Отговори на тема  [ 81 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
Solid 2016 sp 2 vs sp3 и по-нови 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Solid 2016 sp 2 vs sp3 и по-нови
Малко ъпдейт. AMD-то не успях да го взема, оказа се че няма никакъв mini ITX който да го поддържа наличен, та взех 8700k, общо вето най-бързия десктоп на Интел, а и не декстоп, те нямат и ксеони на по-висока 4.7 с турбо. на това нещо му сложих възможно най-бързото SSD на Samsung и 32 Gb мозък заедно с едно Quadro P1000. Отварянето на файла не е кой-знае колко по-бързо от лапатопа, но инче се усеща някакво подобрение. Пак се замисля но по-рядко и мисли по-кратко ..... т.е. в никаъв случай няма някаква разлика която да те изуми, но се работи малко по-леко. .. въпроса е че тов апо-леко е цифром и словом 4200 гроша, е включва и един монитор на Dell.
Иначе като окнфигурация е удобно, малка кутия-на снимката, спокойно влиза в куфарче, тихо е ... за други екстри не с есещам.

Прикачени файлове:
DSC_1920.JPG
DSC_1920.JPG [ 340.42 KiB | Прегледано 4919 пъти ]
Пет Юли 27, 2018 3:48 pm
Профил
Аватар

с какъв чипсет се обзаведе?
---
очаквах флекс на бюрото, а не секачки.
какво е това HP над захранването, по 2 бутона нещо не мога да го зацепя?

Пет Юли 27, 2018 5:26 pm
Профил

Флекса и къртача са в другия офис, аз от известно врме се пренесох на кукуш колкото и да е неудобно.
3325A, функционален.
Чипсета Z370, то няма голям избор за mini ITX дъна и то налични.
Засякох малко време .. малко на отваряне за други нямам време, 47 срещу 80 секунди, не е да няма подобрение, но може да е основно от SSD на лапатопата не знам защо не отчете никаква разлика между SSD-то и диска, там и двете са ве около 80 секунди. малко по-бързо ъпдейтва дървото, абе като цяло при работа като че ли е около 2 пъти по-бързо, не е върхът но пак е доста по-малко изнервящо.
п.с. в рендеринга разликата е в пъти, пробвах просто нещо което го бях рендирла и на лаптопа, не съм засичал време но това стана докато се усетя, на лаптопа се ренди доста по-дълго, според мен е 4-5 пъти по-бързо. Това си го обяснявам с 6 кора срещу 4 и 4.5 на турбо срещу има няма 3.7, повече не може да вдигне лапатопката щото прегрява и се тротълва. не знам дали ренди и с видеото,би трябвало само visualize да изпозлва хардуерно ускорение ама знам ли.

Пет Юли 27, 2018 5:36 pm
Профил
Аватар

че той в турбо не остава ли само един кор?

Пет Юли 27, 2018 6:16 pm
Профил

не, но ако е в турбо не може да държи всички коров ена 4.7 колкото е макса а стоят на около 4.3-4.5 явно зависи от температурата. Тоя не съм го пробвла, но носят на ОС, гледам без проблем вървят съвсем стабилно на 4.8 - 4.9 на всички корове, аз дори на 4.7 да го сетна постоянно пак е ОК, ама не ми е нужно. В солида като работя той така или иначе товари само един, а за рендеринга .. е да ще има разлика ама това не ми няккаво основно занимание, чат пат рендя по 2-3 изгледа ама това е след ден два работа, така че ....
искаше ми се да пробвам АМД-то ама уви не стана, може в мексико като отид да взема едно от яйцата.
Това което ми прави впечатление е че е много тихо, сравнено с лапатопата .. да не говорим с iMac-а който имам, там в момента в който го натоваря и става доста шумно. не знам какъв кулер са му лсожили, знам че моднаха процесора да не грее много, скалпираха го и му сменяха пастата, казват 8-10 градуса надолу сваля веднага.
Кутийката е симпатична .. ако беше малко по-висока можех да и набутам водно ама не е .. а и няма нужда.

Пет Юли 27, 2018 6:22 pm
Профил
Аватар

в интел всички корове с общ PLL (на един чип), така че скачат на еднаква честота.
в AMD са отделни, също и напреженията до някаква степен са развързани. не съм много наясно с тях - няма достъп до смислени документи.
оставам с впечатлението, че си намерил програмка под win, с която да гледаш честотите на коровете поотделно?

Пет Юли 27, 2018 6:29 pm
Профил

ебеш ли мама му, ето какво показва

Прикачени файлове:
cpu.jpg
cpu.jpg [ 178.27 KiB | Прегледано 4899 пъти ]
Пет Юли 27, 2018 6:36 pm
Профил

Тия които са на по-ниска честота гледам че са и на по-ниско напрежение в този момент ....
p.s. и да вметна, работата с мейтове е все така досадна, може да е илюзия но имам чуства че в това отношение няма никаква промяна.

Пет Юли 27, 2018 6:36 pm
Профил
Аватар

много странно... тая картинка от какво е?

от 8th Gen Intel Core Processor Families Datasheet, Volume 1:
Цитат:
4.2.1.1 Enhanced Intel SpeedStep Technology
...
• Frequency selection is software controlled by writing to processor MSRs. The
voltage is optimized based on the selected frequency and the number of active
processor IA cores.
...
— All active processor IA cores share the same frequency and voltage. In a multicore
processor, the highest frequency P-state requested among all active IA
cores is selected.
...

отделно, няма как напреженията да са различни. нито краката за отделните корове са различни, нито пък има няколко (S)VID, още по-малко пък гора от DC/DC за всеки кор.

Пет Юли 27, 2018 8:00 pm
Профил
Аватар

ToHu написа:
Малко ъпдейт. AMD-то не успях да го взема, оказа се че няма никакъв mini ITX който да го поддържа наличен, та взех 8700k, общо вето най-бързия десктоп на Интел, а и не декстоп, те нямат и ксеони на по-висока 4.7 с турбо. на това нещо му сложих възможно най-бързото SSD на Samsung и 32 Gb мозък заедно с едно Quadro P1000. Отварянето на файла не е кой-знае колко по-бързо от лапатопа, но инче се усеща някакво подобрение. Пак се замисля но по-рядко и мисли по-кратко ..... т.е. в никаъв случай няма някаква разлика която да те изуми, но се работи малко по-леко. .. въпроса е че тов апо-леко е цифром и словом 4200 гроша, е включва и един монитор на Dell.
Иначе като окнфигурация е удобно, малка кутия-на снимката, спокойно влиза в куфарче, тихо е ... за други екстри не с есещам.

За тия пари (~4000$) щеше да си вземеш истински лаптоп (dell precision M7730) с (малко) по-добър процесор (I9 или Xeon 4.8, 6-core) и мнооого по-добро видео !

https://www.dell.com/en-us/work/shop/ct ... %253D%253D

Пет Юли 27, 2018 9:10 pm
Профил

Не е по добър повярвай, казвам го от опит. Видеото също не е много по-добро, но то не пее реално в хора. Процесора никога не може да стои на 4.8 пробвах вече такъв, почти никаква разлика с моя лаптоп, реално моя дава по висок перформънс в солида защото поне може да закове на около 3.5 дори ако го сложа на док стяйшън отива и до 3.8, но не става за солид. Тествах почти всичко, лаптоп просто не става.
И не на последно място аз говоря за 4000 левчета, но това не е важно и 4000$ бях ок да платя стига да работи добре със солида.
Релно от това което сглобих няма нещо много по бързо за солид. Картата не играе вйогато едитваш, дори да искаш в лардже асембли режим няма как да пуснеш фотореалистично визуализиране а излезеш ли от тоя режим нищо на пазара не може да работи със солида.
Към момента това е най-бързия десктоп. Всички тедтове показват че ксеоните изистаеат и то доста в едитинг, а както казах мен рендеринг не ми трябва.

Пет Юли 27, 2018 9:59 pm
Профил
Аватар

Топлината все някак трябва да се изтика и като се понагрее лапнитопът турбото пада. Едно дискретно видео GPU в лаптопа помага много за последното. Тони това може да си го симулира даже. :)
Ксеонът (тези малките дето преди се казваха E3-1xxx) и i7/i5/i3/etc са една и съща подложка, fuse-нати по различен начин. По спомен на ксеоните лимитите са малко по-консервативни, та няма да се учудя ако i7 държи по-високо турбо.
Друг спомен ми е че същите тези ксеони май даваха предимство на CPU-то пред вграденото си iGPU (като мощност / TDP), ако имат такова вградено iGPU, докато при i7/etc е обратното.

Та горе-долу са едно и също, ама според конкретните нужди има флуктуации.

P.S. Пак добре че някъде около Skylake махнаха VRM-тата да са външни (отново), че и те ядяха от топлинния бюджет на CPU модула.

Съб Юли 28, 2018 11:33 am
Профил
Аватар

woody написа:
Топлината все някак трябва да се изтика и като се понагрее лапнитопът турбото пада. Едно дискретно видео GPU в лаптопа помага много за последното. Тони това може да си го симулира даже. :)
Ксеонът (тези малките дето преди се казваха E3-1xxx) и i7/i5/i3/etc са една и съща подложка, fuse-нати по различен начин. По спомен на ксеоните лимитите са малко по-консервативни, та няма да се учудя ако i7 държи по-високо турбо.
Друг спомен ми е че същите тези ксеони май даваха предимство на CPU-то пред вграденото си iGPU (като мощност / TDP), ако имат такова вградено iGPU, докато при i7/etc е обратното.

Та горе-долу са едно и също, ама според конкретните нужди има флуктуации.

P.S. Пак добре че някъде около Skylake махнаха VRM-тата да са външни (отново), че и те ядяха от топлинния бюджет на CPU модула.

От доста години разликата между xeon и i7/i9 (4/6 ядра) е само ECC. В случая и че i9 е K:
Intel Core i9-8950HK, Six Core 2.90GHz, 4.80GHz Turbo, 12MB 45W
Intel Core Xeon E-2186M, Six Core Xeon 2.90GHz, 4.80GHz Turbo, 12MB 45W

Дори мобилната Quadro P3200 е в пъти по добра от десктоп Quadro P1000
Мобилната Quadro P5200, бие десктоп GTX1080 - като мече у дерек.

Dell precision са най-доброто което може да се купи за мобилна станция и съответно охлаждането им е на ниво (алтернавиви има само на HP и май на Lenovo!?).
Аз от 20г. не съм ползвал десктоп и не се очертава да ползвам (парите са от моя джоб!) - това е ЛИЧНО мое мнение - да се си помисли някой че му го натрапвам :)

Съб Юли 28, 2018 2:11 pm
Профил

На скрийншота на Тони има едно смешно число- Bus clock=100Mhz , то какво показва?

Съб Юли 28, 2018 2:47 pm
Профил
Аватар

ps66 написа:
От доста години разликата между xeon и i7/i9 (4/6 ядра) е само ECC.

За E3 fuse-ват няколко неща, не е само ECC. Даже видеото на E3 има различно име от това на i3/i5/i7. Но то така или иначе вече няма E3, прекръстиха го май на нещо модерно. :)
Както съм писал и преди, за сметка на това ECC е разрешен в i3/Pentium, може би дори Celeron.

Дали i9 и E5 са една пластина - не знам, не съм гледал.
Продуктовото позициониране на Интел си е дисциплина за цял семестър, както и на всеки няколко години сменят деленето и имената.

Съб Юли 28, 2018 4:10 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 81 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща