Отговори на тема  [ 2947 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 197  Следваща
Коли 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Коли
е не като да не следва нищо... аз се обърках с третия стоп, а то било стопа на задното стъкло

ами учЕните и тия дето тестват като правят автомобилите установили, че реакцията на тоя който кара зад тебе се ускорявала 0.5сек или някъде там. Може и да спаси някой живот, или да събуди някой заспал преди да се е натресъл в тебе. Особено зимата, особено тук на север - вервайте ми има значение. Особено ако двата ти стопа са омазани с кал, а тоя на стъклото се вижда поне малко.

А с това сменяме на формата на светлината в стопа, от хорозонтална във 45 град. позиция или вертикална, пак има момент на събуждане

Пон Сеп 03, 2018 1:25 pm
Профил
Аватар

Grubi написа:
...А с това сменяме на формата на светлината в стопа, от хорозонтална във 45 град. позиция или вертикална, пак има момент на събуждане

Явно започвам да изпускам модните тенденции. И по-напред спомена за подобна функция, а не помня да съм виждал такава. А не е като да не шофирам...

Иначе работят хората на тема безопастност. Преди много години някъде бяха описали нововъведението наречено светодиоден трети стоп. Някой си беше направил труда да измери колко по-бързо светват светодиодите сравнени с ЛНЖ, и това "спестено" време на какво разстояние се равнява при някаква скорост. По спомен, при 100км/ч беше няколко метра по-ранна реакция...

Cekins написа:
Ако е задействан паркинга, входа на дифернциала е блокиран, при което при опит за въртене на едното колело, другото се върти в обратна посока. Така че при тази ситуация, ако ще се пързаля - нищо няма да помогне, а ако това което е със сцепление се върти, то другото ще се мъчи да се движи в обратна посока, което чисто теоретично би помогнало донякъде за да се спре движението :)

Така де, за подобни случаи, ръчната би си свършила работата.

Пон Сеп 03, 2018 1:52 pm
Профил

itso.t написа:
Така де, за подобни случаи, ръчната би си свършила работата.

Това ми е третия автоматик и за толкова години досега не ми се е случвало паркинг да изпусне. Всъщност един път ми се случи да сменям предна гума на един наклон и крика тръгна да се накланя. Но пак не вдигнах ръчна, сложих си камък отзад ;-)
Сериозно, ръчната е безполезна. Нямам нищо против да я има, проблемът е че след всяко ползване трябва поне 5 пъти да спирам и да пипам джантите или да гледам задното огледало за пушек от накладките. Поне датчик някакъв да бяха измислили щото е адски досадно. Остава в едно такова никакво положение и не се усеща при каране, а пък накладки и дискове си заминават.

Пон Сеп 03, 2018 2:54 pm
Профил
Аватар

бе то и куче можеш да накараш да яде горчица, ама...
въпрос на стил на каране. аз винаги дърпам ръчната като паркирам, без значение къде и как. просто навик.
виж, на бусовете ръчната се натиска с крак и не ми е съвсем автоматично, полагам съзнателно усилие - баир или друга особеност.

принципно ме дразнят всякакви мигалки, които не са традиционни.
особено ме дразнят стопове/мигачи, които стробират диодите, и най-вече нощем. като плъзнеш поглед по кола в далечината и в първия момент не можеш да разбереш колко коли са. да, заостря вниманието, но мозъка не е най-бързия компютър и всяко нещо, което го напряга предварително е загубило битката с времето. трябва да се разчита на инстинкта, а не на осмисляне.

а новите фарове с по 50 диода и изкуствен интелект... добре, че още са рядкост.
след среща с такива фарове няколко минути гледам като муха на фасетки. веднъж даже спрях да пия кафе, докато премине ефекта.
изключително неприятно въприятие ми оказват, поне на мен.

Пон Сеп 03, 2018 3:10 pm
Профил
Аватар

купете си SAAB, на старо - нови май вече има само в Китай, под друго име
ключа е между седалките и не може да се извади ако не си включил на задна скорост.
те там вече няма нужда от ръчна :D

Пон Сеп 03, 2018 4:14 pm
Профил
Аватар

няма как - на Север ставаш нощна птица, поне за половин година.
А и това се случва наистина рядко, екстремните спирания на магистралата тук никак не са чести, виж в града повече. А тия стопове са по скоро някаква модификация и то на малка част, а не правило и абслютен стандарт, за това и правят впечатление.

Пон Сеп 03, 2018 6:01 pm
Профил

Grubi написа:
купете си SAAB, на старо - нови май вече има само в Китай, под друго име
ключа е между седалките и не може да се извади ако не си включил на задна скорост.
те там вече няма нужда от ръчна :D

Да не казвам на 100%, но някъде там е делът на колите с автоматични скорости на които не можеш да си извадиш ключа ако не си на "P" - много приятно нещо. Но моя милост и на това му е намирало цаката - оставил съм ключовете вътре а пък си слизам да ходя на някъде, а за "късмет" съм оставил колата на "N" и тя тръгна полека. Добре че беше почти равно. Мисля си че е просто артефакт от предишните ми коли с ръчни скорости - имах някаква идея да оставя колата да работа запалена пък аз да мръдна наблизо. Но само веднъж съм успявал да го направя така, а нЕколко стотин пъти обратното - бързал съм да изляза, а ключа се е "противил" и ме завръщал да "П"-аркирам че да я намеря на същата локация като се върна...
А за сааб-а - ако ти се кара опел в други "дрехи" няма лошо - поне леко прикрива съмнителния имидж на GM и фиат (ако е 1.9 дизел).
Последната модификация беше на база на субаро легаси мисля - там вече сигурно е добре, но това мисля че е около 2010.

Вто Сеп 04, 2018 12:02 am
Профил
Аватар

itso.t написа:
За да приключим с глупостите и общите приказки, прегледах актуалната диплянка и дейташит на най-лачения Пасат. Приемаме, че ако има нещо революционно, то ще е там, а не при Поло. Много локуми теглят на тема светлини, но точно такава функция са пропуснали да опишат. Или са я забравили, или няма такава. Затова на тоя етап приемам, че няма, и това което мига е самоделно. :D

sthx написа:
itso.t написа:
Много локуми теглят на тема светлини, но точно такава функция са пропуснали да опишат. Или са я забравили, или няма такава. Затова на тоя етап приемам, че няма, и това което мига е самоделно. :D

И толкова ли е важно това, та го разисквате? Или скуката е пълна :?: Лично за мене ми е все тая и ми е безразлично, има ли мигащи стопове и има ли трети стоп въобще.

Ето цитат от ръководството на опел, страница 9-18:

Адаптивна стоп-светлина 3
При силно натискане на спирачния
педал по време на действие на ABS
и трите стоп-светлини мигат.

https://www.opel.bg/content/dam/Opel/Eu ... el_9.0.pdf

И какво следва от това? Нищо! :D

Явно и Опел имат такова за тях незнаех. Е... както се написа по горе да приключим с глупостите.
Аз се чудя, като знам какъв ще е резултата защо ли се включих в тема отишла в посока "ти мен уважаваш ли ме"? :-k

Вто Сеп 04, 2018 12:17 am
Профил ICQ
Аватар

ДедоБоре написа:

а новите фарове с по 50 диода и изкуствен интелект... добре, че още са рядкост.
след среща с такива фарове няколко минути гледам като муха на фасетки. веднъж даже спрях да пия кафе, докато премине ефекта.
изключително неприятно въприятие ми оказват, поне на мен.

Почти всички нови коли са така.
Но на мен ми вадят очите повече дневните светлини нощем от колкото светодиодните фарове.

Вто Сеп 04, 2018 12:21 am
Профил ICQ
Аватар

Пък аз за на село си накупих 10 ватови LED прожектори само за 5лв парчето и изобщо не са фасетни. Китайска технология, братчет!

Вто Сеп 04, 2018 12:36 am
Профил
Аватар

ами те фасетните ако имат много ледове, едва ли не видео могат да прожектират на шосето
иначе има и такива които просто насочват ламбата спремо оптиката или оптиката спрямо ламбата, според външните условия
новите волва, като подават мигач - съоветния фар угасва, и остава само мигача, един вид намига ти...

имаше време преди 10 години, явно не бях свикнал с тъмнината - много от колите ми се струваше че карат на дълги и се ядосвах много, но после разбрах че съм в грешка

Вто Сеп 04, 2018 12:12 pm
Профил

Ами като съм с Q-то постоянно ми светкат, а то е на къси, и са си настроени, просто са ярки.

Вто Сеп 04, 2018 8:22 pm
Профил

ToHu написа:
Ами като съм с Q-то постоянно ми светкат, а то е на къси, и са си настроени, просто са ярки.

Да ти кажа, и на мен много често ми вадят очите я Q-та, я нещо друго немско и сравнително ново. Не карам толкова ниска кола, обаче немските напоследък са или с изключително ярки фарове и забиването им в земята не играе особена роля или са много вирнати.

Вто Сеп 04, 2018 9:56 pm
Профил
Аватар

Grubi написа:
новите волва, като подават мигач - съоветния фар угасва, и остава само мигача, един вид намига ти...

Не е фара а дневните светлини. Почти всички нови коли са така.

Grubi написа:
имаше време преди 10 години, явно не бях свикнал с тъмнината - много от колите ми се струваше че карат на дълги и се ядосвах много, но после разбрах че съм в грешка

Проблема е, че по нашенско много коли са с не настроени фарове и масово вадят очи. Проблема със заслепяването изчезва малко след Унгарската граница в западна посока...

Вто Сеп 04, 2018 10:35 pm
Профил ICQ
Аватар

Tisho написа:
........ Проблема е, че по нашенско много коли са с не настроени фарове и масово вадят очи. Проблема със заслепяването изчезва малко след Унгарската граница в западна посока...

Ааа, много зависи. Преди "полет" GR-BG баба Рено винаги минаваше сериозен технически преглед (не като в БГ) и всички забележки биваха отстранявани. Тя беше с най-най-обикновени фарове, но "пречимостта" силно зависеше откъде минаваш, например Пернишко или нашенските цигански Ало-села.
Вярно, че обикновено багажникът беше натъпкан, ама чак пък толкоз...

Още ми държи влага последното завръщане от ГР: из нашенско на нов път - абсолютно чер и няма маркировка и посред нощите, на *#@-а отсреща му хрумна, че карам на дълги и той ги включи за отмъщение.
Аз номерата ги знам: я да залитна срещу него и да го хвърля в нивата, я да включа на дълги малко преди да се разминем... Ама ми дожаля. Като се замислих после: не е трябвало!

Офтопик: всички знаят кои са Ало-селата, там всички са на социални помощи недостъпни за нас, но никой не пита: "Откъде бе, мангал, взе пари за къща като слънце?". Гарван на плъх око не вади?!

Офтопик2: откакто сме в БГ не сме вземали "детски" поради голямото размотаване за мижави пари. Последно (тази година) ни отказаха с довода, че живеем в GR, пък им представихме заплати от BG, жената е учителка. Ама за мангалите може!

Последна промяна bongo_x2 на Сря Сеп 05, 2018 1:32 am, променена общо 2 пъти

Сря Сеп 05, 2018 12:40 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 2947 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 197  Следваща