Отговори на тема  [ 23 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Абсорбиращи кабелни канали и подобни 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Абсорбиращи кабелни канали и подобни
Да, вместо еканировка - има ли такива канали или пък лента, или шлаух, които са абсорбиращи за електромагнитни полета?

Видях че има проводим шлаух, изолационна лента, че и тръби (т.е. проводима пластмаса), но доколко абсорбира това и колко струва пък е съвсем друга бира.

нещо такова
https://hollandshielding.com/Products

Вто Сеп 11, 2018 3:08 pm
Профил

Мнение Re: Абсорбиращи кабелни канали и подобни
Е те тия имат много неща, може да ги питаш, имаше и още едни трябва да ги изровя, бяха ми оферилали система за екраниране на помещения, имат всякакви благинки, може би и канали, ще ровя дано ги намеря, че беше много отдавна.

Вто Сеп 11, 2018 4:02 pm
Профил
Аватар

човек някакъв имал някакъв пентхаус в Щатите (това трябва да е нещо като кула, предполагам)
и по средата имал радиолюбителски рюпитер, а отвън по четирите страна накичил осветления и кабели с 48VDC. И естествено рюпитера се смущава...
Та, изхода е или ферити по кабелите, или някакви абсорбиращи канали. Ако сложи метални тръби може да стане и по-лошо с отраженията.

Вто Сеп 11, 2018 5:14 pm
Профил

Пентхаус е да го наречем мансарда, нещо на последния етаж, много често голямо празно пространство което всеки си дели както му дойде.
Почти съм сигурен че гледах някъде медни канали, те са помеднени, не са медни, пита ли ги тия холандци дали нямат, те са ми оферирали доста неща които ги нямат по каталог, сега като гледам тия са ми оферирали и екранировка на стая, на лични ще ти пратя контакт.

Вто Сеп 11, 2018 7:05 pm
Профил

Медни тръби :o ... няма ли да е по-лесно да сложи филтри на изходите на тия 48VDC че да не излъчват? То иначе не е ясно с какво се борите.

Сря Сеп 12, 2018 8:47 am
Профил
Аватар

ами те тия 48VDC според мен идват от някаква(и) обща разклонителна кутия и стигат до един куп ламби накичени около стените. А може и ламбите да имат калпаво екраниране, или просто да са прекалено близко до рюпитера. Ако са прекалено близко, нещата се мешат съвсем.

Ще взема да поискам снимка.

Сря Сеп 12, 2018 10:16 am
Профил

аз ли нещо се заблуждавам? ДЦ не се ли филтрира с кондензатори? а не с екранировка?
кондензатор на източника, кондензатор на консуматора, линията остава натоварена само с ДЦ и не излъчва нищо.....

Сря Сеп 12, 2018 4:34 pm
Профил
Аватар

https://hollandshielding.com/Products

Сря Сеп 12, 2018 8:51 pm
Профил ICQ

nik написа:
аз ли нещо се заблуждавам? ДЦ не се ли филтрира с кондензатори? а не с екранировка?
кондензатор на източника, кондензатор на консуматора, линията остава натоварена само с ДЦ и не излъчва нищо.....

Клиентът е радиолюбител - може да има фетиш по вълноводи за DC :D

Сря Сеп 12, 2018 8:55 pm
Профил
Аватар

Grubi написа:
човек някакъв имал някакъв пентхаус в Щатите (това трябва да е нещо като кула, предполагам)
и по средата имал радиолюбителски рюпитер, а отвън по четирите страна накичил осветления и кабели с 48VDC. И естествено рюпитера се смущава...
Та, изхода е или ферити по кабелите, или някакви абсорбиращи канали. Ако сложи метални тръби може да стане и по-лошо с отраженията.

Като не чета цялата тема. :oops:
Филтри си трябват. :)

gicho написа:
nik написа:

Клиентът е радиолюбител - може да има фетиш по вълноводи за DC :D

Фетиш, китайски светодиодни лампи могат всичко. :lol:

Сря Сеп 12, 2018 9:06 pm
Профил ICQ
Аватар

радолюбителите са си сложили рюпитера на високо (някога), но после собственика на сградата си е платил за професионално/индустриално 48VDC осветление, и се е появил проблем. Хората които го инсталират не са вчерашни, и все пак питат как да оправят проблема, а не да го замажат.

Сря Сеп 12, 2018 9:51 pm
Профил

според мен екраниране на кабелите е точно замазване на проблема
не трябва да се екранира излъчването, а да се спре
щом говорим за ДЦ нека да си бъде наистина ДЦ и да няма излъчване

Сря Сеп 12, 2018 11:27 pm
Профил
Аватар

ами...проблема е малко комплексен според мен
първо всичкия метал около антената създава много отражения и интереференция, независимо дали ток има или няма (това е добра тестова постановка). Ако твърде много метал води до "ехо" ефект, или както му казват multipath interference, поглъщащи материали може би ще помогнат - повече метал ще създаде още проблеми.

после, 48VDC си е DC, но ламбите си имат сцени и цветове, плюс локални LED драйвери. По-принцип това са готови продукти, сертифицирани и т.н., но при събиране на определно количество твърде близо до рюпитера, може да да има неочаквани ефекти.

Ще видим...това е гъдел, пък и съм много далеч оттам, всъщност не съм сигурен дали е САЩ или Англия, даже не погледнах адреса на фирмата

Чет Сеп 13, 2018 1:08 am
Профил

За тия ламби .. какво да ти кажа, моя опит сочи че освен ако не си одрал достатъчно много гущери, са горе долу един дол дренки, много PWM-ми, много често не са мислени от гледна точка смущения чисто като окнцепция за управление, и отделно не е вложено много старание в тяхното обезшумяване, и като събереш достатъчно количество на едно място и започваш не само да ги чуваш, ами и да ги чувстваш, какво да прави горкия репийтер ... филтри, екрани ... екранирани кабели ... няма много варианти, но най-вероятно не лъчат кабелите а самите лампи, там според мен е най-големият проблем.
не знам бях ли пускал едни снимки какви неща лови спектралния около проста светодиодна подсветка която е с лента, чак се чудя как на тия места дето има по 100 такива машини телефоните имат обхват.

Чет Сеп 13, 2018 2:03 am
Профил

Grubi написа:
всичкия метал около антената създава много отражения и интереференция, независимо дали ток има или няма

в крайна сметка работата на лампите ли пречи или наличието на осветление дори когато е изключено това 48в дц? да не са направили някакви граунд луупове? или други затворени кръгове? ако е такъв случая не екран а феритни пръстени по кабелите може би ще помогнат, или не... трябва да се проучи какъв точно е проблема, после да се мисли вариант как да се бори, може някой кабел да се е оказал с точната дължина да резонира на някоя честота на радио вълните...

Чет Сеп 13, 2018 12:32 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 23 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща