Отговори на тема  [ 307 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 21  Следваща
какво става с електрониката 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: какво става с електрониката
Навсякъде е тръгнало натам. Тъпо решение, но си намираш китаец, тайванец или кореец, казваш му кво ти трябва, чукаш канче докато се получи и го оставяш той да се спасява с доставките, да е мислил какво влага, те и повечето мислят...

Сря Авг 08, 2018 8:48 am
Профил
Аватар

И това не е решение в момента. Ние имаме предостатъчно пари, една камара китайци (проверени години наред) и по няколко десетки вноса на ден и както виждате пак няма оправия.
В момента в който нещото влезе в склада, то вече е резервирано за някой...

Сря Авг 08, 2018 10:17 pm
Профил

ilkor написа:
И това не е решение в момента. Ние имаме предостатъчно пари, една камара китайци (проверени години наред) и по няколко десетки вноса на ден и както виждате пак няма оправия.
В момента в който нещото влезе в склада, то вече е резервирано за някой...

Очевидно трябва да разширите бизнеса за да насмогвате на големите си клиенти.
Аз, като много дребен клиент (по 10 - 20 бр. от нещо), до момента не съм имал проблеми с Вас. Каквото сте имали обявено на склад на сайта си, дори и неналично в магазина, след уговорка по телефона, e стигало до мен в рамките на няколко часа.

Сря Авг 08, 2018 10:57 pm
Профил

Илко аз имах в предвид тези които търсят да си произвеждат с някой партньор там. За момента при нас няма закъснения или проблеми дори и за по-спорадичните продукти. Тайванците конкретно просто са се подсигурили. Как и от къде не ме интересува, важното е че ни доставят на време.

Чет Авг 09, 2018 9:06 am
Профил
Аватар

lcr написа:
Очевидно трябва да разширите бизнеса за да насмогвате на големите си клиенти.
Аз, като много дребен клиент (по 10 - 20 бр. от нещо), до момента не съм имал проблеми с Вас. Каквото сте имали обявено на склад на сайта си, дори и неналично в магазина, след уговорка по телефона, e стигало до мен в рамките на няколко часа.

Това е световен проблем в момента, не е само локален. Търсенето е голямо и то точно от едрите клиенти. Производители и търговци не могат да насмогнат. Обаче никой не е убеден, че тоя ръст ще се запази достатъчно дълго за да се инвестира в разширяване на производството/дистрибуцията. Има доста смущаващи дисбаланси в световната икономика и не е ясно колко време тренда ще е нагоре. Риска да се разразрастваш в момента е сериозен и нормално има доста предпазливост.

Малките в доста отношения сме прецакани, но в доста отношения сме привилигировани. Че кондензаторите се вдигнали няколко пъти, ще помрънкаме и ще го забравим.

Чет Авг 09, 2018 10:57 am
Профил ICQ

Ами онзи ден имах среща с представителя на вюрт, компонентите са изкупени за 6 месеца напред, то верно те не са голям производител на кондензатори но ... иначе големите са се уредили някак, не знам как но нямат проблеми, но те са първите на опашката, така че нормално е. Сега и нашите неща са малко ил имного в ембедед клас, и като цена, та дреме им на оная работа дали кондензаторите ни струват 20 или 60 $, нали ни продават нещо което като БОМ няма и 200 за 500 ...

Чет Авг 09, 2018 11:17 am
Профил
Аватар

Очевидно всички са си научили урока от 2009 година когато отново имаше подобни диспропорции в търсене/предлагане и се отвориха маса нови заводи които после се оказаха ненужни и се наложи да се затворят. Сега никой не иска да рискува да се запаси примерно с керамични кондензатори на цена Х10 които в следващ период да са непродаваеми.
Тони, когато имаме клиент с редовно производство за него сме си направили прогноза на риска и сме му резервирали всичко необходимо за да гарантираме ритъма на доставки. Това е най-честия случай при нас, който генерира примерно над 80% от оборота.
Малките клиенти могат да бъдат доста по гъвкави като срокове или цени. Примерно за спешна поръчка може да се достави нещо от глобалните сток дистрибутори, вместо от наш директен източник. Е, случва се и там да няма нещо - както каза Цецо проблемът е глобален и ние сме твърде малки за да можем да го решим локално.
lcr, вече 26 години Комет работи на този пазар и компанията е успешна, развива се и според мен е разпозната като надежден партньор на компаниите произвеждащи електроника в България/Румъния/Сърбия. Някои от вас знаят че стартът на Комет започва от един гараж и ако посоката на развитие е била погрешна след толкова години едва ли би продължил да съществува.

Чет Авг 09, 2018 11:30 am
Профил
Аватар

Не са само кондензаторите, цените растат повсеместно.
Вчера купувам 4 държача за батерии 2032 от известен български дистрибутор на компоненти на скромната сума от 13.64лв. 8O

Днес опитвайки се да ги запоя разбрах, че сигурно е трябвало да търся от по-скъпите, тези припой по изводите си не хващат. :ANAL:

Съб Авг 18, 2018 1:29 pm
Профил ICQ

Tisho написа:
... опитвайки се да ги запоя разбрах, че сигурно е трябвало да търся от по-скъпите, тези припой по изводите си не хващат. :ANAL:

Имах случка: Кабел 2х0.5мм многожичен , исках да го запоя , нещо се запъна. Приех го лично , ади ся тука дъртия калайджия...
Изкарах киселината , демек тежката артилерия , пак не фана калай... Взех макетно ножче , потърках 'медната' жица , отдолу лъсна алумин .

Пон Авг 20, 2018 8:58 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение Re: Жицата
Те повечето прозрачни "за високоговорители" са такива. Аз го научих късно: на един пчелин сред нищото свързвах LED ленти с газовия поялник.
Иначе се калайдисват: с много флюс и бързо, за да не падне бакъра.

Пон Авг 20, 2018 10:21 am
Профил
Аватар

e, то има и такива кабели, дето ги лови магнит

Пон Авг 20, 2018 10:34 am
Профил
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл

Не знам какво става с тези цени – днес за малко да поръчам от Комет една ролка 100nF 0805 за над 400 лв. При положение, че преди половин година струваше 14 лв., после 35 лв. Но 400! 8O

Пон Авг 20, 2018 11:35 am
Профил
Аватар

Щайнбергер продават solder wick дето изобщо не го лови припой.
То май само такива стоки имат - имагинерни. :D И все пак живеят от продажби някакви.

Пон Авг 20, 2018 12:11 pm
Профил
Аватар

Мнение Re: Жицата
bongo_x2 написа:
Те повечето прозрачни "за високоговорители" са такива. Аз го научих късно: на един пчелин сред нищото свързвах LED ленти с газовия поялник.
Иначе се калайдисват: с много флюс и бързо, за да не падне бакъра.

И от червено/черните има алуминтиеви.
С припой или флюс за алуминий става работата. Е, мизерабълна история е, но пък става не лоша спойка.

Пон Авг 20, 2018 12:20 pm
Профил
Аватар

Ами гледайте какво ви продават в магазина :) То на ролките си пише Cu-Al. Друг е въпроса че никой продавач не ти казва, ама искаш евтин кабел - те ти евтин кабел.

@Reader - в ТМЕ има малко по евтини - къде 300 лв. ролката. Свиквай... Аз вече купих една такава ролка и ги включихме в цената на джаджите.

Пон Авг 20, 2018 7:31 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 307 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 21  Следваща