщение |
|
Реконструктор
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
 Re: Коли
Именно. 
|
| Сря Юли 18, 2018 10:17 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
|
| Сря Юли 18, 2018 10:20 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Точно така ги обслужвам, но като ги закарам в сервиза друго освен маслото в двигателя не им давам да пипат, особено ако го няма в графика на обслужването, а до сега смяна на масло в скоростна кутия не съм виждал в нито един график за обслужване на колите ми. Баварките пък си казват сами какво трябва да им се сменя и понеже се плаща от БМВ първите 4 години сервиза няма да смени нищо друго, щото няма да има кой да му плати
|
| Сря Юли 18, 2018 11:00 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12764 Местоположение: София
|
Да, остава, но смело може да се предположи, че за тоя факт са се досетили както производителите на кутията, така и проектантите на автомобила. Пак смело може да се предположи, че по-добре знаят от нас с какво се замърсява маслото при някаква средностатистическа употреба, как това влияе на живота на чарковете в кутията, както и как влияе това че смяната на маслото не е 100%, а да кажем 70%. Нищо чудно затова интервалът за смяната му да е 60к км. а не да кажем 100к км. Затова ми се струва, че някаква част от досетилите се че маслото не се сменя на 100%, влизат в някаква теория на конспирацията с уклон към оувъринженеринг - да лъснем, да полираме, да изплакнем... Разбира се, от това няма недоволни. Има производители на всякакви смукалки, духалки, промивки, балсами и какви ли не други угодии за автомобилистите. Само да има кой да плаща. Същата работа е и в сверата на услугите - предлагат се процедури с гореспоменатите духалки, смукалки, балсами и илачи.
|
| Чет Юли 19, 2018 12:24 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Ицо не си прав, защото в днешно време производителя няма за цел да направи дълговечен автомобил, а автомобил, който ще си изкара гаранцията. И целия инженерен потенциал е впрегнат в тази маркетингова схема. Обаче тази маркетингова схема не работи в България, защото тук автомобилите се карат основно след гаранция. Така, че четенето на сервизния мануал трябва да е с едно на ум.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Юли 19, 2018 10:45 am |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12764 Местоположение: София
|
Както винаги, истината е някъде по средата. Може да се каже, че донякъде е променен и начинът на ползване на автомобилите - ползва се докато изтече лизинга и след това, на никой не му дреме за тия тенекии. Но това важи за повечето, ако не и за всички производители. На фона на това, искаме цените им да са умерени, поддръжката да е поносима, да имат скромен разход на гориво и да са супер-дупер. Е как да стане? Очевадно за сметка на нещо.
Но да се върнем на непълната смяната на маслото на автоматичните скоростни кутии и двигатели. Ами това най-вероятно е факт откакто има такива. И въпреки това, когато автомобилите са правени "по-щедро" откъм механика, е имало такива и милионници. Сменяш масла, филтри, храниш кучето, не бараш нищо друго, и хоп, милионче. Но като и в много други области, в днешно време има склонност към залитане към крайности, от типа, да изцедим и последната капка масло от агрегата...
Приемам дискусията като съвсем обща, като всеки излага вижданията и разсъжденията си, без да се опитва да ги налага...
|
| Чет Юли 19, 2018 1:18 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Аз направо не мога да се начудя какви са тия глупости, дето ги пишете - колите никога не са били толкова надеждни, колкото са сега. Отделно как хем говорим за нови гаранционни коли, как хем постоянно се повтаря как тия неща не важали, щото в БГ се карали по 20 г. Последно за нови или за 20 годишни коли говорим, защото дискусията тръгна от там какви са цените във фирмените сервизи по ослужването, докато колата е в гаранция. Колите извън гаранция на никой не му дреме къде се обслужват. Проектирали били колите да си изкарали само гаранцията - това са най-големите глупости, дето съм чел  . Не забравяйте че все пак работя в автомобилната индустрия. Та нещо май голяма каша стана в тая тема  .
|
| Чет Юли 19, 2018 2:02 pm |
|
 |
|
Цецо
|
 |  |  |  | itso.t написа: Както винаги, истината е някъде по средата. Може да се каже, че донякъде е променен и начинът на ползване на автомобилите - ползва се докато изтече лизинга и след това, на никой не му дреме за тия тенекии. Но това важи за повечето, ако не и за всички производители. На фона на това, искаме цените им да са умерени, поддръжката да е поносима, да имат скромен разход на гориво и да са супер-дупер. Е как да стане? Очевадно за сметка на нещо.
Но да се върнем на непълната смяната на маслото на автоматичните скоростни кутии и двигатели. Ами това най-вероятно е факт откакто има такива. И въпреки това, когато автомобилите са правени "по-щедро" откъм механика, е имало такива и милионници. Сменяш масла, филтри, храниш кучето, не бараш нищо друго, и хоп, милионче. Но като и в много други области, в днешно време има склонност към залитане към крайности, от типа, да изцедим и последната капка масло от агрегата...
Приемам дискусията като съвсем обща, като всеки излага вижданията и разсъжденията си, без да се опитва да ги налага... |  |  |  |  |
Реално проблема с доизточването има два аспекта: 1. На някой коли маслото се точи чрез специална процедура и техника през горния отвор. Включително има и коли на които и моторното масло се точи така. Предполагам е правено, за да не се вдига на подемник и да не се правят петна по пода.  Не помня точния модел, но съм виждал мануал как напъхваш един маркуч през щеката за маслото и смучеш от там. Естествено това не особенно удобно за по-малките сервизи и те почват да прилагат разни фокуси... Един накланя колата, друг плакне с временно масло... 2. Другия проблем при маслото в кутията е стружките. Те се събират на дъното. Затова и при доста от тях, се сваля капака при смяна. Като цяло смяната на маслото в кутията, често си е доста специфична процедура според зависи от марката и модела. Покрай което се раждат какви ли не митове и легенди, а в част от тях има и истина... Пии една бира и се успокой. Не си на война, това е форум, а ти не си последната инстанция в съдилище. Света не се изчерпва с американския лайфстаил има и други цветове освен черно и бяло. И спри да гледаш Тръмп, че в изказа и реакциите си взел да мязаш на него 
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Юли 19, 2018 2:09 pm |
|
 |
|
Edesign
|
Не знам как е с новите коли в Америка, но аз с 3 нови коли имах проблеми доста рано - шевролет авео, форд фокус и форд фиеста. И трите дадоха различни дефекти първите 60к километра - водна помпа, датчик abs, гарнитура скоростна кутия и ред други дреболии. Често казано много се ядосах защото новите коли са си нови, скъпо и човек очаква поне 100к без проблем. За обслужването във фирмен сервиз няма да коментирам - безсмислено надути цени. Най-се доверявам на 2 стари автомобила на по 13 - 14 години и двата ме возят без проблем по 70к, като не се знае на колко са били като сме ги взели. Обслужването задължително (смяна масло и филтри между 8к-10к). Предполагам маслото на скоростната кутия е хубаво да се сменя когато се сменя съединител, а това обикновено е между 80-120к
|
| Чет Юли 19, 2018 2:20 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Маслото в скоростите няма връзка със съединителя (освен ако не е мокро DSG), ама горе долу там някъде практикувам и аз 100-150к на ръчка. Самия съединител, ако не го кара жена си кара по 200-300к на повечето коли.
|
| Чет Юли 19, 2018 2:23 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Цецо, супер спокоен съм и за разлика от теб не вярвам в коспиративни теории как всеки производител иска да прецака клиентите си. Сигурно се мислиш за единствения инженер, дето дизайнва продуктите си да изкарат вечно  . Мога ли да те попитам нещо - ти колко коли с ръчка си карал, дето съединителя им е изкарал 200-300к?
|
| Чет Юли 19, 2018 3:39 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Имал съм лично 3 броя дето са над 250к и съединителя е ок. Карал съм... незнам колко. На една единствена кола доказано аз съм прецакал съединителя, ама то е щото и вдигнахме прекалено нютоните, та се наложи подсилване. В момента май на баща ми е най-старата, гони 300к и почва да се усеща, ама ще кара още  Естествено, колите ми не се карат като таксита  Ако човек кара поне 50% извънградско и не прави някакви глупости, не виждам какво може да износи съединителя преди 200к. Че то като покараш една кола 4-5 години и почваш да сменяш и без съединител, аз поне чат пат се улавям, че правя подобни магарии...
|
| Чет Юли 19, 2018 4:26 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Тука имах един колега, дето му се свидеше да сменя накладки и спираше с двигателя и се хвалеше как на пикапа накладките му са вече над 100к мили. Един ден му се наложило да спре аварийно и спрял на предната кола в багажника, щото апаратите на спирачките му били клеясали от неизползване. Колко е вярно не назнам ама гледай и на теб да не ти клеяса съединителя от неизползване  .
|
| Чет Юли 19, 2018 5:19 pm |
|
 |
|
Цецо
|
А накладки обикновенно свършвам за 30-50к, горе долу колкото и гумите карат. Ама аз съединителя не го пазя, то толкоз си държи нормално бе човек, освен ако не се кара само градско.
Още повече, че на съвременните ръчки, първо заминава маховика, съединителя се сменя за да са в комплект.
А следващата вероятно ще е автоматик, че взех да одъртявам...
|
| Чет Юли 19, 2018 6:30 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Аз сменях на седните накладки на по 15-20к макс, съединител на 100к макс, няма да споменавам няколко аварийни смени но това всички го отдадоха на шофера.. т. е. мен..
|
| Чет Юли 19, 2018 6:36 pm |
|
|