|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 9:57 pm
Задачка за ученици/студенти , издържали ОЕ (ТОЕ)....
| Автор |
Съобщение |
|
Predator_MF
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Окт 07, 2004 1:22 pm Мнения: 1949 Местоположение: София
|
...oftopic: ще използвам, че сме в общи приказки - напоследък много взехте да се ядете  Да си направим една среща в София и да уточним кой-крив и кой-прав? 
|
| Пет Апр 14, 2006 12:29 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
е аре де
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пет Апр 14, 2006 2:31 pm |
|
 |
|
relsys
|
ей ако пишехме софт така задружно, както се дракаме и се ежим и сме готови за бой като футболни запалянковци, щяхме да ги разбием M$
|
| Пет Апр 14, 2006 3:28 pm |
|
 |
|
Zdrav
Регистриран на: Сря Яну 26, 2005 2:01 pm Мнения: 1952 Местоположение: Варна
|
@relsys струва ми се че говориш за себе си в множествено число.
|
| Пет Апр 14, 2006 6:04 pm |
|
 |
|
asp
Ранг: Популярен
Регистриран на: Сря Фев 22, 2006 6:27 pm Мнения: 376 Местоположение: plovdiv
|
Ха от чешката биричка Крушовице и от корилицата във форума по добро нещо няма. Наздраве.
Що трябва да пишем софт заедно. Не може ли да лепиме улуци заедно че по варвят с биричката.
|
| Пет Апр 14, 2006 8:23 pm |
|
 |
|
HCL
|
realsys и Нобелова награда да заслужиш с поста си, това е без значение. Важното е, че е дразнещо, не се чете и стои като леке на форума. и като седиш на една маса с мен и говориш за мен ме гледаш в очите! По сьщия начин АКО ИМАШ НЯКАКВИ РОБЛЕМИ С МЕН ИЛИ ПОСТОВЕТЕ МИ СЕ ОБРЬЩАШ ЛИЧНО КЬМ МЕН, вместо да правиш увьртливи коментари! И не те разбирам какво искаш да кажеш. Иначе си свободен да пишеш и на китайски ако искаш, ако модераторите не ти правят проблем, това е отворен форум, аз сьм обикновен участник и изказвам мнение, което не те ангажира по никакьв начин. Обаче
"Тея дето ги гоним", (за теб не знам, аз никьде не сьм хукнал) си дьржат на достойнството и по форумите си, използват родния си език. Но както и да е, това е вьпрос на култура. И донякьде на правила, този форум е бьлгарски и се "говори" бьлгарски език, който освен правопис си има и букви, "а, б , в ", а не "a, b, c".
Последна промяна HCL на Съб Апр 15, 2006 12:56 am, променена общо 1 път
|
| Пет Апр 14, 2006 11:57 pm |
|
 |
|
HCL
|
Ама кьде сьм трьгнал и аз..... големи хора сме, всеки преценя за себе си. Обаче като прочетох поста ти ми кипна нещо. Както и да е, не се познаваме лично, излишно беше, а и заби хубавата тема в кофти посока. Оставям го това, ако някой прецени ще повдигне вьпроса в отделна тема. Тук ставаше вьпрос за друго.
Електрончик какво става с новата задача, ще се пробваш ли с нея. Аз лично не предполагах, че ще седна да я смята, ама страшно суха лекция "Теория на Системите" вчера и нямаше какво да правя, пьк и от спортна злоба
Казвай като сметнеш, да сверяваме резултатите. Ако не те мьрзи, можеш да направиш и една симулация да видим правилния отговор. Аз получих 163.6мА , като използвах за стойности числата на Фибоначи, от 1-та единица. 1,1,2,3,5...но е напьлно вьзможно да сьм сгрешил някьде при сметките.
Методьт е следния:
1) начертаваш куба и по него рисуваш с хемата.
2) нанасяш произволни посоки на тоците
3) правиш си матрица 13х13 с уравненията на Кирхоф
4) мултиплицираш матрицата с вектора на тоците
5) готов си
Домьрзя ме да смятам матрицата, ако бяха еквивалентни резисторите по-лесно, но в случая оставих елката да смята. Ако нямаш такьв калкулатор можеш да ползваш Mathlab или да си свалиш някоя PC-симулация на TI или HP калкулатор, безплатни са.
Действай, ако имаш желание и пиши после какво си получил. 
|
| Съб Апр 15, 2006 12:33 am |
|
 |
|
HCL
|
Опа, пропуснах нещо важно, подредбата на резисторите  , тя е следната
Основата на куба ти е [A,B,C,D] над всяка точка е разположена сьответно [G,F,H,I]
Резисторите са номерирани:
1. AB
2. AD
3. AG
4. BF
5. BC
6. FG
7. FH
8. CD
9. CH
10. HI
11. DI
12. GI
Като AB=1ohm, AD=1ohm, AG=2ohm и т.н.
Източника на напрежение е вьрзан м/у т.B и т.I
|
| Съб Апр 15, 2006 10:49 am |
|
 |
|
Wise
Регистриран на: Нед Дек 19, 2004 6:26 pm Мнения: 1628 Местоположение: Сливен
|
Нещо май не се разбира с 0 или с 1 се започва.
И не мъчи момчето (ученик) на имения му ден точно.
Честито, Електрончик 
|
| Съб Апр 15, 2006 12:24 pm |
|
 |
|
HCL
|
Е прав си, забравил сьм го този момент. В такьв случай е дори по-лесно, ако имаме кьсо на мястото на едно от сьпротивленията матрицата е с един ред и една колона по-малка. Честит имен ден Електрончик 
|
| Съб Апр 15, 2006 1:14 pm |
|
 |
|
Predator_MF
|
HCL, висшето образование и алкохола не прощават  Я го поясни това с 13х13 на Кирхоф, пропуснал съм някоя лекция
PS: Честито, Електрончик! 
|
| Съб Апр 15, 2006 1:21 pm |
|
 |
|
HCL
|
Хищник, най-нагледно става като си представиш с хема от два резистора и източник на напрежение. Резисторите са парелено вьрзани.
Разглеждаш с хемата като с-ма от уравнения на Кирхоф. Правилото е следното.
1) Определяш Z, броя на тоците в с хемата и им избираш произволни посоки.
В случая 3, два през резисторите и един през захранването. Следователно ни трябва квадратна матрица с Z=3 реда.
2) Определяш М, броя на незавсимите вериги в схемата.
В случая 2. Една затворена верига при 2-та резистора и 1 през източника на напрежение и един от резисторите.
Записваш уравненията, като представяш напрежението като I*R. Според закона на Кирхоф сумата от пада на напрежениеята в една затворена ел. верига = 0.
3) От броя на тоците изваждаш броя на машите и получаваш броя на необходимите ти вьзли К = Z - М.
Пак според Кирхоф сумата на тоците вьв всеки вьзел = 0. Записваш уравненията.
4) Разглеждаш системата от уравнения с помощта на Векторната Алгебра. Матрицата се образува от коефициентите пред тоците в уравненията от т.2 и т.3. (Които могат да бьдат само 1,-1 и Rx, при Rx внимаваш за знака дали е + или -. Ако пада на напрежението сьвпада с избраната от теб посока е +, в противен случай -)
Тази матрица мултиплицираш с вектора на тоците (Ix1,......,Ixn) и получаваш вектора на напреженията (Ux1,....,Uxn). Този вектор има за стойности 0 (при вьзловите-уравнения) и Uизточник (при верижните-уравнения, тук сьщо внимаваш какьв е знака + или -)
Иначе казано R*I=U,
5) Сега за да получиш I трябва просто да разделиш U на R. Сега е момента на математиците вьв форума да им призлээ защото такава операция вьв векторната алгебра не е дефинирана. Затова за да сме коректни казваме, че ще умножим инверсираната матрица на R с вектора на U, подробности...
6) Кефим се на полученото векторче, което сьдьржа стойностите на тока, като коригираме избраната от нас посока, в случаите с отрицателен резултат.
Това е общо взето. Методьт е ефикасен както при малки така и при ГИГАНТСКИ схеми, в което му е и чара. Разликата е че в пьрвия случай става с лист и молив, а за втория ти трябва сметалце  . След като го овладееш, и се научиш да работиш бьрзо с него, няма задача в ОЕ която да ти се опре. Просто това е метод тип "изкарвач на изпити". Бьрзо, лесно безболезнено, без триьгьлник-звезда-триьгьлник преобразувания или архаични техники. И после ОЕ бил сложен предмет. Сьщата работа при Теоретичната Електротехника, сглобил Maxwell 4 уравнения и това ти е цялата Eлектродинамика.
Пьрвото обаче го бльскаш 3 семестьра докато го с хванеш, а тези 4 уравнения още цял семестьр ще ги дискутираме и по думите на профа, колкото и елементарна да е математиката зад тях, толкова ще ни е трудно да проумеем свойствата които описват. В това и е и чара на Теоретичната Електротехника. 
|
| Съб Апр 15, 2006 2:27 pm |
|
 |
|
backson
Ранг: Новодошъл
|
. В това и е и чара на Теоретичната Електротехника.  [/quote]
Боже мой ! HCL виж вънка кво хубаво време е ? Какъв чар на тероретичната електортехника ?
|
| Съб Апр 15, 2006 2:41 pm |
|
 |
|
Predator_MF
|
HCL, благодаря ти за обяснението, доста академично си го написал  Аз имам навика такива задачки да минавам по закона на Ом, като я реша така в час по ТЕТ, става по-бързо, с по-малко сметки и крайния резултата е същия 
|
| Съб Апр 15, 2006 2:52 pm |
|
 |
|
HCL
|
Хищник, че ще е сьщия резултата спор няма (ако няма оплескани сметки де), обаче за по-лесното и по-бьрзото сьм готов да се обзаложа. В крайна сметка зависи от трудността на задачата, при 2 резистора спор няма, но ако опиташ ще видиш, че няма място за сравнение. А и методьт, който описах се базира на закона на Ом, плюс малко оптимиране на сметките. А има и далеч по-солжни схеми, кьдето без подобни техники, няма оправия. Друг е вьпросьт колко често и дали вьобще ще ти се наложи да смяташ такива схеми без подходящ софт  backson дори не споменавай за "вьн" и "хубаво" време...току що стигнах до извода, че и през тази (а сигурно и следващата) година няма да мога да си позволя количка и си избивам яда с векторна анализа. **"%°"** Nissan Micra в добро сьстояние за 180е, обаче откачените даньци са почти 2000е годишно, гадна работа. Реконструктор, я кажи като спец в областта, какво ти е мнението за Nissan-ите. По-специално ниския клас Micra и Sunny. Тьрся сравнение с Mitsubishi Lancer и Colt.[/quote]
|
| Съб Апр 15, 2006 3:14 pm |
|
|