| Автор |
Съобщение |
|
Nikola Kirov
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
 Часовник с датчик за кръвно налягане.
Купих си един такъв часовник. То не че ме интересува много тази функция но ми стана интересно как го мерят. Има някакъв оптичен сензор отдолу и това е. Някой знае ли нещо по въпроса?
|
| Пон Авг 20, 2018 3:02 pm |
|
 |
|
t_i_t_o
Ранг: Почетен член
|
 Re: Часовник с датчик за кръвно налягане.
Зная, просто не го мери. Ако имаш късмет ще мери пулса що-годе. Ако нямаш и е менте и на масата да го сложиш пак ще ти мери и кръвното и пулса 
|
| Пон Авг 20, 2018 3:32 pm |
|
 |
|
syscop
|
Трябва да има и някакъв метален електрод. Измерва се закъснението на пулсовата вълна спрямо екг-то и оттам се смята. Потърси за pulse transit time и кръвно налягане.
_________________ Определянето стойността на дадена величина се нарича ИЗМЕРВАНЕ! Опонентът се оборва с ФАКТИ, а не с ЕПИТЕТИ!
|
| Пон Авг 20, 2018 4:00 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
имах такова касио още 1992. мери трънки (пулса е верен) кръвнометри за китка също мерят наоколо. по-скоро стават за шашкане на бабички. единствено прилично мерене се получава с маншон на ръката (горе), цецо може да даде повече подробности. а точното мерене става с живачен. на критични места (операционни зали) мерят с такова, независимо, че ако се счупи е неприятен инцидент.
същото е като с термометрите.
|
| Пон Авг 20, 2018 4:10 pm |
|
 |
|
trakon
|
И в операционните се мери с маншета , понякога вързана за анестезиологичен монитор. В особените случаи - ЦВН от дясно предсърдие с катетър през подключичната вена. С живачен в артерия- само в трети курс на зайците в упражненията по патофизиология.
|
| Пон Авг 20, 2018 4:57 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
По американските филми дават това: Линк към продуктаМери всичко, като единствения датчик е тоя на пръстчето май.
|
| Вто Авг 21, 2018 12:42 pm |
|
 |
|
lcr
Регистриран на: Пон Май 12, 2014 11:49 pm Мнения: 4394 Местоположение: София
|
Това за пръста е ясно. Доколкото знам, работи на оптичен принцип, като следи кръвоносните съдове. На китката и само със сензор под часовника, не е много ясно, как ще стане работата.
|
| Вто Авг 21, 2018 12:49 pm |
|
 |
|
Koleto
Регистриран на: Съб Фев 18, 2006 11:55 pm Мнения: 1301 Местоположение: София
|
А дано ама.... Я му загледай лявата страна колко конектора има набити в него... и как леко небрежно през лявото рамо на "пациента" има едни цветни кабелчета дето заминават под пижамата му... 
_________________ Някой ден и костенурките ще се научат да летят...
|
| Вто Авг 21, 2018 12:50 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Това от американските филми има сензор на пръста, електроди по тялото и маншон на лявата ръка за кръвното.
|
| Вто Авг 21, 2018 2:23 pm |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
Много вече го правят, вика му с е PPG(photoplethysmogram) на процеса. Има сенсори на омрон(5 леда един червен един инфрачервен и три зелени и един фотодиод) продават се. Червеният и инфрачервеният са за кислорода, 3те зелени са за налягането. Пулса може да го мериш с кой да е от тях, но най лесно е със зелените като страничен ефект от PPG. Аналоговият фронтенд си е трансимпедансен усилвател, трябва ти и контрол натока на тъмно на фотодиода...
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Вто Авг 21, 2018 10:14 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Ъъъ, не е офтопик: някой скоро да си е купувал електронен термометър който да не го изкарва умрял? Аз имам чекмедже такива и добре, че бабите подариха по някой живачен. К'ви часовници и пръстени, трябваше да си купя най-скъпата (и нормална) електронна мерачка на кръвно, че донякъде да ме ориентира имам ли нужда от добрия стар апарат със слушалките и стрелката. Чалгии!
П.С.: А с малко опит можеш да мериш кръвното само по движението на стрелката...
|
| Сря Авг 22, 2018 12:32 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Абе аз налягания меря с манометри, що да не мога и кръвно да меря така, само трябва да ти нацеля веничките и артериите, и всичко ще ти меря, венозно, артериално, дифернециално .... може и анално ако има желаещи...дето хиподил казваше пърдивно ...
|
| Сря Авг 22, 2018 1:23 am |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Бонго - като искаш верен термометър срещу 80 лв. си го калибрираш в 2 точки и си готов. Скоро калибрирах една система с pt100 - разширителен модул на Siemens и датчици от Sensotech - 0.48 градуса грешка и 0.09 неопределеност.
|
| Сря Авг 22, 2018 9:13 am |
|
 |
|
trakon
|
Това синьото на пръста е плетизмограф, мери в случая само периферната циркулация ( степента на розовото под нокътя - втората графика от долу на горе на монитора). На китката часовника не знам как ще мери розовото, но може и да става при по-бледички и с нежна кожа англичанки и скандинавки. Или пък да не действа на фото а на електрическия принцип (проводимост според напълване на капилярите ). Тони, на тебе не ти увира главата. Не си ли чувал че в медицината най-рискови са артериалните и аналните манипулации. Айде ако се обърка първата, най-много да пребоядисате стените и тавана, но ако е втората - рискуваш да спиш една седмица на дивана в хола, докато отминат всички последствия и жена ти те пусне обратно в спалнята.
|
| Чет Авг 23, 2018 2:23 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Ти ако спиш пак добре... и не е само една седмица, даже не е само месец дори всичко да е 6 
|
| Чет Авг 23, 2018 3:26 pm |
|
|