|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 12:39 pm
Заземяване на къща - препоръки за избор на схема
| Автор |
Съобщение |
|
gicho
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
 Заземяване на къща - препоръки за избор на схема
Постановка - къща, захранена от близък стълб, идващи две "партиди" - една монофазна 15КВт и една трифазна 15КВт. Фокусирам се върху трифазната част - връзката е четворка мисля 4х16 алуминиев кабел. От стълба до първото табло са около 15-тина метра от този кабел. На стълба има табло на енергото с електромерите, както и "компроментиран" заземител - след скорошен "ремонт" някой е подпрял заземителния стълб на дувара, вместо да го закопае  Това ще сигнализирам да си го оправят, но за мен значи да не разчитам на него - нито знам как ще го направят, нито кога пак ще го прецакат. Та, ще си слагам локален заземител - мисля си за триъгълната схема с три забити кола и връзка между тях с шина. И тук идва питането ми коя схема да избера - TT или TN-S? Доколкото знам, при ТТ моя локален заземител изобщо не се свързва с никоя от 4-те идващи входни жици, а се закача към жълто-зеления на вътрешната инсталация. При TN-S идеята е да свържа моя локален заземител към идващата "нула" от 4-те жици на входа, т.е. да пусна в паралел на техния заземител моя. Доколкото съм чел, предимството на TT е че риска от пожари заради дефекти е намален. И в двата случая искам задължително да сложа дефектнотокова защита. Та, въпросите ми са: - ако избера TT, трябва ли да мина на "4p" вариант на дефектнотоковата? Питам, защото основният консуматор (трифазен проточен бойлер) има клема с 4 дупки - т.е. 3 фази и заземяване, т.е. не ползва изобщо нулата/заземяването идващо от стълба на енергото. Та дали това ще ми изиграе лоша шега ако остана на "3p" дефектнотокова? - има ли други съображения, според които да предпочета едната или другата схема, или пък трети вариант? Всъщност, място из двора има достатъчно за да направя и двете - т.е. да бодна два заземителя и да закача единия към тяхната нула, а другият да го ползвам за защитния (корпусите на електроуредите). Но предпочитам да не го правя, а по-скоро да се постарая в изпълнението на един, но качествен заземител.
|
| Вто Юли 31, 2018 1:41 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
 Re: Заземяване на къща - препоръки за избор на схема
Ти можеш да реализираш само TT, всичко останало има връзка със заземяването на звездният център на трафа над което ти нямаш контрол. При TN-S, имаш земя и нула идващи от трафа, т.е. от звездният център на трафа, два отделни кабела. При ТN-C-S, имаш земя, но някъде в ГРТ тя се свързва с 0-та, и от трафа вървят само 4 кабела. В твоят случай най-доброто решение е TT, правиш твой заземител, гониш 4 Ом, не е задължително но ти го препоръчвам. Земята е смао с цел защита на консуматорите, не връзвай твоята земя по ниакъв начин към доставчика, така си спестяваш евентуални проблмеи с други консуматори, техни земи, нули и т.н. Не можеш да сложиш 4 полюсна ДТЗ, те работят различно, сравняват токът на 3-те фази с този през нула, при теб ток в нулата няма да има, съответно тя винаги ще сработва. https://www.schneider-electric.bg/bg/pr ... 3%B0%C2%B5https://www.schneider-electric.bg/bg/pr ... 3%B0%C2%B5
|
| Вто Юли 31, 2018 1:53 pm |
|
 |
|
gicho
|
Да, съгласен съм, само че гледаш точно в на шнайдер документите че на една и съща картинка дават и 4p, и 3p: [img]RCD.jpg[/img] Доколкото видях, за открити излази (контакти) ползват 4p и късат и нулата, докато за фиксирани уреди (машини) слагат 3p. Наличието и на "нулата" в 4p би могло да се ползва от защитата като допълнителна информация - и ако е така то 4p ще е по-сигурна? Но ако измервателната част е същата като на 3p, то разликата ще е само в това че "обезточват" и нулата при дефект?
А, грънци съм видял - това за машината били просто прекъсвач. Но все пак посочват 4p там. No-ark имат бележка че ако не се ползват всичките 4 полюса на техните, да се подсигури някаква връзка за да може да работи тест бутона.
|
| Вто Юли 31, 2018 2:30 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Въпроса е как прави измерването. Никога не съм слагал ДТЗ на 3 фазен консуматор и идея си нямам в разликата между моделите.
|
| Вто Юли 31, 2018 5:25 pm |
|
 |
|
gicho
|
По картинките дават "елипса" около 4-те линии. Ще потърся дали мога да намеря информация каква е вътрешната конструкция. Ако има несиметричен товар който примерно е монофазен консуматор между L1 и N, какво ще се случи ако не следи тока в N-а? Мисля си че разликата между "3P+N" и "4P" е в това, че втората прекъсва и N-a, докато първата го следи без да го прекъсва при дефект? Остава да си изясня дали избора на TT схема налага да мина на "4P" или мога да ползвам стандартна "3P+N". Edit: май е така: https://www.schneider-electric.com.eg/en/faqs/FA237380/T.e. 3P+N е за икономия, ако консуматора нe ползва N-a (както моя бойлер примерно).
Последна промяна gicho на Сря Авг 01, 2018 10:48 am, променена общо 1 път
|
| Сря Авг 01, 2018 9:25 am |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Чак сега прочетох тук. Естествено, че твоята "Земя" не трябва да има нищо общо с енергото ако искаш да я имаш  Едно време в сервиза имахме една 3P+N защита за целия участък, включително и лампите. Заради повредените машини изключваше десетки пъти на ден и не се прецакваше. Как ли издаянваше на няколко яки консуматора ннам. Но много пъти ни е спасявала живота, само дето проговаряхме на сръбски. Няма никакво значение от колко фази и/или нула дърпа консуматорът, въпросът е каквото влезе пак оттам да си излезе, не към земята. Дори като се допре нулата до заземено пак изключва. ПС: Това, че тезгяхите бяха метални (неръждавейка) и добре заземени се оказа много добра идея, защото дори да допреш два захранващи проводника едновременно все нещо изтичаше и към земя и токът спираше. За толкова години нямаше нито един случай за лекарска помощ.
|
| Сря Авг 01, 2018 10:40 am |
|
 |
|
bobihot
|
Да- заземяването да отива на корпус и да няма общо със силовата нула на захранващата мрежа- тя да се свързва към силовата част на консуматорите. Познат си го направи така и е добре- със защитата. Само дето имаш един проводник в повече, но си заслужава.
|
| Чет Авг 02, 2018 2:31 pm |
|
 |
|
ToHu
|
По стандард вече всички имсталации задължително са 3 / 5 проводни, това е от години.
|
| Чет Авг 02, 2018 2:45 pm |
|
 |
|
gicho
|
3-та/5-та жица имам навсякъде, но има една подробност - не всички уреди използват шуко и съответно до тях не стига "заземяването" (тостер, сешоар, миксер, ...). Та в тази ситуация "нулата" от енергото, която би трябвало да е заземена при тях на улицата, но е възможно и да не е, може да се окаже нависоко спрямо земята. При наличие на RCD това няма да е проблем - евентуална утечка ще ме сръчка и ще изключи. Разликата обаче е че ако "утече" от нулата, т.е. дефект на изолацията, в този случай ще има пошляпване, докато ако нулата е наистина на земя този риск го няма. Това е дребен проблем, но все пак е особеност която споменават като евентуално предимство на TN пред ТТ. Е, може да не е толкова дребен ако от енергото ми пуснат фаза или киловолти някъде то N-а...
|
| Пет Авг 03, 2018 5:03 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Затова доколкото могат изпосмениха голите проводници по стълбовете със САВТ. Най-честата причина за фаза в нулата - паднал клон върху жиците. Виж за киловолти - идея си нямам как може да стане.
|
| Пет Авг 03, 2018 8:19 pm |
|
 |
|
lcr
Регистриран на: Пон Май 12, 2014 11:49 pm Мнения: 4394 Местоположение: София
|
Там обикновено този проблем на стои, защото нулата се изработва в ниската страна на трансформатора.
|
| Пет Авг 03, 2018 8:39 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Уредите без шуко са така проектирани, решено е че не им трябва земя, та там нулата няма никакво значрние, и нула и фаза са еднакво изолирани, това са клас 0 или клас II уреди.
|
| Пет Авг 03, 2018 10:59 pm |
|
 |
|
gicho
|
Комшията ми разказа защо заземителя е "подпрян" на стената и това има връзка с как KV могат да отидат там - енергото докато набивали заземителя до стълба срещнали препятствие - не влизал надолу след първите 20-30см. А препятствието било - кабел средно напрежение (дебел, червен) положен наплитко там. Прецакали изолацията на средното, дали е имало искри, или само някоя защита е сработила не знам. Но явно ги е стреснало понеже разкопали, отремонтирали изолацията на средното и оставили заземителя за по-късно. Та при повече лош късмет нулата/заземването при мен щеше да е вдигнато на няколко киловолта.... А иначе съм чувал за случаи в които от трафопоста пуснали на няколко блока 6KV по погрешка - явно от първична към вторична страна.
|
| Пет Авг 10, 2018 8:22 am |
|
 |
|
ToHu
|
Абе не мога да си предствя как ще пуснат 6 kV, в нормалните трафове това е физичесек невъзможно, не може да стане по-грешка а само умишлено, и то доста умисъл си трябва.
|
| Пет Авг 10, 2018 9:23 am |
|
 |
|
velio
|
Тия САВТ след 2-3 години им е паднала изолацията. На стълба срещу моя балкон е така - виси кабел и отделно виси изолация, т.е. кабел с изолация  .
|
| Сря Авг 15, 2018 2:22 pm |
|
|