|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Нед Юли 26, 2026 4:10 pm
| Автор |
Съобщение |
|
ДедоБоре
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Коли
не съм се задълбочавал с разсъждения относно жилото. просто си седях на опашката за плащане, на съединител, изведнъж нещо каза 'пук' и колата скочи. педала падна, но нето хидравлика. как да е минах бариерата, спрях, изпуших един фас и реших да скоча 1000км. и през ум не мина да си сменям сам жилото. прецених, че следващото място за обръщане на магистралата е на 35км, - плащане, излизане, връщане, пак плащане - после мотане из Загреб в час, в който всички вече са се хванали за дръжките на халбите, чакане до понеделник, евентуално...
как се тръгва? гасиш колата, включваш на първа, палиш и потегляш на стартер. нататък е по-лесно. малко гадно се минават граници с опашки, ама минах.
надали има професионален автомобилен състезател, на който да му трябва навигатор да му натиска съединителя през предния капак. нещо друго е... държал.
|
| Съб Юли 21, 2018 11:12 am |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Ааа, едно албанче (по без книжка) така се научи да кара пикапа паркиран по нанагорнище: стартер и едновременно сваля ръчната. Пък на мен не ми го даваха и за цигари да отида като ми се счупи колата. Този пикап отдавна е претопен де, ама след мнооого ремонти.
|
| Нед Юли 22, 2018 12:49 am |
|
 |
|
pipilica
Регистриран на: Чет Апр 16, 2009 1:26 am Мнения: 2763 Местоположение: София
|
Мда гадно е да ти се бъгне съединителя, аз имах подобна случка само че се справих с проблема на място, снадих жилото и още карам така а имам оргинално Френско жило да го сменя. Абе по-добри от старите коли няма, върос на вкус казало кучето и се облизало под опашката, май не сте гледали филма "Купи хвърли" или нещо подобно беше, същото е и с новите телефони.
|
| Нед Юли 22, 2018 12:53 am |
|
 |
|
3aek
|
е това ме кефи на американските консуматори, след като някой някъде е написал нещо, не се и опитват да помислят защо е написано и правилно ли е, дори да имат претенции за някакви инженерни знания, че и работа в "бранша", не се поставя под съмнение, нито се замислят, после ако нещо стане ще се съдим за милиони  като се комбинира с балканският инат, дори да вижда че е сгрешил продължава да си спори за спорта
|
| Нед Юли 22, 2018 10:18 am |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12764 Местоположение: София
|
Започнах да губя нишката за какво точно се спори в последните мнения. Ясно е че ако първият собственик не предвижда да използва МПС след изтичане на лизинговия или гаранционния период, е безсмислено да се занимава с профилактики различни от описаните в TFM. Защо би го правил? Ако МПС е нещо бутиково, лимитирана серия или нещо безобразно скъпо, бива, ама за ширпотреба кошник?
|
| Нед Юли 22, 2018 10:47 am |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Заек, ами айде ти като си толкова умен обясни на нас тъпите американски консуматори, дето не мислим, защо трябва да вярваме на някакъв измислен търд парти сайт, вместо на производителя на колата за това как трябва да се обслужва тя? Не трябвало да се сменя маслото в трансмисията на 100к мили (ако приемем че това е фор лайф), а на 50, че даже било най-добре и на 25к. А защо не примерно на 10к или още по-добре дай да го сменяме на 5к заедно с маслото на двигателя, щото нали въпросния сайт препоръчва 5к за двигателя. Така ще можем сигурно да караме 2 млн мили същата кола, за да направим кеф на някой, дето се мисли за много умен не консуматор.
|
| Нед Юли 22, 2018 3:15 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Що трябва да вярвам на некви измислени тъпи лекари, а не на дилъра ми на хероин, който е убеден, че стоката му няма да ми причини никаква вреда? 
|
| Нед Юли 22, 2018 3:46 pm |
|
 |
|
slav4o.com
Регистриран на: Нед Яну 01, 2012 8:04 pm Мнения: 2663 Местоположение: София / Велико Търново
|
Няма търговия без магария
|
| Нед Юли 22, 2018 3:54 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Това е баси и аналогията - ще взема да си я закача в рамка на стената  .
|
| Нед Юли 22, 2018 5:40 pm |
|
 |
|
itso.t
|
Остава да уточним и кой, кой е. Лекарят е конструктора на автомобила, а дилъра е автомонтьора или обратно? От опита ми до момента, май е вариант едно.
|
| Нед Юли 22, 2018 6:25 pm |
|
 |
|
3aek
|
Ти вярваш ли че конструктора на автомобила някой го е питал като е писал тази недомислица - това е работа на търговците и много добре е описано защо са го направили в един от по-горните линкове.
|
| Пон Юли 23, 2018 8:23 am |
|
 |
|
3aek
|
Аз ти показах по-горе как изглежда магнит в АСК след 60 х.км това са финни частици метал с размер 20-50 микрона, неизбежно се образуват при движение и търкане на метални зъбни колела, без значеника колата каква е японска, американска, руска. От тях магнита е уловил колкото е могъл, затова и течността е станала от червена кафява, защото вътре в нея има още много такива които вече не мажат а действат като фин абразив. Дали да се сменя и на колко всеки може сам да реши, не се сменя само на километри а и на срок, защото с времето мазателните свойства на маслото се променят. Може колата да ти е седяла я гаража 10 години и да си минал само 10 х.мили и пак това масло трябва да се смени, защото то вече не е това което е било. Не мога да повярвам че трябва да споря за такива елементарни неща които сигурно се учат сигурно в техникум а не в университет. Аз моите коли на 5 г или 60 х.км им сменям маслото в АСК и от това което излиза от вътре виждам че съм прав. Останалото са търговци, маркетинг легенди и прочее черна магия - нашата кола е направена от вълшебен метал който не се търка и не отделя нищо при работа, а маслото ни може да работи 100 години защото го е направено от пот на елфи. Щом като не ги карате тези коли повече от 100 х.мили действайте, то БМВ трябва да продава нови автомобили. Нормално една АСК издържа до към 200-300 х.км в зависимост как е обслужвана, няколко смени на маслото може да увеличат 2-3 пъти живота и и като направиш сметката излиза по-евтино да даваш по 100-150 лв за масло, филтър и тава на 60 х.км отколкото на 160 х.км да сменяш АСК която е към 10 х.лв.
|
| Пон Юли 23, 2018 8:39 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Рали автомобилите са с секвенциални кутии (правозъби и редени скорости). Там съединителя се ползва само при потеглене, след това се ръга "на сухо", както е на моторите. Друг е въпроса, че заради керамиката и потеглянето с изправен съединител е изпитание за вратните сухожилия. 
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пон Юли 23, 2018 9:01 am |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
 |  |  |  | 3aek написа: Аз ти показах по-горе как изглежда магнит в АСК след 60 х.км това са финни частици метал с размер 20-50 микрона, неизбежно се образуват при движение и търкане на метални зъбни колела, без значеника колата каква е японска, американска, руска. От тях магнита е уловил колкото е могъл, затова и течността е станала от червена кафява, защото вътре в нея има още много такива които вече не мажат а действат като фин абразив. Дали да се сменя и на колко всеки може сам да реши, не се сменя само на километри а и на срок, защото с времето мазателните свойства на маслото се променят. Може колата да ти е седяла я гаража 10 години и да си минал само 10 х.мили и пак това масло трябва да се смени, защото то вече не е това което е било. Не мога да повярвам че трябва да споря за такива елементарни неща които сигурно се учат сигурно в техникум а не в университет. Аз моите коли на 5 г или 60 х.км им сменям маслото в АСК и от това което излиза от вътре виждам че съм прав. Останалото са търговци, маркетинг легенди и прочее черна магия - нашата кола е направена от вълшебен метал който не се търка и не отделя нищо при работа, а маслото ни може да работи 100 години защото го е направено от пот на елфи. Щом като не ги карате тези коли повече от 100 х.мили действайте, то БМВ трябва да продава нови автомобили. Нормално една АСК издържа до към 200-300 х.км в зависимост как е обслужвана, няколко смени на маслото може да увеличат 2-3 пъти живота и и като направиш сметката излиза по-евтино да даваш по 100-150 лв за масло, филтър и тава на 60 х.км отколкото на 160 х.км да сменяш АСК която е към 10 х.лв. |  |  |  |  |
Не е само това и честно казано, ако видя такова нещо (яко стружки по магнита при редовна смяна на маслото) независимо АСК или ДВГ, веднага си правя извода, че са направени от материал подобен на кашкавал и тая кола отива моментално на пазара. Основния замърсител на маслото са частиците от съединителя.  Да, шокиращо за повечето хора, но в кутията има един фрикционен пакет, на практика многодисков съединител, дето си е направен от същия материал както и обикновения. И макар да работи по-рядко, си се търка и си отделя боклук.
|
| Пон Юли 23, 2018 10:31 am |
|
 |
|
itso.t
|
Е, класираш се в 10% вярна информация. В класическите АСК има няколко съединителя. Има и няколко спирачки. А, и материалът не е като на съединителя на "ръгачката". И тъй като има няколко такива възела, и всички те в даден момент работят в някакъв преходен режим - триене в момента на зацепване, е логично да има стружки и от фрикционния материал, и от железариите. Не знам дали да споменавам, че всички незацепени спирачки и съединители пак се трият. При това, пак отделят боклуци...
|
| Пон Юли 23, 2018 10:55 am |
|
|