|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 5:17 pm
Кефе капсули - впечатления, избор...
| Автор |
Съобщение |
|
gicho
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
 Кефе капсули - впечатления, избор...
За офиса търся за "group buy" някаква машинка с капсули. В момента караме с някакъв автомат, но понеже е прекалено "общ" го зареждат със зърна с неизвестен произход и няма качество. Имаме и вендинг автомат, който е малко по-добре като качество на питието, но като за 50ст пак има какво да се желае. По принцип не бях много фен на капсулите, но като цяло май няма друг вариант за такова качество (имам предвид без 4-рицифрена инвестиция и една "барисктка" да ни разсейва...). За момента съм пробвал на лаваца, ама не знам кое от двете - дали евтиното "blue" или по-скъпите "modo mio" (или както е там). Поразгледах по сайтовете - примерно italiashop бг, има едни caffe d'italia дето изглеждат примамливо - машините са 19 или 20 бара, капсулите са на добра цена, имат интересни стартови пакети от машина и чувал капсули. Интересно ще е ако някъде мога да пробвам различните 6-7 системи и да избера нещо дето ще ми допада на вкус. А онлайн да поръчам някакви и после да не ми харесва не става. Гледам че има капсули и на други фирми, които са съвместими с някоя система - примерно с dolce gusto (то май с тях е най-голям избора). Та какви са ви възгледите по въпроса? Включително дали е смислено да се насочвам към капсули? Цената ще е горе долу една и съща - на вендинга лавацата е 50ст, толкова е и капсулата лаваца в магазина за повечко бройки - но остава спестенето разкарване и "безценното" чувство да прецакаш "оператора" на вендинга (е, и това че кафето не е правено с вода на няколко седмици, през машина дето е качествена, но е врътнала няколко милиона кафенца по света (италия?) и е кацнала за живот след смъртта при нас... Има и дозички гледам - дали са по-добрия вариант? Забравих да уточня че говорим само за еспресо - никаква мате-та, капИчиното и други "разтвори".
|
| Нед Сеп 09, 2018 7:51 pm |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
 Re: Кефе капсули - впечатления, избор...
Мога да кажа за домашното Nespresso (защото има и професионално с несъвместими капсули): - ползвам ги вече 4-5 години
- официално не се предлага в България, неофициално има вносител който доколкото знам удвоява цените а също така има и някакво предлагане на съвместими капсули
- оригиналните капсули са 10 за 3.50-4.00 евро - от време на време има и серии за ценители по 12.50 за 10 бройки
- ментетата са по 2 евро за 10 бройки за най евтините а някои са си направо на цената на оригиналните от Нестле
- най евтините машини които съм виждал са по 50-на евро и така до към 250 за тези които имат резервоар за мляко и правят истинско капучино с едно натискане на копчето
- поне веднъж годишно има промоция и може да си купиш нова машина с ваучър за 50 или 80 евро в кафета - според цената на кафемашината - това лято си докарах една за БГ която ми излезе 70 евро за машина и 150 капсули
 - грижите за машината са минимални - палиш и тока и след 20 секунди може да правиш кафе, като се напълни кутията за ползвани капсули я празниш в коша - горе-долу на 10-на кафета - на всеки 1000 кафета машината си подканя сама да и пуснеш цикъл за махане на котления камък
- разнообразието от кафета е доста голямо - 20+ вида официално от Неспрессо и безброй ментета включително Lavazza, Segafredo, Vergniano, Jacobs/Douwe Egberts + всяка верига супермаркети си има нейни си евтини ментета
- носят се слухове, че неоригиналните капсули прецаквали иглите на машината с която ги дупчи
- лично на мен еспресото от една нормална кафе машина ми харесва повече, но удобството и хигиената на капсулите надделяха
- от година някъде гледам, че се появиха и капсули с чай - пускаш един празен цикъл да измиеш дюзите т.е. да махнеш вкуса на кафе и си правиш чай
- евтините машини са и доста малки и не заемат кажи речи никакво място - можеш да си я държиш спокойно на бюрото
В офиса имаме Dolce Gusto, че колегите им идвало много "препечно" (каквото и да значи това) кафето на Неспресо - но опита ми с нея за сега все още е почти минимален и не смея да давам каквито и да е препоръки. Едит: Машините с капсули са си класически vendor lock т.е. купуваш машината почти без пари, но след това ти режат главата за консумативи ... и затова като, че ли Nespresso най си струва защото е от '86 на пазара и преди няколко години и изтече патента за капсулите или там каквото ползваха да спират ментетата и сега пазара е наводнен т.е. като клиент имаш повече избор и не си толкова заключен.
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Нед Сеп 09, 2018 8:31 pm |
|
 |
|
woody
Регистриран на: Вто Юли 31, 2007 2:55 pm Мнения: 1792 Местоположение: София
|
Nespresso мисля се продават от: https://kafemania.bg/Отделен е въпросът че нивга не бих пил капсули, камо ли кафе от вендинг машина. 
|
| Нед Сеп 09, 2018 8:51 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
За вкъщи може би, ама за офис според мен най-чисто си е с качествена машина и купуваш зърна на кило. Ние сме с едно Saeco, което го взехме втора ръка преди около 10 години. Хубавото на професионалните машини е че си имат резервни части, има сервизи, поне у наше село има, даже са авери на Grubi. Кафе вече каквото купиш, ако искаш евтино, ако искаш качествено.... При всички случаи поне виждаш зърната и знеш че е кафе. То нищо чудно и зърната да ги обработват с химии, ама капсулите повече ме съмняват. За разтворимо изобщо не говоря, там не знам слагат ли кафе изобщо 
|
| Нед Сеп 09, 2018 10:04 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
Струва ми се че не е лошо максимално да се ограничава консумацията на "варена пластмаса"...
|
| Нед Сеп 09, 2018 11:11 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Аз вече 5-6 години в офиса ползвам един Бош с t-disk. Много съм доволен и според мен е по-добър от Кьориг и Неспресото, които са доста по-разпространени при нас. Кефи ме това, че слагаш диска при напълно изключена машина и след 5 сек почва да прави кафе, докато Кьорига по някой път го чакам минути, а понякога и три пъти трябва да му сипвам вода щото се сърди само на една чаша. От гледна точка на качеството на самото кафе всички имат сравнително доста добър избор. Предполагам тия т-дискове ще са по-разпространени в Европа сравнено с тук, където реално ги намирам само в една верига магазини и винаги трябва да се запасявам.
|
| Нед Сеп 09, 2018 11:35 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30685 Местоположение: София
|
Митко, да не си научил американците да пият истинско кафе, или ти си единствен ползвател на кафе машината?
|
| Пон Сеп 10, 2018 2:19 am |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Купихме я както Груби иска - колективно, ама сега я ползвам само аз вече  Другия колега българин пък донесе една Неспресо и пак само той си я ползва, а в конференс румовете имаме Кьориг за гости като дойдат, че по-лесно така с капсули. Всички други са или на канички или на гнусотиите от вендинг машините 
|
| Пон Сеп 10, 2018 2:21 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30685 Местоположение: София
|
Построил си ти комунизъм  аз кафе не пия, ама в БГ колегите се прехласват по някаква даже не и знам модела, слагал и зърна, доиш кафе, веднъж исках да правя за гост така и не разбрах как да я пуска, язък дето струваше колкото малка кола  , иначе много хубаво кафе правела... аз и топла вода не мога да си надоя от нея 
|
| Пон Сеп 10, 2018 3:20 am |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
На бош моделите тук за капсули се водят Tassimo, а тия дискове явно са "пад"-ове или дозички? Проблемът е че има машина (автомат), но се ползва от много хора и се зарежда със "служебно" кафе - така че не мога да променя какво кафе да се слага, освен ако не искам да купувам кафе за 30 човека, за да е на моята. Повечето не им пука какво е кафето, щом е без пари, а за "претенциозните" има вендинг автомат. Мен и двете не ме устройват и искам алтернатива - основната цел ми е да пия качествена напитка. И се чудя дали ще я получа от машина с капсули, и коя е добрия избор? Отново гледах тия "modo mio" на лаваца - по-скъпата от двете им системи, там капсулите са по- към 80-90ст. Загледах и машина на филипс - сенсео, която е с пад-ове (пакетчета) - някъде я хвалят, но май я харесват за "американски" (немски) стил кафе. И други казват че няма никакъв шанс откъм качество ако се търси италиански стил еспресо.
|
| Пон Сеп 10, 2018 8:52 am |
|
 |
|
s7ama7
Ранг: Почетен член
|
Да значи работата е сложна Гледам в базара какво се предлага https://bazar.bg/obiava-19819768/promot ... broia-0-38струва ми се че все някое ще ти допадне . Не знам в големите кафе машините какви капсули се зареждат , но често си купувам за 1лв лаваца от капсула и по моите критерии кафето е ок . Като цяло мисля че е въпрос на вкус . Аз за вкъщи съм си взимал на лаваца кафе което беше намалено на 28лв и не ми хареса .
|
| Пон Сеп 10, 2018 9:31 am |
|
 |
|
woody
|
@gicho: Зависи какво имаш предвид под "pad"/"pod". Тези са ОК като тип и удобството им е че не мелиш и не чистиш цедката (и наоколо) - просто изхвърляш филтърчето. Вътре има просто предварително смляно и пресовано кафе. Има достатъчно разнообразие, вкл. и някакви турбо-евтини измами, както и премиум марки. Работят на нормална еспресо машина, единствено подложката в цедката трябва да има определена форма, за да може да поема този "pod" или нормално смляно кафе. Ако имаш предвид капсулите - там вече има няколко формата и предлагането е по-ограничено, отделно че "машините" за капсулите са предимно смешки, които дори налягане нямат - пускат една топла водичка през капсулката, даже ми прилича като да има някаква химия за да се пени. Но пък хората си ги харесват, и около мен имам познати с Неспресо и Лаваца. За първия вариант летвата е малко висока - все пак трябва еспресо машина с налягане и цедка. Горе-долу ценово почват от това.
|
| Пон Сеп 10, 2018 9:45 am |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Проблемът на пакетчетата е, че изветряват бързичко. В БГ няма голямо харчене на скъпи кафета и това си е сериозен проблем: и скъпото е калпаво. Името на качеството е Illy, ама да има сериозен дистрибутор, че да е прясно и да ти настрои машината. Иначе съм пускал Illy пакетчета на машинка от лидъла: по-добро е от другите варианти, но пак е далеч от професионалната. Пък цената е солена. Най-добре е да събирате пари и да зареждате Illy на зърна в голямо количество, добре опаковано е, но доколкото разбирам надали.
Остава Nespresso на капсули: машинките са добре направени (или поне бяха) и кафето е доста хубаво, макар и леко "препечено" както бе споменато, но само леко, и както беше казано има си и избор ако не ти хареса.
|
| Пон Сеп 10, 2018 11:00 am |
|
 |
|
woody
|
Illy са най-обикновена среда, даже са скъпи за това което предлагат, тъй като се разчита на популярност. Изветряване трудно има, пакетирани са във фолио (и пресовани). И предлагане има в БГ, стига човек да се разтърси. Ето някакъв приличен старт. За качествено приготвяне се иска налягане, и то не само в началото ами през цялото време - което си иска мощен нагревател, голям съд и добър регулатор. Изобщо по някаква причина светът е залят с имитации, но не е луд тоя дето папка зелника ..
|
| Пон Сеп 10, 2018 11:18 am |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
Ако имаш предвид пликовете в които е опаковано кафето на зърна, те не са съвсем плътни. Били имали нещо като клапан, тъй като при 'намсикъв процес, в плика се отделял въглероден двуокис, (диоксид по модерно му).
|
| Пон Сеп 10, 2018 11:25 am |
|
|